Хайде , разкажи за първата самосмяна .
Стана по ноти или ?
Преглед за печат
Действително не съм видял яйчица да излизат от задниците на младите майки. Но пък 20+ дни както са излюпени, добре са охранени, мушат си главите в килийките, има осеменено на 2 пити ДБ. Старите майки са отслабнали-огладнели...спокойно ще си преминат преминат през Ханемановата. :bigsmile: Старите майки едва ходят по питите и не ми се вярва да са осеменили 2 пити. Иначе и на мен това ми е мисълта- “дали“ има вероятност пчелите да оставят старата майка (ако и двете са снасящи). Май ще проверявам “през ден-през час“ дали младите осеменяват, и да смачкам старите. А пък ако стане двубой между двете майки, не е гаранция, че победителката ще остане без “поражения“...
П.П. Имам още едно семейство, което залага самосмяна сега (за трети път). Досега 2 пъти се излюпваха млади майки и изчезваха и пчелите веднага залагат нови 2 майчила. Нямам представа дали са изчезнали при оплождане или пчелите са ги ликвидирали...
П.П. На мен ми се иска да останат младите майки. Все пак старите са работили 3 години....и не мисля, че пролетта на 2018 ще могат да се мерят с някоя млада майка. Това според мен де.:yo:
Все още са двете майки. Един път само го отварях кошера. Действително не видях да излизат яйца от задницата на младата майка. Тия дни ще ги наглеждам по-често...ще им броя яйцата...:bigsmile:hi;
П.П Самосмените са естествени. Няма вдигане на пило...рязане на крака...и т.н.
И аз не мога да си наврЪ главата и да видя как снася майката в килийките .
Щом е осеменено това е от младите майки .
Не ги закачай -скоро старите ще ги няма . ;)
Силвия, харесваш ли фокуси? Ще ти разясня един от примерите които си дала по горе.
Плочката напоена с нектар и вързана с конче. Как става фокуса тук? Пчелата или по - точно бомбуса усеща аромата на нектара и опирайки главата си в стъклото поставено над плочката се стреми да влезе под него по - най късия път, мъчейки се да се захване за гладката повърхност. Там обаче е поставен конеца за който е вързана плочката и стремейки се да се закачи за нещо бомбуса се захваща за конеца. Както казах стремейки се да се мушне под стъклото, той избутва плочката навън. Силата е насочена съвсем в друга посока. Ако конеца е поставен малко в страни, тази пчела - бомбус едва ли ще се сети за него. В това се състои именно фокуса тук. Жалкото е друго обаче, че този опит го правят учени, тоест умни хора. Гледай им акъла и им крой гащи.
Цялото видео ли гледа? Текста чете ли? Ако да и пак твърдиш тези неща, май нямаме какво да си говорим. Ако пък не - прочети текста, може пък да разбереш, че грешиш.
Но се отклонихме нещо от темата.
Ще бъдат две,докато младата майка надмине по яйцеснасяне старата.Ако не успее,ще останат и двете.Презимуват,напролет започва състезанието отново.Много пъти съм имал тази ситуация,при самосмяна по това време.През март едната изчезва.Затова не се притеснявай.Едно до уточняване–в тези с–ва има ли още търтеи?
Погледни ги утре или друг ден/ако имаш възможност,разбира се.Не можеш да уйдисваш на всеки./.Тогава предположението ми ще е ще добие по–реална форма.Но,въобще не се притеснявай.Ако останат и двете до пролетта,ще се кефиш да ги гледаш как сноват на 2 съседни пити,като совалки на много машинничка по Татово време.И на края ще остане едната.Понякога–старата.
При мен търтеите изчезнаха преди 10–на дена,а имам експериментални нукове.Но наоколо пчелини бол.Все някъде ще има останали расови самци.Наличието на търтеи в дадено с–во не говори добре за майката.Отбележи си ги и догодина ги смени.Поне аз така правя и съм доволен.Не е задължително,разбира се.
Добре че не сме всички хитри като Гогол ,ще останат селата без кочове,аз няма да гледам търтеи да гледат другите аръм тарикат ,ами всички ако са като тебе обричаш всички късни самосмени на провал.Какво постигаш с тази селекция,колко ще подядът тези 10 тина търтия които има в семествата сега.
Наличието на търтеи и търтеево пило може да означава намерения за самосмяна ранна пролет, но може да се навият и на късна есен, ако са по-нервни. Във втория случай може да се сдобиеш зимата с търтовка ако не ги наблюдаваш.
Хмм, това от наблюдения ли го казваш. Или така те учат на лични...:bigsmile:
П.П. До преди 7-10 дни се виждаше по някой търтей в кошерите МИ. И предишни години е било пак така, пък не съм имал зимни търтовки... Па сега да сменям майки-това значи да сменя 70-80% от майките в моите кошери. При положение, че тая година съм извадил 1 тон слънчоглед от 20 кошера за мен няма смисъл да сменям майките, само щото има по няколко търтея. Ааа и не вервам, че ако сменя 70% от майките, добива от тия 20 кошера ще стане тон и триста.hi;
Миналата есен се сблъсках с точно такъв случай! Писал съм за него. Тогава зададох въпрос, но не ме отразиха. Семейството с най-много пило(фрапиращо повече от останалите), Октомври единствено имаше търтеи. Опита самосмяна, но не му позволих. Направило е вероятно края на Ноември. За да съм точен, трябва да погледна записките си. Беше ми интересно и ги следях внимателно. След студовете ме посрещнаха с навирени дупета и отдавна излюпени маточници. Получиха веднага запасна майка. Всичко това съм го писал вече!!!
П.С. ".... на лични...". Лекомислените подмятания не ти правят чест!!!
Вчера мина едно ято пчелояди над пчелина. Изглеждаше огромно, не можах да преценя бройката, но небето почерня от птици. Хубавото е че заминават, лошото е че стават все повече. Иначе пчелите ме чакат с нетърпение да им дам хапване че приноса е почти нулев. По кошерите работа няма, започнах да обединявам запасните майки, като убивам калпавите и прехвърлям пчелите при тези коитп ще зимуват.
Намерил се кой да ми говори за чест, подмятания...:bigsmile:hi;
Валко,много те моля,когато решиш да пишеш да прочетеш внимателно текста на поста на когото ще опонираш.След това да асимилираш написаното /ако имаш тази способност/и тогава да пишеш.Пак пишеш неподготвен с домашното.Или щото видя ,че пред поста стои ник Гогол?Толкова ли много ти действа сугестиращо този ник?Ще се опитам да го сменя заради теб,просто те съжалявам.
Сега по твоето опониране.Никъде не съм писал че съм хитър,напротив,много съм прост.Но пчелите ми.иии....и/с–вата/ са много хитри.По–хитри са и от теб.Те си решават докога ще дъндуркат търтеите.Не съм правил селекция,както ти умнико пишеш.Те са си направили селекцията.Впрочем,за какви десетина търтеи говориш ?Ти ''с ума съшол''? Тия десетина които Ти имаш в кошерите си са изтърсачета,те не вършат работа,те са евнуси в харема на падишаха.Аз ти говоря за самци,расови жребци от пчелна колония,които са до 2–3 пъти по –големи от тези които ти сега си отглаждаш.
Още малко и ще ме изкараш виновен за тоталния упадък в нашето пчеларство,като заповядвам на моите пчели да унищожат всички търтеи.С това изречение си казвам мнението и за състоянието на пчеларството у нас от една друга тема,че ме мързи да пиша вече.
Виждаш ли сега Валко,колко много трябваше да пиша,за да отговоря на една твоя неподготвеност по въпроса.Изморих се!!!!
Или просто искаш да бъдеш актуален в този форум?Само не ставай за посмешище.И още нещо–накарай учителката си по правопис/нали така писа–пишеш с учителка/ да ти опресни знанията.Беше започнал да доизкусуряваш изреченията,ама напоследък много фалиш.Успех във всичко,Валко!!!
Валентине, извини ме. Съжалявам за загубеното ти време.Трябваше да кача линк. Ето къде съм описал случая https://www.pushalka.com/forum/viewt...2&p=7799#p7799
Предполагах, предполагах... Аре приятно ти търсене на чест и достойнство, тук, там или където и да е.hi;
Смятам повече да не ти чета постовете,не си сменяи ника,след като отстраняваш маиките които гледат търтеи през есента ,това не е ли селекция не на пчелите ,а на пчеларя.Наду ми главата с този правопис това е пчеларски форум .Писах мнение не че видях твоя ник а видях че пишеш глупости,пчелите знаят наи добре до кога да отглеждат търтеи,те са оцеляли и без твоите жалки опити за вмешателство в техния подреден живот.
Валко,никого не задължавам да чете постовете ми.Така че,решението ти по този въпрос е неоспоримо.
Отново те питам–къде,в кой пост пиша че селектирам майки с непоносимост към търтеите през есента Ако това твое мнение се е породило от пост 4012 ,излиза че не четеш както трябва.Пиша –''имам експериментални нукове.......''. Но те са със съвсем друга насоченост.Ако оживеят до пролетта,май,юни ще те осведомя лично как е минал експеримента с тези нукове Все още майките са девствени.
Въобще не ме интересува докога майката ще снася неоплодени яйца.Интересуваме една друга нейна даденост и напролет може би ще се изясни. Това е Валко селектирането ми.аРзбира се,малко силно казано.
Свищарката пронесла тия дни. Засеменила 2 пити бързо-бързо.
А за самосменните майки- в единия кошер все още са двете (вероятно работят и двете). В другия видях само младата. Търтеите са нормално тук-там по някой. 5-10-20 търтея на кошер.
Доста кърлежи се виждат по пчелите. Или мравчената киселина и Фурмитома не действат на запечатеното пило, или пък нямат 90-95% ефективност, както ги хвалят.
П.П. Залагам на първото.hi;
Вчера след обяд ходих да храня, и на пчелина никакво движение. Една пчела не видях да излиза или влиза от кошер все едно е -20 градуса, само хранилките пълни с пчели, чакат ме :) То в тая пустиня на вън няма какво да правят, но поне за вода да ходят или вече и пило няма. В събота ще погледна в един кошер какво става. Надявам се да съм и ги побутнал да работят както им създадох работа като свалих меда и им давам сироп ама дали?!
Пило само прясно, само в отводките, старите силни кошери, само последни пити с люпещо се пило, имат майки!
При мен има вече кошер без абсолютно никакво пило.Майката е 2016.
Вальо , понякога ме хвърляш в тъч.
Признаци много .
Признаци много, и накрая се оказва, че майките спрели да снасят.:yo:
Миналата година по време на сушата имаше намаляване и то драстично, но чак да спрат не е било. Иначе след това и не тръгнаха дори след обилно хранене. Тази година не са спирали отново, но пък при започването на хранене се активираха и сега действат добре. Надявам се този месец и малко от другия, ако е добро времето както го дават да понаправят пило и да зазимявам с добри запаси от пчели и сироп, че то нектар тази година и не видях да внасят. Внасяха, но от Кауфланд.:bigsmile:
Всичко зависи от природата, поне при мен е така. Август месец е тотална суша и нямат никакъв прашец и нектар, като са задръстили и плодника с мана, за майката има много малко място за снасяне, но и те си правят почивка. Майките се разхождат по рамките( не са заслабнали) пчелите ги хранят, но нямат свита около тях. Септември като падне малко дъжд и започват пилото, но тогава излиза и прашец.
Прикачен файл 8910Прикачен файл 8911
Една отводка мисля да я оставя и на горна мрежа. Така ще мога да слагам питка или захаросан мед зимата отгоре на мрежата. Ама като си знам какъв ми е района май горната мрежа ще бъде макс 20-30%.
А дали не е от друго? Сам спомена, че цяла година се опитваш да ги развиваш, а майките при мен са снася ли като шевни машини, защо да не си дадат почивка след толкова труд( имам и няколко самосменни на таз годишни майки), средно се пада по 54 кг добив на семейство, като пчеларите до мен са изкарали по 10 кг от кошер.
Не съм писал точно така, но карай. Да ти кажа, вече проучих пазара : един кошер =на една овца. Хоп -130 овце, и агнешко, и мляко, и сирене, и вълна, за субсидии да не говорим. Работна ръка -мангали бол. Само незнам геги къде да поръчам . Фирма леис прави ли?:bigsmile:
Чанко не си гледал овце. Аз съм гледал 200 броя и не е така както го описваш. Слагаш сламената шапка и готово, накрая ти остава само риненето. А за работна ръка която да се занимава с животновъдство да не говорим, няма такава и 1000 лв заплата да даваш. А ние плащахме 800 лв преди 10 години и пак трагедия.... Бяхме взели един овчар смятай работеше в кооперацията и не му плащаха и си правеше кюфтета от ерма, като го взехме не можехме да го изхраним в началото 1 чувал хляб и 4-5 тенджари манджа на седмица. Толкова гладен човек не съм виждал. Като заглади косъма и се почна .... Една вечер без да знаят маркирахме агнетата на другия ден половината сменени. Така че не е както мислиш... Накрая ги продадохме на Мандра Веселие и това беше.... Янчо дано падне малко дъждец септември защото щом казваш че са спрели август не е добре. При мен до 20 август имаха 6-8 рамки пило. Сега вече са се поограничили на 2-3 рамки и това което им наливам гледам го складират. Но дали заради пчелоядите който ги тормозят по цял ден, пчелите са една идея по агресивни да не кажа две ... И това е резултата. Да не каже някой че са с лентите тук ги махам, а лентите са Хербастрип
За Странджата май си прав но ако е като тази година, ще съжаляваме че сме закарали. Стършели повече от пчелите а за състоянието на семействата какво да ти кажа. Ако се включи колегата който закара силни кошери на подвижно там и си ги прибра слаби и гладни. Там бих закарал само ако имам информация че маната е текнала като река
Я марш в югоизточния регион. Тия бройки за нищо ги нямате бре! Разсипници!
Понеже гледам се образува километрична опашка с фургони към Странджа, ще ти отстъпя моя ред :P .
Янев, каква конфигурация са ти кошерите?
Два ЛР корпуса 10 рамкови и по два магазина....
На мен доло горе ми стигат, на единични бройки слагам трети. Обикновено са натиснали майката и тя е слязла в първия корпус да снася, а втория корпус, магазините (магазините са на по 9 рамки) са пълни с мед и някой друга рамка запечатано пило. Но и слънчогледа не е давай кой знае колко че да не им стигне обема, обикновено е суша, изключая тази година. Но си прав колкото повече инвентар по добре, за това всяка година поръчвам магазини дори и да имам на всеки по два, поръчвам 20-тина отгоре.
Дано на никой не се налага това. Иначе аз проблема с магазините рамки съм го решил. Всяка в която е гледано пило отива в топилката и не ги мисля, в другите молец няма. Тази година има няма на 50 рамки само се беше качила майка. А инвентара си е от голяма полза, като нямам време наредя на горе и вадя мед когато мога.
Един пример, комшията има само по 1 магазин, защото не му се дават пари и тази година и двамата ни извикаха командировка по време на слънчогледа и като се върнахме, аз имах по 3 магазина мед а той по 1. После ходих и на почивка и меда си ме чака в магазините и не бързам. Даже като започнах да вадя пчелите вече бяха паднали и магазините бяха почти празни.
Прегледах 2 кошера и хич не ми харесаха нещата, пило колкото длан на 1 рамка, пчелите паднали значително. 3те месеца суша си казват думата, сипвам сироп с витамини, но безсмислено. Хилядите пчелояди оставиха кошерите без пчели, лоша работа.
И на мен ми направи впечатление, че пилото е много малко в сравнение с други години. Преди няколко дена прехвърлях семейство от стар кошер в нов , и наистина пилото му беше колкото длан на една рамка, и по някоя друга килиика с пило в съседната.При мен последният хубав дъжд падна преди две седмици. Като цяло имаше влага това лято и теоретично трябваше да има повечко пило по това време , но явно очакванията не винаги се връзват с реалноста.
Както казах и в друг пост, тази година се наблюдава това явление. Не помага и подхранването. В разговор с колеги от страната съобщават също, че няма развитие в семействата. Това ме навежда на мисълта, че отново ще има тежка пролет. Малко ще ви се стори нелогично, но си мисля, че отровата от пръсканията миналата година продължава да действа и с внесения нектар. Пчелите си бяха слаби от към развитие през цялото време. Какво също ме навежда на тази мисъл? Тъй като съм много стиснат/свидлив, скъперник, сметкаджия, скръндза, пинтия, циция и др./:bigsmile: Питите пълни с мед от миналата година ги сложих на дадени семейства. Какво наблюдавам? Докато има от този мед в кошера то семейството трудно върви. И в момента има някои в които сложих такъв мед от край до край и още не са го употребили. Да. Все още са слаби, а би трябвало с толкова мед да са полудели.
При отводките и рояците не е така. Водят с пилото. За тях май няма жега и суша. :bigsmile:
Абсолютно същото и при мен. Складират си сиропа, а пилото намалява с бясна скорост. Майките едни малки станали като новозакупени от пишман майкопроизводител. Много съм притеснен. Толкова слаби семейства не съм имал по това време и на всичкото от горе почти без пило.
И при мен положението не е по-различно. Отварях една контрола преди 10-ина дни. Положението бе точно както колегата rosty_sz, го бе описал преди няколко дни, сякаш бе преглеждал моите кошери ;) Общо взето пилото е много малко за сезона, въпреки подхранването 2 х хранилка рядък сироп + лимонена киселина на седмица, продължават да снасят само младите майки, които имат пило на 3-4 рамки. Масово преди 10 дни бяха на 2-3 рамки пило, а има няколко които бяха спрели и да снасят. Иначе при мен кошерите са прилични на пчела за сезона особено в сравнение с миналата година .
Друго имах в предвид. Силен кошер се влиае повече от околната среда и при намаляване на приноса (намалява храната) и майките спират да работят. А при по слабите семейства не и пука че е спрял приноса защото нямат потенциала според тях да изкарат зимата и рискуват. Това е моето менние, не кавам че е така.
Значи при много колеги положението е зле, очертава се тежка зима.
За изчеването на пилото писах преди 2 седмици, не не се прие като вярно! Имам пчелини и в района на Карлово, в събота ги преглеждах, пилото е изчезнало. Сушата е стопила запасите от храна.
В неделя гледах пчелите в района на София, положението е същото, имах експериментална отводка, майката е започнала да снася. Но в силните семейства пилото е само люпищо се.
Слънчо, виж какво пише Вълчан, значи не само при мен се получава липсата на пило, както бях писъл по рано. За мен това е + защото третирам с ОК преди да започне майката да снася пилото което ще зимува и така акара не го уврежда допълнително.
Положението е много сложно. От доста време го наблюдавам и събирам мнения на колеги. Ако зимата се окаже тежка и с тези малки запаси и слаби семейства мора ще е много голям. Другото което е, че при подхранване не правят пило, задръстват, ограничават майката. Още една спънка която води също до отслабване. Нектар не вкараха почти никакъв, а колкото вкараха колегите го дръпнаха надявайки се да го наваксат с подхранване, но се получава горното което казах.
И кое му е сложното на положението? При положение, че не е валяло от Юни. Семействата свиха пилото още през Юли, а където имаше слънчоглед, беше много силна паша и пчелите общо взето изоставиха гледането на пило. А майка, която веднъж е намалила яйцеснасянето драстично, няма как да я накараш да го удвои, ако ще с фуния да я наливаш. Тези, които даваха сироп през Август, лично според мен сгрешиха и допълнително изтормозиха пчелите, карайки ги да го преработват при липса на прашец. Иначе августовските пчели, като не са гледали пило са си физиологично запазени и няма проблем да си изкарат зима, имам предвид тези които не са тормозени със "стимулиране", така че, аз невиждам повод за притеснение.
И при мен е същото положение 1рамка със пило и малко пчели.5-6 подхранвания със стартовит и абсолютно никакво пило .Ужас!
Аз не мога да се оплача, даже мога да се похваля. Кошерите преливат от пчели-плодник и магазин плътно покрити. Имат по 1-2 пити запечатено пило и малко осеменено. Запаси имат минимум 15-16кг. Даже 3-4 бяха напълнили по 1 магазин и го запечатваха, та им го ротирах под плодника. Напълно нормално положение. Чакам зимата та да бича рамки и да се готвя за догодина.hi;
Ако ти кажа че тези семейства тази година не съм ги пипал. Разделих ги пролетта на 2 и махнах дъската преди слънчогледа. Даже и на мен не ми се вярва, за това съм се ориентирал така. Нямат роево понеже цепя кошера на 2 а и работата е по малко. Само за махнето на дъската си намирам помощник и това е.
Паника е обзела тук списващите.Особено колеги с малък стаж,но искат да са на Ти с материята.Някои са.Успокойте топката.С вайкане няма да напълните сандъците или термосите с пчели.Следете с–вата и появи ли се първото яйце в един от кошерите ви,слагайте твърдата храна в–у рамките.Преди това –ефекта е 0.Но по малко.Да трудоемко е,но иначе оставаш с празни кошери.
Изглежда това е цикличност,минал съм през този синдром 3 пъти.Първия път –75–85% смъртност.Доброто положение при някои колеги е добро стечение на обстоятелствата при тях.При мен също е добро,без дъжд от 60–65 дена.Но реката е близо,все пак има нещичко.В момента –2 рамки запечатано, 1 и кусур прясно.На плодник +магазин.Не говоря за отводки,там ще обединявам,като гледам гладиаторски борби м/у млади майки.Имам 1 с едно крило,как се е върнала не знам,защото беше още с оплодния шлейф.И снася като за последно.Развиха се до 9 рамки.Ще я оставя експериментално за пролет,дали ще я сменят преди роевия.
Така е колеги,успокойте се и работете по въпроса.Успех ви пожелавам!
Положението при мен е по-скоро добре. Има кошери и с по-малко, и с повечко пило. Пчелите са добро количество и сравнено с миналата година по това време направо преливат. Ще имат сила за зимата. Късните отводки са лекички и там ще се слага мед и дано да се съвземат ама това ще е по-късно, че сега нападенията стават за секунди. Лентите са сложени и повече догодина.
Като цяло годината започна изключително трудно (най-тегавото положение за последните 30 години) и освен сериозната зимна смъртност и дежурното тровене покрай рапицата до юли месец около половината кошери не можеха да включат на скорост. Преваля сериозно преди слънчогледа и от там взеха да се оправят нещата. И изненадата дойде август, когато въпреки жегата в края на месеца бяха събрали медец от късната ливада. Много странна година.
Зайо, как се представят Неготинските майки?
В интерес на истината не са кой знае какво - общо взето на средно ниво. Само една е с едни гърди по-напред. Лично очаквах повече. Не зная на какво се дължи, защото и моите от миналата година не са цвете въпреки, че не съм правил някакви промени по технологията. Може да е нещо и от годината, защото и отводките не се развиха като хората. Така или иначе от тях не ползвах материал за нови майки. Направи ми впечатление, че пролетта тръгнаха малко по.бавно от моите, но след това бързо влязоха в час. Иначе колеги които бяха купили предходната година са доволни. Някой от тях това лято взеха отново. За следващата година си намерих материал. Колега това лято закупи две сертифицирани майки. Една от института в Белград,а другата от Словения.
Аз съм силно обезпокоен, 70%, са с пило по една/две длани люпещо се, в 20% има яйца, 15% няма пило, но има пчели и запаси, внасят прашец, 15% са с 3/4 рамки пило разнородно. За пръв път няма пило в средата на Септември в моите пчелини- 17години пчеларствам. Миналата година бяха с повече пило, но бяха слаби откъм пчели и мед. Очаквам интересно зимуване.
Голям глад голямо чудо, около комините е пълно с пчели въпреки че са облизани. Опитах се да топя восък но се отказах. Пчелите влизат в казана и се изпържват, не им пука че ври, тотални самоубиици. Щом и замерише откачат.