Цитат Първоначално публикувано от различен Виж публикацията
Въпроса с фалирането на държавата е доста интересен.
Аз имам по-РАЗЛИЧНО мнение и то е следното: Фалирахме, защото ни управляваха прости и некадърни хора/като сегашните/, които и на всичко отгоре бяха грандомани.
Парите потънаха в една камара огромни предприятия като Радомир, КТМ Русе, Кремиковци, Химко, Дебелт и т.н.н. които източиха живителните сили на икономиката. Нашите партийни величия гледаха, какво става в СССР, и искаха да се мерят по него, но няма как да сравняваш една 7 милионна държава с една 260 милионна примерно. И като потребление и необходимост от такива предприятия, и като суровинна база, а защо не и като управленчески, инж. и работнически състав.
А България трябваше да се развива в коренно различно направление, като се набляга на дребните и средни предприятия и на производство с висока принадена стойност, нещо актуално и днес.
Да не забравяме и голямото крадене и влагането на пари в Научно-техническото разузнаване и закупуването на заводи на запад, които след псевдо демокрацията така и не бяха потърсени и бившите другари от ДС и БКП си ги "приватизираха" за без пари!
Е има и други фактори, но за мен тия са основните!
Прав си, само бъркаш причините. Не са ни управлявали прости хора /учеха в СССР/, а системата беше сбъркана. Освен това беше наложена със сила.