Мислех да не пиша, но да подскажа малко. Вгледайте се в коша и маркуча на пчелосмукачката от клипа който съм пуснал.:boi:
Преглед за печат
ХАХАХАХХАХА ХАХ ХА ХА ХА ХХА ХА ХАХА ХА ХАХХА ХА ХХА ХА Х АХА ХА ХА ХХАХАХА ХА ХА А ХАХ ХА Х АХА ХАХА АХ
Ще ме умориш! :laughing: :laughing: :laughing:.
Отиваш до кошера тихо и внимателно. Пуснаш прахосмукачката и набиваш един шут на кошера. Задължително в този ред! Ей ти на технология за гол рой. :laughing: Даже и пари не ти искам :)
https://www.youtube.com/watch?v=922gkjV3iqA
Хаха,кефиш!
Предлагаш лесен вариант но не ме устройва :-) . Ще махна ханимановите решетки т.н ХМ на половината и ще оставя 9 рамки в магазина да видя дали това е проблема защото в момента има принос от липата и предполагам че щат нещат ще пълнят в магазина , долу е пълно с пило та няма накъде даже поразтоварих и сложих за градеж. Въпреки че работят само в 1 плодник семействата са достатъчно силни което за мен е ок и нямат идея за роене което ме учудва защото ЛР , ДБ и лежак тази година при акацията рой.
И много моля колеги по сериозно .
Добре сега по сериозно! Ежегодно имам десетки такива кошери, които не щат да използват магазините. Сменям им майките. Не се опитвам да ги карам да вършат непривични за тях неща!
Благодаря това ще го направя но в момента не е в план . Опитвам се да сравня с ДБ например но той от 12 рамки 6/7 са с пило другото е перга , мед и меден венец обяснимо е ако не искат а тези почти нямат венец максимум по 1/2 пити с перга и мед до момента са изградили по 4/5 рамки къде дянаха сиропа не разбрах, една част за градеж една за пилото ама пък всичкия за това ли да е и принос има малък но все пак.
И аз работя с 12 рамкови ДБ. Смея да твърдя, че ако в момента половината вътре е перга, си закъснявал често с основите. Относно другата половина, пилото за мен тая майка е кекава и отново бих я сменил начаса. А, ти виждал ли си меден венец на бъкфаст? Щото аз не съм! Кошер в който има под осем рамки пило е слабак и не бих се занимавал да чакам мед от него.
Да за закъсняването си прав . Явно проблема е в майките, Не съм работил с бъкфаст но нещата отиват май натам ,че трябва да подменя майките но дали бъкфаст или карника това не мога да преценя моите всичките са мелези едните чернеят другите жълтеят и т.н Прави ми впечатление че Венер за тази система ползва карника
Примера с бъкфаста го дадох за да те опровергая за медения венец. Иначе местната порода е най- добра. Но аз нямам собствена дългогодишна селекция, защото съм начинаещ.
Това дето го казваш е вариант посочен ми от Лалов. Да, работи! Но може ли и аз да те питам нещо? Защо да държа на пчелина си кофти гени?
Тази година при мен 3 пъти се качваха и слизаха.Мисля че проблема беше във времето не в гена.
Искам да изразя личното си мнение и да кажа че съм крайно разочарован от ловешките восъчни основи.Видях се в чудо с тях тази година.
Махни ХР и остави майката да се качи горе да осеменява в магазина. Ако в корпуса няма място със сигурност ще заложи маточници за рояване. Друг вариант е да качиш или свалиш две рамки с пило в другия корпус, но семействата ти са слаби. Незнам дали ще ме разбереш, но запомни едно:
Едно нормално семейство трябва да ти е развито на два ЛР корпуса, ако не са, значи са слаби и мед недей да чакаш. Допълнително трябва да имаш поне още два корпуса за мед.
Не е задължително да си купуваш скъпи гръцки майки при ниска цена на меда...... Пробвай и с твойте “селските“, ама да са на 1 година. И те ще направят 8-10 пити пило.... Ще видиш. Тогава ще започниш и шекер да купуваш, щото това пило иска да кльопа.... и те така те. А за Венер, ми интересно и увлекателно написана книжка..... ама всяко правило си има изключения.....
Аз чак тая година ги достигнах 2 корпуса ЛР за плодник. ПЛЪТНИ. И пак повече от 10 пити с пило нямат. По книги го дават до 14. За сравнение ДБ 8 и 10 сега на 2 плодника имат по 8-10 пити. Абе общо взето мъка е при мен с тоя Лангстрот. Добре, че не съм професионален.......... че ще умра то глад :bigsmile:
Здравейте на всички , отново имам едно питане.
Вчера докато правих отвотки и търсих майките на семействата видях на 3 4 пчели(търтеи) АКАР ,та въпроса ми е следния закупил съм си BEEVITAL HIVE CLEAN с/у вароатоза в упътването пише ,че е позволено третирането през сезона на пашата , ВИЕ какво мислите да третирам ли или да изчакам след слънчогледа ?
Аз мислех да процедирам по следния начин , да извадя меда от магазините ,които не е много 3 4 5 рамки и да третирам с препарата и магазините рамки и плодниковите.
Благодаря и поздрави !
ДА знам, имах в предвид м/у моя грешка извинявам се за което
здравейте, колеги. днес ми се случи нещо което не съм мислил изобщо че може точно на мен да се случи.
след последния сняг тук на бояна ми загина едно семейство,извадих меда от кошера и върнах питите в кошера.
в сряда направих проверка на 12 рамковия кошер за роево,имаше пило открито яйца и само 1 маточник който не беше запечатан.
като новобранец в бранша го предадох на кошер на който убих майката.както и предположи даскала изядоха млекцето и почти разрошиха маточника.
но това не се вижда всеки ден не съм гуро но си правя тук много експирименти на бояна
http://vbox7.com/play:5273800dd3
Брато, нищо не ти се разбира. Аха. Схванах след клипа.
Наистина си голям новобранец, как можа незапечатан маточник да придаваш.
Само си съсипал майката, която си убил. А другото семейство си е правило самосмяна.
А восъчната основа може да действа като преграда само при слабо семейство.
Аз съм начинаещ,да ви попитам.Понеже чета в нета и тук, че на отводките им слагат сироп.Аз им слагам по една пита с мед и прашец от силните си кошери,сироп не слагам,правилно ли е .
Здравейте, срам не срам да питам.Липата при мен ще цъфне до 5-7дена, до кога да наливам сироп и колко ?
Целта на упражнението е да имат работа.Те са на магазини и да ги блокна леко в плодника?
Тая година целта на упражнението е друга.
ТВ репоретер: А вие защо крадете жиците?
Циганин: Еми крадем, кво да праим?! ...Иначе нема кво да ядем.
ТВ репоретер: А не ви ли е страх, че ще ви удари ток?
Циганин: Не. Не е ни страх. ...Да знете, че ГЛАДА е по-силен от тока, бе ...гуспужа!
Здравейте,забелязах акар на две от отводките си.Може ли да сложа днеска лентички Варотом или някакъв друг препарат да ми препоръчате и как се използва
Спешно за днеска до обяд ако някой може да ми помогне:)
Ако нямат магазини може да третираш по всяко време.
Отводките вървят прекрасно:)) нова рамка и няма празно място вече са на 7 рамки
Прикачен файл 6861
Как да прехвърля пчелите си от Даден блат във многокорпусен кошери.До колкото знам има някакво разминаване на плодниковите рамки във размера .
Ако е само за пчелите е лесно - стръскваш ги и - готово.
Ако искаш пчелите и питите ето http://pchelari.com/forum/showthread.php?t=363&page=3 четеш от пост 22
Здравейте, искам да ви питам на един от моите кошери пчелите не се бяха качили във магазините .Хората от този форум ми казаха да кача плодниковите рамки във магазина .Аз взех 3 плодникови рамки и ги качих до магазини и извадих три магазин рамки.Колко време да оставя да стоят плодниковите рамки във магазина кошера е дадан блат 10 рамки .
И само една рамка е достатъчно да вдигнеш и да спуснеш през магазина, в средата. Градят ли отдолу далак, значи са в кондиция. Не градят ли, или е слабо или не му се работи. Държиш я докато на съседните магазинни рамки се появи нектар, а това значи че и пчелите са заработили в магазина. Като повдигнеш покривната табла и видиш много пчели над рамките, значи са заработили в магазина. После слагаш ВО в магазина и проверяваш дали има градеж.
Да ви питам мога ли да сложа във кошер даден блат рамки за ЛР.Питам понеже знам че има разлика във размерите.Искам да ползвам един кошер даден блат да и правя отводки за ЛР.
Ако напръскам със препарата НАСА против трева ще навредя ли на пчелите ?
След роевия бум, който поотмина малко, как проверявате семействата в момента дали не са в роево състояние? Успокоявате ли се примерно, ако извадите една рамка и на нея видите яйца в смисъл това достатъчно ли ви е да прекратите прегледа или правите и нещо друго?
Аз лично първо повдигам отдолу плодника и гледам за маточници. След това вадя и по една рамка и ако видя яйца прекратявам прегледа. Ако при вдигането на плодника видя, че в дълбокото дъно висят бездействащи пчели на брада, тогава може и да проверя още няколко рамки.
По скоро се чудиш има ли вероятност за напред да има семейства в роево? Защо да не? Аз като видя, че някое семейство набляга на търтеи и го бележа.
Сигурен съм, че може да има, все пак роевия период не е отминал. Затова искам да си сверя часовника с по-опитните от вас :) Иначе за търтеите да, но като цяло ме интересуваше вариант за проверка при който възможно най-малко се тормози семейството в плодника.
От 1 до 3 август 2014 г хванах 3 перфектни рояка .
[QUOTE=delpi;97710]Сигурен съм, че може да има, все пак роевия период не е отминал. Затова искам да си сверя часовника с по-опитните от вас :) Иначе за търтеите да, но като цяло ме интересуваше вариант за проверка при който възможно най-малко се тормози семейството в плодника.[/QUOTE
Е, това си е въпрос за много стар пес! Демек хич да не ги отваряш и да разбереш? :laughing: И аз искам да науча отговора.
Аз спрях да ги гледам за роево, защото вероятността за роене вече е намаляла. И да рой някой не е болка за умиране, по добре така отколкото да тормозя всички да ги ровя постоянно. Сега съм ги оставил намира за се стягат за слънчогледа.
Точно! Имах предвид, че някакси сърце не ми дава да ги ровя постоянно, но пък и нямах превид, както казва Тянката хич да не ги отварям и да разбера :D Затова само повдигам плодника за да видя за захранени маточници около долната летва на рамките и в случай, че няма такива, но има брада с бездействащи пчели тогава си позволявам да извадя някоя друга рамка от плодника. Това упражнение доколкото знам се препоръчва да се прави на всеки 10-тина дни в роевия период.
licho76, ако имаш впредвид вароа грешиш. Рояците си бяха рояци, а не избягали семейства. Ако имаше патогени, нямаше да се развият така, както се развиха , а и нямаше да презимуват така, както презимуваха (Между другото бяха от 3 до 5 рамки )
На много места,самолетите отложиха роенето за догодина.....
Някой виждал ли е избягало семейство, заради акар? Как изглежда и какво остава в кошера от който е избягало? Никога не съм виждал и ми е любопитно.
Мисля , че съм виждал. Преди 4 г третирах само с варостоп. Януари им сложих питки и когато ги отворих февруари единия беше празен, без една пчела ни жива ,ни умряла. Меда си стоеше.
Виждал съм избягало от молец. Мой кошер. Повечето пчели се захващат като рой, но има и много които остават в тревата пред кошера(най младите които все още не могат да летят и много малко количество из кошера. Остава пилото в кошера и много молци разкарващи се по питите. Роя го изпуснах. Избяга.
Че какво толкова. И аз през Декември намерих опразнен от към пчели (майката беше останала с двайсетина пчели) а месец преди това беше на около 6 междурамия, но не мисля че причината е акар, при положение че с нищо не съм третирал и то от години. Поне не пряка причина, такава че да ги накара да избягат.
Сигурно. Нали не съм там да ги следя. :smow::smow::smow:
Прибирал съм такова пчелно семейство избягало заради акар - беше се самонастанило в един от празните ми кошери миналата есен.
Не бе третиране и чудо ...
В крайна сметка се оправи и зимува добре.
2014г. август 2 броя ми избягаха от акар. В кошера остава една шепа млади пчели и пило. Предния ден кошера на почти 3 корпуса на следващият 4-5 рамки пчели без майка.
Колеги имам следния въпрос. На 19 май хванах рояк в кошер капан на пчелина от мой кошер . На 21 май го прехвърлих във нов кошер. Рояка покриваше 5-6 рамки , поставих и 4 восъчни основи за градеж. Към момента още няма никакво пило 2 ВО са изградени на 80% другите на половина. Вчера прегледах рояка на едната стара пита има заложени 3-4 маточника по средата и като че ли са се излюпили защото са прогризани отгоре както се излюпва майка и в тях влизаха пчели . Страното е, че няма никакви яйца нито пило за толкова време а още не е станал търтовка. Мисла да му придам контролна пита да проверя дали ще заложи маточници. Просто незнам какво да правя. Иначе покрива 5-6 пити плътно с пчели. Дайте някъкъв съвет.
Какви ли са тези маточници ??? Контролната пита с пило ще покаже. Ако не изградят маточници, значи че има майка. А за да я откриеш - изтръскай всички пчели върху ХР и отдолу празен корпус и подпушвай здраво и всички пчели ще слязат под ХР, а отгоре ще остане евентуално дефектната майка. Ликвидираш и след няколко часа придаваш рамка с открито пило или маточник или майка.
Здравейте на всички добри хора в този форум.Казвам се Димитър с пчели се занимавам от скоро и аз като всеки начинаещ имам въпроси. Не се подвеждайте от името с което съм се регистрирал - аз първо чета много, после, ако не си отоворя сам-питам.
: Та имам 4 семейства от тази пролет, които се развиват добре,но едното не гради правилни пити(прояждат основите по теловете). Останалите семейства ги изграждат супер. Пробвах различни начини на обтелване, различни видове основи и дебели и тънки, да ги лепя с ток с шпорче, да ги поставям в средата между пилото или от края не ще и не ще. Вече им е тясно, лошо изградените пити се свличат и не знам какво да правя.
Мисля си дали да не взимам от другите семейства да им слагам готови изградени, но съм още в началото и всяко семейство има нужда да гради нови пити. От прочетеното в форума, знам че стари пити от друг пчелин-да не копувам.
Та ви моля за съвет.
Миташки, добре дошъл! Ха сега, и аз да те питам? Като толкова много си чел, за това дето питаш какво прочете? Сиреч, когато нещо не ни кефи в дадено семейство, аджеба друго ли ще го поправи?
Мите споко и аз ги имам такива маскари (обикновенно когато е студено и безпашие или кофти марка В.О.) но ако при равни други условия другите не ги правят тез магарии то остава само генетиката.
А проблема с генетиката се решава като намериш майката и я пратиш в заслужена пенсия и заредиш маточник ,яйца от друг кошер или нова майка от вън.
Ма мен не ме взимай на сериозно просто чешам клавиатурата.
Защо се ебавате с човека :), момци? Не знае отговора и пита. Аз си мисля, че не съм срещал в книгите за начинаещи - защо и кога пчелите прояждат питите.
Здравей, Димитър. Добре дошъл. Не се сърди на колегите. Те са добри хора, но по някога са малко сприхави и обичат да се гъбаркат с новобранците във форума :).
На въпросите, които си поставил е трудно да се отговори, защото причините могат да бъдат много. Генетична повреда е малко вероятна. Обикновено подобно нещо се случват, есента, когато спре постоянния поток на нектар и прашец, а все още има неизградени основи. Дай повече инфо за полаганите от теб грижи и начин на работа, за да придобият колегите представа дали и къде бъркаш. Ти храниш ли отводките? Ако да, с какво? Майката как работи, с каква система работиш? Колко е силна отводката (приблизително)? Колко мед и прашец има по питите?
Понеже каза, че четеш много, ти давам два линка във форума, там ще ти стане малко по-ясно:
http://pchelari.com/forum/showthread...0%B5#post11944
http://pchelari.com/forum/showthread...BE%D0%B2%D0%B8
Аз не съм имал подобен проблем, но миналата година някой изрева със същия проблем. Не можах да намеря темата за съжаление, но потърси и ти. Има я из форума. Не мисля, че обтелването има влияние. Аз лично бих напръскал основата със захарен сироп и бих я сложил до стената, след нея пита с люпещо се пило, след нея следващата, с най-старо пило, по-младо, по-младо и т.н. от обратната страна бих сложил строителна рамка, ако имат мераци за неправилен градеж да се упражняват без да се притесняват. Успех.
Е,е,е, нека да проверим има ли чувство за хумор де! Може основите да са боклук, може и друго нещо. Но, ако има десетки семейства, какво щеше да прави? Пак ли тия магарии? Иначе, Аранис е прав, но да му даваш още да чете?
Здравейте,тази на 23.05 убих майките на 5 кошера, понеже бяха стари имах и заложени маточници.Маточниците излязоха на 29.05.До вчера нямам прясно пило.Въпросът ми е следния.Ако и във вторник другата седмица нямам,пило,мога ли да взема от отводките или рояците които хванах, прясно пило и да го предам на тези кошери,за да си заложат маточници.Явно нещо е станало с майките.Само да спомена че на 23.05 смених 16 майки и другите са добре
Първо добре дошъл!
Я кажи сега колко силно е проблемното семейство и колко силни са другите, които градят добре. Градежът идва от младите пчели при изобилие на храна - паша или сироп, а може би твоето семейство гладува или е с нарушена възрастова структура. Затова пробвай да сметеш малко млади пчели оттук оттам или придай рамка с люпещо се пило и ги остави за две седмици. Къде в Родопите са ти кошерите? Да не са под връх Снежанка, че там миналия уикенд беше 10 градуса и това да ги притеснава...
А мога ли да придам майки,в клетка за 4-5 дена ,ще свикнат ли с нея и след това да я пусна .На 1 кошер тази година пробвах убиха майката.И плодниците ми са забити с мед,дали от това не снасят майките.Но и на строителната рамка няма пило
Благодаря на всички отзовали се! Аранис, тези теми съм ги чел, но пак нямам представа какво може да е проблема.Семействата се вече на 9-10 рамки, работя с дадан-блат 10, само проблемното семейство е на 6 рамки. Храня всички през ден с 300 грама сироп 1:1 + стартовит. Майките са миналогодишни, снасят добре, меда е малко, но като се има предвид дъждовното време е обяснимо. Ако увелича храненето на пълна хранилка през ден на проблемното семейство-дали ще има ефект?
П/С : Чувство за хумор имам в излишък:ae:
Когато е добронамерено, а не с цел заяждане.
Поздрави!
Пчеларствам в Старцево близо до Златоград!
И аз се обръщам аз съвет като начинаеща .В единият ми от кошерите майката е осеменила вторият магазин .Всичките десет пити са плътно покрити със запечатано пило .Магазина над корпуса е пълен с мед и е пред запечатване .Какво да направя ,да сваля магазина с пилото над плодника ,или да го оставя така както си е .
Само Ангел ще ти помогне! Като градски щи отвори очите. А книгите на вторични.
При такъв метод на придаване на майка ти нетрябва да пипаш нищо няма какво да пускаш те сами си я освобождават почети във форума има много писано за различните методи на придаване на майки. Едни и същи въпроси се задават през 2-3 дена според вас кой би имал търпението да ни отговаря на нас начинаещите едно и също дъвкано 1000 пъти. Ако човек няма желанието,времето и капацитета да намери толкова елементарна информация то пчеларсвото като материя не е за него.
Ами точно защото я освободиха и убиха за това питам.И пак са без майка.Затова новата съм я сложил и няма как да я освободят ще пробвам вторник-пък кво стане
Да попитам и аз нещо.На две от отводките няма яйца,три пъти ги рових за майка,един път сам и два пъти с колеги,майка не видяхме.Заложих яйца преди три дни,днес ги отворих и ни маточници,нито майка видях,само няколко незахранени чашки.Храня през ден с 500мл сироп,градеж-почти половин основа за 7 дена,пчелите са спокойни.Как да постъпя според вас?