Малко множко ми се вижда тая бройка за толкова време, но пък досега съм нямал повод да се съмнявам в думите ти, така че шапка ти свалям и завиждам благородно!...:bigsmile:
Преглед за печат
Та аз за такива говоря. Кой е казал, че правя мебели? Що трябва да са сухи? Купуваш когато ти допаднат добри,изгодно, че било то и мокри. Нареждаш и сушиш....ха, ха...те съхнат сами. Избират се такива които да не им трябва много работа за да извадиш необходимия размер дъска....абе, мислете бе хора. Толкова ли е трудно? ;)
Пак трябва да повтарям част от поста си от преди малко. Какво му е толкова сложното? Аз да не правя дъска по дъска, кошер по кошер? Нарязваш дъските на определените размери дъски - страници, предна, задна, дъно, капак. 1 кошер, 2 кошер.....10 кошер. Номерираш. Отива на другата машина и започваш нута. Първо мъжко след това женско. 1 кошер, 2 кошер....10 кошер. Започваш да ковеш. За колко време се заковават 10 пирона или толкова видии? Ама то като те мързи и знаеш само да философстваш и 5 години няма да ти стигнат да направиш 6-7 кошера/нямам предвид теб/;).
Имам чувството, че съм в дърводелски форум, а не пчеларски :laughing: Влизам и гледам 3 страници нови мнения, и си викам, ще прочета нещо интересно, научили са младия пчелар на нещо полезно свързано с пчелите. Пък то 3 страници как се правят кошери. Добре,че имам пари да си ги купя готови, че ако трябва да ги правя, скоро няма да ги сменя или увелича !
Ай стига пък ти си наливал масло в огъня. Той, Дончев, ако от едно изразено на глас съмнение, толкова бързо пали, язък му и за бойните спортове и за све. А ти защо реши, че целя да го ядосам и защо ме сравняваш Фори? Нито съм инжинер, нито той е пчелар? Посръбва ви нещо? Хем вчера съвсем тактично ви направихме забележка да не се закачате!
За тая цена биват а и тоя дет се е навил да ти ги прави 3,3см. дебели го бива лесно се не намират такива хора. Ама за какво е нужна тая дебелина не знам зимата няма да ги сгрее.Ама за чий е и това неподвижно дъно се чуда и мая няма никаква философия в направата на едно подвижно дъно а толкова възможности дава.А и балконската врата с терасата оти е у лево па се чуда и мая.Иначе всичко е тип топ.
Успех колега важното е да имаш удовлетворение и полза от пчелите а в какъв сандък са си е все тая.
Ами няма нищо задължително но когато помагаш на пчелите с малки неща се трупат и накрая имаш нещо по голямо де им облекчава живота и съответно по добри резултати.Така е и с лошите неща от тук малко от там малко и накрая едно голямо нищо.
Така мисля де
Благодаря!
За региона, в който ги гледам, това е дебелината на която 90 % от пчеларите тук гледат. Не е толкова за зимата, колкото за лятото. Преди мен пчеларя е гледал на тази дебелина. Мен също ме посъветваха да избера тази дебелина. Имаше опция за подвижно или неподвижно, избрах неподвижно - аз не ходя често на пчелина, че да правя нещо с тия дъна. Отделно - миналата година ми се наложи да местя кошерите и с тия подвижни дъна стана голям филм, че тръгнаха да се разместват.
Не знам защо, и на мен ми направи впечатление, че всичко е изместено в ляво. Дори отвора на таблата е в ляво. Може би като сложиш отводка и е на 4 рамки да речем, да може да се развие по-бързо ?
Здравейте на всички!
Когато започнах темата, ясно написах, че съм абсолютно начинаещ и не декларирах какъвто и да е опит или знания. Получих множество отзиви и това ме стимулира да продължа напред вече 1 година без да се откажа, напротив - искам да добия още повече знания и умения за пчелите. Мненията и съветите, които получавам тук ги приемам на 90 % и ползвам за начина на отглеждане на пчелите до......снощи.....
Хора, спрете се. Какво показвате? Защо трябва да си ги мерим ? Винаги ще има някой с по-малко или никакъв опит от вас, както и някой с 3 пъти по-голям опит....
Има ли смисъл ? За кого и за какво го правим всичкото това всички ние ? Ако можете - помагайте, давайте съвети, изказвайте мнение, ако не можете - смирете се или пропуснете.
Моля да не превръщаме темата в махленска сбирка и да запазим добрия тон! Имам огромното желание като пиша тук - хем да съм полезен на себе си, когато питам, хем и да остане за някой след нас.
Благодаря!
Бъдете здрави!
Точно затова входа е в ляво, не че не можеш да го центрираш и с две преградни в средата де. Или пък да сложиш две малки семейства/отводки едно до друго и всяко да си има отделна прелка, което с горен в центъра не се получава.
Подвижното дъно има много преимущества, не го отхвърляй с лека ръка. Честно да си призная, не мога да си обясня, как все още се произвеждат от тия кошери с неподвижното. Но това са си мои философски размишления, добре ще е някой пчелар с дългогодишна практика да се произнесе:bigsmile:
Елементарно - търсенето, се отразява на предлагането. Дъната не са неподвижни, а плъзгащи. Плъзгащите дъна са по-лесни за обслужване. Когато човек е по-млад и здрав, не обръща внимание на силата, която разходва. По-просто казано, когато дъното е тип корпусна система, то вдигането на плодника е доста трудоемко.
Не знам дали това има отношение, но района, в който ги гледам се слави с това, че е доста ветровит. Отделно - тази зима видях, че бяха влизали разни животни около кошерите и разсъжденията ми бяха, че ако е подвижно дъното - по-лесно може да се бутне кошера, от някое животно например, отколкото от този с неподвижното дъно, че е по-тежък. Не знам, просто мой си разсъждения.
Знаеш ли, човек стига до някакви свои убеждения, които друг няма как да промени, при условие, че той самия не желае да го направи. Тук ще получиш доста съвети, всеки ще сподели нещо, ще те насочи, а от теб остава да избереш кой съвет е най-приложим за теб, но това ще стане с времето, прилагайки на практика чутото.
Подвижното/плъзгащо дъно е добре, че може да се вади, почиства, отваря..., но кошера става нестабилен. Обратно, с неподвижното кошера става по здрав/устойчив, но само това.
Всяка система и/или вид кошер, има предимства и недостатъци. Не мисля да влизам в детайли, просто дадох пример, в отговор на твой пост. Стефчо дали ще работи с дървени, пластмасови, полистиролни и в каква конфигурация, нека сам си прецени.
Аз имам кошери на повече от 50 г. и продължавам да ги експлоатирам по същия начин, както и новите.
Обсъждахме дъната, иначе за системите си прав, всеки си има предпочитания, разбирания и вкус. Моя съвет към Стефчо е, все пак да си вземе и един с отделно дъно, дали нов, дали втора ръка, ей така за проба, за да си прецени сам. Може и да не го прави. Както си реши. Много ми се иска обаче, след 3-4 години пак да си поговорим по темата:bigsmile:
Най големите мозъци в пчеларството са на противоположни мнения за едни и същи неща обикновените пчелари не правят изключение просто ти трябва да видиш това де ти върши работа.Относно дебелината не е кой знае какво и за зимата и за лятото даже напролет тия с по-тънка предна стена по лесно ще се напечат и по-лесно облетят.Нямам идея защо е сложена прелката в ляво само мога да предполагам че е нещо от сорта на топло и студено подреждане макар че за топло би трябвало да е в страни.По мое мнение така как е в ляво есента там ще е пилото и там ще се сформира зимното кълбо и ако застуди няма да могат да отидът в страни и ще умрът от глад то и в средата пак така ама е малко по другоядче.А и в средата печелиш разстояние за превъзмогване от пчелите. Относно дъното ами подвижното дъно дава много опции и също се затвара и отвара и кога се прецени се маха имам в пред вид лятото падат и акари и други неща участва активно във въздухообмена и температурната регулация на гнездото а и за конденза също влияе от делно може да слагаш магазините под плодника в различни периоди на годината. Може много да се говори по тези въпроси.
Чичо Гошо недоскиваш и се бъркаш...:laughing:Това е горен отвор на плодника нов модел.При старите няма райбер...;)
Ами те на всите са там...Само,че едно време ги правиха под наклон да не улиза удъ,а сега ги дупчат направо,,,:laughing:Основната прелка е на райбера долу в средата.Дъното е с клинове а под плаката е ПДЧ:bigsmile::bigsmile:.Прореза за хранилката е на 5см от предната стена.Плаката не е сгъната правилно с цел да не отиде повече матриал и може да улиза удъ,а следователно да се заселят и Мравки...;):bigsmile:Като се появи колегата ще видим да ли съм познал...;):bigsmile:
Така е но скоро мисля да ви накарам всите да изкарате.:laughing:Иначе няма куче,няма коте,а за кокошките да не помисляте....;):bigsmile:
Скоро ще ми излезнат документите и ще почвам записване.За цената се двоумя но някъде ще е около има нема два ножа.Демек 300-400лв:bigsmile::bigsmile:За теб знаеш и отстъпка ще направя....;)
Виж, сега се замислих за въртенето на магазина и плодника, наистина не бях се замислял. Така или иначе съм ги купил вече. Ще се опитам да превъзмогна недостатъците им и да развия силни семейства в тях. Мога да кажа какво е в момента - синия ми кошер е стар, без подвижно дъно, скован и шкурен пет за четири от мен, без горна прелка и т.н. Жълтия кошер е с подвижно дъно, купуван миналата година, всичко ново и т.н. И двата кошера са гледани по един и същи начин, но семейството в синия кошер в момента е на 8 междурамия пчели, а жълтия - на 6. Видимо от облитането пред синия кошер си личи, че има повече "муха" както казва съседа. Може би всичко е относително но... все пак ще се радвам май месец да ги направя 4-5 кошерите :)
Абе манете ги кошерите, явно тая тема с тях е необятна и без да искам пукнах някакъв мазол. :D
Дайте малко Tips&Tricks как да не ги изпусна май месец да се изроят ? Освен да им създавам повечко работа, да подменя по някоя стара рамка и др. има ли нещо доказало се във времето ?
Има ли други признаци, че имат роева готовност - като например скупчването на няколко слоя пчели на рамките ?
И понеже сега ми е първа година - не съм сигурен кога ще настъпи или е настъпила първата паша - когато повечето растения са разцъфнали ? И как да процедирам - сега съм ги зазимил с магазините и само един вълнен парцал с дупка ги дели, не че ще ги спре да отидат, но само махането му ще е ли достатъчно ?
Благодаря!
На първа и втора страница от темата подробно съм описал процеса по възстановяването на кошера. И да е имало възможност някога да се разделя, сега не е така. Така и съм го заварил този кошер. След като го възстанових с подръчни материали (от пусти мерак тогава), така съм го сковал, че и да е имало как - вече няма възможност да се размести. Най-яката екстра по дъното е отвора отдолу за по-добра вентилация. На него съм му сложил една решетъчна планка и тапа с райбер - с размери около 3 х 15 см.
Аз цял ден за тия говоря.:bigsmile:
При роенето има и наследственост.За да се бориш с нея се изисква много дълго време. Освен разширяването и създаване на работа, бих те посъветвал и ползването на прашецоуловител.Той не спира роенето, но го забавя значително. Относно магазините, ще трябва да ги свалиш, все пак ще трябва да подхранваш пролетта.
Еее, че дайте на човека някой съвет де.
Е арно де, с тая консервативна конструкция де ще бачка като намалят майките снасянето а плодника се напълни с пчели всяка седмица прави сборна отводка с по-1пита запечатано пило от кошер и пчели по преценка ама трябва да са поне 5-6бр. за да направи хубави отводки, ще вади пити ще слага В.О. .ама те два са май та не знам.
Май разделяне на две с летящите е за него работа е.
Прикачен файл 10673 Това с червеното, би трябвало да са клинчета, които като ги извадиш, дъното ще падне в предния край надолу (по този начин увеличаваш размера на прелката за бурните паши) и след това го издърпваш напред и го почистваш. Това с зеленото, което сега е сложено за сянка, при старите кошери е подвижно на панти и с него се затваря горната прелка, която на всички стари кошери, които съм виждал е в ляво. Защо е там нямам представа.
Е, няма как да предвидим всичко. Аз имам чувството, че някои семейства каквото и да ги правиш, като си решат, че ще дават фира, няма спиране. Ха, ха...ще ти дам и пример. Едно го бях отписал и така ме изнерви, че му нахвърлях затоплящите, хранилката и дори тетрадката на която водя записки на пчелина от време на време на купчина, взех питката и го затворих. Повече не го погледнах. На пролетта барабар Петко с мъжете. Работи повече от другите. Та божа работа. Тази година силните комай всичките ще заминат, останаха само кифлите. Да, но онзи ден ги гледам - носят прашец като за световно.
Моите са на юг и се самозазимяват сами. В повечето случаи гнездата са разположени източно. Значи в случая ще бъдат в дясно, а прелката в ляво. Имам обаче няколко такива, останалите са с прелки в средата. Било горни или долни. От това идва и мнението ми за дясно разположение.
Исках да кажа,каква е презумпцията на малката прелка на старите кошери,защо е у леу.
Иначе и аз съм на мнение,че пч. семейство(болшинството) предпочитат да се зазимят на мястото в кошера,където температурата е по постоянна,без големи амплитуди.Демек в хладната част.
Моите пък винаги се зазимяват ката застанеш отзад на кошера у десно...:bigsmile:
Моите са на южен склон и прелки точно на юг. На 150 метра от мене имам приятел, стар пчелар, десетина от кошерите му са тука и абсолютно същото разположение като моите. От него съм учил практическите неща, включително и зазимяването и работата с преградна дъска. Зазимява ги в западната страна като първия път ми каза, че така трябва. Моите се зазимиха сами и всички без изключение на източната страна. 5 поредни години той си ги зазимява в западната страна, така бил свикнал, моите оформят кълбото в източната всички, без нито едно изключение. Прелките ни са по средата и на двамата, кошерите също еднакви- ДБ.