Цитат Първоначално публикувано от vasilevsa Виж публикацията
Точно така както го обясняваш Матеев не е пазарна икономика. При истинската пазарна икономика контрагентите са партньори а не е хранителна верига, в която повисокостоящия изяжда другия. Ти го описваш българската действителност, дето е всичко друго но не и пазарна икономика, и се опитваш да внушиш, че това е самата реалност на живота джунглата и дивотията. истинската пазарна икономика се базира на трайните търговски взаимоотношения, които почиват на взаимно доверие и отчитане на интересите на контрагентите. Играта на прецакване е всичко друго, но не и трайно търговско взаимоотношение. Всеки си гледа интереса да и го отстоява но трябва да се търси пресичането на интересите а не диктат на изкупвачите, което е не само в пчеларския сектор.
Аз пък 20 години съм в дребното машиностроене и такова нещо не съм забелязал. За 1% отстъпка в цената повечето клиенти веднага те зарязват и отиват при конкуренцията без ни най-малко притеснение. Съобразяват се основно с цената и малко с репутацията, макар повечето после да съжаляват и да се връщат следващия сезон. И като мине една година, отново правят същото, като се появи някой, предлагащ по-атрактивна цена. Ако важеше цитираното, социализма вече щеше да е победил и да строим комунизма, а цената на меда щяха да я спускат от централата на ЦКС във Вашингтон.