И твоите и всички други, ще бъдат тествани на зимовка! За бързо пролетно и за нектар догодина! За почистването също.
Преглед за печат
Днес проверих какво е положението с майките и с радост установих, че и двете са приети, снесли са и си работят нормално :yahoo:. Друго, което забелязах е, че значително са увеличили размера си, спрямо когато бяха в клетката.Както беше казал един колега - биволци :) Благодаря на Матеев за майките и на колегите за съветите drinks;
След като пробвах варианта със силна миризма( и маточина, и ракия ) реших да пробвам, каквото ме посъветва колегата Rado76, благодаря за което, а именно - притиснах и размах 3-4 пчели направо върху клетката. След 30 мин. гледката беше коренно различна - пчеличките хранеха майката, провираха си хоботчетата към другите пчелички, просто се държаха дружелюбно към всичко живо в клетката. Докато се наслаждавах на гледката, ми хрумна идеята да плъзна леко капачето на клетката, малко след твърдата храна да дойде отвора, и ако може няколко пелички от кошера да влязат, а тези от вътре да излязат и да разнесат феромоните на майката. (нали Матеев точно това обясни за малкия отвор, и разнасянето и достигането на феромоните на колкото се може повече пчели, и в по-голяма част в кошера) Така и стана - няколко влязоха вътре и веднага започнаха грижи за майката, а 4-5 успяха да излязат и да се разходят в кошера. Незнам дали това е повишило процента на приемане на майката, според мен - да, но да кажат по-опитните. В крайна сметка всичко завърши с хепи енд :)
Поздрави !!!
Чудя се ако искам да вадя мед от магазина дали ще стане фокуса ако повдигна магазина и сложа плат фазер или мрежа от комари и завъртя магазина на 180 градуса и го върна, дали на другият ден ще има пчели в магазина.
Чудя се ама ако някой е пробвал ако има възможност да сподели ще съм му благодарен.
Има логика.
Здравейте!
Някой може ли да ме светне как се отлепват такива корпуси с первази?
Прикачен файл 7151
Лесно,с повдигача.Сложи още едно по тънко трупче над това;)
Или па изчакай Никата да се върне от морето и ще ти обясни.
..........
Аз имам няколко такива кошера и отлепянето е трудничко.Един познат ме посъветва на магазините/корпусите/ да си направя по едно освобождаване отвътре за да мога там да вкарвам рамкоповдигача за да отлепя корпуса.Но за целта трябва да се извадят 2-3 рамки за да можеш да бръкнеш за манипулацията.Неудобничко е но все пак става.
Здравейте!
Трябва да сменя къщичките на няколко семейства,но се чудя кога да го направя.При мен пашата продължава и не съм вадил още меда.
Благодаря предварително!
Като извадиш меда сменяй.
Чудех се в коя тема точно да задам въпроса си,но все пак се занимавам за втора година с пчели та реших да е тук.На въпроса-в петък по обяд / преди три дни /извадих отводка от едно семейство,четири рамки с люпещо се пило.Имат и хубави венци от мед.След час им придадох оплодена майка ,която пристигна същия ден.Налях сиропче и това е.Днес реших да погледна за какво иде реч.Още с повдигането на таблата ми направи впечатление,че отводката силно жужи.Вдигнах клетката-празна.Вдигнах първата рамка-5-6 захранени маточника.Втората рамка същата работа-отново маточници.Казвам си ще купувам отново майка.Те докато си изкарат,докато се оплоди ,абе късно е вече.Вдигам следващата рамка и..майката се разхожда най-спокойно по нея.За първи път виждам подобно нещо.Не съм и срещал докато чета из форума за подобна ситуация.Затова питам-нормално ли е това,случва ли се и да смятам ли че са приели младата майка.
След като майката е там и се разхожда спокойно са я приели. Маточниците са захранени докато е нямало майка и след като приемат майката продължават да ги захранват. А защо продължават? Защото при пчелите няма обратен ход, а и да има това е рядкост. Какво ще се получи по нататък? Маточниците ще бъдат запечатани и ще бъдат отгледани до последната им фаза, а именно излюпване на нови майки и от тук и роене на отводката. Надявам се да съм бил изчерпателен в отговора си.
Всички маточници ги разруших след като видях майката.Дано съм спрял процесаblush;
Яйца имаше ли ? остави другото .Т.е. сигурен ли си че тази майка снася ? Ако си сигурен , не се притеснявай от маточниците - или ти ги разруши , или си направи една отводка с тях , или тя ще ги разруши . Голям процент от купешките майки ги сменят така или иначе . Лично мнение - оплодена майка разрушава маточници - предизвикана самосмяна от твърде много взето пило за отводки = маточници = след 7 дни майката беше наваксала с пилото и разрушила маточниците .
Не съм гледал за яйца.Може би след ден-два ще бъда сигурен.Майката е доста едра и определено е имало борба.Част от маркировката е свалена.
Понеже се досещам за следващите ви въпроси-купена е от Матеев.
Лично мнение :
1во - както казах голям процент купешки майки се самосменят ( без значение от кого си ги купил ) .
2ро Много зависи как и кога е направена отводката ( според това което казваш не е проблем ) .
3то Много зависи от храната в клетката - за производителите и по-добре да е по-твърда - пчелите по-бавно я пробиват , може и маточници да заложат . Мен ако питаш , една майка или я приемат или не - аз чакам един ден , после каквото сабя покаже .
4то ( не съм много сигурен ) да не си прекалил с младата пчела ?т.е. твърде много пчели за отводка .
Този сезон имах следния случай. Придадох майка на сборна отводка, като на 3-тия ден майката все още не беше освободена и се наложи да им помогна с храната в клетката. Три дни по-късно видях заложени и захранени 3-4 маточника и в първия момент си помислих, че майката по някаква причина не е оцеляла. Случайно обаче в следващия момент видях майката да се разхожда по една от рамките с паднала маркировка. Не съм пипал маточниците. 8 дни по-късно майката снасяше нормално и от маточниците нямаше и следа.
П.п. Цитирам дните с точност, защото си водя записки, кое, кога точно е станало.
П.п.2. Тази година падналата маркировка на майките е доста често срещано явление, дано не се повтаря занапред т.е. майкопроизводителите да си купят качествени маркери.
Въпросната отводка при мен вече е приела майката.Има снасяне.Всичко е наред.
Освен майката за отводката миналата седмица поръчах още две за да сменя две стари майки.Днес отворих кошерите.И двете майки са приети и са започнали да снасят.Чист късмет е че ги видях на рамката с пресни яйца защото и двете бяха с напълно свалена маркировка.Г-н Матеев,сменете си маркерите.Относно качествата на майките ще видим догодина.
Здравйте
Имам две семейства който майките им се скапаха и те си направиха маточници.Преди 12 дни отварях и видях,че таман се люпеха,казах си до десет дена ако се оплодят трябва да заработят,но уви все още няма следи от тях.Придадох рамка с пило за проверка и не правят нови маточници.Въпроса е дали да им придам оплодена майка в клетка или да изчакам още малко?
Ей сега ги прегледах пак и вече има прясно снесени по пет шест яйца в килийка.Станахме търтовка.Тоз уикенд ги обединявам и почвам да си играя да ги оправям.
Преди да ги обединиш, пак погледни, какво се случва!
Не възможно е за 12 дена да станат търтовки. Има ли достатъчно място където да снася майката и разбира се пчели които да гледат пилото?
Излъгах за дните,вкл.днес стават 14 откакто видях майката да се подава от маточника.Пчели вече има 6 междурамия,мед има перга и място също има,но колкото и да се пулих днес майка нямаше.Това е с единия кошер.Другия направих отводка със старите пчели и майка на една рамка с пило и три за градеж.Изградиха ги наснесе мамата новите рамки и решиха да правят самосмяна.Това е два дни след другия така,че там майката е на 12 дни от излюпването,но там няма и снесени яйца.Мисля да ги изчакам до събота,правя тогава последна проверка и ако няма промяна почвам експериментите.
Търтовка понякога се оправя много лесно друг път (рядко) казва не и не. Ако я стръскаш както пише по учебниците (аз не съм убеден че търтовките не летят) могат да налетят и да убият майка от друг кошер и ако летят си се връщат в старият. Аз тази година с една такава търтовка направих така местя целия сандък и на негово място сложих същият модел и цвят с 2 рамки разнивъзрастово пило и млади пчели + една с мед. До вечерата от търтовката половината пчели се изнесоха в новият кошер на другият ден стръсках търтовката в кошера на 2 ВО и до вечерта пчелите се изнесоха в новият кошер останаха една шепа пчели които след няколко дни дадоха фира. В новия кошер заложиха маточници и няма пчели търтовки .Всичките ги пръсках с ракия и захарен сироп преди упражнението.
Здравейте .Може ли многокорпусен кошер да иззимува добре на един корпус ? Благодаря .
Може, стига да има достатъчно пчели и храна, та да може да ти даде продукция и пролетта. Това е, за да има рима. Разбира се, че може, но е необходимо да се погрижиш за това.
По-силните имат по 4 рамки с пило и пчелите са на 6 рамки .А по-слабите на 3 рамки с пило на 4-5 рамки пчели .Подхранвам със сироп през 3 дни по 500 мл .И какви точно грижи да направя други ? Благодаря .
Лани 1 рояк ми зазиме на 5 междурамия пчели и последно имаше 3 пити пило ЛР. Тая пролет ЕДВАМ-ЕДВАМ беше на 2 междурамия. Мислех да го ликвидирам. Па после го “заебах“ да става квото ще с него. До слънчогледа така си остана на 1 корпус, не съм го и поглеждал. В слънчогледа му сложих магазин. А той пълни...... Слагам втори магазин....той пълни и него.... Даде 3 магазина мед. Така че....може.
Миналата година и аз зазимих един такъв. Ела сега го виж той по-добър от основните семейства - изградил и напълнил 16-18 рамки с основи, без почити да съм се занимавал с него. Да, НО тази година за мен по-скоро е изключение отколкото правило. Като гледам пролетта си разделих семействата на 4 вида. 11 бяха в графата "тотални мърши" е, смених им майките. Слабите понастоящем са най-силните . Средните някак си кретат и са в златната среда, докато най-силните са до долу - в първи корпус.
По принцип с ЛР ме е гнус да се занимавам. И за мен не е изключение, съвсем нормално нещо е.... А иначе моите силни от лани, и сега са си силни.
П.П. Моя тип кошер е ДБ 10 и 8. Може да не се харесва на болшинството, ама тва е положението при мен.
П.П. За мен лично, ЛР на един корпус може да зимува.
Отговора можеше да го напишеш и тук, за да може всички да го прочетат и коментират. За теб, ако някой от нещата написани от мен са лъжа, за други са чиста истина. Последното за което твърдиш, че лъжа е за тези 15- 20 кг. Според теб не може да има тези кг и аз лъжа. Предпоследната ти закачка е за дохода ми от 300 лв за бр кошер. Тук отговора можеш да го видиш в гласуването в другата тема. Там Калин е писал за неговия доход от 300-400 лв за бр. Мислил ли си някога, че може да си от хората, който веднъж достигнали едно ниво и вече са решили, че никой не може да ги надмине и затова решават, ако аз не съм го постигнал, значи е лъжа.Цитат:
Първоначално публикувано от радо
Лошото е че и други нямат опит, вадят заключения от една -две зими и щедро дават съвети.Ясно е че не си "бос" и сам ще решиш, но един вариант от мен.ЛР рамка няма достатъчна височина за пчелите и за запаси.Аз зазимявам с ДБ магазин /с мед/ върху корпуса.Ако вече си извадил меда, вариант е питки във време и количество съобразно наличните запаси.
Позволявам си леко продължение. Ако имаш ДБ магазини, съвместими по размер, хакай по един отдолу на всеки ЛР корпус. Горе ако няма място за кълбото, надолу ще има достатъчно. Магазин с мед отгоре е добре, но до известно време, а нататък според зависи. Все пак има една мъртва зона между кълбото и храната която може да ти изиграе лоша шега още в първия сезон. И при Венер има едни такива схеми, но не ти го препоръчвам засега.
Равносметката за тази година...стартирах с 4 кошера в момента са 10.Надявах се да са 11, но последния си остана търтовка, а толкова се мъчих с него.Съвсем малко мед събрах, даже отчайващо малко.Като цяло натежава разочарованието.Имам желанието, но ако резултатите са такива и през следващата година, не виждам много смисъл в цялата работа.
От пчеларство трудно се печели,вярно че се взимат пари от продадени пчелни продукти. Но като се тегли накрая чертата на взетите пари и на дадените като инвестиция във кошери,пчели пчеларски инвентар,разходи за конкретната година.Сметките не излизат поне при мен.
Kakто разбирам, твоя случай е старт от нулата - ако не се ориентираш към програмите, вярно е, че няма особен смисъл ...... поне за сега. Или с други думи - аз лично не бих се заел с пчеларството, ако наистина почвам от нула. Инак с десетина кошера, можеш да се занимаваш по- скоро, като хоби - както се казва, да падне някой лев отстрани - но от тук до "основен доход" ..... просто наистина няма смисъл.
Здравейте! От къде в Пловдив мога да си закупя мравчена киселина?
http://www.valerus-bg.com/index_bg.php
за да те улесня на макс
http://www.valerus-bg.com/pdf/reagents_2012.pdf
Благодаря много kuline :)
Debi за начинаещ щом от 4 си направил 10 е ОК.
Ако презимуват успешно си е успех.Втората година не бързай толкова с увеличаването ще извадиш и мед.
Благодаря много inio33 Вчера видях някъде из нета, че там има такива неща и до колкото разбрах магазина се намира зад халите, но не съм сигурен, затова ще трябва да пообиколя, пък дано го намеря :)
Деби, ако сам си ги направил 10, равносметката от 4 кошера е 6 отводки и 10 кг мед. Ако съумееш да ги иззимиш успешно ти трябва правилна за района и пчелата технология и малко повече оптимизъм.
п.с. Някъде Дони(ако не се лъжа) беше написал, че до голяма степен резултата зависи от правилните майки. Вярно е.
Това вече зависи от много неща - например кога си формирал отводките, до колко си отслабил основните 4 семейства, района ти като паша и т.н. Общо взето мнозина са доволни ако успеят да направят и отводки и да извадят някакъв мед (10-15 кг). Колкото до разходите още първата година няма как да се върнат на 100 %.
[QUOTE=Валентин.;103164]По принцип с ЛР ме е гнус да се занимавам.......
Колега, това как да го разбираме ?
Постъпи както те посъветва колегата Jordanov. Аз имам такива семейства и основни и отводки. Имам и на два ЛР корпуса. Основните дадоха по един магазин с мед. След като изцентрофугирах меда, вечерта върнах рамките напръскани с водичка в магазините, над плодниците. След 3-4 дни магазините поставих под плодниците и така ще зимуват. Имам отводки на 8 рамки развити, повече не ги разширявам, само помагам за допълване на запасите. На тях също сложих по един магазин с празни пити под плодниците и така ще зимуват. Силните ми семейства са на два ЛР карпуса, магазините вече са свалени. Някои семейства са с 100% пълни и запечатани рамки в горния корпус, на тези семейства отнех 2-3 рамки за центрофугиране или за подпомагане на семейства с по малки запаси. От първи корпус вдигнах 3 рамки с пило горе. Целта ми е да се сформира кълбото в горния корпус, заради проблемната зона между двата корпуса. Други семейства на които пилото е в горния корпус, смъкнах 2 рамки с мед в долния корпус и на тяхно място сложих празни в горния корпус, за да има място за майката да снася повече яйца за зимни пчели. Меда от смъкнатите долу рамки с мед, пчелите ще пренесат в горния и ще направят венци на празните рамки, които поставих в горния корпус. Зимували са добре и само на един корпус, но при положение че имам свободни магазини, по-добре да са под плодниците отколкото в склада и да се чудя къде да ги складирам и ка да ги опазя от молеца. Празния корпус под плодника държи семейството на по-високо и по-топло и така нахлуващия студен въздух през зимата не охлажда директно кълбото.
Ако изключим пчеларството като хоби, тази година толкова много работа имаше по пчелите, че колкото и стоков мед да съм извадил, няма как да ми се покрият разходите като вложен труд.
Пчеларството не става от веднъж, за една година. Поработи 5-6 години пък тогава се върни назад и се сети какво си мислел първата година. Ако разчиташ само на мед гледай да стигнеш 30-40 кила поне. Ако си из полето. А както ти казват колегите, не мислиш ли, че тия нови 6 бройки дето си направил не е някаква печалба!? + това, нови пити си изградил.....подготвил си доста неща за догодина. Ако и магазинни пити си изградил......догодина ти остава само да ги въртиш в центрофугата.........hi;
[QUOTE=evgeni.filimonov;104133]Оф,ми така. Първо, нито му знаеш къде е плодника,къде магазина.(не че ме бърка да въртя плодникови пити). После, като напъне пашата и като залепят питите и мостовете ги запълнят с мед-А ВЪРВИ РОТИРАЙ. Всичко се омазва с мед-ръцете, гащите, корпусите. Мачкат се пчели....... И като рекат, че ще работят майките само на 1 корпус.....Абе въобще не е това, за което го представят.
П.П. Тая година си направих 1 експеримент с ЛР-8. 2 корпуса за плодник и нагоре магазини за мед...... За първа година, като че ли по-бие на нещо......
[QUOTE=Валентин.;104144]Защо трябва да ротираш по време на паша, това се прави преди пашата. Наистина майките за известно време работят само в един корпус, горния , а долния си стои празен, но това е докато тръгне пашата, после си слизат долу. И аз стигнах до тази схема на работа - 2 ЛР корпуса за плодник, 1 ротация при пролетното развитие и 2 ра ако мисли за глупости. После си остава на 2 корпуса и отгоре магазини. Според мен така се създават доста по-силни семайства. Но това вече не е чистата ЛР технология. При нас по принцип до края на май нощите са доста хладни и тези ротации с цял корпус ми създават грижи. Мисля напролет да развивам семействата без ротации, ще смъквам всяка седмица по 2 рамки със запечатано пило /както ме е учил моя Учител/ в долния корпус, горе ще слагам основи и така 3-4 пъти, хем ще градят, хем ще подменям старите пити, хем ще разширявам плавно. Вярно, че е повече работа, но мен работата не ме плаши.
10 ЛР ги ротирах преди 2 седмици, след пашата. За това казвам че залепят питите. Осмака само го погледнах набързо- ще мине и без ротация.
Точно това ротиране по това време и развалянето на тези "мостове" между рамките не е много хубаво. Тези "мостове" се използват зимата от пчелите за по-лесно преминаване между двата корпуса в случай, че се наложи преминаваме на кълбото през така наречената смъртноносна зона.
Увеличил си пчелина с 6 броя кошери, ако всичките презимуват, то напролет ще излезе, че това лято си изкарал минимум 6х200=1200 лв, защото минимум това е цената на едно семейство пролетта. Обърни ги тези пари в килограми мед по изкупната цена в момента и ще разбереш какво си изкарал в меден добив. Мисля, че ще си промениш мнението и ще си доволен.
И аз не ротирам след пашата, защото вече така хубаво са си оформили и запечатали венците. Пробвах с едно семейство, остана си долу да си работи и пак си го върнах обратно. Може би ако се разпечата меда, биха го вдигнали горе, но тази операция в безпашно време е рискована.
Кажи при теб как се развиха семействата след ротацията, и при ротацията качи ли някоя рамка горе с пило?
Имам кошери в които пчелите нямат никакво желание да се качват в магазина.Това вече за втора година.До генетика ли е или причината е друга.Имаше някакъв частичен успех с пускане на плодникова рамка през магазина, но си мисля, че не трябва да е така.Какво друго може да се направи.Пръсках и рамките със сироп и нищо.
Сменяй майките!
Незнам как се развиват. След ротирането(2 седмици вече) не съм ги поглеждал. Не съм местил рамки, просто размених местата на двата корпуса-долния отиде отгоре, а горния отдолу. Ама май ме подсещаш да ги погледна тия дни..... Нямаха много пило- 4-5 пити (не пълни), почти цял запечатен корпус с мед и мнооого прашец. За това и ги ротирах, да им се разбъркат малко инстинктите, да започнат да местят меда и да засилят малко пилото. Сутрин към 7:30-8 разглеждам отстрани........на ДБ от 10 пчели 8 внасят прашец. ЛР слаба работа. Тия дни ще ги разровя да видя дали са засилили пилото. За това казвам, че за мен лично ЛР е ........ С ДБ ми е по-приятно, и леко.
Здравей,колега!
С по два магазина под плодника пробвал ли си да зимуват,че така мисля да направя?(от поста не разбрах дали имаш предвид един или два магазина под плодника)Хем да не мисля къде да съхранявам магазинните пити,заради молеца,хем да има разстояние до кълбото и зимата да им е по-топло.Но не е ли много разстоянието ,което пчелите ще изминават сега до зимата,носейки прашец и нектар и през ранната пролет,докато ги развия и сложа пак горе над плодника магазините? А по магазинните пити няма ли да попаднат изпражнения и отпадъци от пчелите,след като са под плодниците?Мисля да третирам сега с лентички,а ноември с ОК,това няма ли да е проблем за магазинните пити ?Последен въпрос,кошерите ми са с мрежесто дъно,да го затварям ли през зимата ,или да си зимуват отворени за по-добра вентилация на кълбото?
Поздрави!
Твойте магазинни пити досега нападани ли са от молец? Защо мислиш, че зимата и края на зимата на пчелите трябва да им е топло? Пролетта двата магазина едновременно ли слагаш отгоре? Защо трябва пълният ти комплект медови пити да е подложен на химическата агресия?
Колега Христо Димитров моите вече 2 г. земуват на мрежесто дъно +магазин+ДБ.корпус и отгоре семеиството.
Можеш единия магазин да сложиш под плодника и втория магазин над плодника, но с плат или найлон между тях с прорез в преднат част, за да могат пчелите да се качват и да пазят магазина. Това само между плодника и горния магазин. Магазина отдолу стои до момента в който се наложи да го сложиш над плодника и по този начин има и противороеви ефект. По-голям обем, в някои моменти в него складират прашец, а не задръстват плодника. Колкото до мрежестото дъно ако са с магазин отдолу, остави ги на мрежесто дъно, макар че много колеги целогодишно ги държат на мрежесто дъно. Посъветвай се с колеги, които имат такивма дъна, аз нямам. Моите са с мрежест отвор в задната част на дъното, който е отворен целогодишно. За третирането с ленти е по добре да махнеш магазините и по-късно да ги сложиш. Аз третирам с ГЕЛ с мравчена киселина и по-късно с оксалова киселина, така че е без значение дали има магазини под плодника или няма. Наистина и при мен не се е случвало молци да ми нападнат магазинните пити, аз ги държа в една барака в която зимата си става доста студено и ако има някакви яйца, то те загиват. Но за всеки случай слагам между магазините по малко тимол на кристали.
Нападани са и то нееднократно.Това е основната причина,поради която искам да съхранявам магазинните пити под плодника,за да може да се охраняват от пчелите!Според мен пчелите искат да им е топло през студените месеци.Пролетта слагам само единия магазин,втория слагам само по време на главна паша.Колкото до третирането с лентички,и аз смятам,че трябва да бъде само,ако няма магазини,независимо дали са под или над плодника!
Добре де, питам, щото за трети или четвърти път чувам у форума, че молците нападат магазинни пити. Значи говорим за чисти медови, не тъмнокафяви и непосещавани от М? Ако е така, при един корпус ЛР и два магазина ДБ, задачата е ясна. Единият магазин директно застава отдолу. При магазин отдолу почти никакво значение няма как ще зимуват - на плътно или на мрежа. Пчелата иска да й е топло като започне да гледа пило, /Това е само мое мнение/, а ти кога искаш тя да почне с пилото - ти си знаеш. Втория магазин отгоре, с найлон между него и плодника, Евгени го е писал подробно. Така се охранява от пчелите, а и в известна степен го пазиш от химията. При застудяване може да си го прибереш в склада, да не е на вятъра и ти да си ги гледкаш през найлона. А може да си стои отгоре докато му дойде времето да се махне найлона - пробвай. Ей го преди години, точно Евгени мисля беше качвал снимки на сърбите как зазимяват с мрежа отдолу и мрежа отгоре, но това при ДБ, за ЛР ми идва малко екстремно.
При мен при ДБ плановете ми са под плодника да сложа по 2 магазина, а при ЛР при налични 2 корпуса под тях ще слагам по 1 магазин. При тази схема го смятах, че тъкмо ще мога да събера всичките налични магазини, като слагам и на тазгодишните отводки по горе описаната схема.
Дъно - изцяло мрежа.
Добре де, това при тебе пак ли с цел охрана от молеца??
ОК, само че на ДБ чак такива салтанати не му трябват. Защо му е дъно от мрежа през зимата и същевременно магазин под плодника за въздушна възглавница? Няма логика, а за труда по цялото мероприятие още не съм отварял дума. Магазините спокойно могат да зимуват и над плодника, единствено трябва да се внимава по някое време кълбото да не се качи горе, затова слагаме плат, найлон или фазер с дупка. Между другото преди години това си беше практика на доста пчелари, но тогава не се водеше като "добра пчеларска практика", по-скоро мързел, а сега вече е модерно. За ЛР схемата я изяснихме. От гризачите се пазиш или с ниска прелка или предпазител.
За мен до момента вариантите бяха дали магазините да са под плодника или в склада, затова имах предвид, че ги пазя от гризачите, понеже нямам хубав склад. Иначе ако са на кошера а и да не са - мишепредпазител си има. Може и да бъркам, все пак съм начинаещ с малко кошери и именно затова не ми е проблем труда по повдигането на плодника и поставянето под него на магазините.
Варианта магазините да са над плодника не създава ли неудобство при подхранването с питки Февруари и Март месец?
Но нищо не ми пречи тази зима да пробвам на 1-2 семейства и този вариант с магазин или два над плодника, като Февруари и Март ще сложа между тях хранителната надстройка за питките.
Според мен дупката е най-добре да е отзад. Чувал съм за плат между плодника и магазина. За шперплат ми е сефте? Размера ? Кефи ме примерно 3-3 см? Когато зимувам с един магазин, не го отделям с нищо. Но в плодника разреждам, или махам двете крайни рамки. Понякога, разделям рамките на две в магазина. За да ми остане в средата място за питка и хранилка с кристал.
Ако имаш малко кошери е добре с плат,найлон или фазер,но ако ти се наложи проверка спешна и имаш 250 кошера.Мисля че не е удачен тоя вариант.
В тия жеги найлон над плодника НИКОГА не бих сложил.
В коя жега бе Валентине? Посред зима ли?
Аз съм на 950м.
Сега цъфти магарешкия бодил.
Тая процедура ще я правя септември.
Зазимяването е изцяло творчески и индивидуален подход. Пчелите общо взето нямат кой знае какви претенции, освен общоизвестните и всичко останало е кой както му е удобно и както му харесва. Това разбира се го коментираме всяка година и е съвсем в реда на нещата.
Значи пробвай. Силно семейство в ДБ няма никакъв проблем да зимува с магазина отгоре, без никаква преграда. И ако нямаш ранна паша, всякакви упражнения по стесняване, разширяване и подхранване могат да отпаднат. Ако имаш мед в магазина и искаш да го смъкнат долу, да си подредят венците, слагай преграда - чувал от захар, фазер, брезент, найлон. Малък отвор, колко кибрит или па още по-малък, /абе отвора на хранилката нали знаеш колко е/ да речем, отзад, отпред, където искаш. Или пък по средата и февруари, март например като махнеш магазина и слагаш хранилката или па един буркан със захаросан мед с надупчена капачка и т.н. Сега, при туй положение, ако ще обгазяваш нещо кошера, разбира се, че магазините не е добре да са отгоре. Слагай ги отстрани, на отделно мрежесто дъно и един капак отгоре и ако се появи молец, връщай ги по кошерите.
Върнах 3-4 страници назад и не видях да питат за зазимяване. А разговора се завъртя около това къде и как да бъдат магазините и питите през зимата. Аз ЛИЧНО лани зазимих половината, тая година 0. Така, че вече не правя нищо. Последно съм правил преди 20-тина дни, да освободя някоя плодникова пита. Не навсякъде. Ама като тръгна разговора за магазините, па и нали да ти слушам съветите (не само на тебе) - ЧЕТА, ОСМИСЛЯМ, ЕКСПЕРИМЕНТИРАМ. В мойте книжки (стари и по-нови) навсякъде пише, цитирам: След последната паша и ваденето на меда, магазините да се върнат за почистване от пчелите и да се приберат в склада. АКО магазините зимуват на кошерите, трябва да се изолират от плодниците, защото това дезорганизира и смущава работата на пчелното семейство. АЗ ЛИЧНО приключих с ваденето на меда (много преди 15 август, върнах ги за почистване иииииииииии осмислям какво съм прочел! Пак да кажа, вече НЕ зазимявам, и ако трябва сега да изолирам плоника от магазина с найлон В НИКОЙ СЛУЧАЙ НЯМЯ ДА ГО НАПРАВЯ. М-у другото слагал съм найлон зимата иииииииииии не лоша смрад се получава.