Здравейте. Интересува ме как мога да си увелича времетраенето на една сесия. Докато чета някоя страница с мнения и сесията ми изтича и трябва да се логвам пак. Рових, рових и не открих възможност за такова менажиране.
Преглед за печат
Здравейте. Интересува ме как мога да си увелича времетраенето на една сесия. Докато чета някоя страница с мнения и сесията ми изтича и трябва да се логвам пак. Рових, рових и не открих възможност за такова менажиране.
В момента дължината на сесията е настроена на 15 минути. Това е предостатъчно време за изчитане на каквото и да било. Няма как да увеличим това време на повече, защото това ще консумира огромни ресурси (памет и дисково пространство) за поддържане на вече неактивни сесии.
Предлагам ти друго - когато се логваш, чукни чекбоксчето, че искаш да останеш логнат за постоянно. При това положение след изтичане на сесията форума ще те логва автоматично и ти дори няма да го разбираш това. Визуално ще изглежда че винаги си логнат, дори и дадена страница да я изоставиш на екрана за дни наред.
За да работи тази функционалност трябва на браузъра ти да са разрешени cookies.
Къде е това чекбоксче, че искам да остана логната за постоянно? Ако става въпрос за "запомни ме", сега го чекнах.
Къде изчезнаха районите на пчеларстване на потребителите?
Здравейте,
Мога ли да виждам най-новото мнение в дадена тема в края на самата тема (последно мнение, на последна страница)? Тоест първото мнение в темата, което се вижда най-горе, да е най-отдавна публикуваното.
Прегледах профила си, но подобна опция не открих.
Благодаря предварително! :)
Потребителски панел-общи настройки-ред за показване на мненията-от падащото меню линеен първо най старите, ако съм те разбрал правилно.
Благодаря ви! Точно това търсех. :)
Влизам във форума и през смартфон, но съм от поколението което започва да се затруднява с тези техники. До един момент си вървеше ОК като изгледа си беше спец за мобилни устройства. Явно съм натиснал нещо без да искам и сега съм с изглед като за компютър и е ужас. От три дни се треня и не мога да го върна в предното положение. Моля помогнете.
Пробва ли да се "разлогнеш и логнеш" наново?
На мен пък ми е по-удобно със стандартната версия. Когато си в мобилната, има бутон "Пълен сайт", ама обратния и аз не го намерих.
П.с. това с "влез-излез" помага. Пробвах току що.
Наистина помага.
Благодаря.
Форума притежава 12 различни изгледа (стилове) с различни цветови комбинации и различни разположения на елементите. Един от тях е и мобилния изглед. Превключването от един изглед към друг става с падащо меню. При различните изгледи това меню се намира на различно място, но винаги е накъде отдолу на страницата - в ляво или в дясно.
Ето списък на изгледите (стиловете):
-Creative
-Creative Fixed
-Blue Daemon
-Blue Daemon Fixed
-Color Theory
-Color Theory Fixed
-Eye Easy
-Eye Easy Fixed
-Shiny Blue
-Shiny Blue Fixed
-vBulletin
-Default Mobile Style
Стиловете с Fixed в името си са с фиксирана ширина на страницата и са подходящи за тези посетители, които се дразнят от автоматичното разпъване по ширина.
Всички стилове ги има в два варианта - на Български и на Английски. Езика се сменя от второ меню, което обикновено стои в непосредствена близост до менюто за избор на стил.
Не знам кой от вас какъв стил си е избрал. Аз например от време на време ги сменям, когато ми омръзне дадена цветова схема. В момента например работя с Creative.
Когато пишете в тази тема за някакъв проблем с форума, вие всъщност пишете за проблем с вашия стил. Вие можете да виждате едно, а другите посетители на форума - друго. Имайте предвид, че освен различните цветове, стиловете понякога имат и различно разположение на компонентите и/или менютата, така че може да се наложи някои неща да ги търсите къде точно се намират. При това положение когато пишете за проблем е редно да съобщавате с кой точно стил работите, за да мога да ви казвам кое къде се намира.
От вчера мобилната версия на форума отказва да осъществява търсене на нови мнения. Излиза съобщение да се въведе критерии и бла бла.
Нищо не сме пипали по форума, така че никой не знае какво се е объркало. Може би някой пореден ъпдейт на Бил Гейтс - знам ли. Ще поръчам на IT отдела да се поразрови в мобилната версия.
Нямам проблеми с това, но с качването на снимки имам. Бутона "ОК" липсва при качването на снимки, а на мобилната версия изобщо няма опция за качване на снимки.
Виж дали са ти включени бисквитките и java. С предишния телефон, изобщо не ми даваше да се логна. Бях с LG Optimus L7 II, а сега съм с Alcatel One Touch Idol 3(Kernel 3.10.49 и Android 5.0.2)
http://s17.postimg.org/dry348a0r/Scr...4_23_02_42.jpg http://s23.postimg.org/g9hz1qbzb/Scr...4_23_22_40.jpg
Тествахме с няколко физически мобилни устройства и работи нормално. Днес ще продължим тестовете чрез симулатор за различни мобилни устройства до установяване на проблемите, описани по-горе. Моля, при установяване на нови грешки с функционирането на системата, да рапортувате като упоменавате име и версия на използваният браузър, операционна система и линк към страницата, за да имаме възможност по-лесно и бързо да локализираме проблема.
Освен в темата бихте могли да се обръщате и директно към екипа по поддръжка на телефони: +359 (66) 817 413; +359 (882) 467 110
От известно време, забелязвам, че от мобилния си телефон (Лумия 535), при опит да пиша мнение или съобщение, полето за писане не ми "събужда" клавиатурата на телефона. Така съответно не мога да пиша нищо. Просто не се появява курсор. Телефонът имам от скоро и си спомням, че при първите влизания нямаше такъв проблем. В моя телевизор ли е грешката? А... и на телефона форума ми се отваря в "креатив" и липсва бутон или меню за преминаване към мобилна версия.
Пиша от мобилен тел.. Нямам такъв пороблем с писането. Най-долу от падащото меню преминах от креатив в мобилен и обратно също успешно(Sony Z1 compact).
Няма как да поддържаме 1000 вида телефони просто защото ги нямаме под ръка за тестване. Ако наистина приемем, че има някакъв бъг в софтуера за някой вид телефон, то тогава проблема трябва да се рапортува не при нас, а при разработчика на форума vBulletin. Линка му е най-отдолу на страницата. Бихме могли и ние да се поразровим, но трябва човека с телефона да дойде при нас и да седне с някой от ИТ отдела, и след това заедно да се загубят 2 часа или 2 дена - все пак това са стотици хиляди редове код, който не е писан от нас.
Въпреки че не се напъвам да съм "почетен автор" и нямам амбицията да ръся мозък за щяло и нещяло, "проблемът" за който споделих е досаден. И без друго пишещите губят битката с четящите, явно и по обективни причини. Затова сигнализирах. Живея (вече) повече на село, където сичкото интернет ми е на телефона. Като знам, че не мога да кажа нищо, даже се съмнявам, че и ще чета...
Къде изчезна най - десния бутон с който се цитираха няколко поста едновременно?
Аз го изключих, защото работеше бъгаво и объркваше повечето посетители на форума. Цитирането на повече от 1 постинг се използва само от 1-2 човека, при това много рядко, и лесно може да се на направи и посредством друг способ - например Copy/Paste на текстовете, направено с 2-3 последователни натискания на бутона за цитиране. Самият аз го правя така и никога не съм ползвал бутона за групово цитиране.
Бутона си работеше прекрасно. Вярно е, че объркваше някои посетители, но това не трябва да затруднява останалите, защото те не могат да работят с него. А затрудняваше по мои наблюдения само вишиста василевски, че забравяше да маха отметките и повтаряше един и същи пост по 10 пъти. Но ти си шефа, ако кажеш ще чукаме и с един пръст по клавиатурата като радисти, а не с десет, като телеграфисти.:bigsmile:
Добре де, върнах го. Ще черпиш една бира ......drinks;
Няколко пъти вече ми се случва: при цитат започвам да пиша моя коментар и в един момент, както курсора е на текущия ред се премества на горния празен над него и писането продължава на него. При преместване пак на долния, при натискане на клавиш се мести отново горе и така не мога да продължа писането на реда, на който съм започнал.
Случвало ли се е на някой? Не съм сигурен, че е проблем на форума, но другаде не ми се е случвало.
Проблемът е във взаимодействието между софтуерен код на форума и софтуерен код на Java-та. Софтуера на форума вече е стар - писан е преди няколко години и е тестван на стари версии на Java-та. Колкото до самата Java - вероятно посетителите на форума имат инсталирани по компютрите си поне 100 различни нейни версии. Резултата от всичко това е появата на бъгове (най-вече в прозореца за писане на постинги и качване на файлове), които се проявяват при един посетител и не се проявяват при друг.
Искаше ми се да ви кажа, че ще го оправя това, но истината е че не знам как може да се оправи. Ако се разпоредя форума да се ъпдейтне до последната версия на v-Bulletin, това ще отнеме 1 месец време на IT отдела, и в резултат на това едни бъгове ще се оправят, но ще се появят други, които не се знае дали ще са чак толкова безобидни като сегашните.
Иначе софтуера на форума не е ъпдейтван повече от 2 години, но през този период няколко пъти се появяваха и изчезваха едни или други бъгове. И всичко това се случваше след поредния ъпдейт на Java-та.
Имам следният проблем: в долният десен ъгъл на екрана, където е прозорето "Frends Online" вътре никовете, които са изписани на кирилица не се четат, а излизат само въпросителни. Примерно никът "Иван Иванов" изглежда "???? ??????". С никовете, изписани на латиница няма проблем. Възможно ли е това да се коригира и никовете изписани на кирилица също да могат да се четат?
Това не зависи от платформата на форума, а от това какъв енкодинг е зададен на браузера на компютъра. Какъв браузер ползвате и на какъв енкодинг е настроен?
И при мене излизат питанки и не знам как да ги оправя. Много пъти съм поръчвал на IT отдела да направи нещо по въпроса, но в общия случай те са безсилни. По начало чата на форума не е от неговия собствен код, а някакъв външен Plugin, който е яко наплетен с Java-та и нищо не може да се разбере от неговия код. Функциите са скрити и нямаме достъп до тях. Ако можеше нещо да се направи, отдавна щяхме да сме го направили.
Засега имаме само две алтернативи:
1. Въобще да премахнем чата от форума
2. Да търсим друг Plugin от друг производител.
Такива Plugin-и обикновено са платени, но ще се жертваме - стига наистина някой да ни посочи някакъв подходящ, който може да свърши работа и да се справя по-добре с кирилицата.
Не мога да отговоря на ЛС. Полето за отговор излиза, но не ми разрешава да пиша.
Това не би трябвало да е причина. На последък поллзвам предимно един и същи комп.
Имената написани на кирилица излизат в чата са с "????"
Гадаеш с кого пишеш :D
И при мен има проблем със въпросителните.При добавяне на файлове,вместо снимки се повяват икони с въпросителен знак и така остават в архива,но прикачени вече се появяват като снимки.Проблемът,може би е от два месеца.
Проблемът е от както този Plugin за чата е инсталиран. Просто в Plugin-а има бъг в работата с кирилица, и понеже кода е на Java, няма как да бръкнем в него и да го поправим. Така че алтернативите са или да деинсталираме чата, или да търпим този негов недостатък.
По принцип форума отдавна не е ъпгрейдван с по-нова актуална версия на V-Bulletin. Работата по един ъпгрейд е няколко седмици на 2-3 програмиста (заради хаоса и несъвместимоста в базите данни межу различните версии). Сега не можем да си го позволим, понеже ИТ отдела е претоварен от други задачи, от които очакваме да спечелим живи пари. Живот и здраве хората малко да се поосвободят и веднага ще им поръчам да направят ъпгрейд, който най-вероятно ще премахне съществуващите бъгове, но ще създаде нови на друго място. Какво да се прави - това е софтуер ......
Здравейте, аз продължавам да имам проблеми с личните съобщения, успявам да изпратя от десети опит, някъде. В тази връзка, да се извиня на всички, които не получават отговори от мен, моля ако не Ви отговоря, не мислете, че не искам.
Не зарежда прозореца/полето за писане, а когато го зареди е неактивно, т.е. излиза рамката, надписите по нея, само не и полето за писане. Сега установявам, че имам подобен проблем и с писането на постове, но тук поне става от втори-трети опит рефреш. Сега гледам и че ми се върти някакво кръгче на мястото на стрелката, явно зарежда нещо.
Това е проблем на Java-та и на нейното взаимодействие с Internet Explorer на Microsoft. И на мене понякога не ми дава да пиша или редактирам някой постинг. Когато това се случи, просто отварям нова сесия (нов прозорец) и копирам в него линка от стария. Получава се на 100%. Пиша в новия прозорец, а стария го изоставям. Ако след известно време новия прозорец също се бъгне, връщам се в стария - той вече работи правилно.
Мисля че в другите браузъри този ефект не се проявява, така че ако искате да напсувате някого, то това трябва да е Бил Гейтс.
С Хрома браузвам, с ИЕ не се разбираме отдавна. :)
Не е от броузъра, но е от java-та. Проблемът го виждам най-често при wysiwyg, но в текстов режим изчезва. Горе ляво има една иконка А/А
Не е виновен IE и Windows, защото аз съм с Ubuntu и Firefox.
Мога да гадая къде е проблема -> Автоматичното запеметяване ми е фаворит
Какво имаш предвид под "автоматично запаметяване"?
Мисля, че открих проблема с чата.
В "cometchatjs.php"
При кирилицата се използва 2 байта за символ, а кода на чата е написан за латиница с 1 байт на символ.
{longname=_60.substr(0,24)+"...";
Трябва да се използва mb_substr и да се декларира utf-8
Да се надяваме, че ще се оправи :)
Ето тук как е написано просто и елементарно -> http://pchelari.com/forum/misc.php?do=buddylist
От 2 месеца и аз имам същия проблем като колежката.
При мен отдавна е така ама аз броя въпросителните и налучквам името sleepy;.
Затова сега като модератор ща мола, да го промениш на Оргазъм Димитров че барем е малко по-трудно?
Кирилицата на чата на форума е оправена. Оказа се, че трябва да се сетне метода на комуникация с базата данни на cp1251.
Сега IT отдела работи по другите бъгове и да се надяваме, че там също ще открият какъв е проблема.
Защо не излизат мненията в " потребителска активност"? --след 20,00ч. лош късмет -няма модератори на линия.
Няма да коментирам, кьопавото нечие модератостване в последно време, но това да си качиш електронният бележник/визитник он-лайн, за да ти е винаги под ръка, не е никак лошо като идея(поредната гениалност след цопването на метла като маркер на "обработена"/прочетена тема), особенно ако е в заключена тема, където никой няма да ти "спами"...
Ако имаше "добри" намерения да свършиш наистина нещо всеобщо полезно, да беше направил едно по-задълбочено проучване от отварянето на няколко пчеларски вестника, или да беше отворил отделна тема където до помолиш хората да публикуват това-онавя, а ти като ти е мерак да го обобщиш!!!
Цели 6-7 производители на "дървения" - в цяла България, че то има села в Родопите където са повече на брой, а и в Северна България да не говорим колко още има и като брой фирми, а и такива с по-голям производствен капацитет...
За пласмасата - ясно ни е че ти си с кръгли хранилки и са ти може би слабост или любими, но къде са Пчелина Шумен, Царевец пласт - Добрич или пък Индустриал пласт - Казънлък...
За "химията" да не говорим?!? - Химснаб(че са и няколко), Рай-Хим Пловдив, Химснаб Нари Пловдив... а гаранция има сигурно и още една дозина други!!!
От крепежите много не разбирам и забележки нямам, освен да добавиш и Жити - но производители на тенекии из България има доволно, и в Шумен има и в Разград(край Разград) поне още един или двама, Гуркуво, Габрово... За мрежа има един мангал/ром от Катуница(не е цар Киро) - а, сетих се Вальо мрежаре се казва и е от съседното село Ягодово...
За видеонаблюдението виж погледни клиповете от Плевен 2015 имаше една много интересна презентация по въпроса...
Тъй като си тръгнал да отваряш стр. дай и за храни, и за захар, и за пчеласка техника и оборудване, и за складова техника, и лаборатории, и пчеларски магазини по градовете, и специализирани книжарници/магазини за пчеларска литература, и за медоносна растителност и тъй докато стигнеш до търговци на пчелни семейства, пчелни майки, че и чак до пчеларски учени/лектори(тях поне съм сигурен, че по-ги рзабираш...)!!!
п.п. А, основите изпуснах, сигурно има и още...
1. Имам 99% от контактите си на телефона, а визитника ми е на хартия и в 2-3 от имейлите ми. Не ми трябва изобщо да е във форума и дори една част от контактите ми ще лисват от списъка.
2. Темата е заключена за да няма коментари за или против производителите или търговците, а това да става на чисто в другите теми(където им е мястото). Точно така искат масата от колеги да е подредено. Чисто, точно и ясно!
3. Има 6-7 производителя на дървения, защото ми беше най-лесно да им внеса контактатите и да започна създаването на визитника.
4. Да, с кръгли хранилки съм, но не са ми слабост и НЕ Е ВАЖНО. Отгоре на всичко са точно на Царавец пласт!!!
5. Химия - Дори не съм си правил труда да изброя тези, който ми идват на ум. А има още няколко, за които знаят само 2-ма пчелари(аз и още един, който предпочитам да не намесвам), а се занимават с много специализирана химия.
6. Метали - не съм си правил труда и дори не съм вкарал тези, които могат да предложат добри цени. Точно на тема метали...нямаш шанс! - заяждай се за нещо друго.
7. Видеонаблюдение - не съм си правил труда да изброявам, ТSC-1 ме пита преди няколко дни дали ще вкарвам други фирми и можеш да го питаш.
8. ТОВА Е САМО С ЦЕЛ ДА МИ Е ПО-ЛЕСНО ДА ГИ КАТЕГОРИЗИРАМ. Внасянето на производители и търговци, все още не е започнало!!!
9. Питай Корчев, че поне на него може би имаш вяра. Вчера ми пусна контакти и му казах, че тези в списъка са с цел да ми е по-лесно да категоризирам и да направя облика. Знаеш ли каква лудница е 100 човека да ти пишат и всеки да иска да му вкараш фирмата?!?! Изключиш си скайпа и фейса, защото не ме оставят да свърша работата.
10. Помисли си хубаво дали това твоето е нормално отношение.
http://s17.postimg.org/x44b8gskr/IMG...129_040251.jpg
Мисля, че тези МОИ постове са съобразени с желанието на повечето колеги - ЧИСТА ИНФОРМАЦИЯ, БЕЗ АКЪЛИТЕ НА ТОЗИ И ОНЗИ. (цитирам)
Мненията за фирмите ще са в отделните теми и там ще можем да ги хвалим или разпъваме :bigsmile: . Към всяка фирма от списъците ще има линк към мненията за тази фирма.
Телефонният номер на всяка фирма е направен като линк и ако влизате през телефон, веднага можете да го наберете без да преписвате номера.
Всяка фирма има адрес и линк към Google Maps.
Сайтовете са само на фирмите, който имат такива.
Имейлите не са линкове, защото почти никой не използва вградените имейл клиенти, а копира адреса и си ползва уеб имейла.
Винаги когато някой иска да направи нещо, се намират 1000 човека, които да дават акъл и все недоволни остават - знаете какво се случва. Не може да има ред и да бъде свършена някаква работа, ако се съобразявам с желанията на всички.
Затова предпочетох да не отговарям на въпроси и да свърша работата, защото е адски много и ще отнеме много време.
За да се свърши работата:
1. Като съм готов с оформлението на темата, тогава ще вземам контактите, които колегите предложат.
2. Фирмите, които желаят да бъдат вписани, могат да ми пратят едно съобщение с информацията си и като съм готов, ще я вкарам.
3. Няма да откажа на нито един производител, търговец или колега - бъдете спокойни
4. Оформлението, подредбата и правилата ги определям аз, но ще изслушам мнението на всеки един и тези идеи, които сметна за добри ще ги използвам. Аз не ви диктувам какво да пишете в личните си постове и искам от вас същото.
5. Другата седмица ще дам повече информация по темата и какво ще се прави.
ЦЕЛТА НА ТОЗИ ВИЗИТНИК Е ДА ПОМОГНЕ НА КОЛЕГИТЕ!
Идеята ти е добра и трябва да се доразвие! Аз обаче виждам следния проблем - актуалността на информацията. Добре е до всички, включени във визитника да се изпрати по един мейл с уведомление, че са включени в такава база данни и с молба да прегледат и актуализират информацията за тях.
Тази тема http://pchelari.com/forum/showthread.php?t=2697 постоянно ми стои като непрочетена. Къде е проблема?
За твое успокоение, не си сам.crying;Четеш до наизустяване.sweating;Благосла вяш и продължаваш.:laughing:
В темата в някой постинг има някакъв скрит команден символ, който от 2-ра страница препраща към първа. За момент видях втората страница, когато написах един тестов постинг, и веднага пак ме изстреля към първа страница, без да ми даде шанс да редактирам каквото и да било. Продължавам с опитите да открия истинската причина, но засега темата успешно ми се съпротивлява. :) Заради нея преиндексирах целия форум (може да сте забелязали забавяне в работата), но проблема не се оправи.
Поправих темата. Просто създадох нова тема с нов индекс, и в нея прехвърлих постингите един по един. Сега изглежда по същия начин като старата тема, само че вече е под друг индекс. И вече работи ....... :)
В чата някои съобщения излизат с null.
Пишеш нещо, а другата страна получава само "null"
С въпросителните беше забавно, защото хвърляш боб, но с това null хич нямаме шанс :bigsmile:
Раздела За форума, постоянно стои като непрочетен след промените.
Форума се радва на небивала популярност, дори и през нощта. Единствените моменти от време с малко посетители са тогава, когато се рестартира сървъра на форума. Това се прави периодично заради ъпдейти по компютъра. Също така има настройка за автоматично рестартиране на IIS (Internet Information Services) веднъж на всеки 3 часа, но това отнема само по секунда-две и едва ли някой от вас го е забелязвал досега. Ако ти случайно си го забелязал, значи си голям късметлия, и ти препоръчвам да отидеш да си пуснеш фиш от тотото.
Форума е супер, писал съм го и преди.Нещо ми спече чата и не отваряше страници, но проблема сигурно е в моя телевизор.blush;
Искам да обясня, как изглежда блокиран(баннат) потребител - под името му се изписва думичката "Забранен"
Ако тази дума я няма под името на някой потребител, а не може да влезе във форума, значи има друг проблем, а НЕ е блокиран. Може нещо с компютъра му да не е наред или форума да има проблем, НО не е блокиран!
Прикачен файл 5973
При мене го няма този проблем. Кои теми се виждат като прочетени и кои - не, са персонални записи в базата данни за всеки един портребител поотделно. Изберете от менюто "Маркирай всички теми като прочетени" и така ще се зачисти личната ви история какво сте чели и какво - не.
При мен се има следния проблем. При Color theory fixed услугата search се намира в полето на банера на форума и неработи немога да цъкна в полето да впиша каквато и да е дума незнам дали при всички е така. При другите стилове го няма този проблем.
Имам проблем с част от снимките, които не искат да се отворят. Виждам кламер след него пише прикачен файл и това е, не се отваря. Къде може да е проблема.
Има проблем с мейл известяването за темите които следя. Мейли не се получават.
Дълго време форума не можеше да праща мейли. Проблемът дойде след един ъпдейт на Microsoft, и си блъскахме главата с него не се знае вече колко безсънни нощи подред. Днес след обяд най-после успяхме да се "преборим" с проблема, и към момента би трябвало всичко вече да е наред. С молба да провериш и да ми потвърдиш дали всичко вече работи (изпращането на мейли от форума).
Възложил съм го на секретарката ми - Радостина Атанасова. Можете да се свържете с нея в работно време на телефон 066 817 403. Обявите се проверяват поне по 3 пъти на ден - сутрин, по обяд и в края на работното време. Ако дадена обява не е потвърдена, значи в нея има нещо нередно. Обадете се по телефона и си изяснете какъв е вашият проблем.
Някои постове ми изчезват и не знам защо? В тях няма нищо с което да обиждам колега, да споря с админ. или мод., някакви нападки или каквото и да е било там което да противоречи на правилата. Но както и да е. Може дори и да не ми отговаряте.
Г-н Матеев,искам да попитам за обявите във видео чата.Безплатни ли са там?
И обяви за бартер заплащат ли се?
Благодаря ви предварително.
Как мога да се върна към мобилна версия, без да искам натиснах " пълна версия " . Прегледах всички настройки, но не видях.
Най-долу, в десния ъгъл има два бутона. Единия е за смяна езика, а другия отваря списък със стилове(теми, изглед) на форума. Долу, последен в списъка е мобилния стил.
В някои от стиловете, бутоните отиват в левия ъгъл на страницата.
Какво става с този форум? Много туткав(бавен) е днес.
Единят ми комп е с windows, другия с линукс, а третия лаптопа, подпира усилвателя. Досега седях и се чудих, защо така бавно зарежда форума :laughing:
Хубаво, че сте вие да кажете, че проблема не е в моя телевизор :laughing:
Форума наистина понякога много се бави. Този проблем го има от 2-3 седмици и все още не можем да открием откъде идва. На сървъра няма никакви сиптоми за какъвто и да било проблем. Въпреки това след рестарт форума се забързва и после пак се забавя. Много странно ......... продължаваме да го разследваме и горещо се надяваме най-после да хванем какъв е проблема.
ПС: След малко пак ще рестартирам .....
Форума отново зацикли.
Май пак е нужен рестарт на сървъра. Много туткав форума, чата - хич го няма.
Диагностицирането на проблема може да се окаже много трудно. Засега само сме открили, че понякога MySQL сървъра се претоварва и отнема на 100% процесорното време. След рестарт на MySQL-а всичко се оправя до следващия път - след 1 час или след 20 дена. Аз лично държах Resource Monitor-а отворен и гледах процесора на сървъра повече от седмица и нищо не се случи. Реших, че всичко е наред, но ето че снощи се е появило отново.
Ето какъв мейл ми пратиха от IT отдела:
Няколко часа се ровя по сървъра, за да установя проблемите с бавния форум. При мен до сега не се е случвало да е бавен, но няколко човека са писали, че е бавен. Не успях да намеря точната причина, но ми се струва, че е в MySQL-а, като имам следните съмнения за една от двете причини:
1. Не добре конструирана база данни на CometChat-a. Като цяло записите в чата са 80 000 (това са съобщения между потребителите). Таблицата не е голяма, но заявките, които чата осъществява, включват join-ове, group… и други такива скъпо струващи заявки, които видимо се бавят повече от всички останали заявки към MySQL-а.
2. Проблем с броя на конекциите към MySQL. Днес наблюдавах над 1000 активни конекции в режим TIME_WAIT. Това означава, че някой прави конекции и забравя да ги затвори.
Какво съм направил до момента?
1. Настроих някои параметри на кеша на PHP-то. При сегашните настройки и лимити, които съм задал мисля, че целия сайт вече се държи в RAM и наистина наблюдавам увеличение на бързодействието. При мен поне лети сайта. Настроих и самия CometChat да ползва кеш в RAM-а.
2. Лимитирах един параметър на MySQL-a (wait_timeout) на 3600 секунди, както се препоръчва. При нас беше настроено на 28800.
3. Включих една опция за логване на бавните заявки, които отнемат повече от 1 секунда да се изпълнят, за да видим дали въобще има такива тежки заявки и кой ги прави.
Всичко останало по сървъра изглежда отлично.
Форума пак заби из царевицата - ужасно бави. Защо не спрете чата, докато се локализира проблема? Едва ли това ще се отрази на изкупната цена на меда.
То ми е ясно, това което казваш, но защо за едни има чат, а за други не. И започвам да си мисля, че в повечето случаи аз съм "вируса", който бъгва системата и за това нямам чат, за разлика от други.
ПП превключих на Мозила и чата се появи. Интересна работа, ама няма смисъл да ми се обяснява и без това няма да разбера. :bigsmile: