Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 265 от 496 ПърваПърва ... 165215255263264265266267275315365 ... ПоследнаПоследна
Резултати от 2,641 до 2,650 от общо 4956
    Автор
    Регистриран
    20.12.2013
    Пчеларски район
    Тервел
    Цитат Първоначално публикувано от npachovski Виж публикацията
    Нещо неразбирам когато меда го взимаха на 5.50-6 леа всичките ми познати мислиха да си взимат кошери и да почват една голяма част го направиха другите все още мислят Мисълта ми е, че Матеев защо да има изгода от ниските цени на меда след като много по-малко хора биха си накупили отводки,майки и т.н. след като виждат, че няма смисъл да се занимават с пчеларството като паричен доход. Няма да има тези нови попълнения дребните пчелари не биха инвестирали в бройки след като не се знае кога ще си върнат парите, големите пчелари сами си развиват бройките и по-лесно си праат сметките. При него да важни прохождащите пчелари тъй като имат нужда от качествени майки, хубави отводки за по-лесни излизане от дъното с 5-6-10 бройки. И ако те невиждат смисъл на такива цени да се занимават то ще останат малко на брой пчелари копуващи отводки, майки и т.н. което за него не би било добре неразбирам защо някой от сектора му би било в полза ниски цени на мед честно. Ако майкопроизводството му е като параван може, но подобни обвинения без грам доказателства и само на думи малко става като турски сериал
    То и аз не виждам смисъл, но от прочетеното си формирам такова мнение, също така мнението на rosty_sz е много вярно. Явно трябва да си напънем мозъците още за да хванем къде е разковничето.
    Като цяло всички май имаме нужда от спад в цената, то тоя лавина от нови попълнения няма да доведе до нищо добро.

VIP Автор
    Регистриран
    04.01.2012
    Цитат Първоначално публикувано от m_pchelari Виж публикацията
    Ха ха темата придобива комичен характер. Представям си една такава тайна сбирка на изкупвачите и един от тях започва да им говори колко е важен доставчика, как не могат да минат без пчеларите и българския мед и трябва да ни дават висока цена и да се благодарят, че ги има пчеларите да им дават мед, че иначе прави загиват

Матеев като спец по лабораторните анализи трябваше да ни говори нещо друго, но явно не иска. А то е, че пробата доказва страната на произход на меда и няма как да изнесеш от България нищо друго освен български мед!
    Този мед го не го произвежда никой друг освен българските пчелари, така че колеги умната.

20.05.2016 г. - 60 тона китайски мед конфискувани в Сащ като част от по-голямо разследване на нелегален внос за 260 милиона долара. Меда е вкаран като виетнамски.
    Само, че забележете анализа доказва с точност повече от 99%, че страната на произход е Китай.

http://www.beeculture.com/catch-buzz...beled-vietnam/
    Това е една от причините да месят украинския с нашия и така да влиза в европа. Втората причина е че нормалните европейци за нищо не желаят да ядът чернобилски мед. Все пак меда се слави като био продукт дори и този който не е от регистрирани био стопанства. Та ако имаше пазар в германия за такъв мед херманеца ще си хо внесе от там, а не да чака на нашите и да дава възможност за оскъпяване. Нашата, румъската, сръбската и украинската полифлора са доста еднакви и ще бъде доста по трудно да се различат медовете. В заключение, не съм съгласен че не може и не се прави износ на чужд мед който се представя за наш.

Модератор
    Регистриран
    20.08.2014
    Пчеларски район
    Североизточен
    В бизнеса използвам 2-3 работещи формули. Има и изключения, но те не съществуват дългосрочно.

Ето една рабоща формула.

Предлагам на доставчиците си по-добри условия и по-добри цени от тези, които предлагат конкурентите ми.
    Държа на доставчиците си, защото търсенето на нови алтернативни СТРУВА ВРЕМЕ И ПАРИ. Представете си една фабрика да затвори 1 седмица, защото мениджър снабдяване е решил да търси нови доставчици и да спести 50 лева на месец. Намира нови доставчици, но качеството е лошо и отново сменя доставчиците. Колко е спечелила и колко е загубила фабриката???

Предлагам на клиентите си по-добри условия, по-добър продукт и доста често по-ниски цени.

Да, работя с по-ниска печалба. Целта ми не е печалбата, а позиция на пазара.

Ако предлагаш по-добри условия, по-добър продукт и малко по-ниски цени, тогава пред клиента няма избор.
    Оборотът се повишава и буквално засипвам доставчиците с поръчки. Те предпочитат да изпълняват първо моите поръчки, защото съм по-добър клиент(плащам по-добре, правя оборот и нямат проблеми с мен). Гледам да задръстя доставчиците и те да са принудени да правят компромис с моите конкуренти. Дали ще им предложат по-ниско качество или ще им бавят поръчките и т.н - аз печеля от това. Конкурентите ми имат проблеми с намирането на "качествени" клиенти, занимават се с тинята на пазара. Тинята на пазара са клиентите, който не си заслужава да имаш. Такива клиенти плащат по-малко, имат възражения, губят ти времето...и т.н. Конкурентите ми си губят времето с тинята и нямат капацитета да обслужват най-лоялните си и качествени клиенти. След като им падне оборота, започват да повишават цените и започват да изнудват доставчиците или да ги сменят и правят още повече компромиси с качеството. Дори най-лоялните им клиенти не са доволни и познайте при кого идват Много от доставчиците отказват изобщо да работят с тях и ми предлагат по-ниска цена, само и само да им купувам цялата продукция и да не се занимават с конкурентите ми. Други малко ги натискам и понижават цените, но тук трябва всичко да е с мярка, защото ако прекаля, тогава доставчиците започват да търсят отношения с конкурентите ми. Хвърлил съм адски много ресурс и трябва да внимавам и да си пазя доставчиците.
    Честито в тази ситуация, вече заемам челна позиция на пазара!

Не е цялата "формула", запазих в тайна една малка част, защото все пак я използвам и работи отлично при мен. Тази формула съм я използвал не един или два пъти и почти винаги дава отлични резултати. Тук приоритет номер 1 са доставчиците и оптимизиране на производството, а не клиентите.

Много се радвам, че всеки в България си мисли, че разбира от бизнес, иначе щях да умра гладен
    Всичко, което е далече от морето, е провинция.
    Ърнест Хемингуей

Модератор
    Регистриран
    20.08.2014
    Пчеларски район
    Североизточен
    И тъй като сме на вълна учебници...я да видим какво пише в тях.

"1. Печалба. Това е стремежът към намиране на оптимални резултати или най-доброто решение, но не винаги към максимална печалба."

13239269_10204772574354214_6964172513202538905_n.jpg
    Ърнест Хемингуей

VIP Автор
    Регистриран
    01.04.2014
    Ами да ви кажа тогава какво се случи този сезон с едни други изкупвачи, на орехи. Есента на 2015 изкупуваха орехите на доста добра за момента цена. Доставчиците им бяха супердоволни, само че цената за износ изведнъж неочаквано се срина и половината изкупена продукция в момента гранясва по складовете и някои от изкупвачите, на които това е основния оборот, ще фалират, дори и да продадат на загуба, за да си отвържат парите. Същото се случи и с търговците на слънчоглед, есента купуваха като за последно, сега цената е надолу, силозите са пълни, реализацията е никаква или на загуба. Съвсем сигурно е, че има и други примери, за които не зная. Такива случаи изтриват цялата печалба на търговеца за години назад, а доста често го затриват изобщо. Е, тези с меда внимават доста повече, защото стоката е доста по-скъпа, защото бизнеса е по-обвързан с договори и рисковете гледат да ги сведат до минимум. Чудя се няма ли кой да им каже да продават мед в Корея, дето бил 50 долара килото. Или продават и си траят и тайничко стават мултимилионери? Има много хора, които имат пари и се чудят какъв бизнес да захванат, така че парите им да се въртят и да им носят печалба. И ако беше много лесно и печелившо да изкупуваш мед, щеше да е навалица от изкупвачи през сезона. Нека изкупвачите са спечелили 5 милиона през сезона, като ги разделите на 50 000 пчелина, ще са спечелили по 100 лева от пчелин, наградата им за това, че рискуват парите си /сметката е съвсем произволна, защото не знам точните цифри/. Вземете им тези условни 100 лв и изкупвачите ще изчезнат от пазара моментално. Затова е прав инж. Матеев, цената е толкова, колкото дават и нито лев повече. В момента, в който печалбата им надмине обичайната, в бизнеса им веднага ще се впуснат нови играчи, надпреварвайки се по време на изкупната кампания за меда на пчеларите.

За някои стоки, като петролните продукти например, това не важи, защото нашата държава е поставила нелогични бариери пред свободната им търговия. Трябва лиценз за вноса им, а за да го вземеш, трябва да имаш петролни складове и т.н. за /наскоро го пресмятаха в един вестник/ над стотина милиона. Не може ей така, като видиш, че в Румъния цената на бензина на едро е по-ниска, набързо да вкараш една цистерна и да я продадеш, забранено ти е. Бъркаш бизнеса на едни хора,дето по-добре да си нямаш работа с тях. Тъкмо ще се охарчи някой да покрие изискванията на лиценза, ще се натовари с кредити и вересии, за да внася горива, хоп, монополиста ще свали за 6 месеца вътрешната цена и начинанието ще фалира, още преди да е започнало. По мутренските времена направо убиваха! Добре, че от пчеларство не се печели много нито от цената, нито от мащаба, иначе досега да са вкарали куп безумни закони за изискванията към пчелините и пчеларите, та да останат само неколцина едри собственици в бранша.
    На всеки сложен въпрос има лесен и разбираем за всички грешен отговор
    "Погледнато формално, всичко е нормално, погледнато нормално, всичко е формално" - Радой Ралин

VIP Автор
    Регистриран
    01.04.2014
    Цитат Първоначално публикувано от Дамян Дамянов Виж публикацията
    ......... Целта ми не е печалбата, а позиция на пазара...........
    При такава цел - такава е и стратегията. И моята цел тази година не е мед /печалба/, а бройка презимували семейства /позиция на пазара/. Ама това бива да е само временна стратегия до постигане на определена цел, при изкупвачите не е така, с изключение на новопоявили се такива. Постигането на целта обикновено е стремеж за увеличаване на печалбата, по-голяма сигурност на бизнеса, налагане на монопол чрез ликвидиране на конкуренцията или нещо по-необяснимо, но логично за прилагащия стратегията.
    "Погледнато формално, всичко е нормално, погледнато нормално, всичко е формално" - Радой Ралин

Модератор
    Регистриран
    20.08.2014
    Пчеларски район
    Североизточен
    Цитат Първоначално публикувано от agro Виж публикацията
    Ами да ви кажа тогава какво се случи този сезон с едни други изкупвачи, на орехи. Есента на 2015 изкупуваха орехите на доста добра за момента цена. Доставчиците им бяха супердоволни, само че цената за износ изведнъж неочаквано се срина и половината изкупена продукция в момента гранясва по складовете и някои от изкупвачите, на които това е основния оборот, ще фалират, дори и да продадат на загуба, за да си отвържат парите. Същото се случи и с търговците на слънчоглед, есента купуваха като за последно, сега цената е надолу, силозите са пълни, реализацията е никаква или на загуба. Съвсем сигурно е, че има и други примери, за които не зная. Такива случаи изтриват цялата печалба на търговеца за години назад, а доста често го затриват изобщо. Е, тези с меда внимават доста повече, защото стоката е доста по-скъпа, защото бизнеса е по-обвързан с договори и рисковете гледат да ги сведат до минимум. Чудя се няма ли кой да им каже да продават мед в Корея, дето бил 50 долара килото. Или продават и си траят и тайничко стават мултимилионери? Има много хора, които имат пари и се чудят какъв бизнес да захванат, така че парите им да се въртят и да им носят печалба. И ако беше много лесно и печелившо да изкупуваш мед, щеше да е навалица от изкупвачи през сезона. Нека изкупвачите са спечелили 5 милиона през сезона, като ги разделите на 50 000 пчелина, ще са спечелили по 100 лева от пчелин, наградата им за това, че рискуват парите си /сметката е съвсем произволна, защото не знам точните цифри/. Вземете им тези условни 100 лв и изкупвачите ще изчезнат от пазара моментално. Затова е прав инж. Матеев, цената е толкова, колкото дават и нито лев повече. В момента, в който печалбата им надмине обичайната, в бизнеса им веднага ще се впуснат нови играчи, надпреварвайки се по време на изкупната кампания за меда на пчеларите.

За някои стоки, като петролните продукти например, това не важи, защото нашата държава е поставила нелогични бариери пред свободната им търговия. Трябва лиценз за вноса им, а за да го вземеш, трябва да имаш петролни складове и т.н. за /наскоро го пресмятаха в един вестник/ над стотина милиона. Не може ей така, като видиш, че в Румъния цената на бензина на едро е по-ниска, набързо да вкараш една цистерна и да я продадеш, забранено ти е. Бъркаш бизнеса на едни хора,дето по-добре да си нямаш работа с тях. Тъкмо ще се охарчи някой да покрие изискванията на лиценза, ще се натовари с кредити и вересии, за да внася горива, хоп, монополиста ще свали за 6 месеца вътрешната цена и начинанието ще фалира, още преди да е започнало. По мутренските времена направо убиваха! Добре, че от пчеларство не се печели много нито от цената, нито от мащаба, иначе досега да са вкарали куп безумни закони за изискванията към пчелините и пчеларите, та да останат само неколцина едри собственици в бранша.

Много добре казано! Само, че си забравил няколко подробности
    Прекупвачите стават все повече. Миналата година се пръкнаха поне 2-3-ма чужденци и плащаха много добре.
    Пред износа и търговията с пчелен мед има бариери, попитай колегите, които сами си продават меда по пазарите. Аз не виждам някаква разлика с търговията с петролни продукти

Наредба 26
    Ърнест Хемингуей

Super Moderator
    Регистриран
    26.09.2010
    Пчеларски район
    Добруджа
    Цитат Първоначално публикувано от Mateev Виж публикацията
    Ей това е най-голямата заблуда на всички пчелари - че могат да заобиколят изкупвачите. Ха-ха ........
    Ако става дума за нашите родни изкупвачи - отдавна съм ги заобиколил. Не е мисия невъзможна....
    Аз винаги искам хората да ми обяснят с прости думи за какво става въпрос. Ако те не могат, значи или те не го разбират или нещо не е наред.

VIP Автор
    Регистриран
    01.04.2014
    Цитат Първоначално публикувано от Дамян Дамянов Виж публикацията
    Много добре казано! Само, че си забравил няколко подробности
    Прекупвачите стават все повече. Миналата година се пръкнаха поне 2-3-ма чужденци и плащаха много добре.
    Пред износа и търговията с пчелен мед има бариери, попитай колегите, които сами си продават меда по пазарите. Аз не виждам някаква разлика с търговията с петролни продукти

Наредба 26
    И на двете " забравени" подробности има обяснение. Нека ги видим новопръкналите се чужденци как ще изкупуват тази година, при тази цена. А бариерата пред износа и търговията с пчелен мед е смешна в сравнение с тази пред петролните продукти. Споменах по-горе 100 млн. лева, а някои от изчисленията сочат 500 млн. лева необходим капитал, за да се занимава даден търговец легално с внос на петролни деривати. Целия пчеларски бизнес не струва и десета от това. Да сравним и с лиценза за извършване на превоз на товари и пътници. И там изискванията са доста по-висока летва, сравнено с пчеларския бизнес. И това е само за нещата, за които съм чувал. За колко други не зная, например във фармацията, където имам откъслечни познания за това, че изискванията са написани така, че на тях да отговарят само огромните фирми на някои местни олигарси и на чуждестранните им конкуренти от голям калибър. Всички по-малки, за да съществуват, пишат като луди неверни документи, които никой не чете, докато не настъпят по мазола някого от големите играчи. Справка - Валя Ахчиева, ваксините и протоколите на държавната "Бул био". Кучето си лае, кервана си върви, а пазарните закони никой не може да ги отмени, рано или късно мандалото пада, както стана и със социализма през 89-та. Това, че някой някак е прескочил сегашните изкупвачи и е излязъл директно на външен пазар говори единствено за неговата кадърност и няма как да стане масово за малките производители при липса на достатъчен вътрешен пазар.

Заслужил Автор
    Регистриран
    08.02.2014
    Хората с по 30-50 кошера си имат пазар и хич не се интересуват от прекупвачите. Другите с повече от 300 кошера също. А колко сме останалите пчелари някой знаели.

Страница 265 от 496 ПърваПърва ... 165215255263264265266267275315365 ... ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 10 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 10 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •