Аз имам много глог. Винаги е преди акацията. Последните години мааалко се застъпват. Мед аромата на глог ми е любим. При центрофугиране се усеща аромата в помещението яко. Аромат на.... виолетки :)))
Успех в медосбора, момци!
Преглед за печат
Преди време се избъзиках в някой от форумите, че вадим мед от виолетки. И като хукнаха да търсят това растение.... Щях да умра:)))
Днес пак ходих с колелото и вече към 9.30 миришеше на акация, което за мен е странно понеже температурите са сравнително ниски, но няма вятър и е слънчево. Пчелите яко ходят, поне за мойте бройки. Питах един стар пчелар и той каза "Мани го глога, той отделя много малко", което значи че пчелите са на акацията. Това е нещо ново за мен. Много хубав ден, но казвайки това виждам как започва да подухва и ветрец повече, по прогноза го дават да превали малко ... Да видим, дано не духа много. Освен това като си говорихме се оказа, че в предбалкана и полето е цъфнала по едно и също време, което пак си е някакъв вид аномалия ...
Пращам и два клипа от днес при мен, но са с оригинално качество и може да се зареждат доста бавно...
https://drive.google.com/file/d/1HQi...ew?usp=sharing
https://drive.google.com/file/d/1eDD...ew?usp=sharing
Единия клип е към 8.30, другия е след като се върнах с колелото към 11.00
А аз забелязах нещо друго обнадеждаващо, което не се е случвало до сега. Една част от акацията е в разгара си, а друга не малка част, е във фаза житно зърно. Което ще рече, че цъфтежа ще продължи доста по-дълго от обикновено.
Метеоролозите разправят, че тази пролет били рекордно високи температури, което обяснява ранния цъфтеж на акацията. Но въпреки това тези температури не са устойчиви, а амплитудните разлики доста големи - единия ден над 30 градуса, другия ден и 20 не може да стигне, допълнително, че и често има ветрове. А акацията е мнооого капризна, тя че мирише от време на време, мирише и привлича пчелите, но нектар няма.
Ами да видим какво ще е ... Но сега се прибирах към софия от 17.30 до 20.00 ... Започна да вали от Златна Панега та до София, голям дъжд... Е сега пуснах камерата при нас засега няма никакъв. Дават го след 21.00 но доста по-слабо от това което виждам тук.
Като гледам на бтв прогнозата, направо ще ми падне шапката. Тези които дават едни от най-точните прогнози в момента, вероятноста която дават на самия ден им е 50 процента максимум, което е голяма рядкост. А за другите дни около 25 процента, което значи че е много динамично времето и не може да се познае точно.
Бтв-то обаче заключиха - опасни явления навсякъде и дъдж цяла седмица :)
Горе долу се изясни прогнозата... Днес пчелите няма да излизат хладно е и го дават да вали, освен това духа и вятър. Утре ще е по-добре ... До четвъртък ще са критични дните за акацията. Ако днес вятъра не се усили, утре ще е хубав ден, преди последния лош ден в четвъртък. След това времето трайно ще позатопли и ще има слънце около 22 градуса ... Ако оцелее акацията тези два дни, ще е добре, ако ли не друг път. Но не мога да кажа тъй като не съм специалист, ще си покажа .. Но вчера започнаха чак след 12.00 часа и пак работеха много, въпреки вятъра, който не е толкова силен, но не е и приятен. говорим за нещо от рода на 15-30 км час. Като по-сериозните полъх са около 30 но иначе около 15-20. Днес е нещо подобно поне засега. Но вчера беше топличко а днес няма изгледи да мине 14 градуса и то облачно и с валежи.
Вчера деня беше ясен за всички по нашия регион. пчелите вътре. Днес започна с мъгла но значително по топло и след 9.00 започна да се вдига и да просветлява, опитва се и слънце да пробие .. Горе долу след 9.30 пчелите тръгнаха дори температурата е около 12 градуса, даже нямаше толкова .. Изглежда днес също ще е силен ден .. Не знаех че при акацията може и на такива температури. Явно вчера не е успяло да прецака нещата, въпреки че имаше по едно време по - силен вятър. Остава да мине и утре, но поне засега не е ясно, колко ще валли и какво ще е...
Последно пиша за времето и условията. Днес беше много хубав ден, излизах да побягам и не си спомням толкова много акацията да е цъфтяла. Проблем са тези лошите дни .. Реших да погледна един от силните кошери, но не съм обнадежден... Ако не се стабилизира времето и не остане така акацията за поне още 5-6 дни, нищо няма да се случи ... Иначе сега гледам, как се святна южно от мен, все едно е лято и ще идва гръмотевична буря... Дават го утре много скапан ден по прогноза, но аз имам усещане че е възможно за Плевен този фронт да не удари така , особено прогнозата я дават 25 процента вероятно ... Та така, от петък натам времето ще е хубаво, но дали акация ще има, че тя най-вероятно е превалила. Каквото такова. АЗ ще ходя на София по - работа и спирам да гледам. Чак след 7-8 ще погледна какви са резултатите, покрай 1ви май и празниците, които са тогава.
Първи хубав ден вчера, гледам на камерата до късно вечерта работиха. Приказвах и с един човек от мойто село, той каза че е пообрулена акацията но има ... Сега интересното е колко дни още ще задържи... Така както съм си отбелязъл на 16-ти беше вече забеляла доста и може би от 18-19 нектароотделя. Но след 19 имаше няколко напълно празни дни и такива с лошо време и не фатално силен вятър.. Дефакто би следвало нормални години вече да приключва. Но заради студеното време, може и да има някакво забавяне, не съм сигурен... Е явно има де, дано да е по-дълго това забавяне :) .. Че времето се оправя и стабилизира.
Първите акаций цъфнаха на 15 Април, времето хладно, дъждовно с единични дни слънчеви. Направих проверка на 27 Април и резултата е следния Акацията не е прецъфтяла още но до седмица ще си иде, кошерите леки като единични са сложили в магазина на две-четири питки по малко мед в средата... С две думи - НУЛЕВ. Но нали сме си оптимисти се надаме bow;bow;bow;bow;bow; пък за оставащата седмица да напълнят...
Това което описваш е едно към едно при мен. Но ето пак една разлика. Сега гледам на камерите, ден който го описват като сравнително тих, буха вятър, който не е особено слаб и който не са го познали.
П.С --- еее може и да са го познали понеже дават за следобед да има до над 30 км/ч полъх, обаче той в момента е постоянен с тази скорост.
Прикачен файл 12358
Всичко приключи... Остава да се вземат противороеви мерки и... курбан в неделя.
Аз пък съм доволен от акацията!Отгоре се вижда половин магазин,но знам,че в плодника има поне още половин.....
Засега не мога да кажа нищо, до оня ден мисля работеха много добре. Вчера беше нулев ден заради времето. Днес го дават хубаво и се прибрах... Е хубаво колко да е хубаво тихо около 19 градуса, ще ги погледна към обяд по-силните да видя какво се е случило. Не съм оптимист. Но предполагам днескашния ден ще каже, дали акацията е приключила напълно.
При мен сега работят усилено. Тъй като времето е тихо и е сравнително топло. Минах с колелото напред назад и още има мирис на акация, но докога, не знам. Даже си викам, чакай да погледна за да не би силните да са напълнили магазина :))) Еее оказа се че няма как да стане със сравнително малко пчели. Имам един който мисля почти е напълнил един магазин, а другите уж силни по различен брой пити. Мисля че съвсем спокойно сега мога да кажа че ще успея да извадя малко чист акациев мед, за лична употреба. Май няма да бързам въобще да го вадя този мед. Ще изчакам чак средата на май, тъкмо да стане и по-топло. Не знам как е правилно ..
Не само трябва да изчакаш,за да вдигнат меда,ако го има,а и да го запечатат...
А не си ли чел-видял,че блокират плодника при паша.......и какво ще правят с блокирания плодник след пашата на пролет...
Звучи логично да е така както го казваш и най-вероятно е така, просто не съм се замислял ... че пчелите сами ще си освободят плодника от мед.
Е ето едно видео от днес, тази акация мисля още държи, няма какво да е друго ... Обаче може и да е последен ден, утре ще е скапано с дъжд. после съботата пак ще е нещо средно ..
https://drive.google.com/file/d/1zMB...ew?usp=sharing
Забравих да кажа че тая година покрай мен има огромен блок с грах, чист грах не от тоя с примесите за торене .... Сега го гледам е забелял, но още не е разцъфнал. Но предвид това че акацията свършва, дали поне малко ще ги занимава да не роят? Някой има ли информация, колко време цъфти, колко държи и тн .. Аз ще го проследя де, ако съм тук, но да питам предварително.
Дълго време ще носят червен прашец, без нектар, няма значение от сорта грах.
Не знам какво се скапва, ама положението е много странно. Днес хубаво време, летят да се прибият ... Почти са напълнили магазините и не знам в момента какво да правя ... Би следвало пашата да спре ... Иначе бях подарил един кошер, който го бях направил на Фарар кошер на един приятел, който е на половин километър от мен до гората ... Беше на 2 корпуса и му дадох април месец още един, смисъл дадох му пити, че той няма ... И се чудех кога ще дойде за четвърти корпус, а той така и не дойде. Днес ми се обади, че кошера изроил. За първи път виждам такова нещо, кошер с млада майка да изрои от зор. Беше напраскал с мед целия трети корпус и навсякъде където нямаше пило. Та сега му дадох пак рамки от моите с мед и основи и недоизградени и вече станаха 40 рамки ... :) Те вече и за мен не остават. ... Малко ме е яд че го е изтървал понеже съм му дал най-младия и хубав който имах ... Но пък сега поне вече има 2 семейства .. Едно семейство и един рой. Но съм съм сигурен че тоя рой, който е голям ще стане на семейство до слънчогледа и ще му даде.
Малко нова информация, все пак реших да погледна малко по-внимателно тези кошери, които ми бяха съмнителни и естествено са в роево .. Интересното е че имаше запечатани маточници а рой още няма :)) .. Най-вероятно е заради шантавото време .... Акация при мен има още дори и малко и се принудих пък на най-силните ми кошери, които са напраскали магазина да им сложа още един.. Обаче не съм сигурен че това е правилно решение , но просто не знаех какво да направя, при положение че са започнали да градят от тези лъжливите чашки ... Дано не ги объркам с този втори магазин ..
Тези в роевото ги разделих, ама кво направих и как ще стане точно ... Ще има и по джанките, но съм сложил и един капан ... Та така, отвори ми се работа, пък утре трябва да съм в София, а най-вероятно е тогава да излезе някой рой .. Уж чистих маточници ... ще е инетересно, дал съм задача на родителите да наблюдават ...
Забравих да задам по-точно въпроса. След като е пълен целия корпус с мед и под него сложа празен, това ще попречи ли този корпус да се задопечата, ако пашата намалеее. Мисълта ми влие ли допълнително сложения корпус, който е под този пълния , на самото запечатване на меда, че не ми е ясно. Дефакто какво ще стане като спре акацията след няколко дни ?
Тук нещата с пашите приключиха, мина силна буря с градушка, вятър и голям дъжд, все едно е лято ...
И сега се започна с роенето, делих ги там, махах маточници ... Добре че съм тук, днес излетял един рой даже не съм го усетил, свалих го от крушата..... Така като гледам се гласят още 3 ... и се чудя кво да ги правя, хем не ми се рови .. хем .. Абе както дойде.
Ако няма излюпени майки(това за трите, които се "гласят"), може да ги вдигнеш на втори корпус. Запечатаното пило горе, допълваш с изградени пити, долу на тяхно място основи. Майката задължително остава долу. ХР между корпусите.Очистваш всички маточници. След осем дни проверяваш отново за маточници и горе, и долу, и пак ги чистиш. На горния корпус, задължително правиш търтеев изход.
И роенето им се избива от главата,...до догодина:bigsmile:.
Няма "не ми се рови"! Ако искаш да имаш работещи семейства се взимат мерки навреме, а това с гледане не става. Кразз то е дал един добър метод. Трябват ти подробности, като за незнаещ. За да ги докараш до роево има причина. Един магазин на добро семейство според мен не стига. И преди ти писах! Разширявай според семейството, а излезе ли и паша, и според пашата. И твоя приятел.... Три корпуса Фарар е майтап обем за развито семейство. Ако се съмняваш в преценката си за сила на семейство давай тук подробности от това, което виждаш в плодника. Човек, аз съм нахвърлял пети корпус Рут на някои, а тепърва започва глог, акация.... И знаеш ли? Нямам роево. Преди двайсетина дни един беше тръгнал, но му избих мерака. И не правя противороеви отводки, защото не ми изнася да си скопявам семействата. Естествено, има случаи в които вадя майката, но това са крайни мерки и 90% вината е пчеларска. Трябва да държиш семействата в работен режим. Мерки, след влезли в роево са по-трудоемки и неизгодни за пчеларя. В общия случай не минава и без сътресения в семействата.
Е още не съм направил тази система ... Обаче кой ще ги гради тези основи, като пашата приключи. Аз това не мога да разбера. Не съм пробвал, но ... Освен това те тъкмо се бяха развили, явно моите са ройлива пасмина ... :) Тук винаги покрай акациево време изпадат в роево. Горе долу април месец, преди акацията която е май месец. .
Аз все обещавам че ще пробвам този метод, и явно ще трябва, понеже така само се гоним по дърветата .. Но просто логически не мога да разбера, как да ги направя на 2 корпуса, като времето е студено, паша няма почти никаква, това не го разбирам ..
Щом са напълнили един магазин, значи със сигурност имат мегдан за втори. А времето от цял месец не се брои за студено. И е трябвало да сложиш основи при пашата.
Аз го правя обратното на Краз но още нямам маточници а тия с многокорпусните просто ги въртят корпусите.Просто ако няма отворено пило младите пчели започват да не могат да кърмат и от там си бият камшика.Ако има роево с маточници правиш отводка.В действителност и да роят си има хубава страна тая работа ще имаш много по здрави пчели
По това време, притока е нулев само, ако е студено. Основната идея е да прекратиш роевите мераци, а точния момент е преди да са влезли в роево!!!! Така рязко им създаваш много грижи. Ако все пак са си наумили, това е добър начин да размислят. Запечатаното пило е над ХР. Долу остава няколко рамки отворено пило, майка и много работа да си оправят одаята. Препоръчвам отворена прелка над ХР! Седмица след операцията задължително отваряш и старателно преглеждаш за заложени маточници над ХР. Не се притеснявай за градежа. Около отвореното пило ще се съберат младите пчели. Ако майката работи, ще ги накара да градят. Долу остави и прашецовите пити. Тези дни при теб би трябвало да зацъфтят ливади, треволяци.... Ако има паша, ще качват, ако няма достатъчно, на мястото на люпещото се пило над ХР няма да има нов нектар. Сега, за да не стигнеш до тези мерки(някакво подобие на демариране), разширявай своевременно! Втори магазин, а ако се налага и трети. Това ще ти диктува работата на майката. Гените и специално роевия индекс са различни. При еднакви условия, някои работят на 8-9 рамки(при 10 рамков), други правят 5-6 и влизат в роево. Последните не са ти хич удобни;))). На такива(имал съм) и паркинг от основи да им направиш, след 10-15 дни пак залагат. Просто това са им възможностите и заслужават "селекция":))). Не знам, дали съм съвсем точен, приятелю. При корпусните такива маневри са мноооого по-лесно приложими. Лично нямам ДБ. Работя с една рамка. Вадя майка само, ако заслужава смяна . Дори и тогава се съобразявам с предстоящата паша. Нали все това гоним :))) Не съм фен на "противороеви отводки" и не правя. Ако има нужда от още семейства, предпочитам това да става по план, по начина и когато аз искам, а не те. Така де! Да се знае, че петел пее в тая къща:)))). Ако нещо съм объркал, надявам се колегите с ДБ бързичко да ме скастрят. Успех ти желая!
От години го играя. Всяка година между пило/млади пчели над ХР и майката в първи корпус се появява корпус с 8-10(според зависи;)) празни пити. Дори с такова разцепване на гнездото с корпус Рут, никога търтовка не е имало. Винаги има отворена прелка над ХР и точно горното облитане е част от играта. За тази прелка има една друга теория, на която симпатизирам. Една ХР не спира феромоните. Може да заложат маточник, но да се изтъртят нямам случай.
Аз изкарах 50 кила акациев мед от 4 кошера основно. Другите 4 рояци и отводки.. Много съм доволен, обаче трябва да гледам какво се случва със семействата че са много силни в момента, обаче нямам никакво време и не знам как ще стане. Трябва да видя отводките и рояците. Но като гледам рояците са си супер, отводките умряла работа. Няма да правя повече отводки.. ще си гоня рояци и това е ..
Ако използвам вашите системи сигурно щях да изкарам 250 кила мед, ама по натам ще е ..
Първото и най-важно условие да има мед е, природата да дава. От там насетне, всекиму според възможностите.
Интересна работа. Заричам се едно, а то се оказва друго. Като отворих отводките те са си идеални, има си достатъчно пчели и си действат, да не кажа са супер... Може би според летежа грешно съм си мислил че са слаби, въпреки че са делени на половина.. То явно летящата пчела се е върнала в старите си кошери, но пак има доста доволно пчели и в тези отводки... ЕДно нещо странно забелязах, един от кошерите който разделих на две, сложих новия кошер до този, но те са в един цвят, понеже нямам други .... Сега този стария кошер е много силен, но и много лош, вдигат се пчелите да хапят .. Чудя се защо ли може да са станали такива. Заради майката или заради нещо друго .. .. Те пък над мен на 10 метра са ниви с овес и вчера в 15.00 го ръсиха с хербициди, но пък само този реагираше така... Като цяло съм забелязал че като ръсят, стават много агресивни, дори и да няма жертви... Хубавото е че ръсят след акацията и летежа им е през селото в момента а не обратно към нивите..
Отворих ги много набързо сутринта, понеже минава времето а трябваше да пътувам до София, а не ги бях пипал отводките и ройчетата.
И извън тази тема да ви попитам, понеже съм с тези кошери които имат борд а магазините са ми от тези равните, има ли някакво значение.. Въпроса ми е следния, ако разтоянието от магазинните рамки до плодниковите е малко по-голямо да речем, това може ли да попречи на майката да се качва в магазините или няма значение ?
Пак се сетих да ви попитам нещо. Купих си преди дни дървен плодник дадан блат + пластмасово дъно, пригодено за събиране на пращец, видя ми се доста добро. Нещо обаче което ми направи впечатление е че на самия плодник, някъде малко над средата има направен вход, който се отваря с райбер... Каква е идеята хем да имаш долу вход на дъното, хем и на самия плодник да имаш отвор ... На моите кошери, които са си стари няма такъв вход на плодника.
На много стари лошери Дадан Блат има вход горен на около 2/3 от височината на плодника като има прелка която всъщност е таван на долния вход.Иеята на горния вход да е вход когато не работи долния и да дава по пряк път за влизане излизане вентилация и каквото се сетиш.Полезно нещо.
14.12. 2023г.
Прикачен файл 12364
Нищо не разбрах .. Това което написах е че на моите кошери няма горен вход. Входа е само долу, където си и кацат пчелите на прелетната дъска. А сега като купих плодника, той се монтира върху дъно на което е входа, но и на самия плодник има. НЕ разбирам защо има вход на плодника ... и така както писахте пак не разбрах ..
Такъв е входа както Краз го е показал, за същия говоря ...
Пчелите не са хора те летят и за тях всяка дупка е вход ако не сложиш корпуса как трябва могат и да си направят вход отзад.Горния вход помага за повече мед, повече пило по добра регулация на температурата и др. неща например помощ при нападения от оси, зимуване на горен вход и прочие.То не е лошо и на магазините прелка с възможност за затваряне
Продължавам да не разбирам ... То ако го затвориш няма ли да ги прецакаш, защото те вече са свикнали да излитат и да влизат от там ? Все пак това не е отвор за въздух, а е отвор за излитане и влизане ..
Дефакто ако трябва да гадая, този отвор дали е оставен за корпуса, когато този корпус е горен ? И ако е така каква е целта му .. И защо на старите кошери няма такова нещо ... Даже както казах моя ДАдан - Блат само дъното може да се махне а то си е дъската със прелката. НЯма нищо общо с тея модерните, даже мога да ви го снимам .. да видите какъв е .
Писах голяммо мнение ама не се публикува заради тези изтекли сертификати, а и забравих да го копирам. Писах че при мен сега се роят и специално се прибрах от София. Явно ще трябва да взема специални мерки по принцип, тъй като явно само при мен става тази работа .. Това което ми казахте .. Но в мое оправдание искам да кажа че не го направих заради метерологичното време тази година и още много други фактори
Интересното е че при мен нещата затихват, семействата излязоха от роево. В крайна сметка хванах 2 на 2 роя .. 2 първака и 2 вторака. Това е равносметката което значи че роилите ми кошери са 2, от това което виждам. Може и 3 да са. Това което видях в единия кошер е че квака майка и като направих прегледа видях само един маточник.. Та мисълта ми е възможно ли е да е майка за самосмяна и пак така да пиука все едно е в роево семейство. Дори ако има изненади, ще са само още 1-2 семейства. Но прегледите казват че роилите са 2 бройки.
Като от 2 кошера които разделих и се бяха направили да роят, единия не рои, обаче другия да и сега я има 4 рамки пчели в него. Другите са добре.
Проблема обаче е че инвентара ми пак свършва и пак трябва да купувам и магазини и магазинни рамки. Ако не всяка година , то поне през една стават все повече и повече семейства. Този път ще ги обединявам. Обаче тези втораците с млади майки, ще ги държа резервни. Другите отводки трябва една с друга да ги събирам, понеже са доста силни. Ще видя.
Много са силни семействата, аз толкова пчели не съм имал досега и са много кротки. Този кошер за който писах се успокои. Дефакто всичми семейства са много кротки в момента. Имам за първи път кошери които са на 2 магазина и плодник и ги покриват. Досега по това време не съм имал толкова много пчели ... Даже се чудя чак към средата на юни дали да не им сложа и трети магазин, не за друго ами да имат място и да не им е жега.
Защо не пресичаш тези мераци за роене, а им позволяваш да те вкарват в е такива чуденки? Кой, кого управлява? Какво ти пречи, щом да толкова силни, сега да им сложиш трети магазин? И защо се стигна въобще до това? Гониш първи, та и втори рой!!! Ако не искаш да увеличаваш семейства, а очакваш паша, обединявай по 3 в 1, а защо не и 4 в 1. Изясни само, кой има майка(времето ще покаже), избирай една и събирай. Ако имаш други цели, вече е друг въпрос. Лятото вече ще имаш оценка на майките, събираш и зимуват само заслужилите.
Румене, липсва ми още опит а и времето не мога да нацеля кое как да стане. И аз не съм на мястото постоянно, ходя и в София .. Но ще пробвам тепърва.. Като цяло разширяването с магазини не ми върши работа досега. Има нещо много интересно което не разбирам. Почти никога не се качва майката в магазина. Пробва съм с рамки с открито пило с какво ли не .. Само един път се беше качила доколкото помня. И единствения ми вариант е да правя демариране. Ама съм писал защо толкова не искам да го правя.
Иначе луда работа. Имаме 2 много хубави и огромни липи при нас. Те са цъфнали на 5ти юни, може и 1 ден преди това, там все още е дисткотека. Това което ми направи впечатление обаче, понеже заминах 5 дни за софия. Тук за тези 5 дни, царевицата и слънчогледа са се изтреляли ама двойно. Така като гледам до 4-7 дни ще цъфне и слънчогледа. Луда работа .. И след слънчогледа в голямата жега, няколко месеца няма да има нищо... Дано да не стане голяма суша и жега юли, август и септември..
Няма да е до 4 дни. След 3 дни, вече има цъфнали растения, които са доста малко. Затова че сигурно чак след още 4 дни ... И сега се сетих да питам едно важно нещо. Понеже съм го правил без да се замислям. Като дойде медосбора и първия магазин се напълни, махам го и слагам на плодника втория и върху него е стария.... Обаче така е добре когато знам че семействата ще напълнят 2 магазина. Проблема който дойде е следния тази година. В някои семейства имам по един магазин мед, който не съм махнал, тъй като след акацията беше половин, а сега са донапълнили с него още .. И понеже не ми се вадеше този мед сега, реших да го оставя този мед и да им сложа по още един магазин, а на някои и трети ...
Но за този с трите се замислих че, няма как да проверявам кога и как се запълва че има мнгоо пчели и за първи път реших да върна магазините обратно. Демек този който е пълен да е до плодника и другите празни да са над него. Така че, по някое време просто да отворя таванката и да проверявам без да трябва да вдигам магазините и да ги местя и да тече мед от далаците и да мачкам пчелите по време на медосбора ...
Въпроса е обаче, че щом е писано по книгите да се добавят постепенно магазини и корпуси, когато се напълнят и да се подпъхват, явно не е случайно .. И може би бъркам като правя тези неща....
Даже се замислих дали така пчелите ще имат желание да качат чак на 3-ти магазин горе меда, или няма да набухат и плодниците ...
Много ли е грешно това което съм направил за мое улеснение ? И трябва ли магазините да се подпъхват винаги.
П.С - погледнах в 4 книги и там пише буквално едно и също. "След като се запълнят крайните пити с мед, на негово място се слага нов магазин, а стария се слага отгоре", но никъде не пише дали е грешка, върху стария напълнения да се постави новия.
По принцип празния се слага на плодника този с нектара над него а най отгоре този с запечатания идеята е че така е в природата лятото ходят надолу зимата нагоре и нектара като се сложи в плодника като се сгъсти се вдига нагоре този по този ред им се спестява излишна работа излишно катерене през пълномедни пити но има пчелни семеиства де генетично са сбъркани и редят запечатания мед на първи корпус над плодника а нектара по нагоре.
Добре, а демарирането дефакто не е ли същата работа ? След като слагаш все едно 2 магазина на един път ... Дефакто пчелите ще навъртят същия километраж, защото след като се излюпи пилото , ще трябва да качват мед там горе и питите високи ?
Както и да е, обаче въпроса е как да познавам че магазина е напълнен и да не ги ровя. Някак си ми се струва малко загадка, понеже сега имам и силни семейства. ПРеди беше лесно. Като са на един магазин, отварям след няколко дни и обикновено е пълен, понеже е с изградени пити и така съм го оставил. После е лесно, слагам магазин отдолу и обикновено не ми се налага повече да се занимавам ... Ама тая година не мисля че така ще стане ....
Честно казано не ме бърка да ги оставя така да си се катерят, въпроса ми по-скоро е дали може да има някакъв негативен (неблагоприятен) ефект върху тях, това че съм подредил магазините по този начин. Над плодника магазин с мед и после празни нагоре.
ПРи мен много ударно тръгна слънчогледа единия блок, точно днес. .. Като пътувах вчера между плевен и ловеч, не видях друг толкова рано да е тръгнал, обаче и другите блокове до 1 седмица максимум и те ... Качих се на колелото и отидо да видя и минах през гората, заради дъжда в петък има влага още. Не съм виждал досега толкова много пчели в слънчогледа. Чува се бучене и на растение има по 4-5 .. Явно просто заради това че е влажно и не е изсъхнало.
Така ми каза и тук този пчелар стария ... Все пак утре сутринта ще погледна на входа, какво е движението и какво носят .. .Но със сигурност видях че към обяд, започна да замира движението и това жужене ... ще направя и едно клипче.
А пък в същото време днес бях в парк Кайлъка в Плевен, там има едни други липи, които са масовите и там тъкмо цъфтят. Че беше пълно с липи. Нашите тук прецъфтяха.
И по Долни Дъбник, днес като се прибирах към Софето, видях 2 блока зацъфтял слънчоглед, скоро още два, по-близки до мен ще цъфнат. Точно навреме, днес сложих на едно семейство една тенекия от слънчак за да я почистят:laughing:
Не искам да създавам излишно смут, но нещата отиват на апокалипсис. Тези температури които идват и то средата на юни, преди години бяха от средата на юли до първата седмица на август. Не знам занапред как ще се случват нещата. Аз си мислех че горе долу юни ще успее до 30 градуса да откара, а то няма да пада от тук насетне под 35 градуса. Въобще не знам ...
А пък аз съм се загрижил за юли и август ....
Аз говоря не само за пчелите, а цялостно. Понеже ходя и по планините и виждам и как растителния и животинския свят се развива... Много сериозни са движенията .. Промените се случват внезапно. Мога много примери да дам и за планината ... Но не знам дали има смисъл да ги пиша..
Точно за тези 7 дни, температурата на водата от изворите под връх ботев е поне с 10 градуса. Хванах кърлежи едни миниатюрни, а не ми се е случвало преди. Тук по плевен се появиха не папатак, но едно още по-малко и безшумно. Горе долу за 2 седмици и изчезна. Комари няма въобще ... А миналата година, нормалните комари ги нямаше, а почти основно бяха тигровите .. Тази година не знам къде са, няма ги ..
И сега пчелите погледнах, хем има много слънчоглед, хем минаха почти 10 дни и все едно пчелите са намалели. Царевицата почти увяхна а допреди 7 дни, беше все едно ще е най-хубавата година за нея. ...
Да видим ... Досега наистина времето не беше лошо, допреди 10 дни да кажем ... Въпроса е от тук насетне какво става, както писах и по-рано.
Зимата съм така, но за лятото не съм се замислял...
Всъщност, нямам и плодници, в класическия смисъл. "Плодника" ми е съставен от два магазина един върху друг. Демек, е по-висок с три см., но те едва ли оказват кой знае какво влияние в случая.
За лятото наистина не съм се замислял.
Тук ми се обади един стар пчелар да ме пита как е при мен. Горе долу това се наблюдава и при него, пчелите просто са намалели за тези няма и 10-12 дни, не знам какво е станало. Дали заради топлото време не остават по слънчогледа. Някой все пак от района, ако забележи подобно нещо да пише и да каже, как е ... и ако знае на какво може да се дължи това.
Няма как да са натровени, аз следя тук производителя какво прави. Той си ръси слънчогледа, само когато е много малък, около края на април. После не ръси повече. Не съм виждал пръскачки въобще, а пък аз движа постоянно с колелото или ходя да бягам. Иначе да, нищо драматично и аз не виждам, просто като прегледах кошерите има малко пчели. Не видях иначе нито необичайно поведение, нито нищо.
Въобще не разчитай на дъжд по Плевенско. Аз гледам моя модел и не дава нищо. Евентуално чак след понеделник там 1ви юли, но там точноста е много малка. Ти каква прогноза си гледал и за кога ?
по радиото слушах прогноза и от тук: https://www.gismeteo.ru/weather-doln...15373/2-weeks/
обаче леко са я променили днес, може да се окажеш прав и да не капне и капка:bigsmile:
но аз лично съм оптимист, даже съм предвидил и пръскане на асмата за уикенда
Наистина започна някакво слабо дживение на въздушните маси, сигурно си го усетил и ти. Има някакви динамика четвъртък срещу петък, но ме съмнява за нашите райони да се случи нещо, освен вятър. Все пак точноста е доста малка, особено за твоя район, затова че .. ще видим ..
Ами доколкото си спомням не бяха пълните долу с мед, аз съм ги и разширил немалко. Но не съм ровил всичките. Избрах просто няколко от по-силните и ми се видя добре. Гледаха много пило, може пък около акацията да са били понапълнили и после да са освободили и да се е получило нещо такова и затова сега да са понамалели пчелите .. ама само гадая за това.
Според мен, няма нищо притеснително.
По това време, много голяма част от пчелите, са извън кошера. Дори и нощно време. Миналата вечер закъснях по къра и минах през пчелина късно вечерта. Предната и страничните стени на кошерите бяха почерняли от пчели. На някои имаше и "бради" под прилетните дъски, сякаш за роене. Просто е много топло...
Наистина много пчели остават навън но силата на пчелното семейство се влияе от много фактори но основното е раждащи се и умиращи пчели и разбира се тяхното дълголетие а то се регулира от самите пчели тоест те си знаят кога какъв брой им трябва.Това важи за нормалните здрави семейства.
Някой от Плевенския регион, който да има наблюдение, да каже как върви притока от слънчогледа, ако обича. Понеже аз не съм там и се чудя, какво ли е положението. Хем гледам камерите, хем не мога да добия представа, особено с това шашаво време.
Носят доволно, в събота на най-работливите им сложих трети магазин, 3 семейства които упорито отказват да се качат в магазините бяха стеснени и получиха също по един допълнителен магазин и се надявам да са ги напълнили докато отида пак. Останалите са с по 2 без промяна, което е напълно достатъчно. По програма на 13.07. ще завъртя центрофугата и тогава ще знам със сигурност как ще е сезона
Супер, дано моите не се позадръстят, понеже чак към средата на Юли ще се прибера, но пък съм ги разширил достатъчно много с магазини, би следвало да поемат. Няма да го мисля, тъкмо ще е изненада. За мен няма значение колко мед ще донесат. За мен беше важен акациевия, че не го хващам всяка година.
Някой може ли да оправи сертификата на сайта ? Изтекъл е и създава много неудобства. Освен това няма как да се отвори на мобилен телефон. Така като гледам, сайта е настроен да ползва един софтуер казва се certbot .. Той по един протокол ACME преиздава сертификата на всеки няколко месеца и това решение е безплатно. Но явно има някакъв проблем и трябва да се направи на ръка.
Иначе най-вероятно към средата на месеца ще кажа какво е положението. Понеже тогава ще се прибирам. Лошото е че идват жегите по 38-9 градуса, сигурно поне един месец. Абе дано все пак не е толкова топло.
Супер хостинг :) направо супер
PCHELARI.COM is Registered with one of our resellers
Please contact our reseller for assistance. Here's how to reach them:
Provider Information:
SuperHosting.BG Ltd
https://www.superhosting.bg
36 G.M.Dimitrov, blvd.
Sofia , BG
+359.28108999
+359.28108966
sales@nexbrod.com
Проблема е, че пчеларя с 10-15 тона мед, е дребен производител, в сравнение с други производители от други браншове... И като такъв е обречен от държавата. Друго си е, ако си произвел няколко стотинхиляди тона пшеница... И ако работиш "както трябва" и "с когото трябва".:laughing: