И при мен положението не е по-различно. Отварях една контрола преди 10-ина дни. Положението бе точно както колегата rosty_sz, го бе описал преди няколко дни, сякаш бе преглеждал моите кошериОбщо взето пилото е много малко за сезона, въпреки подхранването 2 х хранилка рядък сироп + лимонена киселина на седмица, продължават да снасят само младите майки, които имат пило на 3-4 рамки. Масово преди 10 дни бяха на 2-3 рамки пило, а има няколко които бяха спрели и да снасят. Иначе при мен кошерите са прилични на пчела за сезона особено в сравнение с миналата година .
Keep Walking...
Друго имах в предвид. Силен кошер се влиае повече от околната среда и при намаляване на приноса (намалява храната) и майките спират да работят. А при по слабите семейства не и пука че е спрял приноса защото нямат потенциала според тях да изкарат зимата и рискуват. Това е моето менние, не кавам че е така.
Значи при много колеги положението е зле, очертава се тежка зима.
Аз не мога да се оплача, даже мога да се похваля. Кошерите преливат от пчели-плодник и магазин плътно покрити. Имат по 1-2 пити запечатено пило и малко осеменено. Запаси имат минимум 15-16кг. Даже 3-4 бяха напълнили по 1 магазин и го запечатваха, та им го ротирах под плодника. Напълно нормално положение. Чакам зимата та да бича рамки и да се готвя за догодина.![]()
Слънчо, виж какво пише Вълчан, значи не само при мен се получава липсата на пило, както бях писъл по рано. За мен това е + защото третирам с ОК преди да започне майката да снася пилото което ще зимува и така акара не го уврежда допълнително.
В момента има 8 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 8 гост (и))