Съгласен съм, но тук става въпрос за 100%.А и колегата писа,че евадил мед , че после е давал инверт и т. н.
Преглед за печат
Когато 90% от пчелините в малък радиус, са със 100% смъртност, за какво некадърно пчеларство говорим????????
И на какво основание да го прави това?Зимна смъртност няма.Тук някой показъл клип с умрели 300 кошера.Ама да ли ги е имало и какво е имало в тях де пише?Ся знаиш ли ко ша стане?Какво ще направи БАБАХ за това,че някой ревнал,че му измрели пчелите.Ами ще ти кажа.Пренаселеност и ще накар и баба и дядо да си ги регистрират...;)
Мановия мед е проблем само на пчелите в зимовниците,които"клепат" 4--6 месеца затворени и нямат възможност да идат по нужда.Месец-два без облитане изобщо не е проблем..
Последните няколко лета ми е направило впечатление,че е имало дни,когато ефира се е напичал повече от над 50*С,все едно отгоре някой си е забравил "лупата" отворена.А при таз температура,какво се случва с растенията...например домати,краставици,грозде(п ливните)...,които са с повече течност,направо завират-изгарят..."дивите"растения,д емек пашата на пчелите,просто,за да оцелеят отдръпват влагата ....Всъщност,високата температура,уврежда по някакъв начин растенията така,че и да завали,пак няма да пуснат достатъчно нектар.
Така мисля,но в никакъв случай,сушата и екстремните температури не са единствения проблем
На Янчо опита не е миродавен за друг район а и мановия мед при Янчо е растителен не от акитата на въшките оделно и растителния е различни видове.Манова токсикоза има и тя е факт но се явява с различна клиника по различни спомагателни причини тежка зима и т.н..Ние не сме в Русия но в пчеловод руски колеги обсъждат проблема и какво правят.При сухо лято като миналото вадят меда дават захарен сироп и ако няма перга и прашец дават казват че ако имат съмнения за манов мед при наличие на перга последиците са по леки иначе има мрътви и изхвърлени какавиди пълзящи пчели и млади пчели де са отгледани с такъв мед накрая на римската империя заради оловния водопровод всички стават заулави.Та чел съм ги тия работи дали са така не знам но август в магазините под плодника имам перга ако меда не го разпечатам напролет седи ама пергата я няма в повечето случай.По мое мнение рано напролет нагазин под плодника за малко прашец после август пак да там.Така си мисля де.
ъв
В карая на Август началото на септември при мен по стърнищата цъфна слънчоглед саморасляк от миналата година.Говоря за цели блокове ще кажеш,че са сяти.Даже и колегата Калин ги видя.;)За да оцелеят тия семена в почвата толкова време са третирани с нещо много силно според мен.Колеги които храниха почти до края на септември не се оплакват от толкова гуляма смъртност като моята,но семействата са им слаби....Другото за мен което вреди на пчелите са сахарските дъждове.Не знам да ли си въобразявам,но излейли се Сахарски дожд и летящата изчезва безследно....:bigsmile:
Всеки изказва мнение,и това е добре,но според мен нещата не могат да се определят точно.Мисля че нещата са комплексни.
Струва ми се, че това са важните думички. Срещу тези промени пчелите не могат да противодействат достатъчно бързо, а пчеларите също бавно си променят тактиките и стратегиите. Като си пчелар от 40 години и в 37 от тях методите ти са били успешни, си много изненадан, когато те започнат да не работят. Търси се причина къде ли не, а промените междувременно продължават. Останалите отрасли са тясно свързани с последните научни достижения, вземат се мерки, разработват се сортове и породи, известни са теоретичните постановки на съответния занаят. При пчеларството всичко е останало на ниво отпреди десетилетия, няма подробно разработена теория и модел на пчелното семейство, съответно реакциите са проба-грешка, което е бавно, мъчително и свързано с големи загуби.
При мен, от 6 зазимени пчелни семейства, 6 успешно са презимували и имат пило. Мисля си, че е време малко да увелича числеността на пчелните семейства, че медът от миналогодишната реколта ми го изкупиха още тогава.
Вчера направих една обиколка из района. Видях няколко цъфнали джанки . Има много нацъфтял бряст, отрупан с пчели. Като цъфне масово джанката, сигурно ще предпочитат нея. Трънката и тя е почти готова,а друга година между нея и джанката има седмица време. Общо взето се очертава цъфтежа, като цяло, да се изтегли 10-ина дни по-рано спрямо миналата година.
Синя слива или старите хора казват Дъргун.
Като сте почнали за сливи да думате.Знаете ли на кои се вика ДУПЛЮВКИ?:bigsmile:
Тик-так грешка. Тик-так грешка... От дренки или от бурбонки /черница/ е най-убавата ракия. Това грозде, сливи, джанки /ебати киселчока/, кайсии не е ракия, а средство за напиване на алкохолно зависим. Виж, дюлевата е също добра, но-о-о-о... Тази от дренки или бурбонки си е чист еликсир за дълолетие, здраве и добро настроение!
Обаче, обаче най-убавата и най-меката ракийца си става с медец, направен от цветя, а не от захар. От какъвто ще плод да е, но има ли медец, ох-х-х-х-... думи нямам!inlove;
А ся, пак питай брата!:ae:
Всички плодови ракии имат повече или по малко метилов алкохол.Най качествения спирт е от зърно.Не напразно уискито е от ечемик или жито, царевица.Ракия от дренки,какво е ?Само захар и аромат на дренки.
Правил съм ракия от мед и ще правя докато съм жив ,но трябва да е ясно,че дрождите се хранят със захари,каквито и да са и произвеждат алкохол.При дестилацията се отделя само спирта и евентуално аромати.Ако искаш действителна медена напитка направи си медовина без термична обработка.Там се запазват най добре всички полезни качества на меда.В нета има достатъчно рецепти за медовина.
Друмев,тази вечер, от кискане покрай тебе, сополи ми потекоха от смях бе!:bigsmile:
Къде бе, по тилифона ли? Брех, какъв авторитет си, да те блажат по тилифона! А ся де, хем ти се смеят, хем ти звънкат. Нещо пак изпростявам, че не схващам добре, за мезе ли те вземат или нарочно те бъзикат, че да получиш инфаркт, мозъчен инсулт, Господ да те е цапардосал по тиквеника, или пък змия усойница да ти е изпила ума!:laughing:
Днес на път към пчелина - 18 градуса, джанката цъфнала. Събота го дават да вали сняг, какво ли ще остане от цветовете - май като предната пролет, тогава бяха облицовани с лед три дни.
Няма да са плашункаш мили ми Арго.То като ти вземе природата от едното ще ти да де от другото.Важно е да не се лакумиш и да знаеш какво искаш от даденото да си вземеш...;):bigsmile:Аз напримерно съм ги присвил на 4р,затоплилсъм ги с кюлоти и още два чифта гащи.Входовета са ми широки 15 см,но все пак си требва и ветър у кошера да има и удъ по найлоня който е под кюлотите и трите чифта гащи и шорти....;)Нямам нищо против откритите дъна,но аз чакам кленя...;):bigsmile:
Може ли да кажеш, какво даде миналата година. Нито мед имаше, нито плодове,
То като ти вземе природата от едното ще ти да де от другото.
Имах в предвид това изречение. Като изключим меда, останалите пчелни продукти се добиват и в добро и лошо.
П.П. Мисля, че в България пчелите се гледат основно заради меда, но миналата година мед нямаше.
Вчера и днес сутринта, -6. Хубавото е, че дневните са към 15, лошото, че каквото е цъфнало, всичко измръзва. Абе, Мартенско време.
Българина не е виновен, а продавача / пчеларя/. На всяка сергия с мед ти обясняват, колко и какви болести лекува.:crazy:
"Учените доказаха, че антиоксидантната активност в мановия мед е 5 пъти по-висока от тази на нектарния мед.
Турските учени откриха способността на мановия мед от дъб да унищожава раковите клетки. Най-мощните антиоксиданти открити в мановия мед са КВЕРЦЕТИН, ГАЛОВА КИСЕЛИНА, КАФЕЕНА КИСЕЛИНА ФЕНЕТИЛ ЕСТЕР, Р-КУМАРИНОВА КИСЕЛИНА, ЕЛАГОВА КИСЕЛИНА."crying;
пп. цитата е от сайта на Манол Тодоров.
Верно ли бе.
https://www.manovmed.bg/images/articles/8.jpg
Като чета отляво на етикета излиза че е Манна небесна този продукт на този пчелар/търговец/.А дали наистина е вярно това написаното.
А този Манол не е ли същия дето преди година-три орева орталъка, че му измрели пчелитеу Май доста го коментирахме тука.Изглежда е успял да убеди право имащите и бая са го компенсирали за неговите грешки и недоглеждания когато си е уморил пчелите тогава. Някои трябва да ходят при него да вземат уроци как се прави това.
Това от ляво на етикета ,ми е ясно. Мен ме човърка повече, това от дясно. Абе, това да не е локум бе.:laughing:
Като гледам коментарите май на никой не му е ясно, че това повече прилича на акт за глоба, отколкото на етикет за мед. Първо няма страна на произход. Което е задължително изискване, и се санкционира с глоба от 2000-4000 лв. Туй въпросното от ляво категорично няма място там. Всички тея смехотворни твърдения са характерни за хранителни добавки или медикаменти, които се продават в аптеки или дрогерии. Накратко и без да навлизам в дебрите на закона за храните на всички трябва да е ясно как не би трябвало да изглежда един етикет за мед.
Не е лошо първо да се прочете Наредбата за етикетиране и сетне да си шляпаме каквото ни падне. Иначе евала Манол успя да защити наименованието Странджански мед в Европа като запазена марка за региона.
Не бой се! Не си само ти. А такова понятие като безсрочен няма. Специално за меда има нещо дето му викат ХМФ. Е, то с времето се увеличава, и влошава качеството му. Освен това самите наредби изискват върху хранителните продукти да има дата на производство,партида и срок на годност.
Щото сигурно си питал брата, а? Той да не е Господ бе?
Аз съм ял двайсет и пет годишен мед, който ми го даде за дегустация комшията. Не че не струва, но не е самата хубост.
Плюс това,на мои дългогодишни клиенти им се е развалял меда, който съм им продал предишната година и за нещастие от същата партида ми вкисна и на мен цяла тенекия в мазето. Говорим за период една зима и въобще не споменавам цяла календарна година.
Не се бъзикайте с меда. При неправилно съхранение го пиши бегал. Както и това, че още преди ваденето вече е заразен със съответните микроби, коиито ще си свършат работата, най-когато не трябва.
Е, за радост, още не съм загубил този клиент,който ми купува по една тенекия на година!
Аз лично, просто така от опит, на меда му давам една година трайност. Сичко друго е бошлаф работа!
Не само съм чувал, но и собствен мед, с тенекиите, съм варил на ракия още през 2003 година. А миналата година през октомври ми подариха две тенекии развален и прокиснал мед, за да си ги сваря на ракия.
Пък ти ако не си чувал, или пък най-вече пробвал-опитвал развален мед, си направо и непоправимо сбръчкан!:ae: Просто човек трябва да опита от всичко през живота си.
Бат Тянко недей писа глупости. Знаеш ли колко хмф има в препечения хляб, кафето и конфитюра?
Прикачен файл 10682
Прикачен файл 10683
Прикачен файл 10684
Знам, знам. Ама тук иде реч за меда, а за курабиите да му мисли друг.
Ако за 4 години антиоксидантите в меда се разграждат напълно, то състава на продукта вече не отговаря на етикета.
Предстоящата стъпка е да се смени етикета, в съответствие на състава или в съответствие на нов период на годност.:laughing:
В състава на меда наистина ли участват антиоксиданти и кои са те...?:cool:
Чистосърдечно, добронамерено и закачливо към любителите на статистиката...;)
Става въпрос за две родилни болници в един град. Едната е много по-голяма от другата. В една от болниците са се родили 60% на 40% повече момчета от момичетата. В коя от болниците се е случило това (и защо)?...
...Във въпроса ми е вплетена репликата ми към произволно хвърлената статистическа извадка.;)
Моето мнение - всяка една статистика, каквато и да е тя - официална или не, е манипулиране за нечия сметка и изгода. Няма значение дали се отнася за броя на мравките по Земното кълбо или ХМФ-то в пчелния мед.
Друмееееееееев, къде остана? Да не шмекеруваш пак в другата стая?
:laughing::laughing::laughing::laughing::laughing:
Ау-у-у-у... какво признание за заслугите ми!
Виж ко... Аз прокси не ползвам по принцип, щото на браузъра си имам доста защити. Пък виж, ако е заради тебе, веднагически ще си инсталирам TOR-браузър и тогаз направо му мисли, какво ще последва от тъмния нет.