Прекрасно зимно време :)
Отново медиите си вдигат гледаемостта със силно преувеличени прогнози. Ама се чудя как още им се хващаме на глупостите.
Преглед за печат
Прекрасно зимно време :)
Отново медиите си вдигат гледаемостта със силно преувеличени прогнози. Ама се чудя как още им се хващаме на глупостите.
http://prikachi.com/images.php?images/889/9012889w.jpg
При нас са почистени дори и алеите в парка.
Снимката е от днес на (-19 C). Сняг около 30-40 см.
Здравейте колеги, нов съм тук, само да поздравя.
sandolino!!! Добре дошъл във форума!Като начало може на напишеш нещо , като какво става във твоят регион-Но всеки решава сам за какво да пише и за какво да пита.С каквото можем помагаме.
Време за естествен подбор при пчелите. Някой от запасните ми майки вероятно вече са замръзнали че есента бяха с по една шепа пчели. Още 2 - 3 дни ще се натиска в къщи на свинско и винско и после пак ще се работи.
Сложих по едно ухо да видя какво е положението след студа. Всичките кошери са на лице, поостригах и малко калпаците че го дават затопляне и снега се плъзга и пада на прелката. От запасните майки 3 ги няма вече та прибрах рамките, даже и кълба не са се опитвали да направят имаше по 100-200 пчели и пенсионирана майка, не са имали никакъв шанс :) Кой знае от кога ги няма ама тях не съм ги проверявал. От останалите 5 запасни 4 са млади майки и 5тата пенсионерка. Старите майки са спрели да снасят рано и аз не съм се занимавал с тях, знаех че има малко пчели, но не съм очаквал да са паднали толкова много.
Всички с калпаци, да им е топло!
Прикачен файл 8126
Прикачен файл 8127
Много малко снега при теб!
Тази сутрин
Прикачен файл 8128
-20 при мен колата едвам запали.
Ся чакам още 50 санта сняг да паднат , че да кажем Зима
Повдигнах таблите на 3 бройки дето бяха с найлон над плодниците. Кондензирало и замръзнало, на лед. Знаех си, че ще имам проблеми с тия найлони.sweating;sweating; Добре, че са само 3 бройки.sweating;
Аз слагах найлон преди 2 години и течеше вода от прелката на кошера като чешма. Никога повече няма са сложа.
Добре че махнах по гоямата част от калпаците вчера. Днес при това топло време щяха да се свлечат и запушат входовете а нямам възможност да ида.
Разбира се че ще имаш силен конденз. Отдолу топло, от горе студено-физика. Необходимо е над найлона да има изолатор някакъв. Моите всичките са с найлони, но върху найлона имат по една възглавничка и нямам дертове. Много ми е удобно и при поставяне на питки, режа на калъпи фондата без да ме интересува дебели ли са и ще влязат ли под таванката. Друг голям плюс е че само надигам лекинко и виждам какво е положението, няма тропане и скърцане.
Като е с мрежа отдолу, проблеми няма:P
Аз съм с мрежа на дъното и става чудо ако сложа найлон. Особенно тези близко да къщата.
Изглежда че моите пчели не са учили физика :)
Аз направих същото, найлон върху него изолация и отворено дъно и после мухал мухал и мухал.
И аз слагам пити но върху тях памучен плат вместо найлон.
Някой хора не могат да разберат че на всеки пчелин е различно от влажност до паша.
Както казват едни от водещите пчелари " Независимо колко стаж имаш като преместиш пчелина на 5км. ставаш новобранец".
Това че при някой става по един начин не значи че и при друг ще е така, за това всеки сам си изучава пчелина и се нагажда към района си.
При мен зимуват с 3 отворени входа без изолация инаква и махната пита от северната старана.
Първа жертва за сезона.От глад,под питката.То беше ясно че няма да ги бъде,ама пуста глава...Кълбето беше на едно междурамие,колкото длан.Започнали са питката,но са изгинали.За напред в подобни случаи обединявам и не се разправям.
А разправиятя си беше бая.Първо дойде уж на пет рамки,ама двете бяха просто рамки с лист в.о.Викам си-нищо ще храня здраво,ще се оправи,след две седмици заложи самосмяна-неуспешна,старата майка там,после втора самосмяна и майки никакви,придадох му купешка-преби я,после втората я прие но съм записал дата 20 09.После го нападнаха-спасих го...Та след всичко това някак си не ми се искаше да го придам на есен.Реших борбата да продължи зимата,е видях к'во стана!????
Спокойно , Миро !
Кълбо на едно междурамие ?
Това , ще ти е обеца на ухото .Занапред няма да ги правиш тези работи .
Че какво му е на клъбцето та ще му слагаме обички.Даже и без лютеница ще се справи стига да успее да се подготви за зимата.И при мен има двечки,но не са преминали през перипетиите ,като това на Миро.....В неделя,ако не забравя ще снимам...
Аз моите ги зазимявам с плътен памучен плат отгоре, над него магазин или 7см. рамка, и в тях смачкани вестници, за да обират конденза от кълбото, и капака.....според мен пчелите не трябва да зимуват с найлон отгоре им, защото найлонът прави/задържа конденз/влага, което е вредно за пчелите през зимата, през зимата гнездото трябва да е максимално сухо, за да няма септимеции и др. болести....найлона може да се сложи към началото/средата на февруари, когато вече почва да се гледа пило, и пчелите имат нужда от вода за пилото, когато е студено и не могат да я пренесат отвън.
Пилото и конденза се появяват заедно.Вентилация,стеснява са друга работа.....
Нека повече колеги с по-голям стаж в пчеларството да се изкажат по този въпрос, аз съм със скромен 3 сезонен стаж, така че не мога със 100% сигурност да потвърдя дали има взаимно и еднозначно съответствие м-у пилото и влагата....аз просто гледам да минимизирам факторите, които спомагат за образуване на влага през зимата...кълбото диша все пак, отварял съм капаци през зимата на някои кошери - и на някои от тях вестниците бяха доста влажни - и съм ги сменял със нови/сухи, но дали е имало пило в плодника - не съм проверявал.
Аз виждам още една причина за гибелта на това семейство. Това,че е било слабо, е основната. Есента, след като е било нападнато и ограбено, вероятно е останало с недостатъчно мед в питите за нормално зимуване. Тогава е трябвало да го подхраниш с инвертиран сироп. Той не амортизира пчелите. Те щяха да си го складират в килийките на питите, където ще зимуват. Подхранване с питки през зимата при тези студове не е удачно решение. За разлика от меда и сиропа, макар и в малко количество, те съдържат кристали захар, която пчелите консумират, което ги амортизира. При толкова ниски температури, ензимите, с които те разгражда захарта, стават неактивни. Не знам какви са били питките, но е възможно при тези студове, те да са станали толкова твърди, че пчелите да не са могли да се хранят от тях.
Моя опит, е че вестника е по-добрия вариант за завиване на плодника от найлона. Особено ако не покрива всички пити. Ако остава по “един пръст“ непокрито от всички страни е най-добре. Просто 2 листа вестник върху рамките.:yo:
Благодаря.Още днес ще го направя.
Скрежа предполагам е от противоположната страна на кълбото. Поне при мен е така. Аз отвих там където е скрежа на около 2 рамки. За сега в студа това им направих, други процедури по-натам. Сега остават така.:yo:
Сега експеримента със запсните майки е интересен. Август вместо да убия старите майки като ги подмених аз ги оставих с по една рамка пчели за запасни. До зимата останаха 8 като не съм се занимавал с тях. От тези 8те септември 4 направиха самосмяна и 4 останаха със пенсионерките (2013г.) Днес резултата: и 4те стари майки умрели като кълбото е само в едно междурамие. А 4те майки които направиха самосмяна живи, като тяхното кълбо също на 1 междурамие. Моето мнение е че младите майки са с млади пчели понеже са работили до по късно а старите майки са спрели рано и това са били амортизирани пчели и не са могли да смогнат да топлят. Извода е че няма значение колко е силно семейството, важно е пчелата да е млада. 1 междурамие пчели без проблеми се оправя с -20 градуса без каквото и да е изолация.
Иначе бях решил днес да сложа питки, но се отказах защото пчелите са разпуснали още сутринта при около 0 градуса а какво остава за през деня, но поне ми напълниха душата като видях колко пчела има. Отворих 2 кошера и имаше около 8 междурамия и 8кг. мед по моя преценка. Вече са на средата на рамките което значи са похапвали :)
За сега всичко е перфектно.
Колеги, а ако зазимим в един 12ДБл кошер 8-9-10 млади майки на по едно междурамие с пчели, отделени по между си ХР - дали не биха оцелели по-добре зимата?
Има,няма пило–влага ще има.Всеки жив организъм използващ кислород за дишане,отделя въглероден окис и вода/влага/.Ако няма добра вентилация,тази влага кондензира по покривната материя или по стените на кошера/студените части на кошера,незаети от кълбото–пити,преградна дъска,стени/.Ако има пило влагата става двойно и тройно повече–по дъното има ''ручейче'',а мухъла е гарантиран.От тридесетина години нямам проблеми с нея.
Няма проблем да зазимиш 4 майки в един плодник ако ги зазимиш разделени с плътна преграда. Има и условие да не ползваш основната прелка защото веднага отделението с майката която ползва основната прелка ще се налити за сметка на останалите отделения.
Да, правят едно кълбо разделено от плътните прегради, които е хубаво да са тънички.
Колкото до експеримента на Матеев, мисля че ще се провали заради факта, че нашите майки започват да снасят още по коледа, а в случая те няма да имат подходящи условия поне до март докато не ги раздели. Мисля че това ще окаже влияние върху способността им да яйцеснасят в последствие., но това са само предположения и евала на Матеев, че се хвана да направи този експеримент. Липсата му във форума се чувства осезателно във форума през последните седмици. Дано хората които прекалиха се усетят малко, пък може и да се извинят.
Естествено,получиха инверт на корем,само че нв го взимаха,махнах мюлеровата и сложих стсндсртна хранилка директно в/у рамките-същата работа,даже сега като събрах рамките,хранилката беше пълна,както я налях есента,А питката си беше мека,дадох я на друго сем. което беше почти си изяло питката от 31. 12.
Майките трябва да имат обслужващ персонал.Клетката за майките беше замрежена,демек майките ще останат без свита,което наистина ще доведе до отрицателен резултат.Ако мрежата се замени с ХР,пчелите ще могат да обслужват майките,а и ще полират-дезинфекцират с прополис клетката,освен това ще изхвърлят-почистват и яйцата изпуснати от майките...С две думи-с ХР пчелите ще имат възможност да поддържат стерилна среда.
" Семейства" които не си взимат инверта на есен нямат никакъв шанс. Това са много слаби и обикновено БОЛНИ семейства. Обединяването в случая отново е проблем. Сигурен съм, че във хранилката е имало удавени пчели. Тези семейства се унищожават, рамките има също, а останалия инвентар се дезинфекцира преди ново ползване. В случая семейството е отслабнало заради дълъг период без майка, а преди това с кекава такава и може и да не е било болно, но щом не си взима инверта шанса му е НУЛА.
Точно в десетката. Евала.
Не съм обмислял сериозно този експеримент и не ми беше дошло на ум. Като имам време ще се опитам да намеря темата и от там препратките към хората, които го правят и обясняват как се прави, защото съм сигурен, че в обяснението имаше точно изискване за едрината на мрежата на което аз не обърнах внимание.
Причината поради която не стана при мен е че преградата беше плътна но от страни пчелите подушваха феромоните на другите майки. Всички бяха много нервни постоянно се стремяха да излязат и да намерят вход да убият другите майки и така до като остана само една. Всичката тази гимнастика е безсмислена при положение че 1 междурамие млади пчели са предостатъчно да изкара зимата.
Всичко опира до майката защо казват че слабо семейство + слабо семейство = слабо семейство еми защото обединяваш калпава майка с калпава майка и няма как да стане добра. За това слабо семейство се оправя като му смениш майката или го придадеш към семейство с читава майка.
Проблема с белките се реши като започнах да пускам кучето да тича из двора, вече не виждам следи и изпражнения около кошерите. Днес ходих да го нахраня че си върши добре работата и викам ще използвам момента че е -2 градуса да наслагам питките ама още като махнах 1вата хранилка да можа да обърна таблата веднага наскачаха да видят какво става. Та греда тази ескимоска порода пчели не се бой от студ :) В събота го дават -5 градуса ще пробвам тогава. Не бързам за никъде, мед все още има за това изчаквам да стане по мързеливия начин без пушилката.
В неделя сложих на моите по една 2,5 кг питка от инверт, пудра захар и лимонена киселина, собствено производство. За целта ползвах наскоро направени надставки от 1,5 см. за да могат да влязат питките и капаците да захапят корпусите. Е, при повечето стана. Имах проблем само с някой капаци със засек, които ще сменя вероятно още тази година. При прегледите имах опасения за 4 бр. които влизаха в графата "живите мъртви" :bigsmile: на по 2-3 междурамия, но уви същите въпреки кучешките и продължителни студове се оказаха доста жилави и весело си жужеха отдолу под надрамъчната. Постесних ги още малко и позатоплих, като се надявам да прескочат зимата. При подхранването установих един загинал наскоро, който бе загубил майка и разкъсал кълбото, та тук-там изпълзяваше по някоя жива пчела. При останалите нямаше проблеми. На по-слабичките отгоре сложих по един найлон. Планирам да ги отворя след средата на февруари, за да видя как се справят с храната.
Малко снимки от пчелина. Сложих им по две купешки питки на семейство плюс това си имат много мед. Разбрахме се началото на март да се видим отново в същия състав. Късата редица, третият подред от ляво на дясно е празен, но не го махам. Създава ми представа за пълнеж:laughing::ae:. Прикачен файл 8190Прикачен файл 8191Прикачен файл 8192
Сутринта -17 на пчелина всичко беше замръзнало :)
Вижте какво си направих за разтапяне на мед, утре ще го тествам. В скарата има крушка.
Одеве ми псна на топло и прегледах подмора на слабаците,за сега се държат-по двйсетина пчели,на 25ти ще получат питка-по график.
Аз пак вчера размразих едното ми семейство,включително и майката(снимах снимки,но не знам как да ги кача)
Без терморегулатор не става. Крушката ще "прегрее" в малкият обем, меда също!
Аз съм го направил малко по-голямо и съм прекарал крушката последователно през терморегулатор от старият бойлер нагласен да включва и изключва на 42-52 градуса. Сложил съм и едно малко вентилаторче да върти въздуха.Тенекията ми я разтапя за 24 часа.
2-ра година го ползвам и съм Много доволен!
Успех !
Стар хладилник с две крушки,вентилатор и терморегулатор.Може да поеме и 4 тенекии(зависи колко е висок),става и за буркани,а с малко повече умения и за сушилня за прашец.
За една тенекия ми върши работа. На месец продавам по 50-100 буркана и през 10тина дена разтапям тенекия. А искам по 1 да не стяга меда в бурканоте защото повечето го искат течен. Също нямам място в апартамента, ако вкарам стар фризер жената ще ме изгони от вкъщи :)
Правя си един експеримент. Една слаба отводка на 2 междини я внесох в стая на 0 градуса. Чудя се дали да я облитам в стаята или като дойде време за облитане да я изнеса навън. Дъното така се случи, че е снелгрова табла и ако изнасям навън може да я сложа върху друго семейство. Ама ми е любопитно какво ще стане с облитане в стая. Някой има ли опит.....
Аз ония ден вкарарах един кошер в стаята.Изяли са меда в долния корпус и от студа явно не са успели да се качат на горния корпус.Отворих кошеракълбото замръзнало.Почнах даги освободя рамките от пчелите.Видях майката стоплих я малко и взе да мърда.Пробвах и с две пчели и те съживяха,затворих кошера и го закарах в хола върху подовото.Сложих им от горе една питка след няколко часа няколко часа почна да се чува жуженето.Леко отворих да ги видя какса и няколко пчели излязоха и почнаха да летят в стаятя.Почват да се блъскат по прозореца,но сега семейството е добре нахрани се с питката и пак са на кълбо.
Според мен облитането го извърши в тъмна стая с крушка.Успех!
Валентин преди две-три години така зимата ходих на село до един дядо да му носа разни работи и той беше заврял един кошер по същият начин в стая и беше пуснал печица да го стопли ...
помня че после бабата щеше да го утрепе - всичките пчели се бяха облетели в стаята и понеже това си е естествен процес като кацне някъде за се изака.... бяха изпоцапали всичко. пролетта боядисва тавани стени а мебелите направо ги къпа отвънка с маркуча.
https://www.youtube.com/watch?v=G5G4JSL3Jn0 -ето нещо.
Точно това , бе написано от колега през 1987 г. в списание ,,Пчеларство ,,.
Трябва да се разровя в архива и да го постна .
В календарния справочник е описано как точно се прави. До колкото помня кошера се поставя върху маса срещу прозорец, но да е на такава височина че прелката на дъното да е в една равнина с долния край на прозореца. След облитането се пуска перде като се оставят два пръста на долния край на прозореца не покрити от пердето, така пчелите се прибирали обратно в кошера. Пак казвам това е по спомени в момента от книгите, аз не съм го правил и наистина имай впредив пост номер 3174 :)
:bigsmile: Е моята стая не е за живеене, по-скоро като склад. И да нацвъкат не е фатално. Ама си мисля, че ще изкарат още 20дни. Тука при мен последното облитане беше в средата на Ноември. Снега е около 25см. но е на три пласта и върху всеки пласт има кора лед. Според мен поне до 20 Февруари ще има снежна покривка. И ще станат повече от 3 месеца без облитане. Ще им бъде един вид тест, дали ще издържат 100 дни без да акат. А за семейството дето съм внесъл в стаята, ще го спася, то си живееше и на вън ама рекох да го внеса. Ще оцелее, ама ще крета цяла пролет и най-вероянто ще стане помощно към някое друго за акацията например.:yo::bigsmile:
П.П. Иначе ме блазни мисълта да го видя това шоу, как се облитат в стая.:bigsmile::yo:
Аз съм на мнение, което е калпаво да мре, което е качествено ще изкара без да му помагам. Ще бутам един калпав ген цяла зима и после ще вадя поколение от него.
Иначе сега за 1ва година храня януари, ама и аз не знам защо при положение че си имат мед. Сутринта при -14 успях да нахвърлям на 25 питките ама после отгря на -8 със слънце и се качиха на рамките та половината останаха да следващото ходене.
Не знаем защо, ама храним. А в същото време знаем и определяме, кой да живее, и кой да мре.sweating;
Много крушки ще изгорят докато се нагоди системата. Стар хладилник Мраз, с крушка 60-75 вата работи без терморегулатор с отворена врата на 2-3 пръста.
Терморегулатора осигурява оптимална температура за разтапянето на меда.
Не харчи излишна енергия (някой сега ще каже "че колко харчи една крушка ...")
И да го оставиш 1 седмица включен с тенекията няма да стане нищо на меда.
Аз съм си с крушката сложена при направата му, а съм разтопил доста тенекии.
Споделям това което съм си спретнал.
Доволен съм.
Димера си е димер и решава само малка част от проблема. А той е в друго при ползването на крушка като нагревател - крушката е точков източник на светлина и топлина. Тя нагрява определена зона силно и други зони, които са в сянка - никак! Трябва ви обемен източник на топлина, който да нагрява равномерно всички страни на тенекията или на бурканите. Или поне едно вентилаторче да върти въздуха около тенекията.
Аз като си правих такъв декристализатор, за да избегна този ефект на крушката като "точков източник" на топлина, я покривах отгоре с алуминиево фолио. Ползвах една скара върху която слагам тенекията, под скарата на 5-6 см е крушката покрита с алуминиево фолио. Фолио слагах и на дъното под крушката и по стените, за да не затапя фибрана.
Лангстрота има чувствително по-малко подмор в сравнение с ДБ.
Ходихме в Кауфланд на пазар и се загледах в меда на щанда. Има отвратителен вид а не ми се мисли на вкус как е. Една от причините хората в България да консумират малко мед, защото са отвратени от боклуци.
Днес почистих подмора, че го дават вече да се затопля и да и спестя малко работа :)
Иначе за цял месец подмора е малко, само на 1 кошер имаше повече, изглежда е разделил кълбото на 2 и един имаше варовито пило 5-6 ларви на дъното. При всички останали малко подмор и много конденз.
Днес ги ``затоплих``.Операция в която се съмнявам за ефект,оставих и 20сем.така както са си-без никакви затоплящи материали,по-натам ще си кажа има ли разлика