Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 1 от 2 12 ПоследнаПоследна
Резултати от 1 до 10 от общо 4228

Преглед на хибрид режима

Почетен Автор
    Регистриран
    14.06.2021
    Цитат Първоначално публикувано от morning Виж публикацията
    Щом са напълнили един магазин, значи със сигурност имат мегдан за втори. А времето от цял месец не се брои за студено. И е трябвало да сложиш основи при пашата.
    Слагал съм им .. Може би ще направя едно видео, горе долу да покажа как са нещата .. Мерси .

VIP Автор
    Регистриран
    27.03.2015
    Пчеларски район
    Криводол и Враца
    Цитат Първоначално публикувано от kaloyanv Виж публикацията
    Слагал съм им .. Може би ще направя едно видео, горе долу да покажа как са нещата .. Мерси .
    Нали беше ДБ ако не ги ъбгрейднеш ще ти се роят то това си е трабанче ако са само един плодник и магазин

Почетен Автор
    Регистриран
    14.06.2021
    Цитат Първоначално публикувано от Георги 1974 Виж публикацията
    Нали беше ДБ ако не ги ъбгрейднеш ще ти се роят то това си е трабанче ако са само един плодник и магазин

То може би баш сега е времето, за това което написа и Краз, да ги вдигна на втори корпус, че имат доста запечатано пило. Ама долу като сложа тези основи и кой ще гради, като притока е почти нулев, в момента мъкнат предимно прашец.

VIP Автор
    Регистриран
    28.01.2021
    Пчеларски район
    общ.Севлиево, обл.Габрово
    То може би баш сега е времето, за това което написа и Краз, да ги вдигна на втори корпус, че имат доста запечатано пило. Ама долу като сложа тези основи и кой ще гради, като притока е почти нулев, в момента мъкнат предимно прашец.
    Щом имат много запечатано пило, значи трябва пространство за майката да снася... Ако толкова няма паша, сложи основи и една-две изградени рамки. Но,... силно семейство, все ще намери по това време, колкото за него.

VIP Автор
    Регистриран
    27.03.2015
    Пчеларски район
    Криводол и Враца
    Аз го правя обратното на Краз но още нямам маточници а тия с многокорпусните просто ги въртят корпусите.Просто ако няма отворено пило младите пчели започват да не могат да кърмат и от там си бият камшика.Ако има роево с маточници правиш отводка.В действителност и да роят си има хубава страна тая работа ще имаш много по здрави пчели

Почетен Автор
    Регистриран
    21.10.2014
    Пчеларски район
    Община Драгоман, Софийска област, 615м. надм.вис.
    По това време, притока е нулев само, ако е студено. Основната идея е да прекратиш роевите мераци, а точния момент е преди да са влезли в роево!!!! Така рязко им създаваш много грижи. Ако все пак са си наумили, това е добър начин да размислят. Запечатаното пило е над ХР. Долу остава няколко рамки отворено пило, майка и много работа да си оправят одаята. Препоръчвам отворена прелка над ХР! Седмица след операцията задължително отваряш и старателно преглеждаш за заложени маточници над ХР. Не се притеснявай за градежа. Около отвореното пило ще се съберат младите пчели. Ако майката работи, ще ги накара да градят. Долу остави и прашецовите пити. Тези дни при теб би трябвало да зацъфтят ливади, треволяци.... Ако има паша, ще качват, ако няма достатъчно, на мястото на люпещото се пило над ХР няма да има нов нектар. Сега, за да не стигнеш до тези мерки(някакво подобие на демариране), разширявай своевременно! Втори магазин, а ако се налага и трети. Това ще ти диктува работата на майката. Гените и специално роевия индекс са различни. При еднакви условия, някои работят на 8-9 рамки(при 10 рамков), други правят 5-6 и влизат в роево. Последните не са ти хич удобни)). На такива(имал съм) и паркинг от основи да им направиш, след 10-15 дни пак залагат. Просто това са им възможностите и заслужават "селекция")). Не знам, дали съм съвсем точен, приятелю. При корпусните такива маневри са мноооого по-лесно приложими. Лично нямам ДБ. Работя с една рамка. Вадя майка само, ако заслужава смяна . Дори и тогава се съобразявам с предстоящата паша. Нали все това гоним )) Не съм фен на "противороеви отводки" и не правя. Ако има нужда от още семейства, предпочитам това да става по план, по начина и когато аз искам, а не те. Така де! Да се знае, че петел пее в тая къща))). Ако нещо съм объркал, надявам се колегите с ДБ бързичко да ме скастрят. Успех ти желая!

VIP Автор
    Регистриран
    28.01.2021
    Пчеларски район
    Цитат Първоначално публикувано от rumenggr Виж публикацията
    По това време, притока е нулев само, ако е студено. Основната идея е да прекратиш роевите мераци, а точния момент е преди да са влезли в роево!!!! Така рязко им създаваш много грижи. Ако все пак са си наумили, това е добър начин да размислят. Запечатаното пило е над ХР. Долу остава няколко рамки отворено пило, майка и много работа да си оправят одаята. Препоръчвам отворена прелка над ХР! Седмица след операцията задължително отваряш и старателно преглеждаш за заложени маточници над ХР. Не се притеснявай за градежа. Около отвореното пило ще се съберат младите пчели. Ако майката работи, ще ги накара да градят. Долу остави и прашецовите пити. Тези дни при теб би трябвало да зацъфтят ливади, треволяци.... Ако има паша, ще качват, ако няма достатъчно, на мястото на люпещото се пило над ХР няма да има нов нектар. Сега, за да не стигнеш до тези мерки(някакво подобие на демариране), разширявай своевременно! Втори магазин, а ако се налага и трети. Това ще ти диктува работата на майката. Гените и специално роевия индекс са различни. При еднакви условия, някои работят на 8-9 рамки(при 10 рамков), други правят 5-6 и влизат в роево. Последните не са ти хич удобни)). На такива(имал съм) и паркинг от основи да им направиш, след 10-15 дни пак залагат. Просто това са им възможностите и заслужават "селекция")). Не знам, дали съм съвсем точен, приятелю. При корпусните такива маневри са мноооого по-лесно приложими. Лично нямам ДБ. Работя с една рамка. Вадя майка само, ако заслужава смяна . Дори и тогава се съобразявам с предстоящата паша. Нали все това гоним )) Не съм фен на "противороеви отводки" и не правя. Ако има нужда от още семейства, предпочитам това да става по план, по начина и когато аз искам, а не те. Така де! Да се знае, че петел пее в тая къща))). Ако нещо съм объркал, надявам се колегите с ДБ бързичко да ме скастрят. Успех ти желая!
    Мисля че, прелка над ХР, ще е грешка. Люпещите се пчели, ще се облетят през нея и ще се връщат от където са излезли. И в един момент горе може да стане една чудесна търтовка. Трябва търтеев изход. Пчелите се връщат през долния вход и усещат майката.

VIP Автор
    Регистриран
    27.03.2015
    Пчеларски район
    Криводол и Враца
    Цитат Първоначално публикувано от Кразз Виж публикацията
    Мисля че, прелка над ХР, ще е грешка. Люпещите се пчели, ще се облетят през нея и ще се връщат от където са излезли. И в един момент горе може да стане една чудесна търтовка. Трябва търтеев изход. Пчелите се връщат през долния вход и усещат майката.
    Човек кога е мераклия и има възможност може би си заслужава работа със снеглерова дъска.В действителност нямам баш опит що не ходя с месеци при пчелите но преди време пробвах и мисля, че има много екстра в тия дъски и не са никаква философия.

VIP Автор
    Регистриран
    28.01.2021
    Пчеларски район
    Цитат Първоначално публикувано от Георги 1974 Виж публикацията
    Човек кога е мераклия и има възможност може би си заслужава работа със снеглерова дъска.В действителност нямам баш опит що не ходя с месеци при пчелите но преди време пробвах и мисля, че има много екстра в тия дъски и не са никаква философия.
    Не съм работил със снелгрова дъска. Някой ден ще го направя, ама и аз съм се пръснал "на 1000" места та...
    Време не остава за всичко.
    А и не съм привърженик на идеята две майки в един кошер...

Почетен Автор
    Регистриран
    21.10.2014
    Пчеларски район
    Община Драгоман, Софийска област, 615м. надм.вис.
    Цитат Първоначално публикувано от Кразз Виж публикацията
    От години го играя. Всяка година между пило/млади пчели над ХР и майката в първи корпус се появява корпус с 8-10(според зависи) празни пити. Дори с такова разцепване на гнездото с корпус Рут, никога търтовка не е имало. Винаги има отворена прелка над ХР и точно горното облитане е част от играта. За тази прелка има една друга теория, на която симпатизирам. Една ХР не спира феромоните. Може да заложат маточник, но да се изтъртят нямам случай.

Страница 1 от 2 12 ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •