Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Резултати от 1 до 10 от общо 1485

Тема: ВАРОАТОЗА

Преглед на хибрид режима

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    А хрумвала ли ви е идеята "ВСИЧКО ПОД НОЖА"? Акара се нуждае от търтееви килийки. А какво ще стане, ако ние целенасочено се стараем такива килийки да няма? Едната идея вече се използва - строителни рамки. А ако към тази идея добавим и полуизградените пластмасови основи на бургаската фирма? Какво ще стане, ако на пчелите въобще не им дадем шанс да правят търтееви килийки, или ако ги направят - ВЕДНАГА ПОД НОЖА?

Идеята се базира на факта, че бургаските пластмасови основи са ПОЛУИЗГРАДЕНИ. На пчелите има трябва сравнително малко восък, за да ги изградят на 100%. Ако това е така, то в рамките на един сезон можем да започнем със семейство на 3-4 пити през пролетта и в рамките на сезона да добавяме само рамки с ПОЛУИЗГРАДЕНИ БУРГАСКИ ОСНОВИ. При това положение семейството ще има достатъчно ресурси да си ги доизгради както за плодника, така и за магазините, и след това да ги напълни с пило или мед.

С две думи:
    1. Пролетта имаме само с 3-4-5 пити с пило и пчели.
    2. В рамките на сезона добавяме само празни пластмасови полуизградени пити.
    3. Наесен топиме всичкия восък и догодина започваме отначало.
    4. Търтееви килийки няма или има само по периферията на рамките, което е само 1-2% от общия обем килийки в кошера.

Въпроса ми е: Къде ще се размножава акара и дали това не е метод за нехимическа борба с него?

Заслужил Автор
    Регистриран
    12.05.2013
    Цитат Първоначално публикувано от Mateev Виж публикацията
    А хрумвала ли ви е идеята "ВСИЧКО ПОД НОЖА"? Акара се нуждае от търтееви килийки. А какво ще стане, ако ние целенасочено се стараем такива килийки да няма? Едната идея вече се използва - строителни рамки. А ако към тази идея добавим и полуизградените пластмасови основи на бургаската фирма? Какво ще стане, ако на пчелите въобще не им дадем шанс да правят търтееви килийки, или ако ги направят - ВЕДНАГА ПОД НОЖА?

Идеята се базира на факта, че бургаските пластмасови основи са ПОЛУИЗГРАДЕНИ. На пчелите има трябва сравнително малко восък, за да ги изградят на 100%. Ако това е така, то в рамките на един сезон можем да започнем със семейство на 3-4 пити през пролетта и в рамките на сезона да добавяме само рамки с ПОЛУИЗГРАДЕНИ БУРГАСКИ ОСНОВИ. При това положение семейството ще има достатъчно ресурси да си ги доизгради както за плодника, така и за магазините, и след това да ги напълни с пило или мед.

С две думи:
    1. Пролетта имаме само с 3-4-5 пити с пило и пчели.
    2. В рамките на сезона добавяме само празни пластмасови полуизградени пити.
    3. Наесен топиме всичкия восък и догодина започваме отначало.
    4. Търтееви килийки няма или има само по периферията на рамките, което е само 1-2% от общия обем килийки в кошера.

Въпроса ми е: Къде ще се размножава акара и дали това не е метод за нехимическа борба с него?
    ако няма търтееви килийки няма ли акара да се настани във работническите? Борбата със акара чрез строителна рамка ми се вижда по безопасно,отколкото да направим така да няма търтееви килийки

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Може би си прав - знам ли. Нещо обаче не вярвам на тази фармацевтична промишленост - както при пчелите, така и при хората. Фармацевтичната промишленост няма интерес да излекува болестите - тя има интерес болестите да продължават вечно, като така ни принуждава ежедневно да консумираме едно или друго хапче (един или друг химикал). Дори и да съществуваше начин дадена болест да се излекува напълно и на 100%, фармацевтичната промишленост щеше да си мълчи по този въпрос. Знам го, защото съм чувал за случаи (дори имам такива в семейството) за чудодейно излекуване от гледна точка на съвременната фармацевтика. Уж нелечима болест, пък някой се некомпетентен знахар или билкосъбирач успява да я излекува.

Та на фона на тези разсъждения съм склонен да си мисля, че за акара може би има някакво лесно разрешение на проблема, но това разрешение в никакъв случай не трябва да го търсим във фармацевтичната промишленост.

Потребител
    Регистриран
    04.01.2011
    Аз си мисля и не само си мисля ,а знам, че не бива да лишаваме кошерите си от търтеи. Кошер без търтеи е като къща без МЪЖ . Да не говорим, че тогава инвазията на акара ще се съсредоточи в работническото пило и вредите ще са мн. повече.

Почетен Автор
    Регистриран
    18.07.2011
    При липса на търтиево пило,акара се размножава в работничиските килийки,тоест женският акар снася 1-2 яйца от които се развиват акарчета и се хранят с ларвата и какавидата.От там се раждат пчели с деформации.Това се сещам че съм чел някъде.Така че най добре строителната рамка целогодишно в кошера.Разпечатвайки търтиевото пило много добре може да се прецени има ли нужда от третиране и каква е степента на опаразитяване.Аз тази година не съм забелязал нито едно акарче нито в търтиевото пило нито по пчелите,въпреки това ще третирам еднократно чрез напръскване с оксалова киселина след няколко дена.

Заслужил Автор
    Регистриран
    31.01.2012
    Пчеларски район
    Южен централен
    Аз вече правя тест с пудра захар за опаразитяване на наколко кошера преди и след третиране и препорачвам на по-неопитните колеги да го правят.
    Скоро един млад колега ми се похвали че ги третитал с някакъв химикал и преброил 10-тина паднали акара и беше решил че това са всички.Миналата зима от 3 му остана едо семейство.

VIP Автор
    Регистриран
    25.02.2013
    Пчеларски район
    Монтана
    Да махам ли плочките на екостопа?
    Четох, че след 45тия ден спират да действат и мисля да ги махна пролетта, нали няма да има проблем за пчелите.
    Минаха 50 дена от поставянето им, но сега са си заклеили добре между двата корпуса и не искам да ги ръчкам.

Почетен Автор
    Регистриран
    28.07.2013
    Пчеларски район
    Странджа
    Здравейте колеги,искам само да споделя какви са резултатите след третиране с оксалова киселина с напръскване по рецептата на scutelattor.В повечето кошери имаше паднали акари.Половината съм ги оставил с мрежестите дъна и не успях да разбера какъв е резултата,но на една тазгодишна отводка направо се изумих,имаше сигурно над сто изпопадали.Преди това бях сложил екостоп и пак имаше много паднал акар.Интересното в случая е че тази отводка е една от трите отводки,които направих по едно и също време,от едни и същи семейства, от едно семейство взех маточници и за трите.Другите две обаче нямаха толкова акари,при условие че ги третирах по един и същи начин.Определено се заинтригувах от посочените био ленти.Сигурно ще пробвам и аз напролет.

Наблюдател
    Регистриран
    08.10.2010
    При колко акари се смята, че семейството е силно опаразитено,
    и в какви граници се приема за нормално?

Почетен Автор
    Регистриран
    28.07.2013
    Пчеларски район
    Странджа
    За подхранването с адаптирано мляко есента изхождам чисто логически.Аз смятам че ако стимулирам пчелите да погълнат допълнителна порция белтъчини и витамини,ще увеличат в някаква степен мастното си тяло,както и ще засилят имунната си система.Според мен ефекта ще бъде в две направления - първо старите летящи пчели ще удължат живота си вследствие на белтъчната храна,с което ще се улесни презимуването(по-голям брой пчели ще изкарат по-дълго),кошерните(зимните) ще натрупат по-голямо мастно тяло,с което да успеят до добутат успешно до пролетното пило.Нали точно вароа по-бързо стопява това мастно тяло .Като допълнение ще посоча един мой кошер-ройче,което спусна далак в края на септември след поставяне на питка с адаптирано мляко.Градежа преди това беше спрял повече от месец.Нямам толкова опит за да кажа дали това се случва често,или е наистина инцидент провокиран от моята намеса.На мене ми се иска да е второто. За да бъда точен :"Насекомите (Insecta) са клас безгръбначни трипластни животни от тип членестоноги;Паякообразните (Arachnida) са клас безгръбначни трипластни животни от тип членестоноги.Не е заяждане по никакъв начин,просто колегата е прав.

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 3 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 3 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •