Линка води към центрофуга от неръждавейка, произведена в Ловеч. Те са правили и същите, но поцинковани. Ако е неръждавейка, сделката не е за изпускане! Вземи я веднага.
Преглед за печат
Линка води към центрофуга от неръждавейка, произведена в Ловеч. Те са правили и същите, но поцинковани. Ако е неръждавейка, сделката не е за изпускане! Вземи я веднага.
Дано само я използвам че нещо май тази година няма да пробвам мед собствено производство
Как да разбера дали е поцинкована или е неръждавейка
Благодаря ако реша да я взема ще отида с парите и магнит
https://www.facebook.com/profile.php?id=100008459227446 Това са моите скромни кошери снимани от дъщеря ми
Алуминия не е добър за центрафугата ..така ли да разбирам
Точно така.
http://www.tialoto.bg/a/125-zdrave/3...arhu-zdraveto/
Цитат:
Производителите на алуминиеви съдове за готвене си признават, че силно кисели или солени храни не трябва да се съхраняват в техните съдове.
Това трябва да го проверя някак си може би за това е на добра цена.
Предполагам, че колежката ти си няма представа за стойността и за това е ниска цената. Нямаш ли познат, който може да те посъветва на място?
За едното нищо можем да те вкараме във филм. Зависи как задаваш въпроса, как ние ти отговаряме, както и ти какво възприемаш от прочетеното.
Магнита не я улови!Прикачен файл 6735Прикачен файл 6736
Колега имам много добра представа за всякакъв вид центрофуги .В момента съм на вълна центрофуги .Така ,че имам представа от нераждавейка и поцинкована .
Моля и аз се извинявам .Втора употреба ,аз не бих дала 350 лв .Миналата седмица изтървах на 200 неръждавейка .То кога в мен късмет .Точно КЪРЪК .
Имали признак по който мога да преценя дали семейството ще прави самосмяна или ще се рои?До колкото съм научил в малкия си опит като пчелар при роене майката спира да снася и няма прясно пило,маточниците са повечко на брой.При самосмяна залагат и 1-3 маточника и майката продължава да действа.Притеснява ме това, че на днешния преглед всичките ми кошери са с между 1 и 3 маточника и на всякъде има прясно пило.Според логиката ми би трябало да е самосмяна, но пък и в 5-та кошера да са решили да правят самосмяна по едно и също време ми се струва странно.Много е вероятно и аз да има пръст в тази история тъй като правих отводки и вадих пило и пчелите да са решили че майките не се справят добре.Може и да съм много далече от истина в дадената ситуация и за това моля за съвет.
Дайте вариант за много силна активност пред кошера .Баща ми каза че около кошера е имало страшно много пчели.Предполагам че пчелите са се роили но баща ми твърди че е било лудница и пред двата кошера което ме озадачи
Естествено веднага отидох там но всичко беше спокойно.За да съм по обективен трябва да напиша че кошерите ми са миналогодишни отводки и тази година за пръв път им сложих магазини които не бяха изградени.За това си мислех че имат достатъчно работа за да не се роят
Точно с регулярното отнемане на пило си накарал пчелите да си сменят майките.Просто са помислили,че майките не работят добре!Няма как роеви маточници да са толкова малък брой.Обикновено роевите маточници са повече от 10 на брой и се намират отдолу и в края на питите.Самосменните маточници са малко на брой и се намират обикновено в средата на питите.
Самосмяна може да премине в роене, силен кошер трудно залага самосмяна, при роене обикновенно маточниците са с тъмен цвят и слаба гравировка за разлика от самосмяната за залагане на самосмяна обикновенно майката грохва след месец от регулярното крадене на пило
Облитането на младата пчела трае поне два пъти повече от роенето.Роенето се случва за 5 минути,а облитането около20 минти.
Баща ми говори за около 30 мин лудница след това се били прибрали.
Имаме там доста дървета огледах внимателно но не видях нищо .Аз вися пред кошера през ден би трябвало да видя ако са на брада както ми обясняват стари пчелари.Дъртия беше ковнал няколко ракии ама каза че първо кражали над стопанската сграда после около една близка джанка имало и доста по прелките след това се успоки.оили леко по леко
Защо трябва да се хващат на някой клон да ги видиш, мислят за стопанина си и за да не ти докарат инфаркт, направо са си отлетели. Отваряй и виж какво е вътре, че ако са се роили като нищо ще излети и втори а може и трети. Може и оплождане на млади майки да е имало, знае ли човек.
Начало » Агро съвети » Пчеларство » Облитане на пчелите
[COLOR=#000000][FONT=Arial]
Облитане на пчелите
http://fermer.bg/profile_pics/20/sma...9e1e7c7b1a.jpgАвтор:
http://www.fermer.bg/f/tips/0/big_71...d48902e1f9.jpg
То бива ориентировъчно и очистително.Младите пчели извъшват ориентировъчно облитане.При слънчево и топло време, около обед, голям брой пчели масово излизат и кацат върху прилетната дъска.
Излитат от нея, летят напред и назад, нагоре и надолу, обърнати са с глава към кошера и се отдалечават на не повече от 2 - 3 метра от него. При всяко следващо облитане те се отдалечават на по-голямо разстояние от кошера. През това време на облитане, пчелите придобиват рефлекс за разположението на входа на кошера и местоположението му в пчелина. Ориентировъчните облитания пчелите се освобождават от събралите се несмлени вещества в дебелото им черво.
Това ако е вярно пасва понеже е станало около обяд при хубаво време а и около двата кошера.Няма да ровя в кошерите понеже още не съм готов нямам опит да направя отводка пък нямам друг кошер .Така че ако отворя кошера и видя маточници просто ще умра от яд .Кошерите са само 2 защото не искам да тармозя повече пчели със своята некомпетентност
Дъртия беше ковнал няколко ракии ама каза че първо кражали над стопанската сграда
На колко метра е стопанската сграда от кошерите
Станало е около 14 часа сградата е на 3 метра от кошерите
Като наричаш родния си Баща ''ДЪРТИЯ '' ,мислиш ли че тук, вече си спечелил голям авторитет на пчеларче . Е..гати наглото поколение което се е навъдило в тази скапана държавица ,не ,грешка –територийка . Да наречеш така баща си ? И след това имаш безочието да кажеш ''БАЩА ми ............'' и тъй нататък . Трябва да се определиш –баща или дъртия ?blush;hi;
Баща ми де... ако кажа дъртия пред него ще ям бой а съм на 37 години брат ми е на 30 и още се крие че пуши...добре че е скаран с технологията иначе изгорях
https://www.youtube.com/watch?v=wtcHzfdU6R0 облитане след лошо време
Според мен роенето е една стихия не добре изучена и до сега няма катеогорично открита причина за роенето (цитират се около 30) все още като излита роя не се знае от кеф ли бучи или от зор не се знае размножавали се или оцелява въпреки че световно известни учени са се занимава ли с този феномен.
Много лесно може да се объркат признаците на едно явление ако си пчелар с по малко практичен опит (включително и моя милост) с друго.
За това по добре е да се отвори кошера и да се види по косвени улики само много добри пчелари могат да дадът правилен отговор.
Аз подхождам скептично към роенето с пчелите като винаги очаквам да ме надхитрят когато залагат самосмяна си мисля за роене, когато си облитат мисля за роене,когато се развали времето пак си мисля за роене, затова имам над 50 бр. празни кошери а се грижа за 30 и не искам да ги увеличавам ако не се отваря плодника на 2 седмици в това време няма как да се знае а дори и като го отвориш пак не се знае.
Гогол е прав няма две мнения по въпроса
Какво имаш предвид като гледаш под прелката
Празните кошери (боклуци от цяла северна България за по 10лв.) + купувах от горни лом военни съндъци и ги преправях за кошери та този сбирток за хубаво пчеларство не става ама за рояци и за временно настаняване вършат перфектно работа.
В моя случай е имало доста пчели на земята пред прелката
Дъщерята има на телефона като си оправи настроението ще я помоля да ги качи
Благодаря за отделеното време аз ще се заблуждавам че е било облитане така ще спя по лесно.
А....ве ,брато/колега ,както искаш така го приемай / как да се свиква с подобни обръщения ? Имам чувството че ги използват чисто механично ,като роботите .Без да знаят какво означава тази дума .Наричат се пичове , като ги степенуват–голям ,страхотен пич .Мислят си че тази дума е олицетворение на нещо хубаво . А в действителност е най –обидната дума с която можеш да се обърнеш към някого .И тук ,във форума я използват мастити писатели и авторитети –неведоми са пътищата божии .
Здравейте колеги,
Искам да ви попитам, ако направя отводка и преместя половината от пчелите със закритото пило и майката..., а в другата половина има изграден маточник..., дали пчелите ще разрушат този маточник ако сложа основи за градеж..?
Някой от района на Кюстендил няма ли
Днес като отворих кошера видях няколко неща които не разбирам.Кошера е 10 рамков Дадан Блат 1 Между магазина и плодника имаше изхвърлени едри ларви с големина около 5 мм и около 50 на брой. 2 В плодника имаше доста пчели 10 рамки плътно от двете страни плюс много пчели покрили дъното плътно даже висяха и от питите.Освен това бяха така слепили питите ,че едвам успях да извадя няколко 3 Крайните магазини пити не бяха изградени а средните ги бяха изградили може би с дебелина 3,5 см. За жалост не можах да проверя за маточници защото времето беше лошо кошера агресивен и ме понабоцкаха през панталоните.
Ако между магазинната рамка и плодниковата има по голямо разстояние пчелите изграждат далаче майката осеменява с търтей по това време дигаш магазина къса се далака и търтиевите ларви падат на рамките.
Предположение
Премести неизградените пити в средата да ги изградят по бързо. И ако не вземеш мерки този кошер с тези бездействащи пчели може да го гониш по дърветата:)
Питите ги преместих в средата стори ми се логично.Днес цял ден издирвам опитен пчелар да направи ме отводка но ми отказват заради лошото време.Накрая ще се пробвам сам.То аз майката едва ли ще намеря но си мисля за някакво аматъорско изпълнение .Мисля да разделя кошера на две като и в двата да оставя прясно пило и да се надявам там където няма майка да си направят свищева.Не съм наясно дали агресивен кошер ако си направят друга майка дали пак няма да си запазят агресията.
Чета много ама ми трябва и опит.
Ники трябва ти кураж. В кошера който си остава на мястото остави 4 рамки като гледаш да има прашец, мед и прясно пило. В отводката сложи 6-те рамки пак с прясно пило мед и прашец. Не търси майка.
Направи го сам и като се получи ще добиеш самочувствие.
Ясно летящата пчела ще се върне същото място и ще се изравнят по сила.Новия кошер мисля да сложа на половин метър в страни от стария.Това достатъчно ли е
Разделих го кошера......до някъде .Първите 3 пити преместих в чисто нов кошер сложих им и 2 празни пити,в стария кошер успях да сложа 2 празни пити.След това нещата станаха сложни и се отказах.Жилеха ме през шапката на булото след 3 ужилвания по главата реших че ми стига.След половин час се върнах да довърша но ме нападнаха още на 5 метра от кошера .Успях да подхраня със сироп новото семейство и ги оставих.Мисля сутринта да отворя само горния вход и да се надявам на късмет.Поради лошото време май цялото семейство си беше вкъщи а кошера и без това си е агресивен и резултата е 7 ужилвания по ръцете и 3 по челото. Пийнах 30 мл. алкохол и сега ближа рани.Зажалост май единственото положително нещо което се случи е че вече съм сигурен че не съм алергичен.
Трябвало е предната вечер да им сипеш една хранилка сироп, да похапнат добре. Сега времето е лошо и не могат да отидат на паша и ти като си им взел меда.....затова са те погнали.
Е щом не е хубаво времето като за тебе, що бързаш!? В "новото " семейство има ли яйца? Летяща пчела? По-добрият вариант, според мен, е старата майка да я изкараш при отводката. При първи удобен момент огледай нещата как са и подсилвай с млади пчели.
Избързах защото така ми казаха в пчеларския магазин.Не очаквах че ще ме хапят през екипировката...имам було комбинация с блузон.За яйца и майка за мене е невъзможно да проверя питите са пълни от двете страни с пчели плътно покритие дори и по дървенията.Като вдигах питите отдолу висяха още няколко см пчели.Количеството пчела което прехвърлих е може би колкото двете отводки които купих миналата година взети заедно
Не знам кога да им отворя прелката.Мисля че летящата пчела ще се върне в стария кошер.Другото нещо което ме изненада е че доста пчели ме бяха налазили ,къщата ми е на 30м от кошерите и когато тръгнах да се пребирам осъзнах че по мене има много пчели които нямах представа как да махна.
Тея пчели дето се лепят по дрехите са повечето млади....падат от питата и се захващат и пълзят. Рядко жилят. Споко. Ако е много агресивен кошера първо смени майката, после прави отводки.....
П.П. Прелката я отвори.....летящите такаи така ще се върнат.....
Аз да я намеря пущината много пчела е .Ще трябва да чакам като понамалеят пчелите
В лошо време,кошер не се отваря.Затова са проявили по-голяма агресия.За да не те хапят по главата слагай шапка с периферия и тогава обличай "костюма"...
На единият ми кошери пчелите не искат да се качват и да градът магазините рамки .Какво да направя да ги кача във магазина ?
Късмета на начинаещия умирам от кеф.След вчерашните премеждия от яд отидох да кося овошките .Около обяд баща ми се обади че на едно дърво виснал рояк.Звънях на кой ли не но едно святсно момче с 6 кошера се отзова и ми помогна да хвана първия си рояк.Първо момчето ми прегледа вчерашната отводка и се оказа че някак си съм успял да преместя в новия кошер 1 пита с мед и прашец и 2 пити с прясно пило та нещата е могло и да се получат.Въпреки отводката днес при първото хубаво време е излетял и рояка . Напръскахме отводката с ракия и към нея добавихме и рояка с млада майка.Интересното беше че в сандъчето вкарахме половината пчели а другата половина се закачиха на по високо та се наложи и клонче да режем.Сега новият ми кошер е под дървото с около 5 рамки пчели.Довечера като се по успокоят ще ги преместя на постоянното ми място.
Щом не се качват значи още пълнят плодника или нямаш достатъчно пчела, която да се качи в магазина. За да ги накараш да се качат дръпни плодникова рамка една или две с открито пило и я провеси от магазина. Така пчелите ще се качат заради пилото. Обикновено две средни рамки (там е пилото)качи в магазините. Отдолу рамката ще надграждат тоест ще имаш и строителна рамка:) При връщането и в плодника режеш далака и готово!
Най добре е да спуснеш плодникова рамка през магазина, по добър вариянт е от пръскането на магазинните рамки със сироп. Облизват го и се връщат в плодника.
Възможно ли е при роене пчелите да са сменили и старата майка.
Ако беше прочел форума нямаше да го задаваш този въпрос. Не приемай поста ми като заяждане, а като препоръка. Аз също съм пчелар от скоро, но постоянно чета и препрочитам форума. Иначе в 99% от случаите старата майка излиза с първия рой.
А ако времето е лошо и роят не може да излети няколко дни какво става вътре в кошера като младите майки наизкачат като заици като тази година.
Възможно е при лошо време самосмяната се превръща в роене. Старата майка е сменена новата трябва да се оплоди и първите дни се облита около кошера, за да запомни местоположението му, за да може да се завърне при излитането на брачен полет с цел оплождане. Но ако кошера е силен и има много безработни млади пчели, поради безпашие или слаба паша, при излизането на младата или няколко млади да се облитат, безработните пчели я последват и формират рой. Така, че е възможно не се случва много често, но е познато в практиката.
А ако майката по някаква причина не може да отлети била е осакатена или е сложена ханеманова решетка затворен входа и пчелите влизат през магазина.
А възможно ли е да има яйца и пило и пак да се роят?
Аз преди да излети рояка със сигурност пренесох прясно пило в друг кошер при опит да предотвратя роенето така че като чели наличието на прясно пило не им пречи да се роят.Рояка излетя на другия ден при първото хубаво време.Понеже съм начинаещ възможно е рояка да е от друго място но се беше закачил на 10м от кошера и съм почти сигурен че са си моите питомци.
Така е но се събра лошо време.Отводката се опитах да я направя в лошо време защото осъзнах че нещата напредват .Нещата малко се усложниха не знам от времето ли от кошера ли получих над 20 ужилвания включително и по главата.За това се надявам да са сменили майката че съм начинаещ а кошера ме жили доста.
Интересното е че рояка си го хванах без нито едно ужилване.Тово най вероятно се дължи на пчелар който беше до мене и ми вдъхна спокойствие