Цитат Първоначално публикувано от miroslav70 Виж публикацията
Първа жертва за сезона.От глад,под питката.То беше ясно че няма да ги бъде,ама пуста глава...Кълбето беше на едно междурамие,колкото длан.Започнали са питката,но са изгинали.За напред в подобни случаи обединявам и не се разправям.
А разправиятя си беше бая.Първо дойде уж на пет рамки,ама двете бяха просто рамки с лист в.о.Викам си-нищо ще храня здраво,ще се оправи,след две седмици заложи самосмяна-неуспешна,старата майка там,после втора самосмяна и майки никакви,придадох му купешка-преби я,после втората я прие но съм записал дата 20 09.После го нападнаха-спасих го...Та след всичко това някак си не ми се искаше да го придам на есен.Реших борбата да продължи зимата,е видях к'во стана!????
Аз виждам още една причина за гибелта на това семейство. Това,че е било слабо, е основната. Есента, след като е било нападнато и ограбено, вероятно е останало с недостатъчно мед в питите за нормално зимуване. Тогава е трябвало да го подхраниш с инвертиран сироп. Той не амортизира пчелите. Те щяха да си го складират в килийките на питите, където ще зимуват. Подхранване с питки през зимата при тези студове не е удачно решение. За разлика от меда и сиропа, макар и в малко количество, те съдържат кристали захар, която пчелите консумират, което ги амортизира. При толкова ниски температури, ензимите, с които те разгражда захарта, стават неактивни. Не знам какви са били питките, но е възможно при тези студове, те да са станали толкова твърди, че пчелите да не са могли да се хранят от тях.