Оберон:
0887888909-служителя,който ми взема проба
0888952726-управителя
Преглед за печат
Оберон:
0887888909-служителя,който ми взема проба
0888952726-управителя
Лесно е е колега да намериш 20 тона мед.Лошото е че изкупвачите не защитават пчеларите аз ако бях изкупвач щях да защитавам своите доставчици които са сключили с мен договори щях да съдя постоянно арендатори и % на тия които са ощетени от арендаторите, а те какво 3,80 ами подбудата 3 лв и то менте.
Купи утре пчеларските весници, има много обяви, и почвай да званиш на всички.
е не е чиста акация но нека анализа каже какво е?
Засега ми изпратиха тези телефони:
0887888909
0897833091
0895629363
0882175517
0893444666
0899330283
0884927624
0889639253
0886344425
Здравейте колеги, изумен съм от новите изкупни цени на меда, при положение че годината е доста лоша в пчеларско отношение, слабите гладуват, силните се роят, студа свива растенията - нектар няма, цената на захарта гони 1,50??? То е ясно, че прекупвачите не са пчелари и тези неща не ги интересуват, ама примерно като няма череши и реколтата е слаба цените започват от 10-на лева и държат до края на 4-4,50 лева за кило.
При мен положението не е розово и мед за продажба на едро няма, но цената ми е нагоре в сравнение с миналата година, за мен цена на едро под 5,50 за рапица, 6,00 за букет, 8,00 за акация и липа не бива да се дава мед.
Желая на всички по-хубаво време и повече нектар в магазините!
Прави ми впечатление колко реалистични очаквания за цените имаме, но не ни се отговаря по същия начин. Напротив толкова нереално ниски цени предлагат, че са чиста подигравка и обида.
Чиста акация НЯМА НИКЪДЕ ...... :)
Това е така, защото дори и пчелина да е в центъра на 1500 декара акациева гора (имам такъв), пак в гората между дърветата цъфтят някакви билки, които замърсяват меда.
Иначе за Северния централен регион пак грешиш. На много места има изкуствено засадени акациеви гори още от социалистическо време. А в подбалкана (което съще е Северен централен регион, акация има под път и над път.
За да се извади чист акациев мед, трябва кошерите в пчелина да се преценяват един по един. Някои от тях наистина са събирали само акация и нищо друго. Техния мед трябва да се отдели и да не се смесва с останалия мед от пчелина.
Изкупвачите си гледат техния интерес така, както и ние си гледаме нашия .... :)
Ако си представим бизнеса като ДИВА ДЖУНГЛА (което донякъде си е истина), то тогава ИЗКУПВАЧИТЕ СТОЯТ ПО-ВИСОКО В ХРАНИТЕЛНАТА ВЕРИГА ОТ НАС. За тях ние сме просто ПЛЧЯКА, спрямо която НЯМА МИЛОСТ или СНИЗХОЖДЕНИЕ. Ние пчеларите от своя страна стоим по-високо в хранителната верига от производителите на кошери, рамки и пчеларско оборудване. И като такива ние също не проявяваме никаква милост или снизхождение към тях. Ние сме също толкова жестоки към нашите доставчици, колкото изкупвачите към нас.
Това, че сметката не ни излиза, НИКОГО НЕ ГО ИНТЕРЕСУВА. Нас интересува ли ни дали им излиза сметката на производителите на кошери или не?
Когато най-после успеете да осъзнаете, че живота и бизнеса се подчиняват на ЗАКОНА НА ДЖУНГЛАТА, тогава вече ще бъдете подготвени да се справите с него и да започнете да извличате ползи от нишата, в която се намирате. Просто трябва да осъзнаете, че какъвто и бизнес да започнете, ВИНАГИ ЩЕ СТЕ ПО-СРЕДАТА НА ХРАНИТЕЛНАТА ВЕРИГА. Винаги ще има някой над вас, който С УДОВОЛСТВИЕ ЩЕ ВИ СХРУСКА ЗА ЗАКУСКА. Винаги ще има от кого да се жалвате и кого да оплювате за собствените си проблеми.
ВИНАГИ, ама наистина ВИНАГИ И НАВСЯКЪДЕ вие ще се чуствате ОГРАБЕНИ и ИЗМАМЕНИ.
НИКОГА, ама наистина НИКОГА вашият труд няма да бъде ДОСТОЙНО ПРИЗНАТ.
Ей затова е безсмислена тази тема, защото тя всъщност разкрива не проблемите на пчеларите, а ПРОБЛЕМИТЕ НА ЖИВОТА КАТО ЦЯЛО. Всеки ччовек по земята ги има тези същите проблеми, във всеки един бизнес БЕЗ ИЗКЛЮЧЕНИЕ. Ако това ще ви успокои, такива проблеми имат и изкупвачите. Те също са по средата на хранителната верига. Те също си имат някой над тях, който ги изнудва и въобще не се съобразява дали на тях им излиза сметката или не. Просто такъв е живота. Като сте се започнали да го живеете, крайно време е да се научите какви са неговите ПРАВИЛА НА ИГРАТА.
Тъй като през текущата година много пчелари може би ще фалират, искам да им кажа, че какъвто и друг бизнес да започнат, ПАК ЩЕ ИЗПАДНАТ В СЪЩАТА СИТУАЦИЯ:
1. Пак ще се наложи да спазват ПРАВИЛАТА НА ИГРАТА, наложени от ЗАКОНА НА ДЖУНГЛАТА.
2. Пак ще бъдат ПО СРЕДАТА НА ХРАНИТЕЛНАТА ВЕРИГА.
3. Пак ще има някой над тях, който е БЕЗМИЛОСТЕН и който НЯМА ДА ЦЕНИ ТЕХНИЯ ТРУД.
Така работи пазарната икономика. Така работи бизнеса и живота като цяло. Не можете да го промените, можете само ДА СЕ АДАПТИРАТЕ. И колкото по-бързо го осъзнаете този елементарен факт, толкова по-добре.
Според споменатия закон, по многочислената група влияе отрицателно на развитието на тази с по малка численост. Сиреч силния унищожава слабия. Е, ние като численост ежегодно нарастваме, а имам чувтвото че се самоизяждаме? Препоръчвам на всички колеги да започнат прием на адаптогени! В комбинация с всиезвестни релаксиращи практики!
Матеев вече поне 10-ти път я чета тая лекция. АБСОЛЮТНА ДЕМАГОГИЯ. Навързваш някакви неща логически ама реално нещата не са съвсем така.
Интересна статия показва тенденцията и човека хубаво обяснява 120кошера по 40-60кг. мед и хоп готово гушваш 25хил.лв и шапка на тояга
ама ако разделиш от графиката за 2015г. броя на кошерите и добития мед се получава 15кг. и 15 по айде 4лв. го сложи =на 60лв. на кошер печалба ама не чиста
тука има захар ама тя поскъпна заради малкия сечко ли беше големия ли беше ама някъкъв ураган или тайфун или нещо си там имаш основи ама като купуваш основи няма внос от Украина има само ако продаваш восък имаш лекарства имаш подбуди имаш бензин имаш рамки, кошери, и т.тн. и т.н.
Ама за мен остава удовлетворението от работата ми с пчелите щото е благородна (Айщаин казал че няма пчели няма популация на хомосапиенс а дали го е казал е друг въпрос).
Ама поне родата и приятелите ядът хубав мед на безценица а аз че съм на минус е друг въпрос.
А къде остана пазарната икономика? Не че много я разбирам, но мисля, че липсата на конкуренция при изкупвачите им позволява да налагат ниски цени, а не "ЗАКОНА НА ДЖУНГЛАТА". Роско, би трябвало да застанеш от НАШАТА СТРАНА на барикадата и ако монополът на изкупвачите иска да наложи ниска цена на меда, всички ЗАЕДНО да му дадем отпор с всички възможни средства. Аз за себе си съм сигурен, че НИКОГА няма да продавам мед на цена под 6 лева, да не кажа ПОД 10лв.
А за производителите на кошери - там има конкуренция и те сами предлагат по-ниски цени, няма как да го накараш да ти продаде кошер за 20лв.
Точно така както го обясняваш Матеев не е пазарна икономика. При истинската пазарна икономика контрагентите са партньори а не е хранителна верига, в която повисокостоящия изяжда другия. Ти го описваш българската действителност, дето е всичко друго но не и пазарна икономика, и се опитваш да внушиш, че това е самата реалност на живота джунглата и дивотията. истинската пазарна икономика се базира на трайните търговски взаимоотношения, които почиват на взаимно доверие и отчитане на интересите на контрагентите. Играта на прецакване е всичко друго, но не и трайно търговско взаимоотношение. Всеки си гледа интереса да и го отстоява но трябва да се търси пресичането на интересите а не диктат на изкупвачите, което е не само в пчеларския сектор.
Аз пък 20 години съм в дребното машиностроене и такова нещо не съм забелязал. За 1% отстъпка в цената повечето клиенти веднага те зарязват и отиват при конкуренцията без ни най-малко притеснение. Съобразяват се основно с цената и малко с репутацията, макар повечето после да съжаляват и да се връщат следващия сезон. И като мине една година, отново правят същото, като се появи някой, предлагащ по-атрактивна цена. Ако важеше цитираното, социализма вече щеше да е победил и да строим комунизма, а цената на меда щяха да я спускат от централата на ЦКС във Вашингтон.
Аз не споделям това мнение защото отводките и майките ги продава на пчеларите а не на прекупвачите, в негов интерес е да обяснява обратното на това което казва.Проблема е че пазарната икономика е интересно нещо, нещо подобно на кумунизма уж го има и е много добро на теория а на практика става друго. Това се вижда ежедневно големите икономики смачкват малките.
Прикачен файл 6758
Всичко е тук :)
Ами те, прекупвачите, вече са го направили това, ама не са цъфнали и вързали кой знае колко. Представи си организация на пчеларите, която събира меда, изследва го, купажира го, складира го и се мъчи да го продаде на германеца. Има си отдел пласмент и съответните търговци, които се занимават с реализацията, от която им зависи заплатата. И същите тези търговци ти казват, че могат да изнесат меда примерно на 7 лв, а има такса за организацията и за разходи 30%, която ти я удържат от цената. Сигурен съм, че веднага ще бъдат заклеймени като кожодери и цялата организация ще се разпадне в момента, в който по-добър търговец предложи 10 стотинки по-висока цена.
Тя ще се разпадне при всички положения! Чувал ли си защо до нашия казан, в ада нямало пазещи дяволи?
Ей това е най-голямата заблуда на всички пчелари - че могат да заобиколят изкупвачите. Ха-ха ........
Нали все някой трябва да купува твоя мед. Все някой трябва да ти дава пари за него. Няма значение дали този някой е българска фирма или западна, или някой търговец или някой клиент на дребно - ВСЕ НЯКОЙ ТРЯБВА ДА ДАДЕ ПАРИТЕ. И този някой, който и да е той, ще се стиска и ще ти предлага НЕРЕАЛНО НИСКИ ЦЕНИ (според тебе). Ако това ще те успокои, за него пък това ще са НЕРЕАЛНО ВИСОКИ ЦЕНИ.
Този, който дава парите, ВИНАГИ СЕ СТИСКА. Той ВИНАГИ ГЛЕДА ДА НАМАЛИ ЦЕНАТА. И на него ВЪОБЩЕ НЕ МУ ПУКА ДАЛИ ТЯ Е СПРАВЕДЛИВА.
Този, който продава стоката, ВИНАГИ Е ПРЕКАРАН. Каквито и пари да му предложат за нея, ТОЙ НИКОГА НЯМА ДА БЪДЕ ДОВОЛЕН.
След като сте се вързали на хорото да ставате производител на някаква стока, то това автоматично означава, че ОЧАКВАТЕ НЯКОЙ ДА Я КУПИ. Следователно вие се нуждаете от ИЗКУПВАЧИ. В пазарната икономика е прието те да се наричат КЛИЕНТИ или КУПУВАЧИ. Тези потенциални клиенти (купувачи) си имат някаква вътрешна нагласа КАКВИ ПАРИ СА СКЛОННИ ДА ДАДАТ ЗА ВАШАТА СТОКА. И повече пари те няма да дадат, защото не искат. И няма земна сила, която да ги накара да дадат повече пари. Просто няма да ви купят стоката и това е. Това тяхно поведение е ТЯХНО ПРАВО. Тях не ги интересува, че вие ще фалирате или че дори ще се самоубиете. ТЯХ ТОВА НЕ ГИ ИНТЕРЕСУВА.
Самите вие се явявате купувачи на хиляди видове стоки, с които са пълни магазините. И въобще не ви пука дали техните производители работят на печалба, или фалират един след друг. Не ви харесва цената на дадена стока и вие просто НЕ Я КУПУВАТЕ. И с това ваше действие вие обричате на фалит някъде някого по света. Някъде някой не може да си плати кредита и фалира. Банката го изхвърля на улицата. Някои от фалиралите се самоубиват или влизат в лудницата. Толкова ли е трудно това да се разбере? Вие като купувачи сте причината ТОВА ДА СЕ СЛУЧВА. Защо тогава очаквате някаква милост, когато се изявявате като продавачи?
Ей това е пазарната икономика. Запомнете го. Това е живота и той е жесток. Самите вие играете тази жестока игра и ставате първопричина за фалити, самоубийства и лудници. Осъзнайте го най-после този елементарен факт. Осъзнайте, че НЯМА ДА ПОЛУЧИТЕ МИЛОСТ ОТ НИКОГО, когато въпроса опре до пари.
Съществуващите изкупвачи всъщност се явяват НАШИ КЛИЕНТИ. Ние съществуваме САМО ЗАЩОТО ТЯХ ГИ ИМА.
Ако ги нямаше тях, нямаше да ни има и нас като пчелари. Да, недоволни сме от тези клиенти, защото те не са съгласни да дадат исканата от нас цена. Но то това ВИНАГИ ЩЕ Е ТАКА. Каквито и цени да ни предложат, НИЕ ПАК ЩЕ СМЕ НЕДОВОЛНИ. Осъзнавате ли го това? Ние ВИНАГИ ще искаме по-голяма цена от това, което ни се предлага. ВИНАГИ !!!!!! Повярвайте ми, ТАКА Е ВЪВ ВСИЧКИ ОСТАНАЛИ БИЗНЕСИ !!!
Следователно проблемът НЕ Е В ИЗКУПВАЧИТЕ, а във БЪЛГАРСКАТА НАРОДОПСИХОЛОГИЯ. Само Българите могат да го правят това - ДА ОПЛЮВАТ ПОТЕНЦИАЛНИТЕ СИ КЛИЕНТИ. Ако западняците го разберат това, ще останат ококорени и ще им провисне джуката. Как е възможно всичко това?
Много си прав г-н Матеев, но има някои фактори които явно не отчиташ, не се съобразяваш с тях.
За фалитите също си прав но за пчеларския сектор в нашата държава не важи в пълна сила.
Напра ви един анализ, като процент, колко от пчеларите са напълно зависими от приходите от продажбата на мед.
И аз нямам точна представа на национално ниво, но познавам собствениците на над 4хил. пчелни семейства и мога да ти гарантирам че дори и при 2 нулеви години тези пчелари няма да се преориентират в др. бизнес.
Прекупвачите да си мислят, техен е проблема, то като дадена стока се е наложила на пазарите, дали ще са наши или чужди, няма голямо значение.
За млякото примера ти е много неуместен, ??????. в цяла Европа има свръх производство и производството е в повече от консумацията и затова и цената е такава в общността, за нашия мед нещата не стоят по този начин и явно става че лобираш за др. интереси.
На българския пчелар няма да му е за пръв път да свива коланите, по голяма част от тях имат друг доход колкото за преживяване, а те пчелите си знаят работата, могат да просъществуват и без нас известно време.
Виж при теб са др. нещата, то заплати осигуровки, не знам кои е повече заплашен от фалит. Това което стана в др. сектори на животновъдството, много трудно ще се реализира в пчеларството.
Ликвидира се дребното птицевъдство, свиневъдство, овцевъдство. В процес на ликвидация е говедовъдството, то ликвидацията става точно така големите собственици плащат на продажните ни управници, да прекрояват наредбите да стават непосилни изискванията за дребния производител, за да дават път на големите.
Даже някъде го беше загатнал как държавните контролни органи могат да завишат изискванията си при добива на мед. Ясно ми е защо си притеснен от създала та се ситуация, но недей се сърди на обикновения пчелар и той както и ти, гледа да не разчита основно от продажбата на мед. Кой както може се спасява в ситуацията, някой работят на др. място други произвеждат майки, отводки,рамки.
Не разумно е да разчиташ само на един вид стока. Затова в статията на Капитал анализа е че пчеларството в България е повече като допълнителен доход.
И мен отдавна ме блазни идеята да се занимавам само с пчеларство. Знаеш ли колко пъти съм слагал орехчето на дупето, е няма как в нашата объркана държава да взимаш само правилни решения.
Явно аз съм бил махмурлия когато са ги изнасяли тези лекции. Че и грешните учебници съм чел.
Каруцата има 4 колела и сенодъвкателен задвижващ механизъм. Автомобила също има 4 колела и двигател работещ с изгнило сено преди милиони години. Едното го ремонтира ветеринар, а другото автомонтьор.
В загатката се търси на кой бут на коня да си залепя винетката?
Трябва ли триъгълника и пожарогасителя да са в багажника, защото двигателя може да има нещо против?
„От БТА съобщили, че България е изнесла за Япония 500 компютъра. Малко по-късно обаче новината била коригирана и се оказало, че всъщност не били 500, а 500 хиляди; и не били компютри, а компоти; и не били за Япония, а за Германия; и не били изнесени, а били върнати (понеже били развалени).”
Нещо неразбирам когато меда го взимаха на 5.50-6 леа всичките ми познати мислиха да си взимат кошери и да почват една голяма част го направиха другите все още мислят :laughing: Мисълта ми е, че Матеев защо да има изгода от ниските цени на меда след като много по-малко хора биха си накупили отводки,майки и т.н. след като виждат, че няма смисъл да се занимават с пчеларството като паричен доход. Няма да има тези нови попълнения дребните пчелари не биха инвестирали в бройки след като не се знае кога ще си върнат парите, големите пчелари сами си развиват бройките и по-лесно си праат сметките. При него да важни прохождащите пчелари тъй като имат нужда от качествени майки, хубави отводки за по-лесни излизане от дъното с 5-6-10 бройки. И ако те невиждат смисъл на такива цени да се занимават то ще останат малко на брой пчелари копуващи отводки, майки и т.н. което за него не би било добре неразбирам защо някой от сектора му би било в полза ниски цени на мед честно. Ако майкопроизводството му е като параван може, но подобни обвинения без грам доказателства и само на думи малко става като турски сериал :)
То и аз не виждам смисъл, но от прочетеното си формирам такова мнение, също така мнението на rosty_sz е много вярно. Явно трябва да си напънем мозъците още за да хванем къде е разковничето.
Като цяло всички май имаме нужда от спад в цената, то тоя лавина от нови попълнения няма да доведе до нищо добро.
Това е една от причините да месят украинския с нашия и така да влиза в европа. Втората причина е че нормалните европейци за нищо не желаят да ядът чернобилски мед. Все пак меда се слави като био продукт дори и този който не е от регистрирани био стопанства. Та ако имаше пазар в германия за такъв мед херманеца ще си хо внесе от там, а не да чака на нашите и да дава възможност за оскъпяване. Нашата, румъската, сръбската и украинската полифлора са доста еднакви и ще бъде доста по трудно да се различат медовете. В заключение, не съм съгласен че не може и не се прави износ на чужд мед който се представя за наш.
В бизнеса използвам 2-3 работещи формули. Има и изключения, но те не съществуват дългосрочно.
Ето една рабоща формула.
Предлагам на доставчиците си по-добри условия и по-добри цени от тези, които предлагат конкурентите ми.
Държа на доставчиците си, защото търсенето на нови алтернативни СТРУВА ВРЕМЕ И ПАРИ. Представете си една фабрика да затвори 1 седмица, защото мениджър снабдяване е решил да търси нови доставчици и да спести 50 лева на месец. Намира нови доставчици, но качеството е лошо и отново сменя доставчиците. Колко е спечелила и колко е загубила фабриката???
Предлагам на клиентите си по-добри условия, по-добър продукт и доста често по-ниски цени.
Да, работя с по-ниска печалба. Целта ми не е печалбата, а позиция на пазара.
Ако предлагаш по-добри условия, по-добър продукт и малко по-ниски цени, тогава пред клиента няма избор.
Оборотът се повишава и буквално засипвам доставчиците с поръчки. Те предпочитат да изпълняват първо моите поръчки, защото съм по-добър клиент(плащам по-добре, правя оборот и нямат проблеми с мен). Гледам да задръстя доставчиците и те да са принудени да правят компромис с моите конкуренти. Дали ще им предложат по-ниско качество или ще им бавят поръчките и т.н - аз печеля от това. Конкурентите ми имат проблеми с намирането на "качествени" клиенти, занимават се с тинята на пазара. Тинята на пазара са клиентите, който не си заслужава да имаш. Такива клиенти плащат по-малко, имат възражения, губят ти времето...и т.н. Конкурентите ми си губят времето с тинята и нямат капацитета да обслужват най-лоялните си и качествени клиенти. След като им падне оборота, започват да повишават цените и започват да изнудват доставчиците или да ги сменят и правят още повече компромиси с качеството. Дори най-лоялните им клиенти не са доволни и познайте при кого идват :) Много от доставчиците отказват изобщо да работят с тях и ми предлагат по-ниска цена, само и само да им купувам цялата продукция и да не се занимават с конкурентите ми. Други малко ги натискам и понижават цените, но тук трябва всичко да е с мярка, защото ако прекаля, тогава доставчиците започват да търсят отношения с конкурентите ми. Хвърлил съм адски много ресурс и трябва да внимавам и да си пазя доставчиците.
Честито в тази ситуация, вече заемам челна позиция на пазара!
Не е цялата "формула", запазих в тайна една малка част, защото все пак я използвам и работи отлично при мен. Тази формула съм я използвал не един или два пъти и почти винаги дава отлични резултати. Тук приоритет номер 1 са доставчиците и оптимизиране на производството, а не клиентите.
Много се радвам, че всеки в България си мисли, че разбира от бизнес, иначе щях да умра гладен :)
И тъй като сме на вълна учебници...я да видим какво пише в тях.
"1. Печалба. Това е стремежът към намиране на оптимални резултати или най-доброто решение, но не винаги към максимална печалба."
Прикачен файл 6761
Ами да ви кажа тогава какво се случи този сезон с едни други изкупвачи, на орехи. Есента на 2015 изкупуваха орехите на доста добра за момента цена. Доставчиците им бяха супердоволни, само че цената за износ изведнъж неочаквано се срина и половината изкупена продукция в момента гранясва по складовете и някои от изкупвачите, на които това е основния оборот, ще фалират, дори и да продадат на загуба, за да си отвържат парите. Същото се случи и с търговците на слънчоглед, есента купуваха като за последно, сега цената е надолу, силозите са пълни, реализацията е никаква или на загуба. Съвсем сигурно е, че има и други примери, за които не зная. Такива случаи изтриват цялата печалба на търговеца за години назад, а доста често го затриват изобщо. Е, тези с меда внимават доста повече, защото стоката е доста по-скъпа, защото бизнеса е по-обвързан с договори и рисковете гледат да ги сведат до минимум. Чудя се няма ли кой да им каже да продават мед в Корея, дето бил 50 долара килото:laughing:. Или продават и си траят и тайничко стават мултимилионери? Има много хора, които имат пари и се чудят какъв бизнес да захванат, така че парите им да се въртят и да им носят печалба. И ако беше много лесно и печелившо да изкупуваш мед, щеше да е навалица от изкупвачи през сезона. Нека изкупвачите са спечелили 5 милиона през сезона, като ги разделите на 50 000 пчелина, ще са спечелили по 100 лева от пчелин, наградата им за това, че рискуват парите си /сметката е съвсем произволна, защото не знам точните цифри/. Вземете им тези условни 100 лв и изкупвачите ще изчезнат от пазара моментално. Затова е прав инж. Матеев, цената е толкова, колкото дават и нито лев повече. В момента, в който печалбата им надмине обичайната, в бизнеса им веднага ще се впуснат нови играчи, надпреварвайки се по време на изкупната кампания за меда на пчеларите.
За някои стоки, като петролните продукти например, това не важи, защото нашата държава е поставила нелогични бариери пред свободната им търговия. Трябва лиценз за вноса им, а за да го вземеш, трябва да имаш петролни складове и т.н. за /наскоро го пресмятаха в един вестник/ над стотина милиона. Не може ей така, като видиш, че в Румъния цената на бензина на едро е по-ниска, набързо да вкараш една цистерна и да я продадеш, забранено ти е. Бъркаш бизнеса на едни хора,дето по-добре да си нямаш работа с тях. Тъкмо ще се охарчи някой да покрие изискванията на лиценза, ще се натовари с кредити и вересии, за да внася горива, хоп, монополиста ще свали за 6 месеца вътрешната цена и начинанието ще фалира, още преди да е започнало. По мутренските времена направо убиваха! Добре, че от пчеларство не се печели много нито от цената, нито от мащаба, иначе досега да са вкарали куп безумни закони за изискванията към пчелините и пчеларите, та да останат само неколцина едри собственици в бранша.
При такава цел - такава е и стратегията. И моята цел тази година не е мед /печалба/, а бройка презимували семейства /позиция на пазара/. Ама това бива да е само временна стратегия до постигане на определена цел, при изкупвачите не е така, с изключение на новопоявили се такива. Постигането на целта обикновено е стремеж за увеличаване на печалбата, по-голяма сигурност на бизнеса, налагане на монопол чрез ликвидиране на конкуренцията или нещо по-необяснимо, но логично за прилагащия стратегията.
Много добре казано! Само, че си забравил няколко подробности :)
Прекупвачите стават все повече. Миналата година се пръкнаха поне 2-3-ма чужденци и плащаха много добре.
Пред износа и търговията с пчелен мед има бариери, попитай колегите, които сами си продават меда по пазарите. Аз не виждам някаква разлика с търговията с петролни продукти sweating;
Наредба 26
И на двете " забравени" подробности има обяснение. Нека ги видим новопръкналите се чужденци как ще изкупуват тази година, при тази цена. А бариерата пред износа и търговията с пчелен мед е смешна в сравнение с тази пред петролните продукти. Споменах по-горе 100 млн. лева, а някои от изчисленията сочат 500 млн. лева необходим капитал, за да се занимава даден търговец легално с внос на петролни деривати. Целия пчеларски бизнес не струва и десета от това. Да сравним и с лиценза за извършване на превоз на товари и пътници. И там изискванията са доста по-висока летва, сравнено с пчеларския бизнес. И това е само за нещата, за които съм чувал. За колко други не зная, например във фармацията, където имам откъслечни познания за това, че изискванията са написани така, че на тях да отговарят само огромните фирми на някои местни олигарси и на чуждестранните им конкуренти от голям калибър. Всички по-малки, за да съществуват, пишат като луди неверни документи, които никой не чете, докато не настъпят по мазола някого от големите играчи. Справка - Валя Ахчиева, ваксините и протоколите на държавната "Бул био". Кучето си лае, кервана си върви, а пазарните закони никой не може да ги отмени, рано или късно мандалото пада, както стана и със социализма през 89-та. Това, че някой някак е прескочил сегашните изкупвачи и е излязъл директно на външен пазар говори единствено за неговата кадърност и няма как да стане масово за малките производители при липса на достатъчен вътрешен пазар.
Хората с по 30-50 кошера си имат пазар и хич не се интересуват от прекупвачите. Другите с повече от 300 кошера също. А колко сме останалите пчелари някой знаели.
Ако е вярно, значи има достатъчен вътрешен пазар за малките производители. И е правилно от гледна точка на това, че разходите по администрирането на подобни продажби без документи ще са повече от събраните евентуални данъчни приходи за бюджета. А е несправедливо от гледна точка на останалия легален бизнес, който плаща данъци и осигуровки върху всеки лев от продажбите си и издържа парламента, училищата, полицията, армията, болниците, съда, администрацията и т. н. Аз не знам кое е правилното, само знам, че подобно нещо, необложено със съответния данък, е почти невъзможно да се случи в "белите " държави, към чиито постижения се стремим. Може и този наш манталитет да е причината да сме най-бедната страна в Европа, знам ли?
Аз живея в София и успявам да продавам на дребно меда от моите 10 кошера. Когато годината е много силна или пък кошерите станат повече, се получава мед в излишък, който остава и се застъпва с меда от следващата реколта. Това се случва задължително, когато има рапица и не се случва никога с меда от акация.
Номер
Фирма
Полифлорен
Рапица
Акация 0887888909 Оберон Не вдига 0897833091 Не вдига 0895629363 3.70 лв/кг 0882175517 Изключен 0893444666 Симедтрейд Само проблемен мед
1 лв надолу1 лв надолу 1 лв надолу 0899330283 Хани фингар 3.60 лв/кг 5.50-6.00 лв/кг 0884927624 Изключен 0889639253 Янис Не вдига 0898532129 Меден маркет 4.20 лв/кг Не Няма цена Скоро Чужденец Няма оферта 5.00 лв/кг Няма оферта
До къде я докарах ме колеги?Амбалажа по скъп от медът.
Поне има амбалаж! Щото, можеше изкупната цена да е висока, да има мед в изобилие, а да няма амбалаж?
Пускам два файла с координати на търговци на пчелен мед. Единия файл е за Българските предприятия, мисля че почти всички контакти са актуални. Другия файл е за международни търговци, но е доста стар и не съм го актуализирал, преди 5 години го купих от Жюл /Аписървисис- Франция/, той го актуализира и цената е 40 евро.
Характерна за различни кампании по изкупуване на селскостопанска продукция в България е появата на емисари на търговци, обещаващи по-висока цена. В болшинството случаи се оказва, че мълвата я пускат търговци, които още не са готови за изкупувателната кампания. Когато мълвата се разпространи, кампанията спира и всички се ослушват в очакване на високата цена, която така и не се появява. В това време търговеца вече се е подготвил и се появява на пазара, все едно нищо не е било. Както ги приказвам, може да ме заподозрат, че лобирам за търговците, но не е така, просто споделям какво съм виждал.
Разглеждам форума и конкретно виждам тема "Апитрейд Пловдив - изкупува мед". Дадени са цени от фирмата. Това е добре за да се ориентираме. Въпросът ми е защо и други изкупвачи на мед и пчелни продукти не си пускат теми във форума?
днес четох коментара на една фирма във форума.Може и да са прави хората,но нека да сложат цена за таз годишен мед от акация То ясно че всяко стадо има мърша.Мен не искам да ме сравняват с хора които мешат мед стар нов,аз имам само тази годишен мед и тия цени за мен са подигравка с труда ни.То душмани душмани ама все може да се намери някой свестен и да да де поне прилични цени.
Някой правил ли си е сметка колко време в годината отделя на един кошер и оттам колко му е часовата ставка
Украинците все още предлагат мед от старата реколта на 1,5 евро, заготвен, за 20 тона. Показателите му са добри. Това ми е информацията от днес, нямам никакво основание да се съмнявам в нея към момента.
Като цяло ти е вярна информацията,само че цената е 1,80 евро доставен в Германия.
Като цяло нямам никакво основание да се съмнявам в думите на тъста. Те са цяла бригада пчелари и всяка година си карат кошарите в Херсон на акация само че тази година акацията прецъфтяла без да пусне.
Лично разговарях с колеги от Украйна и от тях знам че изкупната цена 2015 е била 2 долара. При тази цена няма начин сега в Гетмания да се продава този мед на същата цена на която е изкупен. Освен това цитираната цена при всички случаи е без мито.
Имам терзания по още един въпрос Познавайки бегло народопсихологията на германците, дали те биха консумирали спокойно и с удоволствие мед добиван около Чернобил?
Мед акация 2016
Отлична бистрота и нулева склонност към кристализация. Пълно отсъствие на ХМФ, антибиотици, захароза и т.н.
Да обобщя накратко:Прикачен файл 6845
“Търговеца“ твърди, че в пресния мед ХМФ е около 1. В миналогодишния е около 10 (това поради неправилно съхранение от наша страна). А да каже в меда от преди 3 години колко е ХМФ, и в меда от преди 6 години колко е...... И мед от преди 5-10 години купува ли......
П.П. Питам тука, че да не ми се .....такова собственика на сайта за темите на неговите хора.
П.П. Има ли някой дето е продавал 5-6 годишен мед.......
Той търговеца се изказа, че за 8-10месеца ХМФ-то от 1ед. стигало до 10ед. Това за мен е направо невероятно, но ако някой може да разрови из гугъл да провери това инфо ще разберем каква е истината. Май пак решиха че ядем доматите с колците.
Kakвa oпacнocт пpeдcтaвлявa нaгpeтият мeд?
3a нaй-зacтpaшaвaщo здpaвeтo нa чoвeka вeщecтвo в мeдa ce cмятa xидpokcимeтилфypфypoлa. Toвa e пpoдykт oт paзпaдa нa зaxapитe, koйтo ce oбpaзyвa пpи тяxнoтo нaгpявaнe в kиceлa cpeдa.
PH нa мeдa e мaлko пoвeчe oт 3 – cлeдoвaтeлнo cpeдaтa в нeгo e kиceлa.
И kakвo щe cтaнe c любимoтo ни лakoмcтвo и лekapcтвo, koгaтo ce дoбaви лъжичka oт нeгo в гopeщ чaй?
Meдът, koйтo виe kyпyвaтe oт пaзapa или oт мaгaзинa, вeчe щe cъдъpжa xидpokcимeтилфypфypoл.
Cъглacнo cтaндapтитe нa eвpoпeйckия cъюз koличecтвoтo нa тoвa cъeдинeниe в мeдa нe тpябвa дa пpeвишaвa 40 мг нa kилoгpaм.
3a cтpaнитe c гopeщ kлимaт тoзи пokaзaтeл e пo-виcok – 80 мг нa kг. Bcичko тoвa ce дължи нa фakтa, чe нямa ycлoвия, пpи koитo пpoдykтитe oт paзпaдa нa въглexидpaтитe в мeдa, нe биxa ce пoявили – пpeз лятoтo oщe в пчeлинa мeдът ce нaгpявa, мakap и дa ce нaмиpa в koшepитe.
Cтaндapтнитe cтoйнocти нa xидpokcимeтилфypфypoлa дaвaт възмoжнocт дa ce oпpeдeли koгa e пpoизвeдeн мeдът и ycлoвиятa, пpи koитo e cъxpaнявaн и в kakъв cъд e бил, cлoжeн зa пpoдaжбa.
Ho нямa ниkakви изcлeдвaния, koитo дa пoтвъpждaвaт oпacнocттa нa тoвa вeщecтвo зa чoвeшkoтo здpaвe. - http://lechenie.bg/prevrashta-li-se-...-goresht-chay/
http://hadjinikolov.pro/wp-content/u...н-мед.pdf
Ако меда се съхранява на хладно място, образуването на ХМФ е силно забавено. Затова си дръжте тенекиите в мазето (зимника) и няма проблем да стои няколко години.
При около 30 °C за 1 година ХМФ стига до 3 мг/кг. Но това е условно, защото за образуване на ХМФ оказва влияние още киселинността, рН и минералните вещества.
Само за сравнение - Аржентински, Бразилски и темподобните "Камбоджански" медове са със съдържание на ХМФ над 40-50 мг/кг. Това нашите родни прекупвачи и техните клиенти от Европа го знаят много добре и за това използват балкански мед за подобряване на качеството при смесване с другите медове.
В момента в Румъния се изкупува рапица на 2.6 Евро/кг (износ за Франция)
Миналата година изкупуване на акация в Румъния - 8 Евро/кг за количества над 20т (отново износ за Франция)
При срещата ми с Румънски колега Радо (с над 2500 пчелни семейства) той каза "...Ние нямаме евтин мед за продаване, нашия мед е скъп и това Европа го знае много добре..."
Така си и знаех.
Пак ни хвърлят в оркестъра.
В момента в Румъния се изкупува рапица на 2.6 Евро/кг (износ за Франция)
Миналата година изкупуване на акация в Румъния - 8 Евро/кг за количества над 20т (отново износ за Франция)
При срещата ми с Румънски колега Радо (с над 2500 пчелни семейства) той каза "...Ние нямаме евтин мед за продаване, нашия мед е скъп и това Европа го знае много добре..."[/QUOTE]
Не е 2,60 евро в Румъния медът,ами 3,60 даже.На мен един пчелар ми каза,че даже вече и 4 евро гонел.И даже и не го изследвали,ами директно го купували и можело спокойно да се бърка с глюкоза и фруктоза,нямало проблеми.
Според мен цената на меда на която продава един пчелар без други доходи трябва да е 5.50 лв, за да можем да се доближим до средната заплата в България. Това не е чиста печалба, а и труда в пчеларството е много-много.
РУДИ написа:
.............Не е 2,60 евро в Румъния медът,ами 3,60 даже.На мен един пчелар ми каза,че даже вече и 4 евро гонел.И даже и не го изследвали,ами директно го купували и можело спокойно да се бърка с глюкоза и фруктоза,нямало проблеми.[/QUOTE]..............РУДИ
Това е подвеждаща информация.
Меда се тегли - товари - плаща се на производителя (пчеларя) - транспортира се до преработвателното предприятие - правят се проби.
Ако меда е добър - то този пчелар е в белия списък на производителите.
Ако меда не отговаря на изискванията - плаща се транспорта до Франция или Германия за 20 тонен камион в двете посоки, плащат се изследванията, връщаш парите и влизаш в черния списък на производителите с лоши показатели на меда.
Всичко това е просто и работи.
Ако меда не отговря на изискванията .........................
Това за Чернобилския мед подобрен с Бьлгарския или за Румьнския?
https://www.facebook.com/saved/?cref=53
Цената на меда зависи и от качеството,а някои колеги не крият какви ги вършат.
Цената зависи и от качеството, международния пазар е едно, но има и качество. А тези хора щом са дошли тук да търсят мед (скъп) значи качеството на този дето го имат и го купуват по посочените цени е ниско и много, много не се харесва ма виж ако успеят да го поразплодят с качествен БГ мед и ако го копнат и евтинийка - Гейм, сет и мач. Незнам дали някой знае примерно в съседна Турция колко е скъп меда, и там някакси международните ниски цени не влияят.
Обсъжданите цени са за килограм, не за паунд, но не желая да влизам в излишни спорове, за да ви убеждавам в противното. В момента цената на Аржентински мед е 1.8 - 2.0 щатски долара за кг CIF европейско пристанище. Върху тази цена се добавя митото + транспортните разходи тук. Казват, че новата им реколта (добита в началото на тази календарна година) е добра - от порядъка на 70 000 тона. Има застъпване с мед от стара реколта около 8 000 тона.
Цената на украинския мед е около 2 Евро / кг закаран до склад на клиента в Германия, включително платено мито. Докаран до България е с 5-8 цента по-евтин. Също има останали непродадени количества от стара реколта.
Ако цените на външните пазари не бяха такива, а доста по-високи, както някои от вас мислят - каква тогава е логиката всички да изкупуват на 3 и - максимум 4 лв за кг или да не изкупуват изобщо? Нали не смятате, че ние диктуваме цените в България с публикациите ни във форума?
Примерът с Турция не е подходящ - първо защото Турция не е нетен износител на мед и второ - защото има редица търговски и административни ограничения на вноса. Там цената е по-висока, но вносът се изразява в прекарването по някоя тенекия мед в багажника от наши изселници, която са купили от познати пчелари в България.
Българския мед, заедно с румънския, сръбския и унгарския наистина е търсен от купувачите, които внасят от Аржентина и Украйна и както е видно - държи за щастие по-висока цена. Украинският се продава хомогенизиран, анализиран, с платено мито и закаран в Германия за 2 евро / кг, а българският на толкова се изкупува от пчеларите.
Толкова по темата - който иска да вярва, който иска - не. Тези неща ги пиша, за да добиете по-ясна идея каква е конюктурата на пазара, тъй като с вас сме партньори, а не врагове. Не си мислете, че ние купуваме меда по 4 лева, а го продаваме по 8. Смятам, че ясно сме обявили условията си на работа и всеки от вас може да реши дали да продаде продукцията си на нас или на някой от останалите колеги на пазара.
Поздрави
Украйнския мед трябва да се тества с гайгермюлеров брояч и ниското му качество е всеизвестно. Нямах предвид внос или износ. В турция меда е скъп и се изкупува скъпо от техните производители, та моя въпрос е как той малко зависи от международната цена, и защо се хващаме за Канада и САЩ да не би те да са света? Нека погледнем при нашите съседни страни как седят нещата? В БГ всичко се изкупува ниско и се препродава високо големите печалби ги трупат търговците за производителя са трохите, това не е стимул за икономическо развитие , а обратното демотиватор. незнам тая година лоша кой ще Ви продаде акация на 6 лв за килограм успех.
Аз определено смятам, че купувате меда по 4лв. и го продавате по 8 лв.
Не вярвам и че осъзнавате добре че с тези добиви и с тези цени ни обричате на тотална загуба, но заедно с нас вие търговците ще тръгнете към дъното.
Изкоментирайте ми с ясно и обосновано, защо изкупните цени в Румъния с в пъти по високи и като проверя дали коментара отговаря на истината ще застана до вас и до Матеев да защитавам вашите теории, до тогава за мен сте манипулатори търсещи по ниска цена с цер реализация на огромна печалба (имам предвид всички изкупвачи).
Здравейте,
Ще се повторя - не налагаме мнение на никого, както и не заставяме никого да си продава меда на 4 лв. - това е доброволна сделка и в момента има доста хора, които го правят. Логиката Ви не я намирам - ако ние купувахме на 4 и продавахме на 8, тогава защо други колеги обявяват 3.80 например? За да спечелят още 20 стотинки? Едва ли.
Няма нужда да ме подкрепяте в тезата ми - цените по света ги знаем добре, тук просто ги споделям с вас - пчеларите. Ако в Румъния цената беше в пъти по-висока, румънските износители отдавна да са започнали масово изкупуване на български мед. А тогава Вашият проблем с нашата цена къде е - товарите си продукцията на един камион и я продавате в Румъния - както ние товарим нашата и я продаваме в Германия например.
Поздрави!
Както Турция не е подходящ пример така и Украйна не е подходящ пример. Не знам кой ще е германския търговец който ще пусне мед в магазината мрежа от района на Чернобил. За това Украйна само се ползва като плашило, но реално за сега повече украински мед влиза от други страни като се представя за техен колкото директно от Украйна за 2 Евро директно в Германия. И германците с които търгувате не са прости и ние също. Всички разбрахме че в БГ се внася украински мед който след това се продава като български. За това за румънците изкупната цена в Германия е една, за сърбите друга и за нас трета. Пълни глупости говоря, а ?
Как ще коментирате количествата Украински мед на пристанище Варна?
И у Македония е по висока
Вие ме подкарахте все едно съм на изпит в университета :bigsmile: Разбира се, че цената в Румъния не е в пъти по-висока, това е несериозно да се твърди не само за меда, а за която и да било стока. Обадете се или пишете мейл на която и да е румънска фирма и проверете - останолото са приказки от рода "Една жена каза...".
Несериозно е и да се хвърлят във въздуха твърдения за украинския мед от Чернобил - украинците по 6 крака ли имат? Всяка партида украински мед се окачествява в немска лаборатория по същия начин и критерий, по който и българския, аржентинския, румънския, китайския и т.н.
Относно вноса на мед от Украйна в България - има общодостъпна статистика, можете да влезете и да проверите колко е влязъл. Колко има на пристанище Варна нямам идея и не ме интересува - ние с внос не се занимаваме. Споменах ви и за NMR методиката на анализ, която хваща произхода на меда по спецификата на нектара. За едно сте прав - немците не са прости.
Поздрави и останете със здраве!
Какви доказателства имаш, че цената в Румъния е двойно по-висока? Защо вярваш на измислици?
Това не е теория, а истина. Ти обаче явно не си чел официално публикуваните статистики, линкове към които не един път се публикуват на страниците на форума или в тази тема.
Абе хора, каква е тази масова психоза, която ви е обзела? Измисляте си, самонавивате се, и най-накрая сами си вярвате на собствените си измислици. Няма никакви световни или Български конспирации по отношение на цената на меда. Просто пазарната икономика си функционира така, както си е функционирала винаги (със или без нас).
За сега само четем достъпната информация в нета за цените в Румъния. Мейли ще започнем да пишем като успеем въпреки всичко да извадим някакъв мед. Сигурен съм че колегите ще ви качат инфо за актуалните цени, и пак ще се окаже че ни заблуждавате.