Остави какво ще стане....Ако благоволиш, да отговориш на един въпрос? Казваш, че изкупната цена ниска? Добре, но спрямо твоите счетоводители, или по-принцип? Та въпроса ми е- колко е себестойноста на килограм от твоя мед, тази и миналата година?
Преглед за печат
Не те питам това, а колко ти струва да произведеш един килограм мед? И можеш ли да го докажеш?
Себестойноста е колко пари си похарчил за поддръжката на кошер-третиране,рамки,ВО,транспо т,подхранване......и получената сума се дели на добива.Например-за поддръжката на кошер си похарчил 30лв.,изкарал си 30кг. мед от кошер.Делиш и получаваш 1лв.себестойност.
Тази година счетоводният ми баланс е така увеличение на дълготрайните активи (рояци=пълноценни семейства) за сметка на краткотрайните активи (мед). Тоест на теория увеличих капитала (средствата за производство) на практика пак съм вътре.
Имам 2 кошера хвърлени в двора на къщата. Хранил съм ги 2 пъти април. Третия път когато ги отворих беше да им взема меда, общо 7 магазина. Себестойността на меда ми от тях е най-много 50 ст на килограм. Затова предлагам тази година меда да се изкупува по лев на килограм пък който иска да продава. За мен си е 100% печалба.
Въпроса ми не е насочен конкретно към Друмев. А е по-скоро риторичен към всички, които се оплакват от ниските цени. Редно е, когато нещо се твърди, то да бъде подкрепено със съответните доказателства. А именно, след като цената е ниска, нека да е ясно защо това е така? До сега не съм видял нито един смислен отговор ? Ако твоят мед струва толкова значи трябва да си пример за подражание!!!
В момента много се търси мед на дребно,не знам каква е причината,а мисля че има доста време до когато ще почне търсенето да е по голямо.Говоря за района на СОФИЯ
Ами меда ми от тези 2 кошера струва наистина толкова. Но меда от пчелина от 150 кошера не струва толкова. Преди години един познат казваше, меда е единствената стока при която ако предложиш по-голямо количество получаваш по-голяма цена. И това не е случайно. Докато гледаш 20 кошера в двора между другото морето е до колене от 60 нагоре разходите са други.
Всяко увеличаване на кошерите води до намаляване на добива. Разбиват се на малки пчелини, което води до транспортни разходи, инвертар. Пашата се поделя, подхранването е по-голямо, болестите се рапространяват по-бързо и други и други.
Аз лично не се наемам да изчислявам колко ми излиза килограм мед. В добива се намесва и субективния пчеларски фактор. Чувам от колеги добиви в диапазона от нула до 35 килограма от кошер.
Именно това, което казваш за по-голямото количество е граала на цената.
Зависи от каква гледна точка гледате.На теникия 6,5лв/кг,буркан 8,5-1.0лв за опаковка=7,5лв/кг
Интересно поставен въпрос.
Ще се опитам да нахвърля няколко разхода и се надявам колеги да допълнят списъка.
100 пчелни семейства
Работна заплата - 800 лв (тракторист взема 800-1 000 лв) - 9 600 лв
Работна заплата за жената за 6 месеца на половин работен ден - 1 200 лв
Транспортни разходи за гориво - 200 дни x 5 лв = 1000 лв
Амортизация на автомобила (10% върху стойността на автомобила (около 5000лв) = 500 лв
Амортизация и поддържане на инвентара (10% върху стойността на инвентара (около 5 000лв) = 500 лв
Захар или инверт (1,5-2) средно 1,75лв x100 x 8 килограма на семейство (някои може да дават повече, някой по-малка, други никак - нека не спорим - 1 400
Рамки - около 500 за сезон x 0.50 - 250 лв
Основи - около 500 за сезон x 0.17 - 250 лв - 85 лв
Ток - 12 месеца x 10 лв - 120 лв (топене на восък, центрофуга, разпечатваща машина, рамки, малко дърводелство и др.)
Третиране x 2 лв на семейство - 200 лв
Майки - 33 бр x 20 лв - 660
Всичко това прави около 15 500 лв
Ако предположим среден добив от 25 кг - 15 500/2 500 = 6.2 лв. себестойност
Повечето от нас не слагаме в калкулацията труда (нашия и на близки и роднини) и си казваме - "оооооо... аз спечелих" Спечелили сме ама "ку.ец" и то голям.
Ако пък случайно искаме да повишим ефективността на труда, то трябва да инвестираме в техника. Ще спестим труда на близки и роднини, но инвестициите са сериозни.
Не претендирам за прецизност, но в общи линии това е рамката.............. и те така.
забравил си да добавиш 230лв за проби от натравяния
Друмев ако си разбрал, кажи сега колко е твоя мед?
Ники, благодаря за отговора. От колко години се мъчите с родата?
За да имаш що годе реална оценка за себестойността на меда (подчертавам - себестойност, а не цена или печалба!) трябва да си водиш дневник за всички приходи и разходи през една цяла година. Приходите трябва да са разбити по продажби Х1кг*У1лв/кг, Х2кг*У2лв/кг и т.н. Отделно ако си продавал майки, отводки, восък или други пчелни продукти си ги водиш отделно. Записваш си и всички разходи, включително и тези за труда (определяш си часова ставка), за данъци, осигуровки, транспорт и разни други свързани с този ти бизнес. Отделяш приходите от продажби на мед от другите приходи от пчеларстването и изчисляваш колко процента са. Вземаш от разходите за простота същия процент и делиш тези разходи на общото количество произведен мед (допускаме, че си ти е останало за продаване не повече от 10% от общото количество) Така ще имаш една доста груба, но достатъчна за практиката оценка на себестойността на кг произведен от теб мед. Разликата от полученото число и постигнатата средна цена от продажбите ще ти даде печалбата за 1кг. Това не е чиста печалба, която ще харчиш както си искаш, но това вече е тема на друг разговор.
PS С Ники сме писали по едно и също време, като той е казал горе долу същото в числовия си пример.;)
Много голяма себестйност ми се вижда... не се обиждайте но ако някой ден получа подобна себестойност за моя мед още на другия ден пускам за продажба всичко и започвам да си търся работа или да помисля с какво друго да се захвана....
При определяне на себестойността се включват и разходите за вестници, списания,книги,членски внос (ако сте в дружество) изобщо всички разходи направени през съответната пчеларска година само за пчелите.
Макар че при всеки е индивидуално разходите за труд и най-вече цената на труда да се определя на база 365 дни (1 календарна година) е малко погрешно. Отчита се само труда положен за пчелите (макар че е по вярно да се напише пчеларството) на база 22 работни дни в месеца х 8 часа и да се определи дали ще е почасово заплащане, дневно или месечна заплата (като за долна граница се приема минималната заплата)
Затова и малко не съм съгласен с колегата и работните заплати които си е написал - излиза че например жената - 6 месеца е работила плътно всеки ден по 4 часа което едва ли е така...
Но както казах тук всеки сам определя каква ще е цената на труда му а това съответно влияе и на крайната цена на продукта му.
При армотизацията трябва да се отбележи че не всяка година се начислява, а след изтичане на срока армотизация на ДМА не се начислява - и вече не е разход...
300лв борка съм се цанил като махнеш 80лв 220лв то по-зле от пенсионер съм.Но пък съм си вдигнал себестойноста на меда
Като тегля чертата излиза че на всеки лев приход трябва да махна 21 % разходи на обща база при добра година. Тук не вземам в предвид разхода за труд и парите които отделям за финансиране на малцинствата иначе отиват на 35% но за съжаление тази година е (-) и не е база за сравнение. И така както върви поговорката "Ден година храни " спокойно може да се префразира "Година храни три"
основи -0.8% рамки -0.4% лекарства -0.7% захар -12.0% гориво -3.6% други -3.3% -20.8%
Съмнявам се, че някой наистина може да каже за себестойноста на продукцията си? Ако съдя по себе си, се отказах да водя счетоводство на втората година. Тогава авера вика- Това не е бизнес, това е хоби! На следващата година се убедих. До тогава мислех, че от риболова, лова, и жените, няма по скъпо удоволствие! Но оказва се , с годините ме обсебват все по- скъпи хобита? Както е тръгнало, ще се превърна в хобит?!?!?
Постоянството е абсолютно задължително за всеки, решил да си изкарва прехраната с пчеларство. И това е така, защото в себестойността на меда голяма роля има и оня горе. Колкото и да се старае един земеделски производител (а пчеларите са такива), ако годината се случи лоша - суша, киша, болести и пазарна конюктура, то себестойността се мени силно и то в неблагоприятна посока. И наистина трябват данни поне 3-4-5 последователни години, за да е приблизително реална оценката.
Който се е захванал сериозно с пчеларство и държи да му излязат сметките накрая лесно може да си наеме кадърен счетоводител да му направи един одит за определен период от време и да види на къде вървят работите. Иначе другото си е чешене на езиците и упражнения по математика с много неизвестни....
Горното го написах напълно сериозно. И аз се напъвах от начало да установя себестойността на продукцията си но се оказа че е мисия невъзможна (или поне резултатите не отговарят на истината) и се отказах. А и кой го интересува каква ми е себестойността на меда.....
Стига ве, ти ме върна у първи клас... И за какво ти е тоя одит? Одит се прави от дипломиран експерт счетоводител-одитор и т.н. Иначе на тебе ще ти трябва счетоводител ако плащаш заплати, ако имаш документооборот с банки или някои държавни администрации или ако пък ако това се изисква по някой закон. Никой не може да ти направи по-добре сметката от самия тебе. Счетоводителят ще ти направи сметките както ти му ги поискаш и ще те затрупа с едни цифри и показатели дето ще ни питаш после у форума какво означават. Мани това ами ще ти докаже какъв огромен обем работа е свършил и ще му платиш едни пари, щото и там си имат разценки... Ама нищо де, те за това са учили , па и те хляб искат да ядат.
П.п. Хаха, дописвам. tsc, подробната и съвестно водена документация може да я създаде и кадърния счетоводител;)
Точно така - добрите счетоводители са специалисти по националния сметкоплан и воденето на двустранното счетоводство, но то се базира на ПЪРВИЧНИ СЧЕТОВОДНИ ДОКУМЕНТИ, които пчеларя трябва да съставя за всяка една операция. Няма ли документи, няма и счетоводство. :) :) :)
Та ако искате да въведете счетоводство, първо трябва да си организирате ПЪРВИЧНИЯ ДОКУМЕНТООБОРОТ и да спазвате стриктно правилата, които сами сте си въвели.
Темата е за цената на меда, но това си включва и счетоводното "обслужване" разбира се ...
Така е! И всеки свежда проблема до собствените си потребности, разбирания и ниво на камбанарията, от която гледа на него.
Счетоводното обслужване зависи от вида пчеларстване:
- хоби пчелари - 20-30 кошера - счетоводство не му трябва;
Достатъчно е да си води за собствена информация един "халваджийски" тефтер за разходите, колкото за собствена информация.
- семеен бизнес - 200-300 кошера;
Тук освен "халваджийския тефтер" си трябва и съвестно събиране на информация и първични счетоводни документи, особено ако е ЕТ или ЗП. Счетоводител му трябва накрая да му направи годишното приключване и данъчната декларация.
- промишлено пчеларство;
Тук си трябва истинско счетоводство и ежемесечно обработване на документацията, събиране на статистически данни и следене на приходите и разходите.
Излизаме от темата но да поясня. Законодателя дава възможност на ЗП ако не е по ДДС да не води счетоводство. Признават са опр. процент разходи и не събираш никакви документи.
А ЗП подава ли данъчна декларация?
Не излизаме от темата, защото обсъждаме себестойността. А да си изчислиш себестойността (не за данъчните, а за собствена консумация) без документи не може да стане. Продължавам да твърдя (и мога да изпиша куп аргументи в защита на тази теза), че за пчеларя е най-точно да си определи себестойността на меда на годишна база. Това е най-добре да стане когато приключваш финансовата година
Да, разбира се. Но нещата са много опростени и можеш и сам да се справиш. Това е голямо улеснение и ние го приемаме като даденост и не го оценяме достатъчно, особенно хората на които не им се е налагало да водят счетоводство.
Колко и съвестно да си водим „първичните“ документи няма начин да не смотаме нещо. Аз примерно си водя една екселска табличка за приходите и разходите и когато приходите (примерно от продажба на буркани с мед) са ми 24 лв аз ги въвеждам като 20, а разходите ако са 77 ги въвеждам като 80, хем по лесно за смятане, хем и остава някой лев за фонда „И аз съм човек“ :laughing:. Това го правя не че се отчитам на някой, просто по навик blush;
Та каква е цената на меда?
Е ти сериозно ли ме питаш? Ако е твой служител /въпросният счети/, може даже и на центрофугата да се включва, хаха, как сте се спазарили или па направо на скоростния лост да скача, дет предлагат колегите. Ако е счетоводна фирма, каквото сте писали у договора, това ще прави. Разбира се че ще трябва да има първични документи и някой ще трябва да се грижи за това. Има ли на някой у форума това да не му е ясно??? И не мога да загрея Цеко като даде 5 буркана или 50 тенекии какво толко трябва да му смята тоз счетоводител??? И да гледа умно по екселската таблица. Ами имаш някаква дейност /производство, услуги, търговия/ - ами смятай си разходите за дейността и приходите от реализацията и това е. Какво - амортизации ли искаш да начисляваш, рентабилност на капитала ли те интересува или рентабилност на активите или какво? Разбира се кадърният счетоводител може да ти бъде много полезен и да ти докара /или да ти спести/ пари, ноо зависи от мащаба... Пак казвам, ако подаваш разни там декларации, справки по разните му институции и има някакви срокове дето трябва да се спазват и това те затруднява, тогава вече е друго нещо.
Хах, jordanova още не беше завършила и водеше на едни свинари тука от нашия край. Беше станала факир на разпад на свинско трупно, тва себестойности, тва рентабилности, мани, мани. Е, за късмет мисля че не им е давала съвети как да си гледат прасетата и как да ги колят:)
При нас има един колега със 100 кошера всяка година почва с 1к лева.Какво прави не знам,но мед вади и само мед и продава мисля че тоя лесно си прави сметката
Цеко не е толкова прост и може сам да си сметне (без екселската таблица да му помага) колко му струват 5 или 500 букана мед и колко му струва 500 кг захар + 500 рамки и дали е по изгодно да си купува основите „на свободно“ или да си търси восък за замяна ако не му стигат. Въпроса беше колко е себестойността на 1 кг мед и извода е че ние самите не сме склонни коректно да си въвеждаме данните за първичните счетоводни документи, та камоли сами да си я изчисляваме така че да бъде реална....
Себе/стойноста се определя и от колко време си пчелар. За да има конкретни цифри трябва да минат поне 3 години
съответно и бройката семейства е от значение... фактори много.Имаше някъде изчисления в нета, определяше се около 3 лв. за килограм, но беше преди години сега може да има промяна.
vasilevsa всичко е много относително, за един е лев за други пет.
Първични документи могат да бъдат и халваджийските тефтери. Отваряш си няколко страници и им даваш следните заглавия:
1. Труд - водиш си работните часове по дати
2. Транспорт - водиш си километрите на превозните средства, а после от тях смяташ бензина и амортизациите на МПС-то
3. ДМА - записваш си цената на всичките дълготрайни активи, и начисляваш годишни амортизации (те също са разход)
4. Суровини
5. Материали
6. Външни услуги
7. Други разходи (всичко, което не се вмества в горните точки)
...... и разбира се ......
8. Приходи
Не се отчитам дори и на жената, но това не ми пречи да си водя подробно първично счетоводство, какво харча за пчелите.
Не че искам да обиждам някой колега но от многото прочетени постове лично аз оставам с впечатление че повечето са на принципа - тази година съм похарчил 1000 лв. - изкарах 1 тон мед - продадох го на 5 лв. - значи съм спечелил 4 000 лв.... (цифрите са примерни)
След като повечето не знаят какво са вложили като разход в 1 кг мед т.е. колко им струва, наистина ми е интересно как решават че цената на която се изкупува е прекалено ниска, че са на загуба, как определят че цената трябва да е поне 7-8 лв. на едро за букета, а ако продават на дребно какво гледат другите на колко продават или са чули че цената е 10 лв. значи и те на на тази цена ще продават... Ако ще се изхранвате от пчеларството просто е задължително да сте наясно колко ви струва 1 кг мед или 1 майка, 1 отводка и т.н. а ако е просто хоби и за някой допълнителен лев то такива неща по принцип не трябва и да ви интересуват в това число дори и цена на едро....
Аз трябва да съм най - луд. Никакви счетоводства и изчисления не правя. Търча до пчелина почти всекидневно, който е на 17 км. от нас. Бачкам яко по него и накрая изкарвам едно нищо. Продавам колкото мога и на цена каквато е за момента. А меда ми е сладък, сладък, но на мен ми горчи - особено тази година.:bigsmile:
Борка, смело можем да кажем, че каквито сме пчеларите- такава ни е и държавата!
Борислав преди мен е казал основното което трябва да се каже по въпроса, но понеже си ме цитирал, а пък и малко по-напред викаш че си чешем езиците. Значи тука прости няма, на мен това ми е ясно, а и на повечето форумджии също. Себестойността на продукцията и рентабилността от дейността си я знаеш единствено и само ти и никой друг не може да ти я каже. Ся, че у тефтера не нанасяш точни данни и това ти извърта цялата информация си е твой избор. Изводите които си си направил дотук няма как да са релевантни и за другите колеги, сори.
Колегата токо ме подсети. Преди много години в "Пчела и кошер" мисля че Илия Цонев беше качвал нещо примерно за себестойността на меда. В началото на форума /или при Динко беше, не помня/ Димитър Бонев също беше качвал някаква таблица с разходи, приходи и т.н. Ще ги потърся и ще ги кача в темата, ама довечера, че сега отивам да варя компоти.
Разходи не смятам.....каквото трябва и е нужно-ДАВАМ. И после го забравям на момента. Ама най-мразим “някой си“ да ме бие в приходите надолу, само щото международното му ниво било такова или пък, че някакви си ДЖАПАНЕТА били дошли на ресторант у България.........hi;
Това казах вчера .
Сега прочетох в нета ,че в монтанско на Софрон му е предложена цена 6,50 за букет,слънчоглед.
Очаквах подкрепа от колегите защитаващи пазарните принципи. но уви. Явно ще трябва да си правя калкулация и да държа на получения резултат.Дано пазара се смили над мене.
Помогни си сам, че да ти помогне и Господ, а милост не чакай отникъде. Трябва да знаеш точно и ясно с какво излизаш на пазара и това е един от основните пазарни принципи. Няма как.
Колеги ,забравяте идин много важен фактор,НОРМИРАНЕ НА ТРУДА въпроса е какъв е оптималния брой пчелни семейства които може да обслужва един пчелар,при каква система кошери не е ли нормално да се почне оттам.
Е айде сега и нормировчик ще трябва да търсим и накрая ще стигнем до ТРЗ и охрана на труда. Приемаме някаква часова ставка и това е. Сега дали за квалифициран и колко квалифициран труд, пак всеки трябва да подходи индивидуално. Навремето при таблицата на Бонев имаше доста любопитни коментари точно за заплащането на наетите работници, за съжаление не мога да я намеря тука. А иначе въпросът с обслужваните брой кошери и системата е сдъвкан и предъвкан тотално, още от създаването на форума сме го почнали...
Голямо затруднение е да отделя времето което влагам специално за пчелите и времето за останалото стопанство. Трябва да хващам хронометъра и пуск-стоп-пуст-стоп. Иначе труда ми е скъп. Имам необходимото образование и ми се полага висок жизнен стандарт. Като направя калкулацията ще пиша.
Ами през зимата.Когато нямам работа. Ужас. Трябва да завиша цената на летния си труд.Помагайте.Дано цената на килограм мед ми излезе под 10лв тази година че иначе ще съм неконкурентен на пазара и да трябва да си сменям начина на препитание.
Ами аз не мислех да го пиша, но гледам в другата тема Бонев го е написал пределно ясно, /за което всъщност съм длъжен да го поздравя, защото преди няколко години разсъждаваше другояче/. Та ако някой си оценява труда високо /а може би и нереално, т.е. го надценява/ и на тая база години наред излиза, че работи на загуба - ами най-логичното нещо е приключване с пчеларството като бизнес.
Така. Откъс от една статия в "Пчела и кошер", 2004г. бр.141, автор доц. Петър Ненчев. Другите неща сме ги говорили многократно.
Прикачен файл 7219
Много интересно е какво ще кажете за хора с 2 висши ,берат пипер за 30лв какъв стандарт да изискват.да не споменаваме професии.Съответно или са пчелари.А разходи за ток, вода,сгради,автомобил,болн чни,усигоровки извънреден труд,нощен труд охрана слагате ли . Да не говорим за вредни и нервни ,че при нас те са на 1во място по ред причини.
Мед с ниска себестойност трябва да се продава на по висока цена!
До тук в темата нито разбрах колко е актуалната цена в момента, нито как най правилно да си изчислявам себестойността на меда без ползвам услугите на счетоводител, ако все пак искам да разбера дали не се блъскам за лудо с пчелите.
Когато колегата Софрон благоволи да каже „Добър ден“ в публичното пространство, добре е да видите къде е слънцето, така че тази информация за цената на букета ........
За мен факторите които влияят на себестойността на меда са технологията, Онзи горе и пазар. Халваджииските тефтери са за едно помещение с ограничени размери.
Като го боготворите и му създавате име ще му е такава цената, а вие ще духате супата. Нима моя мед или вашия да е по - некачествен от неговия и нима моите знания по - пчеларство са по - малко от неговите, че моя мед или вашия да е с по - ниска цена? "Да благоволи".:bigsmile:
Здравейте. Можете ли да ми кажете приблизително каква е изкупната цена на едро ( в тенекеия) в момента ?
В Моят регион все още, като че ли не са тръгнали масово търговците. Вчера някаква фирма е направила предложение за 4,20 лв. кг, независимо от вида, но трябвало да се събере известно количество.
Изглежда тази цена устройва повечето колеги тук, понеже започнаха да се организират. Не знам дали не е някакъв трик, но разбрах, че цената била 3,60 лв.кг, но за нас фирмата щяла да направи изключение ......
Това нормална пазарна цена за слънчогледов и от букет в момента ?
Аз не бих продавал, но имам малко количество и мога единствено да го дам заедно с другите, така че се чувствам като с вързани ръце.....
В момента има сделки на цени от 5-5,20 лв за кг на едро.
Истина ли е че връщат партиди Български мед защото пчеларите използват инвентиран сироп и в анализите е открита захароза. Источник Централна емисия новини на Агро ТВ - 09.08.2016г
Аз чух за 2 фирми че всичкият им изнесен мед са го върнали,но не само захароза.Чух също че много от върнатия мед бил от ГМО култури
И при нас не се чува нищо за изкупуване на мед. Успях да продам 200кг. на 6лв. но имам още много. Колега продаде половин тон на буркани на 8лв. ама де тоя късмет и на мен. Няма мед и търговците на магазини купуват, но фирмите мълчат.
Имам около 22 тона , продавам го по 5 лев , другото за този които намери пазар .
Какво очакваш че ще стане??? Иначе още не съм приключил с ваденето на меда и за това не съм търсил контакти с никой, но щом напълня последната тенекия ще почна да звъня на всички прекупвачи на които знам телефоните и непременно ще споделя информацията тук, да видя какво ще стане? Продавам на дребно букет (друг нямам) на буркани 8 лв и на тенекия 7 лв/кг, но доста тегаво върви търговията и с това темпо ще го продавам сигурно 10 години :(