Първоначално публикувано от
kaloyanv
Интересното е че при мен нещата затихват, семействата излязоха от роево. В крайна сметка хванах 2 на 2 роя .. 2 първака и 2 вторака. Това е равносметката което значи че роилите ми кошери са 2, от това което виждам. Може и 3 да са. Това което видях в единия кошер е че квака майка и като направих прегледа видях само един маточник.. Та мисълта ми е възможно ли е да е майка за самосмяна и пак така да пиука все едно е в роево семейство. Дори ако има изненади, ще са само още 1-2 семейства. Но прегледите казват че роилите са 2 бройки.
Като от 2 кошера които разделих и се бяха направили да роят, единия не рои, обаче другия да и сега я има 4 рамки пчели в него. Другите са добре.
Проблема обаче е че инвентара ми пак свършва и пак трябва да купувам и магазини и магазинни рамки. Ако не всяка година , то поне през една стават все повече и повече семейства. Този път ще ги обединявам. Обаче тези втораците с млади майки, ще ги държа резервни. Другите отводки трябва една с друга да ги събирам, понеже са доста силни. Ще видя.
Много са силни семействата, аз толкова пчели не съм имал досега и са много кротки. Този кошер за който писах се успокои. Дефакто всичми семейства са много кротки в момента. Имам за първи път кошери които са на 2 магазина и плодник и ги покриват. Досега по това време не съм имал толкова много пчели ... Даже се чудя чак към средата на юни дали да не им сложа и трети магазин, не за друго ами да имат място и да не им е жега.