Ето с каква рецепта третирах и аз.
Имам пушалка от този вид http://prikachi.com/images.php?images/706/6474706L.jpg
Рецепта за пушалката 80 гр. Тимол разтворих във 1000мл. течен парафин.С тази пушалка след като загрея серпентината две напомпвания правя.След напушването какво се забелязва няколко пчели се сбориха и убиха ,(около 10) след това малка част изпълзяха от кошера и трескаво започнаха с крачета да се чешат.На поставената от мен контола която сътворих по начин по който ме посъветва колега от форума за което съм много благодарен ,а именно листи намазани с грес на 5 тия ден на контролата преброих около 60 акара, пчелата е спокойна и всичко е наред.
Имайте в предвид следното - Тимола мирише наистина доста гадничко затова го бърках с предпазна маска.Когато попадне върху кожата започва да я дразни.В химическата аптека закупих разфасовка от 100 гр. за 22.50лв. течени парафин пак от там за 1000мл. цената бе 9лв.
Обърнаха ми внимание , че за третиране на пчелни семейства винаги трябва да се убеждаваме , че цвета на Тимола е бял като на готварска сол (не знам защо на ум за сравнение ми дойде кокаин ) ако цвета е различен от този Тимола може да се окаже отровен за пчелите.