Прави ми впечатление колко реалистични очаквания за цените имаме, но не ни се отговаря по същия начин. Напротив толкова нереално ниски цени предлагат, че са чиста подигравка и обида.
Прави ми впечатление колко реалистични очаквания за цените имаме, но не ни се отговаря по същия начин. Напротив толкова нереално ниски цени предлагат, че са чиста подигравка и обида.
Изкупвачите си гледат техния интерес така, както и ние си гледаме нашия ....
Ако си представим бизнеса като ДИВА ДЖУНГЛА (което донякъде си е истина), то тогава ИЗКУПВАЧИТЕ СТОЯТ ПО-ВИСОКО В ХРАНИТЕЛНАТА ВЕРИГА ОТ НАС. За тях ние сме просто ПЛЧЯКА, спрямо която НЯМА МИЛОСТ или СНИЗХОЖДЕНИЕ. Ние пчеларите от своя страна стоим по-високо в хранителната верига от производителите на кошери, рамки и пчеларско оборудване. И като такива ние също не проявяваме никаква милост или снизхождение към тях. Ние сме също толкова жестоки към нашите доставчици, колкото изкупвачите към нас.
Това, че сметката не ни излиза, НИКОГО НЕ ГО ИНТЕРЕСУВА. Нас интересува ли ни дали им излиза сметката на производителите на кошери или не?
Когато най-после успеете да осъзнаете, че живота и бизнеса се подчиняват на ЗАКОНА НА ДЖУНГЛАТА, тогава вече ще бъдете подготвени да се справите с него и да започнете да извличате ползи от нишата, в която се намирате. Просто трябва да осъзнаете, че какъвто и бизнес да започнете, ВИНАГИ ЩЕ СТЕ ПО-СРЕДАТА НА ХРАНИТЕЛНАТА ВЕРИГА. Винаги ще има някой над вас, който С УДОВОЛСТВИЕ ЩЕ ВИ СХРУСКА ЗА ЗАКУСКА. Винаги ще има от кого да се жалвате и кого да оплювате за собствените си проблеми.
ВИНАГИ, ама наистина ВИНАГИ И НАВСЯКЪДЕ вие ще се чуствате ОГРАБЕНИ и ИЗМАМЕНИ.
НИКОГА, ама наистина НИКОГА вашият труд няма да бъде ДОСТОЙНО ПРИЗНАТ.
Ей затова е безсмислена тази тема, защото тя всъщност разкрива не проблемите на пчеларите, а ПРОБЛЕМИТЕ НА ЖИВОТА КАТО ЦЯЛО. Всеки ччовек по земята ги има тези същите проблеми, във всеки един бизнес БЕЗ ИЗКЛЮЧЕНИЕ. Ако това ще ви успокои, такива проблеми имат и изкупвачите. Те също са по средата на хранителната верига. Те също си имат някой над тях, който ги изнудва и въобще не се съобразява дали на тях им излиза сметката или не. Просто такъв е живота. Като сте се започнали да го живеете, крайно време е да се научите какви са неговите ПРАВИЛА НА ИГРАТА.
Тъй като през текущата година много пчелари може би ще фалират, искам да им кажа, че какъвто и друг бизнес да започнат, ПАК ЩЕ ИЗПАДНАТ В СЪЩАТА СИТУАЦИЯ:
1. Пак ще се наложи да спазват ПРАВИЛАТА НА ИГРАТА, наложени от ЗАКОНА НА ДЖУНГЛАТА.
2. Пак ще бъдат ПО СРЕДАТА НА ХРАНИТЕЛНАТА ВЕРИГА.
3. Пак ще има някой над тях, който е БЕЗМИЛОСТЕН и който НЯМА ДА ЦЕНИ ТЕХНИЯ ТРУД.
Така работи пазарната икономика. Така работи бизнеса и живота като цяло. Не можете да го промените, можете само ДА СЕ АДАПТИРАТЕ. И колкото по-бързо го осъзнаете този елементарен факт, толкова по-добре.
Точно така както го обясняваш Матеев не е пазарна икономика. При истинската пазарна икономика контрагентите са партньори а не е хранителна верига, в която повисокостоящия изяжда другия. Ти го описваш българската действителност, дето е всичко друго но не и пазарна икономика, и се опитваш да внушиш, че това е самата реалност на живота джунглата и дивотията. истинската пазарна икономика се базира на трайните търговски взаимоотношения, които почиват на взаимно доверие и отчитане на интересите на контрагентите. Играта на прецакване е всичко друго, но не и трайно търговско взаимоотношение. Всеки си гледа интереса да и го отстоява но трябва да се търси пресичането на интересите а не диктат на изкупвачите, което е не само в пчеларския сектор.
Аз пък 20 години съм в дребното машиностроене и такова нещо не съм забелязал. За 1% отстъпка в цената повечето клиенти веднага те зарязват и отиват при конкуренцията без ни най-малко притеснение. Съобразяват се основно с цената и малко с репутацията, макар повечето после да съжаляват и да се връщат следващия сезон. И като мине една година, отново правят същото, като се появи някой, предлагащ по-атрактивна цена. Ако важеше цитираното, социализма вече щеше да е победил и да строим комунизма, а цената на меда щяха да я спускат от централата на ЦКС във Вашингтон.
На всеки сложен въпрос има лесен и разбираем за всички грешен отговор
"Погледнато формално, всичко е нормално, погледнато нормално, всичко е формално" - Радой Ралин
Тя ще се разпадне при всички положения! Чувал ли си защо до нашия казан, в ада нямало пазещи дяволи?
В живота няма по- голям смисъл, от това- да се бориш всеки ден. Арсен.
А къде остана пазарната икономика? Не че много я разбирам, но мисля, че липсата на конкуренция при изкупвачите им позволява да налагат ниски цени, а не "ЗАКОНА НА ДЖУНГЛАТА". Роско, би трябвало да застанеш от НАШАТА СТРАНА на барикадата и ако монополът на изкупвачите иска да наложи ниска цена на меда, всички ЗАЕДНО да му дадем отпор с всички възможни средства. Аз за себе си съм сигурен, че НИКОГА няма да продавам мед на цена под 6 лева, да не кажа ПОД 10лв.
А за производителите на кошери - там има конкуренция и те сами предлагат по-ниски цени, няма как да го накараш да ти продаде кошер за 20лв.
0899946746 Поздрави, Емо.
Ами те, прекупвачите, вече са го направили това, ама не са цъфнали и вързали кой знае колко. Представи си организация на пчеларите, която събира меда, изследва го, купажира го, складира го и се мъчи да го продаде на германеца. Има си отдел пласмент и съответните търговци, които се занимават с реализацията, от която им зависи заплатата. И същите тези търговци ти казват, че могат да изнесат меда примерно на 7 лв, а има такса за организацията и за разходи 30%, която ти я удържат от цената. Сигурен съм, че веднага ще бъдат заклеймени като кожодери и цялата организация ще се разпадне в момента, в който по-добър търговец предложи 10 стотинки по-висока цена.
На всеки сложен въпрос има лесен и разбираем за всички грешен отговор
"Погледнато формално, всичко е нормално, погледнато нормално, всичко е формално" - Радой Ралин
В момента има 5 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 5 гост (и))