И аз си мислех,че нямат акари,защото не виждах по пчелите,докато не правих тест с перицин.Познайте каква ми беше изненадата.Сега ги третирах с ОК.
Преглед за печат
И аз си мислех,че нямат акари,защото не виждах по пчелите,докато не правих тест с перицин.Познайте каква ми беше изненадата.Сега ги третирах с ОК.
До 2007 и аз бях от онези хора, сляпо вярващи в третиранията - така ми беше преподадено - "лентички на пролет и на есен". По онова време това ми виждане беше допълнително подкрепяно от фактът че съм виждал високо опаразитяване и ефектите от него в чужди пчелини, в които по една или друга причина съм бил канен ( каква е причината за опаразитяването не бих могъл да кажа или да си спомня, но важното е че акари действително имаше (има). Те не бяха някаква абстракция от книгите). Друга причина беше "общественото мнение и нагласа" към което и аз принадлежах. Въпроси от рода на "сложи ли вече лентичките?" или "вади ли вече мед? ние вече въртяхме два пъти" бяха ( са) константа и отразяваха обществените разбирания за "правилно" и стандарт към който всеки от нас се стремеше да не "изостава" от "групата".
През 2007 се завърнах от студентска бригада по време когато беше прекалено късно за третиране ( или поне онова което беше във границите на познанието ми). Зимата за мен беше дълга, " ще оцелеят ли, няма ли да оцелеят" .... Изпълваше ме онзи страх и виновно съмнение, знаейки че се бях отклонил от нормата. През пролетта когато започнах " да броя жертвите" за мое ГОЛЯМО очудване нищо не се бе случило. Беше горе-долу времето за третиране и държах в ръцете си по-рано закупените лентички, когато нещо се преобърна в мен и ми светна една лампичка. Тогава започнах да се съмнявам във всичко, което до тогава бях научил и щях да науча. Някои от семействата не показваха признаци на опаразитяване и в онзи съдбоносен за мен миг реших да не използвам всички лентички "защото така и така съм ги купил" . По-късно , афектиран от видяното, в мен се зароди идеята да третирам "според нуждата" , т.е. никое семейтво да не бъде третирано по презумция, а само при видима нужда от такова. Реших от там насетне да третирам само веднъж - наесен, и да видя колко дълго може да издържи всяко отделно семейство преди да се наложи то да бъде третирано. Едно от тези семества оцеля без никакви третирания чак до зимата на 2011/2012 ( за последно беше получило лентички пролетта на 2007) , въпреки че през това време 3 пъти си беше сменило майката. Напълно безполезно във всякакво друго отношение, но от сантименталност и фактът че не се нуждаеше от НИЩО , го бях оставил буквално на самоиздръжка.
ще продължа по-късно
Случи се така че по тази схема (третиране само на есен - с лентички) я прилагах до 2010. Би било много наивно да твърдя че през това време никога не ми се е налагало да виждам семейства с повече акари от необходимото.
Да, някои семейства (по една или друга причина) не се справят да държат акарите " под контрол" до следващото третиране ( интервал от около 12 месеца), но с времето (подпомагано от намаляващите остатъчни количества на акарициди в кошера) това отшумява. През 2009 получих сегрегация от класическа менделеева кръстоска между две линии италианка. Част от майките се оказаха толкова неспособни да се справят с акарите, че буквално в две поколения, в кошера вече имаха толкова акари, че се нуждаеха от третиране. За да поддържам семействата им живи би означавало да бъдат третирани на приблизително всеки два месеца ( при оценяването на семействата за устойчивост това е моята " абсолютна нула" т.е. оценка "минус 6"). Много ясно че незабавно бяха умъртвени. Когато по една или друга причина в кошера има повече акари, а до есента има много време, никога не съм си позволявал да предприема третиране ( все пак тоя мед го ядат хора). В такива случаи преди да е станало късно сменям майката. Младата майка действа освежително и както не веднъж съм казвал, тя като цяло се справя по- добре с акарите ( има връзка и с количеството феромони отделяни от нея). Това намалява както стредната опаразитеност, така и общия брой на акарите в кошера, може би недостатъчно за да оцелее семейството без третиране през зимата, но достатъчно за да не се допусне разпространение на вирусите в кошера до есенното третиране.
(Преди да бъда обинен в ерес за пореден път, да поясня - така или иначе всяка година трябва да се сменят поне 60% от майките, така че нищо ново)
През 2011 окуражен от резултатите реших че нямам нужда и от тях ( при положение че има и "алтернативни " методи). От известно време вече слагах тимол в сиропа, а през есента ползвах тимол на кристали завит в марля на семействата които се нуждаеха от намаляване нивата на акарите( не го препоръчвам, както си ги сложих, горе-долу и така си ги извадих - не е беше изпарила кой знае каква част от тимола)
Беше ми препоръчано да ползвам ОК в концентрация и начин, който не веднъж споделих. Това е което използвам в монента в комбинация с тимол в сиропа.
Занапред тенденцията си остава същата - всяка майка която прекалено бързо трупа акари, подлежи на смяна.
Колега scutellator,как ще забавиш популацията на акара,ако не третираш пролетта?
Това разчитам пчелите да го свършат. Не, не става въпрос за селекция или суперпчели. Повечето пчели така или иначе го могат. Освен това част от акарите умират през зимата. Размножаването на акара зависи не само от самия него а от взаимодейстието му с пчелите. Всяко нещо което прави пчелите слаби, дава преимущество на акара. Винаги ще ме учудва фактът че използването на пестициди се счита за "лечение". Нека не се заблуждаваме, всички пестициди ( включително фунгицидите и хербицидите) имат своите негативни ефекти за пчелите. Повечето от тях (акарицидите включително) убиват част от пилото дори и в малки дози, а това което не загива от вредното въздействие страда в различна степен от разтройства и забавяне на развитието. Знаете ли какво означава забавяне на развитието на работническото пило дори само с няколко часа? - ДА, увеличение на скоростта на нарастване на популацията на акара с над 20 %.
Пестицидите (акарицидите включително ) имат склонността да влияят върху нервната система на пчелите ( ГЛАВНИЯТ МЕХАНИЗЪМ НА РЕЗИСТЕТНОСТ КЪМ БОЛЕСТИ ПРИ ПЧЕЛИТЕ Е ПОВЕДЕНЧЕСКИЯТ)
Някои акарициди (напимер мравчената киселина) имат склонността да подтискат имунната системна пчелите ( не че я ползват често за нещо....)
От гледна точка на гореизложеното, защо да си гърмя "куршума" за да убия 20акара (образно казано) и да си увелича остатъците от пестициди в кошера, които дават чисто предимство за по-бързото увеличаване на популацията на акара?
Вароатозния акар е просто и ефективно устроен. Неговите функции са да паразитира и да се размножава. От тази гледна точка той има в арсенала си много механизми които да му помогнат да ги изпълнява - по-силна имунна система, по-голям капацитет да се адаптира към живот в среда със смъртоносни за него субстанции.
Пчелите от друга страна са изубили всичко това когато са тръгнали по еволюционната пътека към социалното съществуване. Тяхната имунна система е заменена със способността да изхвърлят заразения член (заразоносителя) от обществото.
ще спра до тук.
Нямам намерение да натяквам на никого каквото и да било. "Не поправяй нещо, което не е счупено" или докато това което правите действа, няма нужда да го променяте.
Мен ако питате, по-честата и разнообразна употреба на акарициди е най-бързия път те да спрат да действат.
Е, в момента в който това стане, спомнете си нещо от това което съм казал - изход винаги има.
Здравейте на всички .Искам да попитам дали някой по това време, януари в по -топлите дни е използвал пшенично брашно за да свали акарите от пчели и имали ефект според вас.
Да може да се ползва, пудрата е по добър вариант...Съобрази с хубавото време през месец Януари
Ako порася с пудра мисля ще се активизират ,а все още е хладно и ще ги затрудня в отглеждането на пило но с брашно ще пробвам и ще ви кажа резултата:)
Голяма гадина е този акар ,маиката му е сега докато е на пчелата да се премахне колкото може.
И с двете ще ги разбуташ и двете поемат влагата, но докато едното ще го хапват а другото???/кон боб яде ли?/ wink; wink; wink;
По добре не пробвай сега.Вероятността да разбуташ кълбото за дълго време и да стане беля с майката е доста голяма.По добре ги накапи с ОК.Пчелите са стерилни и не търпят "мръсотии"по телата си и веднага ще се заемат със почистването си,а почистването от брашно и пудра става бавно ,което ще разпусне кълбото.Цитат:
Първоначално публикувано от Bee4o
Здравейте купих си машинка Вароджет. Та се чудя с какъв препарат да опушвам на пролет какъв съвет бихте ми дали и от къде да го закупя че при нас се продава само машинката без съответните препарати... Само едно изискване имам да не съдържа Амитраз. За сега съм се спрял на Фурмитон, казаха ми за тимо варо сан или еко варо сан но не мога да намеря от къде да ги закупя
вароджета е за амитраз .но ми щракна една идея подобно на нея.ако в пистолет за горещ въздух се приспособи накрайник за оксалова .
Не става. Трябва да се третира в късната есен при неналичие на пило, а пистолета топи ОК на 300-350°С + вкарване на много горещ въздух в кошера.
Според мен не е удачно подобно решение.
Иначе имаше някъде в тубата немски клип на подобна дивотия, ама не го намирам сега....
Така или иначе съм го купил и ще третирам с някакъв препарат но Амитраз изключено.
http://www.youtube.com/watch?v=i9SgYR3uZTEЦитат:
Първоначално публикувано от Румен Димитров
пистолета е електронно управление на температурния режим. забележете, че след започване на изпарението колегата намалява температурата. ако някой може да преведе от италиански ще бъде полезно.
http://www.youtube.com/watch?v=ARK2tyXFfrU
ето тук е ясно и без превод - температурен режим, продължителност на третиране, на мен не ми е ясно от какво зависи каква доза ще получи едно семейство - от просвета на тръбата/мущука/, от силата на въздушната струя, от височината на температурата, а може би от всички взети заедно.
какъв е тоя водомер какви са тези 630 градуса......
sadsmile;
Дозата се определя на око. Да се запълни плътно обема на кошера с изпарения.
Това устройство явно го продават готово. Обаче този пистолет за горещ въздух е с автоматично регулиране на температурата. Тоест има датчик който мери на изхода температурата и прави корекции автоматично на нагревателите. Ако не е такъв вид пистолета ще е голямо приключение, защото за да избегнат влизането на голямо количество горещ въздух са направили изходната тръба много тънка и така са намалили сериозно дебита, а това при повечето видове пистолети ще доведе до мноооого сериозно увеличение на температурата.
Сега видях, че клипа е пуснат от ЛЕГА - Италия.
Друго си е Лега wink;
Сигурно и агрегата за 2kW е пак лега :D
Абе удобство ....за едни 3к wink;
аз без да гледам клипа съм се доближил до тази идея wink;
http://s3.postimage.org/xm0zrce1r/Nokia021.jpg
Колега скотелатор как използваш тимола в сиропа , тоест колко грама тимол в 10 л сироп и друго слагаш ли ? Моля по-подробно да обясниш начина на третиране с тимол в сиропа . Колко пъти ,кога и т.н
Колеги според Вас не е ли време вече за третирането с ленти Варостоп (който използва тях де)? sleepy;
Всяко третиране,което се прави с ленти започва в първите дни на м.март.Крайно време е.
Благодаря,още утре ще са поставени blush;
на този адрес, в точка 5.
http://www.farmer.bg/20068-LOV-NA-ROEVE
5. Едно интересно наблюдение: Изградените пити са прави, отвесни, без мостове и лабиринти между тях. Посоката им е ориентирана север - юг, т.е. плоскоста им е насочена на изток. Разстоянието между тях е по- голямо от 12 мм - предпоставка за самоочистване от акарите.
Затруднявам се да схвана смисъла на последното изречение.
обърнисе към пчелар проверител за твоя регион, помоли го да дойде при дядо ти и да му направи оглед на кошери, и тогава го питай какви мерки трябва да вземеш. От сайта не дей да търсиш решение. Важен е преглед, ти не можеш да дадеш информация която може да получи пчелар проверител по време на преглед.Цитат:
Първоначално публикувано от nolkov
А къде да намери пчелар проверител? blush;Цитат:
Първоначално публикувано от Bee Varna
Юри, не поднасай на варненския....той тепърва открива магията на форума......цъкне на тема с 20 страници, прочете пост отпреди 3 г на първата страница и отговаря с цитат wink;
Някои ползвал ли е мъглообразовател в борбата с вароатозата. Ето тук е описан метода. http://beemelissa.alle.bg/p/%D1%82%D...%82%D0%B0/#_=_
Аз го използвам вече втора година и съм доволен.
www.vbox7.com/play:6cd2638046
Третиране през пролетта на 2013г.
Бързо, лесно, точно БРАВО СУПЕР.
Притеснява ме малко цената на това чудо и на консуматива му, но като "порасна голям" ще си го взема.
Около 200 лева с бутилката.
Ориентирах се към третиране само есен като ще ползвам така наречените анти-акар дъна и строителна рамка на пролет.
Сега мисля да и взема Екостоп по 2 плочки на семейство за тази есен.
Колеги ме съветват да сложа ленти и след тях опушване че е по евтино и сигурно.
Кошерите и питите са нови и не забелязвам следи от акари (до колкото разбирам), вие какво ще кажете?
Щом нямаш акар (не виждаш такъв) защо искаш да слагаш химия в кошера? ако е за всеки случай - недей. Едно третиране с ОК през ноември/декември и си готов... само да не решиш че нещо се дразня пак ;)
Мерси за отговора! Страх ме е да ги оставя без третиране все пак са взимани от 3 места а и на моята преценка още не може да се вярва.
За това мислех за Екостоп пише че няма много химия в него.
След като сваля магазините ще взема някой пчелар да направим с него основен преглед да прецени как са запасите и какво е положението с акара.
До сега сам действам и е добре някой да ми каже на прав път ли съм, че зимата не се знае каква ще е!
е това е друго вече.. щом не си сигурен консултацията с пчелар на място е повече от желателна
При мен е същото положението като при Ник_м . Дъната са ми изцяло мрежести целогодишно нови кошери . Не съм забелязъл акар през сезона досега . Есента прових третиране с ОК чрез напръскване паднаха по 4-5 кърлежа и реших дори да не правя второ третиране . Сега обаче съм притеснен защото споделих с колега от ФБ за една новоизлюпена майка която беше с оръфани крила . Дали така се излюпила или са изръфани в последствие незнам . Та това че не ги виждаме не е напълно сигурно че ги няма . Трябва да направя някъква проба на няколко семейства за да видя % опаразитеност и евентуално третиране с Мравчена киселина . За лентички и дума не може да става . Моля за съвети относно вида и начина на пробата.
Дефектните крила не значи обезателно акар, може да има и други причини - Мравчена и ОК са достатъчни като профилактика не е нужно да се слагат разни химии
Всеки сам си решава , но аз лично никога не пропускам пролет и есен да третирам семействата срещу акар въпреки , че и аз съм цяло лято на изцяло мрежести дъна.
Виждал съм вече ефекта от пропуснати третирания.Кой с какво ще третира си е лично негов избор и въпрос на разбиране.
Трябва да направя някъква проба на няколко семейства за да видя % опаразитеност и евентуално третиране с Мравчена киселина . За лентички и дума не може да става . Моля за съвети относно вида и начина на пробата.
http://www.youtube.com/watch?v=PAQShZk1cic
Вчера се зачетох подробно в описанието на Екостоп. Там пише, че едно третиране годишно е достатъчно. Ако е така според вас кога е по-добре да се направи - пролет или есен? Аз си мисля, че е по-добре да е есен, когато популацията на кърлежа би трябвало да е най-голяма. През зимата няма как да се намножи и да се третира през пролетта.
И според мен през есента е по добре защото през лятото пчелите носят кърлежа 30 дни а зимата 6 месеца ще трябва да го живеят с паразит на гърба.
И като умре някъде на вън през лятото кърлежа изчезва и така се почиства кошера а зимата няма къде да мърда.
Строителните рамки също помагат за борбата с популацията а те са пак пролетта.
Това не съм го чел никъде, може да е глупаво ама така си мисля.
Далеч трябва да си от мисълта , че паразитите в природата просто "изчезват", ако беше толкова просто тея паразити нямаше да оцелеят в продължение на толкова години.
Гадно е да се мисли по този начин "И според мен през есента е по добре защото през лятото пчелите носят кърлежа 30 дни а зимата 6 месеца ще трябва да го живеят с паразит на гърба" - за мене си е жива гавра с животинките, още повече пък , че на сегашното време има толкова много полезна информация ако щете и за биологични начини на третиране след като другите се намират за "варварски".
И накрая - никога не наричайте начина си на мислене "глупав" - ползвайте думата неправилен - няма нужда да се хвърляте в устата на вълците.
Не знам какво става с акара когато пчелата умре, но със сигурност няма да се върне в кошера. За мен гавра е да се блъскат с различни видове препарати от тази гледна точка мисля да третирам само 1 път годишно.
А дали е глупаво или неправилно то който е интелигентен ще разбере какво съм имал в предвид, а който иска да се заяжда няма да го интересува една дума.
аз съм се насочил към ленти варостоп,все още не съм ги сложил тая година ще ми е първата година във борба със акара
Аз вече сложих ленти Варостоп и допълнително добавих по 1 ml Нозевит, сложен в 200 мл. сироп в хранилката на всеки един кошер. Нозевит-а се оказа много по-евтин от Нозестат-а, пък инструкцията му бъка от хвалби, така че реших да рискувам с него.
Здравейте колеги,
аз пролетта третирах със Варостоп и всичко мина нормално,доволен съм.Сега реших да сложа Екостоп за да не привиква акара към една миризма. :)
Когато става въпрос за изчисляване на опаразитеността, използването на химически препарат за база за сравнение, към който акарите са придобили устойчивост в много пчелини в страната (България), може и да не е чак толкова добра идея, колкото на пръв поглед изглежда.
Със същия метод ( пудра захар) може да се изчисли и процентната устойчивост (обратното на ефективност) на акарите към кой да е препарат, напр. Варостоп. Просто трябва да третирате и след изминаването на определения срок от производителя, при изваждането на лентичките да се направи тест колко са оцелелите акари ( т.е. трябва да се направят 2 теста - преди и след третирането).
Просто като допълнение за да го има всеки в предвид, резистентните акари обикновенно се появяват първо в един или два кошера. Те се размножават до степен (тъй като прапаратът не им действа) в която убиват гостоприемника си (най-често тези 1 или 2 кошера ще останат незабелязани че не отговарят на третирането) . От там нататък резистентните акари се разпространяват из целия пчелин/пчелини
Само допреди 100 години пенецилина убиваше всички видове бактерии, познати на човечеството. Днес има широкоспектърни антибиотици от 5-то поколение, може би един милион пъти по-силни от пенецилина, и въпреки това инфекциозните болести се ширят под път и над път. Но този път всяка една бактерия вече е резистентна.......
Какво означава това?
Ами човечеството помогна на бактериите да станат много по-устойчиви, много по-резистентни. С две думи - направихме еволюционен скок, но не на човечеството, а на бактериите. И как ще свърши всичко това? Ха опитайте се да познаете от първия път.............
Не ви ли се струва, че битката е с предварително известен край? Рано или късно ще се появи болест или епидемия, с която няма да се справим. И ще оцелее еволюционно по-съвършенният и по-приспособен вид - бактериите. Това с акарите е далечен отзвук на един много по-голям проблем, а именно че човечеството, със своите си действия, само си копае гроба. Няма значение дали той ще бъде ядрен, химически, екологичен или бактериологичен. Разказахме играта на планетата и на природата, и е въпрос на време тя да си отмъсти.
Откъде се появи този акар? Как може милиони години да го е нямало и изведнъж хоппа - за 30-40 години превзема всички кошери по света. И човечеството е безсилно да се справи. Не е ли странно всичко това?
От две години ползвам продуктите на сръбската фирма "Апивет" гр.Нови Сад. Пролетта слагам ленти "Апихелт", а есента "Суперстрипс". Не третирам пчелните семейства с нищо друго. За сега съм повече от доволен, понеже при прегледите е изключителна рядкост да се забележи акар по някоя пчела.
Аз снощи сложих на всяко семейство по 10 грама тимол на кристали, полят малко с олио - в капачка от буркан от старите - плитките. Капачката сложих над рамките по средата леко назад. Сложих и контролни листове.
Тимола се разтваря лесно и в спирт, но по-бързо се изпарява. В олиото се изпарява по-бавно.
А тази доза за едно пчелно семейство ли е ? И къде я поставяш тази капачка?
С измислянето на поредното ултра модерно лекарство, новия суперпестицид, фунгицид, хербицид и т.н. .... Поне в земеделието е така, то разчита всеки следващ ден да има ново лекарство и са изцяло зависими от фармацевтичните заводи. Цяла индустрия си е това.
Относно вароатозния, трахейния и други акари, ми те са стари почти толкова колкото и самите пчели. Естественият им гостоприемник са азиатските пчели (от там има все още неща, които още не са стигнали дотук). Вароатозния акар не е проблем във всички кошери по света - само при пчелите от европейски произход, но не и африканските (и двете са един и същ биологичен вид). Вароатозата е проблем който е можело да бъде разрешен още навремето( и то много по-лесно отколкото към днешна дата), но нито тогава нито сега не е имало желание за това, ......освен отделни личности.
Ето с каква рецепта третирах и аз.
Имам пушалка от този вид http://prikachi.com/images.php?images/706/6474706L.jpg
Рецепта за пушалката 80 гр. Тимол разтворих във 1000мл. течен парафин.С тази пушалка след като загрея серпентината две напомпвания правя.След напушването какво се забелязва няколко пчели се сбориха и убиха ,(около 10) след това малка част изпълзяха от кошера и трескаво започнаха с крачета да се чешат.На поставената от мен контола която сътворих по начин по който ме посъветва колега от форума за което съм много благодарен ,а именно листи намазани с грес на 5 тия ден на контролата преброих около 60 акара, пчелата е спокойна и всичко е наред.
Имайте в предвид следното - Тимола мирише наистина доста гадничко затова го бърках с предпазна маска.Когато попадне върху кожата започва да я дразни.В химическата аптека закупих разфасовка от 100 гр. за 22.50лв. течени парафин пак от там за 1000мл. цената бе 9лв.
Обърнаха ми внимание , че за третиране на пчелни семейства винаги трябва да се убеждаваме , че цвета на Тимола е бял като на готварска сол (не знам защо на ум за сравнение ми дойде кокаин ) ако цвета е различен от този Тимола може да се окаже отровен за пчелите.
Матеев добре казано,мисля че знаеш отговора-всичко е бизнес,но хората които го правят не се интересуват от последствията дори за собствените си деца явно.
Аз разсъждавам така:
Най-трудно е на човечеството да се бори с вирусите. Те са микроскопични и е спорен момента дали въобще са живи същества, защото не отговарят напълно на определението за понятието ЖИВОТ.
Много по-лесна е борбата с бактериите. Те вече са цели клетки, 1000 пъти по-големи от вирусите, в резултат на което в тях сравнително лесно могат да бъдат намерени слаби страни, които да бъдат атакувани с лекарства (например антибиотици).
Още по-лесна би трябвало да бъде борбата с акарите. Те вече са сложни организми, милиони пъти по-големи от бактериите. Би трябвало да има поне 1000 различни начина да се намери препарат, които да ги изтреби до крак, без да причинява вреди на пчелите. Да, ама такъв препарат все още не е намерен, което е доста странно. Единственото разумно обяснение е, че фармацефтичните компании НЕ ЖЕЛАЯТ да изтребват акарите до крак. Ами после от какво ще печелят????? Фармацефтичните компании имат интерес да откриват препарати, които избиват акарите на 99%, но в никакъв случай нямат интерес от 100%-ово изтребление. Дори и да се открие такъв препарат, той потъва в секретност, и не се използва, защото ще им намали печалбите.
Фармацефтичните компании влагат ОГРОМНИ СРЕДСТВА в търсене на 99%-ови препарати, което е много по-сложно и по-скъпо от намирането на 100%-ови такива. Така е не само с акарите, но и с всички останали болести по света. Никой няма интерес дадена болест да бъде излекувана веднъж завинаги. Ами я си представете, че хората започнат да живеят по 150 години...... Ами че то тогава всяка една държава ще фалира от пенсиите, които трябва да изплаща.
Добрият данъкоплатец е този, който умре точно 1 ден преди да се пенсионира. Доброто лекарство е това, което принуждва човек цял живот да го взема всеки божи ден, без при това да се излекува. Добрият акар е този, който умре 2 седмици след лентичките, но преди това задължително остави 2-3 скрити яйца за напролет, за да може отново да разцъфне с пълна сила.
Създаването на такива "добри лекарства" е много по-трудно от създаването на лекарства със 100%-ов еднократен ефект, но въпреки това фармацефтиката влага луди пари в разработването на лекарства именно с частичен, а не с пълен ефект.
Оф , като ти чета поста ми се струва , че гледам още веднъж The X files.
А, замислял ли си се , че именно някой е имал интерес към това да създаде конкретен вирус?
Дали и акара не е измислен от някой зъл мозък с цел да нанесе невиждани поражения върху пчелите и всичко това да е още една крачка към ликвидиране на човешката раса?
Всичко е теория на конспирацията, и не забравяйте "Истината е някъде там"
След като си разтворил тимола в парафина, чрез загряване на водна баня, не би трябвало да кристализира отново. Другия начин е като предварително разтвориш тимола в чист спирт/1:1/ и след това го добавиш към парафина.
Здравейте. Това е резултата от третирането с 25 мл. на кошер, 60% мравчена киселина миналата събота. Метода е подсказан от колега, в предните постове някъде, с дамски превръзки. Всички акари са мъртви. Това е един от най-силните кошери. Ако на някого му се брои, да го направи. Наличието на толкова много акари е тревожно. Закъснях с третирането поради наличие на късна паша. Следващите почивни дни ще повторя третирането. Нямам вяра на ленти варостоп или варотом. Ще има и по-късно третиране с дим от оксалова киселина със съответния контрол.
На 1 септември сложих екостоп, и на дъното по едни бял лист.
Вчера извадих листите и няма нито един кърлеж.
Някой ползвал да каже има ли ефект, кошерите още миришат силно на препарата.
Аз съм с нови кошери и нови пити.
Намаза ли листовете с нещо мазно за да полепват акарите?
Имаше ли мравки лазещи по листовете в търсене на апетитни акарчета?
Ако отговора на двата въпроса е НЕ имаш проблем с третирането. Според ме няма начин да нямаш никакви акари.
Здравейте, искам да попитам някой знае ли нещо за приложението на препарати на база БРОМОПРОПИЛАТ ( фолбекс -ва и неорон 50 ЕК ) По специално как се прилагат и до колко са ефикасни. Някой има ли опит с НЕОРОН ?
Пробвай с ДДТ. Все още се намира тук-там из таванки и бараки и ако можеш да се снабдиш ще ти свърши чудесна работа.
Иначе бих ти препоръчал Имидаклоприд или Сулфоксафлор, но са прекалено слаби за целите които си си поставил.
В Гърция с подобни химикали ли си "оправяте " пчелите. Браво! Отворковци сте !
Имам въпрос към тези които по една или друга причина улавят диви рояци.
Някой извършвал ли е третиране за акар на див рояк веднага след хващането му и какви са резултатите?
Въпроса ми е породен от това, че от второ място чувам, че в дивите рояци акар нямало. Не виждам никаква причина и логика това да е вярно, но ако наистина е така значи трябва да се хвърлят веднага сериозни умствени и финансови ресурси за да се установи причината за липса на акар и веднага да се изработи практика за прилагане в стопанското пчеларство. Фармацевтичните фирми имат огромен интерес това да не се случи и е възможно заради това да не се работи в тази посока, но нека все пак да се опитаме да установим дали твърдението за липса на акар в дивите рояци е истина.
Половината ми семейства са от рояци,не третирам когато ги хващам,третирам само на есен,но в действителност акарите са доста малко.Иначе работя със строителна рамка цяло лято.Може и да има нещо вярно,че са малко акарите,ама чак да няма,не виждам как може да стане да няма въобще.Или става въпрос за рояци от гората щом ги наричаш диви?То няма как да се разбере точно от къде иде рояка,дали от някой съседен пчелин или от хралупа в гората.
Има акар но сигурно е само10% в сравнение с семействата в пчелина.
Ами то Рости разлика между див и питомен рояк няма .Иначе в рояците акара е малко ,нищожно малко тъй като остава в запечатаното пило и поради това не е нужно третиране .Аз мойте сем-ва от рояци ги третирам чак догодина ,и още нещо сем-то от рояк е изключително жилаво поради много положителни причини и зимата за тях не е никакъв проблем.
Ако сем-то е създадено от отводка там би имало много,ама много акар и е задължително да се третира за зимата.
Аз не съм се изразил правилно. Става дума за семейства извадени от хралупи и т.н. Това имах предвид под диви рояци, а е било по правилно да кажа Диви семейства, може би. Иначе за рояците е ясно, че няма да имат много акар, защото акара се среща много рядко по летящите пчели а рояците са от такива.
А хрумвала ли ви е идеята "ВСИЧКО ПОД НОЖА"? Акара се нуждае от търтееви килийки. А какво ще стане, ако ние целенасочено се стараем такива килийки да няма? Едната идея вече се използва - строителни рамки. А ако към тази идея добавим и полуизградените пластмасови основи на бургаската фирма? Какво ще стане, ако на пчелите въобще не им дадем шанс да правят търтееви килийки, или ако ги направят - ВЕДНАГА ПОД НОЖА?
Идеята се базира на факта, че бургаските пластмасови основи са ПОЛУИЗГРАДЕНИ. На пчелите има трябва сравнително малко восък, за да ги изградят на 100%. Ако това е така, то в рамките на един сезон можем да започнем със семейство на 3-4 пити през пролетта и в рамките на сезона да добавяме само рамки с ПОЛУИЗГРАДЕНИ БУРГАСКИ ОСНОВИ. При това положение семейството ще има достатъчно ресурси да си ги доизгради както за плодника, така и за магазините, и след това да ги напълни с пило или мед.
С две думи:
1. Пролетта имаме само с 3-4-5 пити с пило и пчели.
2. В рамките на сезона добавяме само празни пластмасови полуизградени пити.
3. Наесен топиме всичкия восък и догодина започваме отначало.
4. Търтееви килийки няма или има само по периферията на рамките, което е само 1-2% от общия обем килийки в кошера.
Въпроса ми е: Къде ще се размножава акара и дали това не е метод за нехимическа борба с него?
Може би си прав - знам ли. Нещо обаче не вярвам на тази фармацевтична промишленост - както при пчелите, така и при хората. Фармацевтичната промишленост няма интерес да излекува болестите - тя има интерес болестите да продължават вечно, като така ни принуждава ежедневно да консумираме едно или друго хапче (един или друг химикал). Дори и да съществуваше начин дадена болест да се излекува напълно и на 100%, фармацевтичната промишленост щеше да си мълчи по този въпрос. Знам го, защото съм чувал за случаи (дори имам такива в семейството) за чудодейно излекуване от гледна точка на съвременната фармацевтика. Уж нелечима болест, пък някой се некомпетентен знахар или билкосъбирач успява да я излекува.
Та на фона на тези разсъждения съм склонен да си мисля, че за акара може би има някакво лесно разрешение на проблема, но това разрешение в никакъв случай не трябва да го търсим във фармацевтичната промишленост.
Аз си мисля и не само си мисля ,а знам, че не бива да лишаваме кошерите си от търтеи. Кошер без търтеи е като къща без МЪЖ . Да не говорим, че тогава инвазията на акара ще се съсредоточи в работническото пило и вредите ще са мн. повече.
При липса на търтиево пило,акара се размножава в работничиските килийки,тоест женският акар снася 1-2 яйца от които се развиват акарчета и се хранят с ларвата и какавидата.От там се раждат пчели с деформации.Това се сещам че съм чел някъде.Така че най добре строителната рамка целогодишно в кошера.Разпечатвайки търтиевото пило много добре може да се прецени има ли нужда от третиране и каква е степента на опаразитяване.Аз тази година не съм забелязал нито едно акарче нито в търтиевото пило нито по пчелите,въпреки това ще третирам еднократно чрез напръскване с оксалова киселина след няколко дена.
Аз вече правя тест с пудра захар за опаразитяване на наколко кошера преди и след третиране и препорачвам на по-неопитните колеги да го правят.
Скоро един млад колега ми се похвали че ги третитал с някакъв химикал и преброил 10-тина паднали акара и беше решил че това са всички.Миналата зима от 3 му остана едо семейство.
Да махам ли плочките на екостопа?
Четох, че след 45тия ден спират да действат и мисля да ги махна пролетта, нали няма да има проблем за пчелите.
Минаха 50 дена от поставянето им, но сега са си заклеили добре между двата корпуса и не искам да ги ръчкам.
Колега,времето в момента позволява да работим спокойно с пчелите.Само внимавай да не се нападнат.По принцип всякакви ленти и други не е желателно да се оставят зимата в кошера.За заклейването няма проблем.При тия 20 градусови жеги пчелите ще се оправят. ivootur предлага много хубав метод с оксалова киселина.Само ако може да даде малко повече информация.
Днес попаднах на това лекарство. Пише, че е изцяло БИО. Някой има ли представа дали е ефикасно?
http://gordyan.wordpress.com/2013/03...D%D1%82%D0%B8/
Ефикасно е. Използвал съм го пролетта, след късно третиране /декември/ с ОК.
Освен, че е много ефективно е и много ароматно, прави пчелите по-спокойни. След като се поставят в кошерите, започва да се носи приятен блоков аромат в района. Всичко каквото пише в рекламата за тези ленти е вярно. Препоръчвам.
А от къде могат да се купят не видях,аз ли нещо не съм догледал...
Тел за контакт: 0894 29 27 57
Тел за контакт: 0877 89 95 13
E-mail: gordyan@abv.bg
Коректен търговец и пресни продукти.
Благодаря за информацията, сигурно на пролет ще третирам с него. drinks;
Здравейте колеги,искам само да споделя какви са резултатите след третиране с оксалова киселина с напръскване по рецептата на scutelattor.В повечето кошери имаше паднали акари.Половината съм ги оставил с мрежестите дъна и не успях да разбера какъв е резултата,но на една тазгодишна отводка направо се изумих,имаше сигурно над сто изпопадали.Преди това бях сложил екостоп и пак имаше много паднал акар.Интересното в случая е че тази отводка е една от трите отводки,които направих по едно и също време,от едни и същи семейства, от едно семейство взех маточници и за трите.Другите две обаче нямаха толкова акари,при условие че ги третирах по един и същи начин.Определено се заинтригувах от посочените био ленти.Сигурно ще пробвам и аз напролет.
При колко акари се смята, че семейството е силно опаразитено,
и в какви граници се приема за нормално?
1. От 100 търтиеви ларви се преброяват акарите и ако са 7%;8%, то положението с опаразитеността е много зле - има вероятност пчелите да загинат.
2. Дневно отпаднали акари през мрежесто дъно:
- май - 6
- юни - 10
- юли - 16
- август - 33
- септември - 20
Тези акари за силни и средни семейства. Ако има толкова и повече естествено паднали акари - зле, мор.
Има още няколко метода за преброяване на акарите върху пчелите, но отнемат повече време и е необходим опит.
Ако се третира правилно няма да се налага от такива излишни гимнастики и усложняване на действията на пчеларя.
Аз имам по интересен въпрос - Всички знаем, че всяко нещо в природата има някакъв смисъл от съществуването си. Какъв е приноса на "вароа якобс" във веригата? Да предположим чисто хипотетично, че не водим никаква борба с тях, какво би се получило. Навярно пчелите ще оцелеят, защото са от стотици хиляди години на планетата, но може и да изчезнат като вид - не знам...!?
Успех
Има една интересна теория за вароа.Става въпрос за атомните бомби пуснати през ВСВ.Доколкото си спомням в кошерите,след бомбардировките е отчитана многократно повишена радиоактивност,вследствие на която се предполага,че вароа е мутирал,изпреварвайки възможностите на пчелите да оцеляват съвместно с тях.От опита ми като лозар,мога да кажа,че инсектите са силно приспособими към пестицидите.От разговори с агрономи,мисля че резистентността се проявява в рамките на три години.Ключово за успешната адаптация е броя поколения които развива инсекта в годината - колкото са повече,толкова по-голям шанс за адаптация.Може би знаете, че в миналото,учените са ползвали точно винените мушици за своите експерименти - имали са много кратък срок на възпроизводство и това е давало възможност да се разгледат резултатите от оказаното въздействие.Лично моето мнение е, че пчелите имат качествата да оцелеят с вароатоза,но за съжаление върху тях действат и много други неблагоприятни фактори,които в миналото са били или по-малко или изобщо не са съществували.На първо място отдавам липсата на разнообразна паша,след това бих посочил замърсяването на въздуха и водата, все по-агресивните пестициди(поради развитата вече резистентност),електромагн итното замърсяване, и т.н..Вярно е че има райони в които не се пръска и пак има изчезнали семейства,причините са системни.Интересен е факта,че магнитното поле на земята е силно отслабнало,а това както знаем е ориентира на пчелите.Отговора щеше да е лесен,ако беше само вароа.
Относно падналите акари,единствено мога да си взема поука,че не съм провел адекватна профилактика.Силно се надявам,че семейството ще оцелее,което от друга страна ще покаже,че и при силна инвазия,пчелите имат качествата да оцелеят.Плюсовете които смятам, че биха позволили на семейството да оцелее са няколко - все пак проведох профилактика,веднъж с екостоп,втори път с оксалова киселина.Вторият плюс е подхранването с питки с адаптирано мляко края на септември и третият е разнообразната паша и топлото място където е разположен пчелина.Давам си сметка,че по всички критерии,въпросното семейство се води силно опаразитено,с ниски шансове за оцеляване.Надявам се,че крайният резултат ще покаже, че опаразитеността не е 100% гаранция за смърт на семейството.
Третман ОК, направих преди два дена.
вчера имаше по 6 акара в един дводелен кошер, а днес в един 5 , а в другија 7
в другите кошери немаше ни вчера ни днес да са паднали на д-ното.
С-што така беше и през август когато вршех третман против варооата с "анти вароозни ленти".
Всички знаем, че всяко нещо в природата има някакъв смисъл от съществуването си. Какъв е приноса на "вароа якобс" във веригата?
Някоибиха казали че смисъла на вароа деструктор за пчелите се отнася както чумата за хората. Според мен както както са хиените за антилопите, е по-нагледен пример. При вароа якобсони дори не са и хиени, а нещо по-безобидно. Молецът и малкия кошерен бръмбър пък могат да се оприличат на лешояди.
В природата всяко нещо си има естествен враг, просто е въпрос на време да открием какво би могло да изиграе ролята на такъв в случая с вароатозата.
От 100 търтиеви ларви се преброяват акарите и ако са 7%;8%, то положението с опаразитеността е много зле - има вероятност пчелите да загинат.
Не бих казал че търтеевото пило е качествен показател за изчисляване на общото ниво на опаразитеност на кошера, тъй като акрите са неравномерно разпределени в ущърб на търтеевото пило.
По- правилно е да се вземе проба от 300 пчели и с пудра захар ( теста на Марла Спивак). Ако се окаже че опаразитеността върху пчелите е средно 2% ( 6 намерени акара), то за да се изчисли общата популация на акарите спрямо пчелите, тези 2% се умножават по 3 , което прави 6%.
Когато започне да намалява пилото наесен, дори и популацията на вароа да се запази същата, опаразитеността скача драстично.
Устойчивите на вароа пчели (или тези чийто собственици вече не третират) поддържат опаразитеност от порядъка на 2%-6-7%.
При третираните кошери, към днешна дата вече на много места по света опаразитеност над 1% е рецепта за катастрофа. Самия акар никога не е бил проблем сам по себе си, а вирусите които го ползват като лесен транспорт. ( някои от вас може и да са забелязали че при "симптоми силно на опаразитяване" ( деформирани крила) след третиране не винаги симптомите изчезват, както е било в миналото).
Третирането през зимата с ОК е като след дъжд качулка - безсмислено.
Третирането през зимата с ОК е като след дъжд качулка - безсмислено.
Все пак аз мисля, че това снижава допълнително популацията на акара, като това разбира се не бива да бъде основното третиране. Ще се съгласиш ли с това?
Според мен, не трябва да се търси някакъв смисъл в съществуването на вароа, защото такъв няма. Няма смисъл и в съществуването на медоносната пчела, на човека, както и на самата планета Земя... Всеки вид съществува докато условията му позволяват да се храни и да се размножава. А това, че медоносните пчели съществуват от сто хиляди и повече години, не значи нищо, защото най-малко от толкова години съществуват всички останали животински видове на планетата, вкл. и HOMO SAPIENS. А всеки ден изчезват по стотина животински вида. Една промяна в климатичните условия - засушаване, застудяване, заледяване, сблъсък с голям метеорит... може да унищожи множество животински видове, съществували милиони години на Земята. Една нова болест, като СПИН по хората, или като заразния тумор по тасманийския дявол, би могла да ликвидира за кратък срок един животински вид. А след ок. 200 до 500 млн. години на Земята няма да останат дори бактерии, защото планетата ще се превърне в огнена пустиня. След още ок. 4-5 млрд години, няма да я има и самата планета. Това вече ще е истинският край на света. :)
Колкото до вароа, аз съм оптимист, и не мисля, че той ще е нещото, което ще ликвидира медоносните пчели... :) Между другото, акарите не са инсекти, но също като инсектите се приспособяват бързо. Пчелите обаче са инсекти и вярвам, че те някак си ще се справят с тази напаст, въпреки човешката "помощ"... :)
А между другото, магнитното поле на Земята има значение за ориентацията на птиците, но доколкото съм запознат, за пространствената си ориентация пчелите използват своето зрение, а магнитното поле го използват, за да се ориентират във времето...
Относно третирането през зимата, мисля че колкото по-рано се третира, толкова по-добре, но все пак, по-добре късно, отколкото никога. Тази година третирах през януари, но не с ОК, а с Варостоп, един кошер, от който преди това, от края на декември, започнах всяка седмица да изривам по една - две шепи подмор. Подморът веднага спря и въпреки че беше останала половин рамка (ЛР) живи пчели, семейството оцеля и даже вадих мед от него в края на юли. Бях го кръстил "януарската отводка". :)
Каква е била целта на това подхранване с адаптирано мляко?
Цезаре харесва ми глобалния ти начин на мислене,малко хора се замислят,че ние тука сме едни мушички еднодневки гости на тази Земя и Вселена(освен Бат Бойко и другите политици и олигарси :D - шегичка)
За ориентацията на пчелите и аз знам,че се ориентират по слънцето и запомнят предмети спрямо местоположението им към слънцето.А ориентирането в облачно време не им е проблем,защото виждат ултравиолетовите лъчи,които преминават през облаците.Поне това помня аз