Даже и инцидента в Хитрино използват " кавалите". Сега ще оправят всичко.
http://www.novini.bg/news/395618-рб-...ство.html
Преглед за печат
Даже и инцидента в Хитрино използват " кавалите". Сега ще оправят всичко.
http://www.novini.bg/news/395618-рб-...ство.html
Подобен трагичен инцидент, в центъра на града, се случи през 2009 в Италия, където са умрели 30 човека, включително майка с децата си.При дералайрането на влака на една от цистерните с втечнен газ целоста се нарушава при сблъсък с друг обект, като в последствие се стига до взрив.
Преди около 30 години още нямаше газстанции и местните кръчмари зареждат в Севлиево 2 големи около 60 л. бутилки и със самоделни приспособления прехвърлят в по-малки бутилки. В денят Х преливат в 10 л. бутилки, вътре зад пангара! Под ресторанта има мазе, склад и 2 големи хладилника ! Газта си тече по малко и се наслоява в мазето, включват нагорелите контактори и БУМ!!! Кръчмарите обгорени, а ударната вълна изхвърли целия ресторант на 50 метра на площада ! Късмет е било, че по това време вътре не е имало посетители ! Всичките бутилки,бяха здрави!!!!!!!! Няма взривени бутилки !
За съжеление това е положението.Плюем политиците, а те са наша рожба.Масово слушам само за измами, далавери, всеки мечтае да не работи и да изкарва лесни пари.Особено при младите това е в култ издигнато.България има потенциал, но проблема ни е в главата.Ако утре изкарам два лева да ги вкарам в стар мерцедес, че да се издигна в очите на хората.Умните хора, които са богатството на една нация или бягат в чужбина, или уреждат себе си и близките, другите да се спасяват, защото не виждат смисъл да се борят за общото благо.Искаме морални лидери, но за да съществуват такива, трябва средата да е такава.Станали сме мързеливи и немърливи към бъдещето си и това на децата ни.Българската нация избра по-лекия път, да оплаква съдбата си, вместо да се бори.
Не си прав ! Българската нация, нищо и никой не избра. Избраха, престъпниците от запада с манипулация , лъжи и престъпления. След това си отгледаха, електорат да ги избира, и овце за стригане!
Знаеш ли защо го направиха, защото минава номера! Виж в Сърбия, номера не мина, но сърбите не са били 500 години, под диабекирско присъствие.
Просто съдбата ни е такава, и това се използва, много умело.
Българинът е трудолюбив , това го доказват голяма част от работещите в чужбина, които искат да работят в България, но заради престъпниците не става!
А най манипулирано е младото поколение - електората. То бе въспитано в духа на Азис и Мишо шамара. Не от нас а от престъпниците с пари , които си поръчват музиката в България и ние щем не щем я слушаме.
Ти да не си мислиш, че като упражняваш правото си на глас ..той се чува някъде. Както каза един приятел "Ние в село сме 60 човека и за кмет един приятел гласувахме трима . Накрая се оказа , че той нямал и един глас"!
Искам да те попитам, ти, знаеш ли с кого, и с какво ще се бориш ?!?
А къде в мой пост се споменава за взривени цистерни, че и за две?
А защо трябва да има? Имаш разкъсване на метала в следствие на дерайлирането и разширяване на отвора вследствие налягането на течния газ.
Това също е много възможна хипотеза. Къде точно е епицентъра на взрива обаче ще кажат експертите. Това лесно се установява.
С този начин на мислене няма да се стигне далеч,Запада виновен, Русия виновна, китайците виновни и т.н.На световната сцена всеки е за себе си, а съюзи се правят заради общи цели.Намесата на Запада в България е станало с позволението на народа чрез неговата пасивност, неосведоменост или каквито си пожелаеш причини.Истината рядко се харесва, а се предпочита да се търсят винаги причините извън самите нас.
Мишо Шамара, Азис, престъпниците могат да съсипят младото поколение, при положение, че като общество и родители сме се провалили - това е неприятна истина.
Българина беше трудолюбив, но може да бъде отново,стига труда да му се заплаща.Когато българи отидат на запад в първите месеци им е трудно да свикнат с ритъма на работа, защото е свикнал на много по-бавен ритъм и по-малък обем на работа.Но така е с всички чужденци без значение дали са от Африка, Източна Европа, които нямат западната производствена култура.Тези неща ги виждам с очите си, тоест говоря ти от гледна точка на опита ми с най-различни националностти.
Мен няма какво да ме питаш, аз съм приел нещата, защото не виждам фундамент за промяна, боря се според възможностите си за близките за мен хора, те да са добре.Но бих желал по-добър живот за българите и знам, че можем да го постигнем, въпрос на воля.Съгласен съм с казаното от теб, но то е част от причините, а не основната причина.
Не за съжаление, а за огромно-съжаление. Не съм допускал, че българина е такъв "галош". Да, щом гласува със затворени очи. Не ми се спори, защото пак ще стигнем до капиталисти и комунисти, и до русофили, и русофоби. Писал съм, че българина е затрит от свои, за 50г.- не от турци за 500г. България е затрита още, когато на българина е взета земята и собствеността. Каква борба -вятър, борят се независими хора, а не гладни оставени с две голи ръце. Докато младите / и не само те / не си прочетат историята, още по - зле ще става.
Не, искрата от самите спирачки е много преди взрива.
Ти, кога се завърна бе? Кво стана с пчелите, да не би удърната вълна от Хитрино, да е образувало вятъра, който ти образува нерви?
Аз не искам да стигам далеч, и тук ми е добре, но този начин на мислене и поведение е позицията ми пред незнаещите, забравилите самозабравилите се.
От османското "присъствие" насам, България е пионка в ръцете на т.н "велики сили" !! Ние не сме фактор, а средство за тях. Това е факт! И като човек , който обича да ругае конкретно и по български , аз историята и фактите ги знам , въпреки, че и това искат да променят!
Да кажа, омръзна ми да ме обиждат БЪЛГАРИ , че съм мързелив и тъп защото съм БЪЛГАРИН .
Аз добре знам , че не е така защото живя тук, гледам си семейството, плащам си заемите и данъците , работя на две места по 6 а понякога и 7 дни в седмицата при ненормални условия и оцелявам ... оцелявам. Когато, човек е подложен на оцеляване, няма много алтернативи , той оцелява, целите и стремежите му не са така възвишени. Но ако сложиш един гражданин на европа в моите условия , той няма и един ден да оцелее. Аз обаче, мога да работя в техните условия по-добре от тях, и не ми пречи, темпа им работа.
Ние тук сме, като "последните мохикани" видели два строя , хубаво и лошо , след нас вече няма да има, история, факти и държава !
Хубаво си чатим тука, ама слизам и греда : акумулатора -умрял. crying; Доходността ми пак отиде на кино. Пак назад със 100кинта.:(
Е, няма да го зареждам през ден.:mad:
https://maxcar.bg/1925-large_default...0ah-510a-r.jpg
Някакви отзиви, иначе -еко цена 74лв.
Ниската цена и страната производител са притеснителни. Ама то си е и до късмет. ;)
Ахаа, мълчите, но пак се издънихте. Стана ясно - бедните пчелари карат само с Бош. И Десито разбра : догодина деминимис- нанай.
Този как е. За сведение на даскала -по- евтин е -72 лв.:bigsmile:
http://www.12v.bg/userfiles/productl...roduct_888.jpg
С такъв бях преди 4 г, доволен съм. Само не знам каква му беше гаранцията.
Със такъв карах до тази пролет. Две години гаранция, а на третата изгасна.
http://www.12v.bg/userfiles/productl...roduct_888.jpg
Не исках да се намесвам,но това е най-дървената марка.:laughing:
Преди 20 години си купих такъв за Ладата.Караше по 1 година и три пъти го сменях.Такъв няма да си купя никога,ако ще и 2 лева да струва.А преди 2 месеца си смених Банера на 9 години.
Ами - карък. Те проблемите идват от едно място - най-високо в чиляка. :bigsmile:
Монбат, 75 ан 8 години преди да издъхне и това на дизел който е каран постоянно. Зимата при -5 и надолу, прибран на топло. Акумулатора е като жената, трябва си грижа!!!
Изберете българското! Англичаните навремето така са се самоизвадили от голямата криза, като са купували само английски стоки, независимо от качеството - идеята е да въртим парите вътре в държавата, без да изтичат навън....циганите от 1000 години са на тоя принцип, и оцеляват добре като ги гледам.
:bigsmile: Гледам от Тутурутката , много палци са му набили на инженеро.:laughing:
В последните дни Форумът се крепи изключително от колегите от Източното Черноморско крайбрежие - не че имаме западно!
Да ти кажа, няма как да стане, щото голяма част от бизнеса е външен, и като такъв изнася парите навън, и съвсем не е заинтересован да подпомага родното производство. При него принципа е да наколенчиш доставчика, и с този маниер на работа голяма част от родните производители не са конкурентни на вноса. Ето например свинския /Кауфланд/ ни научи да плюскаме, като свине най разнообразни вносни боклуци. Колко от стоките вътре са родно производство !?
Според мен, именно за такива бизнеси, трябва да има определен лимит за вноса, и тогава ще бъдат принудени за търсят родното производство. И следствието , когато има търсене, ще има и предлагане.
Малии!!...някой ми е хакнал профила вчера!! - като гледам в оная тема за ЛР кошерите какви постове съм написал - еми не съм ги писал аз, пък и тия добиви - то ги няма и в Страната на Чудесата!!...трябва да го намерим тоя хакер!...опасния!....най-лошото е, че нищо не помня - алкохолът и висшето образование не прощават на никого!
Да са живи и здрави всички именници ! Наздраве !!!drinks;
Първоначално публикувано от freddie46 http://pchelari.com/forum/images/sty...post-right.png
За Хитрино пак ще излъжат.Нито точният брой жертви ще научим , нито причината за катастрофата.
А вероятността кука от теглича да направи гОЛЯМА Дупка в специално конструирана цистерна каква е, а и в някяква си къща и то точно в детската стая иии в ранния час да има нЕкаква изСкра иии бум. Абе бързо сменихте плочата, може би е имало обаждане, дано няма и на мен.
В тая държава където единия не може да се нареши, другия не може де си напише името без грешка, но са направили няколко милиона и с тях вече не може да се говори,е кога ще се оправиме?
Никога!
Тоя бил от второ главно,другия от спортната рота,третия с куфарчетата.
Не може да ти липсват първите 7 години, да не вярваш в нищо и да нямаш страх от нищо,и да очакваш нещо добро.
Ако си безкруполен,дебил,непокис и атеист ше просперираш.Иначе - дим да те няма.
И там оттатък в другата държава ще те посрещнат с отворени обятия, ще ти се поклонят до земята, и ще ти дадат огромна заплата, бе да се налага да я отработваш. :)
Истината обаче е на друго място. Там на запад пак се ценят мозъците и наистина могат да се уредят добре, но обикновените работяги си скъсват гъза от работа (5 пъти повече, отколкото тука). Заплатата им е малко по-висока от тука, но разходите им са 5 пъти повече от тука. Могат да спестят пари само ако се подложат на ОГРОМНИ ЛИШЕНИЯ и доброволно си ограничат стандарта на живот под нивото на този, което го живеят тука в България.
Три са изненадите, които бързо-бързо ги осъзнават избягалите от България:
1. В чужбина те винаги си остават чужденци, и на тях винаги се гледа като на ВТОРА или ТРЕТА ръка хора (да не кажа роби).
2. В чужбина се работи ЗДРАВО без хък мък и ги няма разните му там глезотийки, които в България минават пред работодателя.
3. Храната, електрониката и колите може и да са евтини, но има някои УБИЙСТВЕНИ РАЗХОДИ, от които човек няма как да се скрие. Например паркирането пред блока струва 400$ на месец. Още толкова струва например заплатата на портиера, който се издържа от живущите във блока.
И най-лошото - тамошната система ти промива мозъка и няма да се усетиш кога ще станеш длъжник на банките с няколко стотин хиляди долара. Говорим за пари, които не можеш да ги върнеш до края на живота си. И ако случайно работодателя те уволни, още на другия ден банката ще те изхвърли на улицата от апартамента, който е на изплащане. Ако те заболи зъб, ще трябва да жертваш 3-месечната си заплата, за да го излекуваш. Ако случайно се разболееш от тежко заболяване (напр. рак), доктора учтиво ще ти каже, че срещу 90 000 долара може да ти удължи живота с 6 месеца. Ако ги нямаш тези пари - отивай още утре да си купуваш ковчег. Всичко това по действителен случай.
Това в голямата си част е така, НО аз имам завършени два различни профила образование, 5 кетапа с професионална насоченост и за всичките смея да твърдя, че съм над средното ниво.
До тук добре , Но в Добрич съм работил за 3-ма работодатели и съм получавал заплата от около 1000 които не ме устройват и сега като работя за себе си изкарвам пак толкова без началник на главата си.
А имам приятели в чужбина, които нямат професионално образование, в чужбина и в България могат да работят само ниско квалифицирани професии, НО спестяват годишно близо два пъти повече отколкото аз изкарвам.
Всичко това са сигурни данни от 7 човека лични приятели.
п.п.- и в България казват плащам за преглед при лекар, а в Германия, Франция, Англия/в различни държави са/ си имам карта със социален номер или здравна застраховка от работодателя и не са плащали нищо от джоба си!
За промивката съм съгласен, всички са с намерение да продават всичко в България и да си купуват имот в чужбина и да не се връщат повече.
:bigsmile: И аз така!
Преди 12г. ходих в Германия, след това работих в Холандия. Тогава нямах още деца и карах жена ми да идва при мен ама неще.
Преди 4 г. Тя ходи в Германия по нейно желание 6 м. и като се върна вика ама ний ко прайме тука айде да заминаваме.
От тогава се занимаваме със земеделие, всичко с което се занимавахме като хоби сега е основния ни доход и съм се зарекъл, че е последното което правя в България.
п.п.-Ако реша някой ден да се откажа ще ти се обадя:ae:
Ето ви един сравнителен случай на мой много близък приятел още от детските години.
В България
- Собствен тристаен апартамент над 100 кв.м.
- Собствена лека кола
- Работи като Директор на предприятие
- Издържа 4-членно семейство (има жена и 2 големи деца тинейджъри, които НЕ РАБОТЯТ НИКЪДЕ, защото няма нужда)
- Има спестявания от порядъка на 20 000 лв. към момента на вземане на решение за емигриране
- Силно интелигентен човек с висок потенциал за започване и развитие на собствен бизнес
В Канада
- Още в преходния период (научаване на язика) успя да похарчи всички пари от спестяванията си в България и от разпродажбата на имуществото си на безценица. Стигна се дори до едни 10 000$ заем, които той така и не успя да върне до края на живота си.
- Купи си собствена кола втора ръка с параметри, по-лоши от колата му в България
- При търсенето си на работа никой не го искаше въпреки дипломата си за висше образование в областа на електрониката
- Най-после си намери работа при някакви украинци, и то най-вече защото знаеше руски език, а не защото беше специалист по дефицитна специалност.
- Работеше като девета дупка на кавала. За нула време гордоста му на знаеш и можещ човек се пречупи и психологически се превърна в послушен роб, който го командваха всики в неговия отдел, от първия до последния все олигофрени (по негови думи).
- Жена му (с висше образование) също се принуди да започне да работи като продавачка в някакъв зарзават. През всичките 8 часа трябва да стои на крака и няма право да поседне дори и за 1 минута (там в Канада да стоиш прав е изискване дори и за служителите, работещи зад гише на банка например).
- Децата му докато учеха, също се принудиха да работят, за да подпомагат семейния бюджет.
- Купиха си 90 кв.м. апартамент (по-малък от българския) с банков заем. Цената на целия договор за покупка, заедно с лихвите за 30 години, беше ....... 390 000$. Така станаха ДОЖИВОТНИ РОБИ на банковата система.
- Веднъж на 2-3 години пристигаха в България да си оправят зъбите и другите здравословни проблеми, защото в Канада не можеха да си го позволят това.
- Съзнанието им и психиката им беше ПРОМИТА от тамошната система. Всякаква инициативност беше УБИТА още в зародиш. Вечер всички се прибираха убити от работа, хапваха набърже, изглеждаха някой сериал и това е. Животът им се превърна в една безкрайна робска цикличност, без никакви надежди за измъкване и издигане в обществото или в службата. Не остава никакво време за обмисляне на някакъв собствен бизнес, а какво остава за реализирането му.
- За да си стабилизират психиката си ИЗМИСЛИХА ОПРАВДАНИЕ, че всичките техни САМОЖЕРТВИ, направени в този живот, ги правят заради децата си, надявайки се да им дадат по-големи шансове за успех от тези в България. Да, ама в България децата им бяха горди, че баща им е Директор, и бяха амбициозни, а в Канада също развиха РОБСКА ПСИХИКА. Това е достатъчно, за да им убие всички шансове за успех в бъдещия им живот.
- Раковото заболяване и смърта на моя съученик разрушиха дори и малкото надежди на семейството да се измъкне от така създалата се каша.
- Какво се е случило нататък не знам, защото връзката (комуникацията) се прекъсна. Вероятно банката ги е изхвърлила от неизплатения апартамент и в момента жена му и децата му са беззащитни и мизерстват на дъното на едно ЖЕСТОКО ОБЩЕСТВО. Вече не си идват и в България, вероятно защото не могат да си позволят самолетните билети.
Та това е трагедията на живота на един умен Българин и неговото семейство, дръзнали да емигрират в Канада уж за по-добър живот.
Вероятно някои от емигрантите в чужбина успяват, и наистина си подобряват живота. Това всички го виждаме. Не виждаме обаче хилядите нещастни съдби на хилядите провалили се, за които така и не научаваме нищо за технате съдби. Имам например друг приятел, който имаше голям мерак да стане готвач на западен круизен кораб. Напусна България и повече не получихме от него ни вест, ни кост. Дори и не знаем дали е жив.
Понятието "Успех" има индивидуални измерения за всеки един от нас.
Яжте, пийте и си носете новите дрехи.
http://www.novini.bg/news/397597-суп...буди.html
Кумунизма е на запад.
Попитали еди колко си човека - какво правят на тъмно.Топ отговора е крадем.
Без коментар.:laughing:
Аз на времето ходих с едни такива:bigsmile:Всички си викаха Гоше.Питах ги що си викат така.Казваха,че ако ги чуе някой ще търсят гошето:bigsmile:
Някои и през деня не спят.
Занимавал ли си се с търговия?
Аз последните 27 години това правя ща не ща! Стоките продавани в големите вериги нямат нищо общо, като качество, с тези продавани в Западна Европа! Всички по-големи западни фирми си изградиха заводи в Източна Европа, където произвеждат нискокачествени стоки предназначени за източния пазар, като основната им дестинация бе Русия, Украйна и т.н.н. От тези заводи идват и стоките в нашите вериги и те са със силно занижено качество. Това е защото сме малък пазар. Това бе и причината да развалят добрите връзки между България и Русия, за да се наместят западни фирми на този пазар, а ние имахме добре разработен пазар и наложени марки там! Руснаците почнаха да се усещат и забраниха продажбата на много западни стоки в Русия, не само по политически причини, а защото качеството им е отвратително, дори и за руския стандарт! Е сега тези същите изхвърлени от Русия стоки се продават у нас и в Румъния, с баснословни печалби и съсипват нашето селско стопанство и производство! Обърни внимание, какво пише на опаковките за мляко, сирене, месо в Лидъл. Произведено за Лидъл България, село Равно поле софийско! Та в момента село Равно поле е с най-много крави, ферми, мандри, транжорни и каквот се сетиш още! Ами смях. Само се преопакова стоката и се продава на нас глупаците, защото сме си прости и сме си дали гъза за без пари! А по закон, на опаковката трябва да пише: Страна производител; Район на производство, за месото и млечните продукти; Производител; Вносител или дистрибутор, освен всички други необходими данни. Е затова ядем полски картофи и ябълки, млякото е полско, чешко и румънско, но не и българското, както и сиренето и сметаната, а месата един господ знае от къде са!
Та така. Поинформирай се малко.
На всички Честита нова Година! Преди всичко здраве и успехи! Много мед, но и добри пазари и приходи от него!
Напълно правилна констатация. Отдавна, и не само у нас, евтините боклуци изместват качествените стоки, и зооинж. Матеев го е споменавал някъде из темите. Явлението го има по целия свят, но особено силно се проявява в страните с ниска покупателна способност на населението. А "произведено за" само прилича на "произведено от", но няма общо едното с другото. Аз, като прочета етикета и не видя, или не мога да разбера кой е производителя, изобщо не си го купувам. Много от хората обаче изобщо нямат избор и щат, не щат, поради липса на възможност, са принудени да купуват най-евтината стока. Не че не им се иска луканка от 50 лв килото, направена от месо, ама се харчи масово салам и кренвирши "народни". Каквото се търси, това се и продава.
То истинското сирене българско кой ще го купи аз карам на един големите бг производители сирене на забележи 10.10лева цена и като сложиш 15%за магазина кой ще го плати еденици имат възможност
Нашите управници докато си лъскат егото и се вживяват че са демократи,и разрешиха да се унищожи всичко, хак ни е.Заслужаваме си участта която не се знае до кога ще продължи.
Научете бат Бойко да гледа пчели и работата ще потръгне
Да ама те и хапят.Не се знае дали му се иска на него да го хапят, може да е алергичен.
Агро,тези продукти с ниско качество имат много по добра печалба от висококачествената стока,за това съм на сто процента сигурен.Тази нискокачествена стока ния продават на цени като на Запад.Нашите хайдути ще са постоянно на линия, западняците ни мародерстват в движение.Огромният проблем на нас българите е ниската ни самооценка и силното чувство за самоунищожение.
При много ниски температури мозъка изфирясва и има голям риск от инфаркт.:bigsmile:
пп.горе пише : цена на меда, а не на сирене.
стига сте плюли Лидъл, 2/3 от пчеларите коват с такери от там.:bigsmile:
Висококачествената стока, какъвто ще марж на печалба да има, просто няма кой да я купи, защото е скъпа още от производството си. Скоро се върнах от Калифорния, там са същите боклуци по евтините магазини, цените като тука, ама в долари. Само дето плащат на обикновения работник 12 долара на час, естествено срещу съвестна работа. Месечната вноска за нова нискобюджетна кола на лизинг е нещо от рода на 160 - 170 долара, бензина е почти наполовина по-евтин от тука. Ама пък други неща колко струват, леле, сякаш парите за нищо ги нямат. Тия хора са роби на парите, но май не го съзнават. Изобщо не им завиждам.
М-дааа!
И след това се чудим, защо сме на тоя хал.
Понеже някой кове с такери от Лидъл, та дайте всички да си купуваме боклуци от там! Ами замислете се за българските производители. Та и вие сте такива!
Замислете се един производител, различен от българският, колко по-големи субсидии взема? Замислете се заемите които ползва с какъв процент лихва са, и колко е вашата? Замислете се, че за построяването на веригите Лидъл и Кауфланд/ защото собственика е един/, Европейската и Световната банка им отпуснаха кредит от 800 милиона евро/повтарям осемстотин милиона евро!/. КОЙ български търговец е получил такава нерегламентирана помощ, което е протекционизъм, забранен със закони в Европа. Да де, ама за германците не важи! И след това нямало нелоялна конкуренция и всичко било на пазарен принцип, нали?
И парадокса е, че много от стоките продавани в Западна Европа, с много по-добро качество, от предлаганите у нас, са на цени по-ниски от тези в България!
Ха сега си представете и за какви шарани на имат и как ние си кълвем на гола кука, а те си правят пачките! И след това нямало да загиват малките производители и нямало да обезлюдява България.
Ами ще обезлюдява, а след 10 години няма да има и пари за пенсии, защото няма да има КОЙ да произвежда и всичко читаво ще се е изнесло от тази държава.
Та подкрепяйте чуждото, но недейте тогава да питате, защо цените за вас са такива и няма кой да ви изкупува и продава меда!
Хубаво де, дали им назаем, но ще го връщат. А ние дадохме няколко милиарда покрай заемите на едни хора от КТБ, които никой няма намерение да връща. И дотук сме платили 2,6 млрд за Белене и нямаме почти нищо насреща, а уж щеше да струва общо 4,6 млрд. Това пак империализма виновен навярно. И продължаваме с даването на милиардите, сега санирането е на мода. Ама се отплеснах, а темата е за цената на меда.
Е това е друг спор, но ако държиш ще ти отговоря подобаващо.
И всяка година даваме между 600 милиона и един милиард за двете американски централи. И добричките банки даващи ни на нас заеми са само с едни 1,1 милиарда печалба за миналата вече година, за 11 месеца. Сигурно се дължи на ниските лихви които плащат балъците, като мен, дето сме теглили кредити, за да правим бизнес в България. Интересно е и колко добрички фирми са инвестирали във ВЕИ-та и с колко е по скъп ток от тях. Ама това са нашите братя демократи, та нямаме право да им се сърдим! И макар да не одобрявам крайностите и в двата строя, е нужно все пак да се направят нЕкои съпоставки. Колко имахме до 1989 година и колко имаме сега. Във всички области, а не избирателно.
И все пак интересно е за този омразен проект в Белене, защо има желаещи в момента да инвестират, след като е пагубен и губещ за държавата! А за КТБ-то не са ни виновни мръсните комунисти, а сме си виновни ние и нашите "псевдо демократи", които допуснаха, а и участваха умишлено в тази измама на века!
Колега , на всичко което пишеш и сам си вярваш, мога да кажа само едно: Плюнчи здраво пръсти и гледай да не изпуснеш червената бюлетина, след 3 месеца. И преди да почнеш да ми отговаряш подобаващо, припомни си, че България беше фалирала държава. Че по същото време фалира целия СОЦ лагер и неговия създател.
пп. Сравнявайте се с Европа, но знайте, че няма как да сте равни с тях.
Тука не ги държа.:bigsmile:
http://dox.bg/files/dw?a=46a8bdc1a5
Колега,
Когато някой няма какво да каже, прехвърля нещата на политическа основа!
Аз съм мръсен капиталист, според някой и имам 25 души персонал, та не ми ги пробутвай тия. Винаги съм гласувал със синя бюлетина, с изключение на последните избори, когато гласувах за Радев, за да си подаде Б.Б. оставката! България в момента няма нищо общо с демокрацията, а е една мизерна бананова република, за огромно мое съжаление, и е десет пъти по-зле, отколкото 89 година, когато бяхме фалирали! Но трябва да се мисли и анализира!
Успешна година!
Имам какво да кажа, но е самоубийство да го правя за някои хора. :(Ей такива капиталисти, като теб са ми много интересни, с носталгията по соца. Недоволен си от положението в момента и явно храниш 25 човека, не за друго , а само защото си добряк.:bigsmile:
За нещата около 89г. писах в другата тема, но няма коментар.
Ето: Преди 89 една перална--=на 3 заплати.
след 89 с една заплата--2бр.перални.
преди 89г. един телевизор - =4 заплати.
след 89г. с една заплата --2бр. телевизори.
Допълвам: бензин -1982г -цена 0,90 лв. -заплата 200лв.-=220литра
бензин-2016г-цена -2,00лв.-заплата 1000лв.-=500литра
хляб 1989г -цена 0,50лв- заплата 220лв.-=440 хляба
хляб 2016г-цена 1,00лв.-заплата 1000лв.-= 1000хляба
пп. цените са за Бургас, а заплатата-това, което аз съм получавал.
Малко странно се получава. Защо сравняваш нещата с мизерната заплата от 1000лв? Хората вземат по 2000-3000лв като прости програмисти или системни администратори. И защо правим сравнение с битовата техника, която е претърпяла за 25 години огромно развитие и поевтиняване, но не се произвежда вече в България? Дай да сравняваме нещата които ние правим - чушки, домати, мед и масло, мляко и сирене. Ама не били съвсем наши и не били истински. Еми каквото сме си надробили, това сърбаме.
Ако сравнявам с твоите заплати, нещата ще изглеждат още по зле за времето от преди 89г.:( Да сравнявам чушки и домати : Сигурно сега са по-скъпи, но ТКЗС-та фалираха, тези които трябваше да се самозадоволяват /какъв почин само/ :bigsmile:избягаха на запад, така, че е нормално.
Тъй де, нали и аз това казвам, да не търсим причината там, където тя не е /световния империализъм/, а да погледнем себе си и липсващия ни морал.
Колкото до американските централи - не са ни ги натресли отвън, ние сме си ги поискали. Сега си ги плащаме, както щяхме да правим и ако сами ги бяхме построили /предполагам, нашите айдуци щяха да са откраднали по време на строителството два пъти повече пари и е възможно още да имахме два гьола на тяхно място, като репетиция за Белене/.
Помня, че тока беше 2 стотинки дневната, 1ст. нощната, кубик вода беше 1ст, а сега 175 пъти по-скъпо!! - ха-ха!..зависи кой какво сравнява....навремето картите за море бяха по 2 седмици, а сега отиваме за 5-6 дни и айде обратно на тръстиката, някои семейства ходеха и след морето още 2 седмици на балкан/планина. Щастието не е в парите и високия стандарт на живот - направено е изследване сред американците навремето през 60-те г. и сега, и се оказва, че процента на щастливите хора тогава е бил по-голям, отколкото в наши дни....при нас действа носталгията на хората по младините, която се асоциира със соц.времената, човек трябва да се радва на всеки един ден живот, и да намира щастието в дребните и ежедневни неща, които му се случват и заобикалят.
Страни износителки на мед за 2015 г (процент увеличение спрямо 2014г.)
China: US$213.9 million
New Zealand: $198.5 million (up 130.5%)
Argentina: $163.4 million (down -26.8%)
Mexico: $156 million (up 72.7%)
India: $119.9 million (up 60.7%)
Vietnam: $109.4 million (up 64%)
Ukraine: $95.5 million (up 243.6%)
Brazil: $81.7 million (up 15.3%)
Hungary: $75.2 million (up 25.9%)
Uruguay: $45.5 million (up 4.8%)
Romania: $39.9 million (up 5.8%)
Chile: $39.3 million (up 40.7%)
Spain: $28.8 million (down -19.3%)
Turkey: $25.1 million (up 381.4%)
Bulgaria: $34.7 million (up 34.6%)
Страни вносителки на мед 2014г: (в милиони долари)
United States: -US$581.6 billion (net export deficit up 53.1% since 2011)
Germany: -$177.9 million (up 13.1%)
Japan: -$117.2 million (up 0.1%)
United Kingdom: -$110.4 million (down -8.5%)
France: -$95.1 million (up 15.3%)
Italy: -$40.7 million (up 60.8%)
Hong Kong: -$39.3 million (up 134.1%)
Netherlands: -$35.3 million (up 1.7%)
Saudi Arabia: -$32.7 million (up 36.2%)
Switzerland: -$32.1 million (up 1.5%)
Australia: -$21.1 million (down -389.3%)
United Arab Emirates: -$19.4 million (up 14.5%)
Singapore: -$18 million (up 65.7%)
Sweden: -$16.9 million (down -14.1%)
Poland: -$16.2 million (down -29%)
Първата група са селкостопански развиващи се държави с обезценени валути и липса на алтернативна заетост.
Вносителите на мед са както забелязвате индустриални държави с най-високия жизнен стандарт в света, където хората работят професии с добавена стойност и предпочитат да купуват мед.
Та къде ми предлагате да си продам меда в САЩ, Германия, Англия, Италия, Франция за долари и евро или в Русия или Серверна Корея за хартийки с които само да си избърша задника?
Това са страните вносители на мед и ако не ни харесват може да се пробваме да го изнасяме и на Марс.
Въй,
Вие тук сте заформили един малък "сексуален" спор! Явно всички почиват, а аз лошия капиталист съм на работа. Що ли? Сигурно щот съм глупак и трЕбе да внеса нЕкой и друг данък, та да има циганчетата, какво да ядат!
Хайде да погледнем на нещата малко по-глобално, а не да се концентрираме на определени стоки!
България 89 гонеше 9 милиона население, а сега сме под 7 милиона. В никоя война не сме губили толкова много младо, здраво и работоспособно население. И не ми възразявайте, че те всичките са живи и здрави, но са по чужбината, защото техните деца остават в тази чужбина, данъците им пак там, а за вас и мен пенсии ще има на кукуво лято!
Циганите тогава бяха 30-50 хиляди, а сега са над милион. Тотална промяна на генофонда и то упорито стимулирано от нашите сегашни "демократи"!
Външният дълг бе под 10 милиарда, а сега гони 30 милиарда, но не сме фалирали??? ГолЕм смях!
Имахме 120 хилядна армия, а сега не можем събра и 40 хиляди!
За 45 години слушкане на СССР получихме от там над 800 реактивни самолета, и имахме по-голяма авиация от Турция и Гърция взети заедно!
А сега, след 27 години демокрация, нямаме ни един нов самолет, а сме все още с омразните ни руски самолети миг 29. И се готвят за поредният обир на държавата, със закупуването на самолети трета употреба от братските ни "демократични" държави!
Имахме здравеопазване, а сега влезеш ли, не дай си боже в болница, или си плащаш, или те изнасят умрял от там!
Имахме някакво селско стопанство и изнасяхме селскостопанска продукция, а сега внасяме тотално от съседните ни и не само съседни държави. Същото важи и за животновъдството!
Имахме не лошо образование, а сега имаме едно лошо образУвание.
Тотално затрихме всякаква промишленост и нарязахме на скрап заводите, но внасяме вече майсторски от всякъде.
"Нямаме" никаква престъпност, но в замяна на това всички къщи сгради и офиси са със решетки до третите етажи и са задължително със СОТ, а най-проспериращите фирми в държавата са тези за охрана!
Да не коментираме законодателство, съд и прокуратура, щот там е жална ни майка!
Пример за подражание не са успелите хора и можещите, знаещите и създаващите иновативност, а цицо-гъзо-бузестите каки и момченцата с дебели вратове, два пръста челце и БМВ!
Та няма смисъл да продължавам. Който разбрал разбрал, който не е, за негова сметка.
Не хваля старото. Имаше много отвратителни неща в него и семейството ни е потърпевшо от миналото и комунизма!
Но защо не взехме хубавото от него и не продължихме да надграждаме, както направиха Чехия, Полша, Словакия и т.н.н., а трябваше да съборим и унищожим всичко и сега да се мъчим да го създаваме на ново!
Каква е тази орисия на България?!
Тежък случай. Ама нищо ново- БСП още държи 17%. Винаги съм се чудил, как уж умни хора търсят вина в промяната и демокрацията, а пропускат сбъркания соц експеримент и всички последици от провала му.Като чета такива неща, как СССР ни давал, /подарявал /направо ми идва да се гръмна.crying;
Е нема такъв друг народ у европата.:(
Отговора се крие тук:Така тъпо като нас не постъпи никой!!! И още нещо. Когато 89-90г с жена ми, заслепени от идеите за по-добро бъдеще ходехме по митинги, тъста ми, вече на преклонна възраст, преживял и фашизъм и комунизъм ни каза една приказка: "Не се радвайте. До сега хранехме сити въшки, сега ще храним гладни!" Оказа се дяволски прав!Цитат:
Но защо не взехме хубавото от него и не продължихме да надграждаме, както направиха Чехия, Полша, Словакия и т.н.н., а трябваше да съборим и унищожим всичко и сега да се мъчим да го създаваме на ново!
Ще стигнем пак до народопсихологията и някои патриоти много се засягат ,но ние постъпихме тъпо и след 9-ти. Незнам, защо вечно искате да сте като Чехи, Унгарци, Поляци -Нестава! Чехи и Унгарци видяха сбъркания соц модел , още 57 и 68г. Поляците никога не са правили национализация на земята. От там тръгна промяната.
Да ме прощават патриотите , но когато Европейските народи са се развивали, ние 500г сме били в мрака. Жалкото е, че и при днешните постижения и комуникации, много хора са си пак там.
Много си прав колега,не може да си събориш къщата до основи ,да нямаш пари и средства и да искаш да правиш подобрения или да строиш по-хубав дом.2008г. за пръв път пътувах до Румъния,и като видях че заводите им работят на50 процента, селата им пълни с деца ,млади хора,народ,във всяко село националният им флаг вдигнат и полицейска кола във селото.А при нас какво е 1 полицай на 13 села пълни със стари хора и гладни цигани които не искат да работят за по- малко от 50 лв.И се възпроизвеждат като зайци.Присмиват ни се че работим за без пари,а те живеят ден за ден,иска да му се плати добре,а работата му не отговаря за добре свършена работа.Унищожихме всичко,а изкаме да сме добре.Не ни чака нищо добро,такава вандалщина не съм въждал.Защо е съборено всичко до основи,не могло ли е да се използва за нещо друго,а всеки е грабил и развалял като е взимал като дялов капитал.Като след война сме,празни села,пусти улици и обрасли с бурени дворове.А там преди е било обработено и е имало и животни,сега пълно с белки,лисици и змий,а нощно време чакали се разхождат по-улиците.Сърбите война водиха,и се съвзеха,а ние без война сме като след война.Селата бяха пълни с хора и имаше много животни като,крави коне ,магарета,овце.Тези животни опасваха тревата,и отдолу излизаха медоносни треви а сега само тревистни бурени който не пускат нищо.И това ли е хубавото за което хората излизаха на митингите през 1989г.Икономически и пазарно ни завладяха.Кога ще се събудим от тази летаргия.
Сами сме си виновни! Човек, каквото сам си направи, никой друг не може.
За много години, да сте живи и здрави !!! Нека бъдем по оптимистични, стига противопоставяне. Замислете се по един въпрос на глед маловажен. Тези които напуснаха България след 1989 г. заслужават ли тази прекрасна природа и климат ? Те винаги може да се върнат, никой не им пречи. Това което сме имали и сме го загубили е духовността, вяра, не е задължително да си религиозен, воля, борбеност и любов към родината. Всичко материално си го имаме, загубили сме нещо което е отвъд материята.
Бъркаш нещата! В България национализация на земята никога не е правена. Да, създадоха се ТКЗС, къде доброволно, къде доброзорно. Иначе нямаше начин да се мине от Белчо и Сивушка към тракторите и комбайните. Държавата ги подпомогна в началния период с ДЗС и МТС и нещата потръгнаха. Та ние хранехме половин източна Европа с плодове и зеленчуци, СССР ядеше наши домати, пушеше български цигари и пиеше нашите вина. Да не говорим за корабите с живи агнета за арабите и със замразени пилета за Куба, срещу които получавахме кораби с нерафинирана тръстикова захар. Сега какво от тези неща изнасяме? Трънки!
Какво стана огромните напоителни системи в Дунавската равнина и Тракийската низина? Отидоха за скраб! А сега внасяме плодове и зеленчуци от Гърция и Македония, чесън и боб от Китай и магданоз от Египет.
Бъркам, ама в това, че изобщо пиша. Без ТКЗС щели сме да останем без трактори и без комбайни с Белчо и Сивушка. Ще умра от смях. Сега без ТКЗС -да не би да копат с мотики на ръка. Ама чудно, що ли не виждам руски машини.
Като сме въртяли такъв успешен бизнес, защо фалирахме. Защото сделките бяха : кон -за кокошка. След 90 г., като теглиха чертата - великите ни дължаха 400 милиона долара, от неплатени доставки. Няма да го признаеш, знам ти възгледите.
пп.да не кажеш, че бъркам нещата.:bigsmile:
" България и Русия подписаха междуправителствено споразумение за погасяване на остатъка от дълга на бившия СССР към България, въпрос който оставаше неуреден в продължение на 20 години. Общият обем на задълженията е бил около 100 млн. долара. Москва се беше ангажирала да го изплати изцяло до 2004 г. чрез доставка на ядрено гориво за АЕЦ Козлодуй и специална продукция за българската армия. Това споразумение обаче не беше изпълнено заради различни обстоятелства. За България няма да има никакви финансови загуби от преминаването на този дълг от неговото стоково измерение към парично,коментират експерти"
Въпроса с фалирането на държавата е доста интересен.
Аз имам по-РАЗЛИЧНО мнение и то е следното: Фалирахме, защото ни управляваха прости и некадърни хора/като сегашните/, които и на всичко отгоре бяха грандомани.
Парите потънаха в една камара огромни предприятия като Радомир, КТМ Русе, Кремиковци, Химко, Дебелт и т.н.н. които източиха живителните сили на икономиката. Нашите партийни величия гледаха, какво става в СССР, и искаха да се мерят по него, но няма как да сравняваш една 7 милионна държава с една 260 милионна примерно. И като потребление и необходимост от такива предприятия, и като суровинна база, а защо не и като управленчески, инж. и работнически състав.
А България трябваше да се развива в коренно различно направление, като се набляга на дребните и средни предприятия и на производство с висока принадена стойност, нещо актуално и днес.
Да не забравяме и голямото крадене и влагането на пари в Научно-техническото разузнаване и закупуването на заводи на запад, които след псевдо демокрацията така и не бяха потърсени и бившите другари от ДС и БКП си ги "приватизираха" за без пари!
Е има и други фактори, но за мен тия са основните!
Че системата бе наложена със сила съм съгласен.
Че избиха 30-40 хиляди за няколко дена по 9-ти също! Че избиха още 200-300 хиляди в лагерите в последствие също. И това бе цвета на нацията и предприемачите!
Но какво е образУванието на Бай Тошо и Пенчо Кубадински, примерно и с какво се занимаваха те?