Махни ХР и остави майката да се качи горе да осеменява в магазина. Ако в корпуса няма място със сигурност ще заложи маточници за рояване. Друг вариант е да качиш или свалиш две рамки с пило в другия корпус, но семействата ти са слаби. Незнам дали ще ме разбереш, но запомни едно:
Едно нормално семейство трябва да ти е развито на два ЛР корпуса, ако не са, значи са слаби и мед недей да чакаш. Допълнително трябва да имаш поне още два корпуса за мед.
Не е задължително да си купуваш скъпи гръцки майки при ниска цена на меда...... Пробвай и с твойте “селските“, ама да са на 1 година. И те ще направят 8-10 пити пило.... Ще видиш. Тогава ще започниш и шекер да купуваш, щото това пило иска да кльопа.... и те така те. А за Венер, ми интересно и увлекателно написана книжка..... ама всяко правило си има изключения.....
Аз чак тая година ги достигнах 2 корпуса ЛР за плодник. ПЛЪТНИ. И пак повече от 10 пити с пило нямат. По книги го дават до 14. За сравнение ДБ 8 и 10 сега на 2 плодника имат по 8-10 пити. Абе общо взето мъка е при мен с тоя Лангстрот. Добре, че не съм професионален.......... че ще умра то глад![]()
Здравейте на всички , отново имам едно питане.
Вчера докато правих отвотки и търсих майките на семействата видях на 3 4 пчели(търтеи) АКАР ,та въпроса ми е следния закупил съм си BEEVITAL HIVE CLEAN с/у вароатоза в упътването пише ,че е позволено третирането през сезона на пашата , ВИЕ какво мислите да третирам ли или да изчакам след слънчогледа ?
Аз мислех да процедирам по следния начин , да извадя меда от магазините ,които не е много 3 4 5 рамки и да третирам с препарата и магазините рамки и плодниковите.
Благодаря и поздрави !
В момента има 15 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 15 гост (и))