Дай малко жокер за по глупавите, че нещо не мога да зацепя.
Преглед за печат
На биоиновации, с пудра захар. Тестера не е виновен, просто в момента на тестване имаше 7 рамки с пило и всичкия акар е бил вътре в дадения момент.
https://dimabee.com/tester-za-akari?manufacturer_id=30 това е.
Да, 7 дена е напълно безсмислено. Но и през 4 се оказа неефективно. Акара има цикъл на размножаване 5 дена, демек след излизане от пилото женския индивид има 5 дена да се захрани и да влезне отново в пилото да исеменява. Но четох, че при екстремно размножаване може да пропусне етапа на захранване, влиза в пилото след 2-3 дена и осеменява, няма натрупана мастна тъкан и не може да издържи до излюпването на пчелата и умира, но самото осеменяване дава голям бум.
абе как е възможно да има толкова акар, както показва Ник. Това е много сериозно положение... Но това което казва Трендафил също е важно. Аз не виждам акар, обаче виждам просрано на половината кошери и затова им давам за нозематоза. Може и да им дам друг препарат за нозематоза, но не знам кое е правилно. Гледам да не третирам много много.
Уффффффффффффф нали знаеш всеки си ги има бръмбазлъците в главата нямам вяра на тия тестове те малко ми мязат на тия тестове де ги правиха за Ковид трябва да е на еди кой си ден от заразяването,трябва де е еди от къде си , трябва да не си пушил да не си пил да не си целувал и т.н. ако няма пило ги накапи с оксалова по клсическия начин не производните му щуротии де са от сферата на вероятностите, че доколкото съм те чел едва ли ще сложиш няква химия ама то и кое време е за химия.
Ами това го видях на един кошер лятото, на горната прилетна дъска, мога да снимам. Обаче се чудя дали не е от гроздето. Мога да пусна една снимка да видите .. Обаче са само няколко и то тези разположени близо един до друг. Ей сега отивам да снимам.
П.С - ето ги снимките, тези петна станаха някъде лятото края, като започна гроздето, петната са светлокафеви, на снимките изглеждат по тъмни. Появиха се преди да третирам за нозематоза. След това го направих 2 пъти както пише в листовката на Нозевита.
https://drive.google.com/drive/folde...do?usp=sharing
Аз съм чувал че такива петна, изглежда да са нозематоза. Обаче пък вътре по рамките няма нищо .. Видях по време на гроздето, как пчелите носеха едно ей такова подобно и кацаха горе, не можах да разбера защо. Изглеждаше все едно е захаросан мед по крачетата. И ми заприлича че носят от лозето, дето е точно под тях. Ама друга година не е било така , доколкото си спомням, имало е но не чак толкова такива петна.
Сега като отворих книгата, там пишат някакви симптоми, които аз не наблюдавам. Една пчела не съм видял умряла или да пълзи. Рамките както писах са чисти и нямат никакви петна.
Кога ще изчезнат осите? Днес видях доста крачета на умрели пчели по дъната. Семействата са силни все още, но борбата е голяма.
Не знам какво си видял но едва ли е разстройство от Нозема апис а когато има отвън по прелката петна може да е от крака така се познава и ограбен кошер от 10 метра по черната мръсна прелка.
П.П.Г-н. Дончев май имаше в пред вид Нозема Церане там няма посрано
Ами и аз си помислих, обаче този с черната прелка е с майка от тази година и е много силен и има много мед. И все го гледам че е активен и носи отнякъде мъкне все и се чудя откъде. Не е от моя пчелин, понеже съм наблюдавал и не е имало нещо нередно или някаква борба.
П.С - относно осите, при мен намаляха доста. Мотат се покрай кошерите ама единични бройки. Аз доста уморих.. Дори този много слабия кошер който остана на 3 рамки и при него почти няма. Най много по няколко оси да влязат сутрин, а после като излязат пчелите нито една.
Явно не е имало чак толкова много осилища отколкото се опасявах.
Това е колко време след третирането? 2 дни? Изглежда почти така, както и при мен :laughing: МК си е МК
Аз пък се чудя на тия веселяци, де си мислят, че нямат акар щото правили тестове разбираш ли, а в същото време имат пило:bigsmile:
Калояне, ако бяха мои, тия кошери бих ги вдигнал малко по-височко ;)
Резултата от теста е 52 акара на 600 пчели, което си е сериозна опаразитеност. Ще накапя половината с ОК, другите с Оксалис и ще видим, какво ще покажат и контролите...Прикачен файл 11738
05. 11. 22.:laughing:
Според някой опаризитяване над 5% е вече в сферата на проблемите а тук е почти двойно.
П.П.Не се правя на умен просто познавам няколко човека де изгоряла много яко с нетретиране или само с ОК в период на пило.Ако ги капеш може би е хубаво класическото със захар и 3,5%разтвор
Разбира се, че сушата е проблем и то голям.При пчелите почти винаги за отслабване е комплекс от фактори и ако почне верига от проблеми акара дори и да не е на първо место със сигурност не е на последно.А ако си задобрял и нямаш роене то това накапване 1 път в късна есен дали е достатъчно
Ами, еднократното накапване, плюс някои други мерки, досега поне, е било достатъчно. С времето, съм си изградил някакво виждане за живота, за работата и за пчеларството в частност, което едва ли ще се промени... Няма как, да негодуваме срещу пестицидите в земеделието, а в същото време, да "лекуваме" пчелите си с пестициди.
Относно роенето, имал съм единични случаи на роене, но и никога не съм се борил с него "на всяка цена". Все пак, това е естествен процес в живота на пч. семейство. А тая година, не съм чул някой в района даже да е видял рояк...
В никакъв случай не ми е минавало през ума да ръся акъл и да налагам мнение обадих се защото и Ник го направи по повод твърдението, че акара не е причина за слабите семейства Относно борбата с акара без химия мисля, че е труден и рисков процес и лесно човек може да се изгуби в него но пък заслужава адмирации
Дааа,... Резултата от контролите, на седмия ден след накапването.Прикачен файл 11747Прикачен файл 11748
На горната снимка са обработени с Оксалис, на долната с ОК.
И какъв е извода???
На различни кошери няма как да сравняваш продукти, защото не знаеш колко акар има в тях. Ако размениш сега, може да направиш някакви изводи. При мен на съседни кошери, на единия паднаха 500, на другия 5000. Но на мен не ми се вижда много акара, или на снимките не се вижда.
Дошло е време да си отговоря. Този кошер на 3те пити се спомина, още лятото имаше признаци че няма да го бъде. Ама после това което се случи и досега е загадка за мен. Вече установих нулево присъствие в кошера, след като го погледнах и след застудяването няколко дни .... Прибрах всичко и кошера и питите ..
Днес е много топло в плевен, около 20 градуса, но още предишните дни, тук беше застудяване и мъгла. За първа година не виждам след такива дни, да няма нито една пчела долу пред кошерите изкарана и умряла. Виждам много пчелни вълци пред кошера предали богу дух. Явно есенното намаляване на пчелите е станало в топлите дни и те са умрели някъде навън. ТАка си го обяснявам. Може би е рано и ще трябва да се видят резултатите при по сериозно застудяване и след това затопляне.
П.С Забравих да спомена че тук още не е имало температура под 0 градуса. Не съм виждал слани. Само на много специфични места преди 2 седмици някъде из ниското и то много малко. Не си спомням това от колко години не е било така. Най-вероятно първите слани ще се случат чак последната седмица на месеца. или началото на декември.
Днес термометъра показваше 20-21 градуса на сянка.
Иначе събота и неделя на много високото около 2800 метра го дават голям сняг, ама дали ще познаят не знам. Много е динамично времето и е различно по различните региони.
Ще стигнеш до истината с кладенците, но трябва да мине време. Ето, сам се убеждаваш, че времето/природата се променя, което води да пресъхване на кладенци и намаляване на водата. А ти "плачеш", че трябвало да плащаш за нещо, което било дадено от природата. Да де, ама природата си отмъщава и не се ли предприемат мерки - лошо. Преди много, много години четох някъде, че водата ще задмине цената на златото, защото е жизнено необходима, докато без гердани и пръстени можем да живеем. Капиш?
Съгласен съм, че трябва да се спазват някакви правила ( та било то и неписани) относно ползването на това богатство водата!
Не виждам как обаче, относно мерки за правилното стопанисване на водните ресурси бих имал доверие на някой, който счита за нормално с лека ръка да се заравят кладенци...
Това от вчера
Прикачен файл 11757Прикачен файл 11758
тоя е до него нищо особено но поне го има.
Прикачен файл 11759
П.П. Пълно е с оси има и една теза с осите ма мен ако ме питаш са нещо като с чакалите то и лъв свалят ма трябва да е малко болен, куц, сакат
Специално на тоя тазгодишните плодникови са били в магазините и после кой знае къде съм ги сложил. Моя грешка та е нормално да избяга де не е луд да се дръгне като краставо магаре. За това догодина се слагат под плодника разпечатани пчелите дигат меда или го хвърлят а питите курбан на восъчния молец та да има акита за огньовка, че нещо го закъсах постковид може би
По повод много теми, ще кажа че един приятел алпинист ми каза следното "Хората ще се усетят в момента в който водата започне да изчезва" защото това се случва последните години.
Тази година за първи път пчелите ми посещават толкова усилено поилките, даже до ноемви продължаваха и карах нашите постоянно да сменят водата. Като ходя по планините, преди два дни, на витоша няма сняг, на Банско също и то без значение от височината.
ПРеди няколко години ски зоните отваряха началото на декември а сега няма една прашинка сняг . И температурите са толкова високи, че даже и машините за сняг не пускат, ама то според мен няма и достатъчно вода за тях.
Даваха го уж голям сняг по Вихрен, обаче май няма нищо. Утре ще се кача до връх Вихрен и ще видя какво е положението.
Нямам идея дали изчезва водата вероятно е така но едва ли е от глобално затопляне по скоро от човешка дейност няква индустрия.
Имало е и предишни затопляне това са цикли не можем да спрем с долари и вятърни генератори.Преди 120хил.години е било така +16/17 градуса сега е +15 а преди 50г.с 1градус по малко тоест около 50г. ще си стане топло.Сахара ще стане савана а саваните гори в Арктика само малко лед в Сибир няма да може слонове да виреят но вълнисти мамут да
Водата в България е малко заради това до 60те години на миналия век са изградени 3000хил.язовира на 3то място в света след САЩ и Япония.Българите сами си ги правят язовирите и ТЕЦ и са здрави и до днес без поддръжка.Поне така четох в една статия.Тия де са ги строили са били 45г.на власт а сега 33г.преход то хубаво преход ама към какво
Прикачен файл 11762.........
Едното не отменя другото. Циклите са си цикли. Но нито едно от това не отменя безобразията от човешката дейност. Ако ходиш достатъчно и наблюдаваш глобално последиците от човешката намеса, няма да мислиш така. Имам много примери. И да ти кажа, измененията резултат от човешката дейност са изключително сериозни. Но ни е по-лесно да си мислим друго.
Начина ми на изразяване е един такъв въртоглав въобще не отричам вредните въздействия от човешката дейност просто отричам някои от начините на налагане за справяне с тези последици.Глупаво е да закриваш АЕЦ и да се радваш и да наливаш пари в соларни панели и батерии де за производството им за са използвани повече ресурс и замърсяване.Да затварят ТЕЦове и да гориш боклуци вместо въглища.Да не купуваш тия въглища от комшията а от другия край на света та нали има транспорт.Да даваш милиарди за оръжие а да не посадиш едно дърво.Мога много примери да дам ама няма смисъл и не мисля, че да скочат енергиите с няколкостотин процента е случайно или само на тези де ги обвиняват.
Климатът на планетата ни зависи най - вече от активността на нашата звезда Слънце.Всичко друго е вятър и мъгла.
Едната от многото интересни статии:
https://nauka.offnews.bg/news/Nauki-...an_130450.html
,,1. Вятърните турбини произвеждат само 0.46% от глобалната енергия
2. Изгарянето на изпражнения и дървесина дава повече енергия от вятърната и соларната енергии взети заедно
3. Ще се нуждаем от редките минерали на 7.2 земни кълба за преминем на слънчева енергия.,,
,,Забележете числото за вятърната енергия – 0.46%. Това е резултат на 30 години огромни инвестиции и субсидии, съпроводени с безкрайни кампании и убеждения колко е зелена зелената енергия. Имайте предвид, че при същите инвестиции и субсидии, след 32 години процентът няма да е 0.92, а пак ще си е 0.46%, защото животът на една вятърна турбина е 30 години. Представете си какви инвестиции и субсидии ще са необходими, за да се достигнат дори мизерните 10%. Всичко това ще изтече от вашите джобове уважаеми читатели, защото това е една изцяло субсидирана енергия.,,
Истината бе при Тесла с кулите ток зелен та зелен без пари без жици.Самия Тесла казва, че си ороти с извънземните за жалост на обикновения човек било западняк било северняк и т.н.не стана.Друго си е да замърсяваш и да се бориш с това замърсяване или да се бориш за мир чрез оръжие и т.н.. на същия Тесла не бе приет проекта за лъча на смъртта а бе избран проект за атомна бомба.Ами с такова оръжие дори българите биха се справили дири с извънземно нашествие
Моите кошери откакто третирах с оксалова, не съм ги пипал вече 1 месец. Тук времето е много гадно, само мъгла и между 1 и 4 градуса ... Понеже преместих един кошер, видях че от всичките 7, един от младите рояци, който се разви бурно, дава подмор, не голям, но при другите няма нищо отпред, а при този има ....
"... Така живели хората някога и ако трябва да се вярва на песните и обичаите оставили подире си, животът им не бил лош. Радостта често ги спохождала, защото вземали от земята само това, което им трябвало и без което не могли. И защото не вървели срещу природата, а нагаждали живота си според нейните закони. ..."
Неее , времето не беше така един месец. Просто се появи такъв период .. Мисля че не трябва да е проблем. Аз като заземя ги отварям винаги февруари и досега не съм имал проблем. Дано и тази година да успея, понеже вчера излязох от болницата. В планината счупих подбедрицата 2-те кости и трябваше операция. Проблема е че не мога да стъпвам на крака за най-малко 45 дни до 60 и чак тогава започва възтановяването. Добре че е в този сезон ...
В този ред на мисли, на някой случвало ли му се е поради контузия да не може да обслужва пчелите и в такъв случай как се справя ?? Или всеки има познат пчелар, който може да помоли да свърши някаква работа ?
Съжалявам за случилото ти се!Сега е момента да се увериш,че пчелите се справят и без нас.
Аз моите не съм ги виждал от началото на септември и ще ги посетя около 10-15 януари,когато ще получат и домашна питка.След питката,още два месеца ще са на спокойствие....
Тааа,бъди спокоен за тях.Ще изкарат без теб още 2м..естествено,ако са здрави.Дажеи и да имат някакъв здравословен проблем,не би могъл да им помогнеш сега...
Преди 5-6г показах със снимки,как два кошера ДБ12, до средата на април разширени на макс с по три магазина,не бяха отваряни до края на август.И от двата кошера взех по 60кг.мед.
Периода април-май е с най много работа по пч.семейства.....меда може да го свалиш и сега....
Здравей kaloyanv . Преди няколко години бях в подобна ситоация , но май месец . В другия форум помолих за помощ и се отзова Марин Шойков на когото съм много благодарен , тъй че действай. Пожелавам ти пълно възтановяване .
Мерси, всичко е точно, важното е че сме живи и здрави. Просто ми стана интересно, кой какво прави в такива случаи. :) Ама то наистина зависи от сезона.
Аз имам изкривяване на гръбначния стълб, от падане от високо като дете. Сега имам много протузии и съответно много болежки. Преди години така се влошиха нещата, че не можеше да ходя, от болница в друга болница. И това става в разгара на сезона, с помоща на приятели извадих меда и наслагах ленти и до там. Имах направени 30 помощни семейства да подменя старите майки, но не бях в състояние да направя нищо и така си останаха. Зимата се стабилизирах леко и за моя радост всичко беше добре в пчелина, старите майки бяха много добри семейства. Та продадох висчки западни семейства и после подмених майките май месец. Така че, стана много по добре че не ги обединх есента. И да, пчелите се оправят и без нас, понякога само им пречим. Бързо въстановяване!
При мен тук по плевенско бяха 2 много тихи и хубави слънчеви дни. Оправих си телефона, та мога да гледам камерите и пчелите доста добре облитат. Не виждам да има някакви проблеми. Единия кошер при който забелязвам повече смъртност облита с една идея по-слабо, обаче той пък е и по западно разположен. Но пак не ми се вижда нещо притеснително. Даже единия ден ходих с патериците, ама беше влажно и те затъват, та не става много.
Nik, дано при теб се закрепят нещата, обаче трябва да се следиш постоянно. И ако трябва операция, въпреки че е тежка, да се прави навреме. Понеже после с напредването на годините става все по трудно да се изкара такава операция и да е успешна. Дано при теб никога не се наложи, чукам на дърво и нещата да спрат в едно положение.
Няколко години ходих по болници и нищо. Налива ме с болкоуспокояващи и след 1 месец същото. Казват че не може да се оперира, дълго е за обяснение а и няма смисъл да ви занимавам с това. От 2 години съм по добре и не искам да ходя по болници докато може. Няклко дена се облитата хубаво, но и натискат на храна.
Nik, имам подобен проблем, 4 протрузии по гръбначния стълб. Много мъки, това което установявам, че помага при мен е редовната гимнастика, упражнения за раздвижване на гръбначните прешлени и упражнения за заздравяване на гръбната мускулатура. Това трябва да се съчетава с пазене, избягване на тази пчеларска поза, приведен над кошера, не повече от половин час на ден, иначе се притискат и без това деформираните колагенни пръстени на ставите и започват отново мъките. Движение му е майката.
Аз имам много протузии, само на ломбалните имам 5 и на горе имам още, изкривяване на ключици и общо взето докторите не ми дават да работя нищо, но аз докато мога да вървя няма да спра. Когато не работя ме боли повече. По 15 часа работя на пчелина без спиране, но всичко съм си пригодил за мен, стойки по моя размер, всикчо е на количка, не вдигам тежко, не нося нищо и 100 кошера ги гледам без проблем. Гимнастика помага и хранителни добавки с глюкозамин също. Така съм направил стойките че работя абсолютно изправен, също имам и помощна количка (маса) на нея слагам всичко и друга за каране на меда.