Грешка,беше по рано...
Преглед за печат
Информацията за използването на 2-те неща е от преди 80-90години.Прилагането им профилактично епредотвратявало появата на,,каменно и варовито''пило. В м.оя случай,ставаше въпрос за 10-20 мумии.Аз съм нов и научих това,след заболяването.
Може ли да споделиш точната рецепта? Чубрицата цъфнала ли трябва да е, аз имам балканска, предполагам, че е тя? Благодаря. При нас най-голям ефект има смяна на майката и пръскане с Био апис пробиотик.
Мирославе,варовитото и каменното пило са резултат от прекомерната влажност в кошера.Тя е причина за появата на спорите на плесените. Плесента Ascosphaera apis причинява варовитото пило по пилото и много рядко поразява и възрастните пчели.Лечение–отстраняван е на влагата/подмяна на плодника със сух/ и премахване на поразените пити с пило.От там на татък пчелите се справят сами.Същото е и за каменното пило.
Лимонената к–на не е решила проблема.Ако и догодина са същите пити,то отново ще го имаш този проблем.Това е само мнение,не задължаващо никого.
Здравей те ,
само една подробност , каменното и варовитото пило са резултат на увреден ген на майката ,
не само ,че не трябва да правиш майки от тези кошери, но трябва да ги подмениш при първа възможност,
и търтеи не трябва да имаш от тези семейства.
Нямам влага,с изцяло мрежести съм,никога не съм ги затварял и в две годишния ми опит нямам плесенясване,проблема го създадох аз- прекомерно разширяване,(трябваше ми градеж),отделно две отводки се задушиха при транспорта,пилото ми се видя читаво и го придадох за "подсилване" на слаби отодки???!!Списъка с л...на е дълъг...За такива опита учи,скъпо взима, обяснявя подробно.При втория преглед имаше шепа ларви на дъното,реших да паля пушилката за сяра,но...сърдце не дава.Само това не бях пробвал(и смяна на майката)След втората 0,5 хранилка за сега са О.К.Между другото сме от един град..е сега вече съм малко от Врачанско.
Случайно или не,при мен се появи 3 дни след като свалих термоизолацията.
Смени майката и ще се оправи.Пиша от опит.
Колко дни след запечатването на пилото се проявяват признаците на болестта?
При мен всички болни ларви са само в старото пило с което си дойде отводката. При това, запечатано в последната седмица/10 дни не виждам признаци на аскофероза.
Аз по начало слагам по малко количество лимонена киселина в сиропа на пчелите. Така, че без да съм знаела може би съм ги излекувала. Вчера им дадох ударна доза с директно напръскване по описаната в темата рецепта на Д. Дамянов.
Може би още в първите, защото, ако забелязваш изнесените ларви са още доста малки. Възможно е да са се излекували, защото това е бактерия и ако се унищожи, то пилото си се развива. Да кажа и още нещо. Директното пръскане върху пилото не се препоръчва или по - точно, аз не го препоръчвам. Понякога от такива пръскания се получава именно това явление.
Не е нужно да се пръска пилото, само пчелите. На питите на които няма пило пръскам директно. Пчелите от пилото ги тръсвам върху някоя от празните пити и ги пръскам. Разбира се, това го правя в топъл и тих ден, когато няма опасност за пилото.
Сиропа някои го пили, други - не, затова смятам пръскането за по-сигурно.
Питата на снимката беше поразена много. Едва ли ще се оправи това семейство, а щом е отводка със сигурност няма да се оправи. Аз бих унищожил но на вас ще вие ценна и ще си поиграете да лекувате. Ще ми е интересно да споделите на есен и към април 2019г. Успех.
о.О
Щом смяташ, че със сигурност няма да се оправи, какво точно очакваш да споделя наесен или догодина?
Заболяването не ми се струва много опасно, а и методите за лечение, описани тук ( йод или лимонена киселина) са евтини и достъпни. Защо да убивам цялата отводка? Още повече, че в прясно запечатаното пило няма признаци на заболяване засега.
Опита говори в посока на напушване със сяра вечер, загробване на пчелите, изгаряне на рамките и обгаряне на кошера.
Итересно ми е на есен и на пролет, защото предполагам, че сега ще успеете до голяма степен да подтиснете заболяването , но на пролет ще избухне отново.
Споменатите методи за лечение са "меки" , щадящи и са по скоро нещо като хомеопатия. Имат ефект при по леки форми на заболяването (10-20 поразени личинки). Процента на оздравелите семейства е далеч под 100. Те просто не атакуват заболяването, а подпомагат пчелите да се преборят сами.
Лимонена кисилина не е лимонтозу !
От заболяването страдат ларви само в един и същ стадий на развитие. Дали сем. е доста заболяло се съди по количеството заболели ларви по питите и изхвърлените такива по дъното и пред прелката, а не дали има заболели ларви в различни стадии.
Успех.
Набързо да спомена : при мен опита говори друго. Лекува се без проблем, нямам случай на повторно проявление на оправено семейство. Откакто ползвам Hive Alive ,има тенденция да забравя що е туй -варовито пило.
пп. Това е мое мнение , всеки може да прави каквото иска с пчелите си.
Моето наблюдение е че в повечето случаи има рецидив.
Където се закучи сярата помага много...
Това е сега семейството, което лятото беше болно от аскосфероза След лечението тогава, вече никога не прояви признаци на заболяване. Сега ми изглежда доста добре, събрало е
запаси, храни се добре, пилото е само на 2 рамки люпещо се. Надявам се да иззимува и напролет ще информирам форума пак.
Прикачен файл 9735
Ще го бъде, настанила си го в най-добрия възможен кошер.
Здравейте!В тази тиха и ясна понеделнична сутрин питам:На опаковката на пакетчето на щом пише ,,лимонтузо",значи е винена киселина,а трябва да пише лимонена киселина,за е такава.Впрочем на външен вид и мирис, каква е разликата?
Лимонтузу е турската дума за винена киселина - "като лимон". Напоследък на пакетчетата си пише винена киселина поне в задължителния етикет за съдържанието. За да е лимонена, трябва да пише лимонена.
Здравейте! Днес открих няколко килийки с нещо, което е абсолютно черно на дъното им. Питата е нова, не е люпено пило, позалято е с нектар и само тези няколко килийки са черни. Троши се леко, като набит прашец е, само че черен. Дали не е обикновен прашец, заразен с гъби- аскосфера апис? А пък няма варивито пило, изхвърлено.....
Тъкмо сега цъфти...
Всички препоръчват смяна на майката с такава с по-добри хигиенни навици. Дали майка, произведена от маточник на болно семейство също ще е болна и нефелна???
В леки случаи семействата се справят, но в повечето случаи, ако не им се помогне постепенно си заминават/загиват. При произведена от тях майка нещата не се подобряват. В такъв случай е по - добре да се вземат радикални мерки и семейството да се премахне. Кошера да се обработи и да се засели с ново. По изгодно е отколкото да се хабят нерви, средства и време за оправяне на болното. Хубаво го давам този съвет, но рядко вземам горелката. Старая се да ги оправям, но това аз съм си го решил, че ми е от полза.;)
И аз така правя.Но според враговете на Майко производителите, майката се убива, и пчелите си произвеждат свищева.Идеята е ,че може би, ларвата може би е придобила някакъв имунитет.След пренасянето на Майката, пчелите се прехвърлят друг кошер на восъчни основи.Не че съм го правил за варовито пило.Преди години го правих за гнилец- и работи!
Ама хич не си сбъркал в този твой пост. Ако си го научил това от Моисей,значи той чете задълбочено постовете тук и след това ти го е преподал в час по пчело знание когато те е привикал за да те научи това–онова по пчелите.С една дума– Моисей учи от тук всичко и след това го преподава на четящи като теб по диагонала.:laughing::bigsmile:.Не се сърди,не си само ти. Ти поне като те жилна си вземаш забележка и си доста време в час,а виждам че си запомнил какво да правиш в подобна ситуация.Но другите не само не възприемат,а дават индикация че поста ми е спам,подържани от някои мастити тук знаещи пчелонаблюдатели.Но то си е за тяхна сметка.Има една приказка–остави го сам да се дави в собствените си го..на.
Да бе да.
Миналогодишнато ми най силно семейство е със свищак от семейство де се мъчеше с Аскосферозата много време дори и зимата избута.
Между другото чат пат си имам варовити пило прекомерно разширявам напролет смяна на майките помага средно 3 от 5. А аз си ги пускам да си правят от тяхната си майка що да им натрапвам мащеха и да ги стресирам.А и разчитам и на търтейте а те са бая от генетична гледна точка.
Това какво общо има със заблудите пчеларски де им робуваш.
Влез в пчеловод и прочети темата за кемеровската система ще се учудиш колко пчелари не придават чужди майки и си работят със свищачета.А ни броя на кошерите ни годините практика са им малко на някой от тях
Най лесния вариант смачкваш на майката главата пускаш я между рамките не се занимаваш с глупости и си пиукаш.От 5 семейств 3 се оправят.
Търтовки варовито пило и рояци бая видях тия години ама това са бели кахъри важното е че пчелите са ми дзен щастливи а аз ходя все по рядко а и кога ходя баш ги не ръчкам като Друмев.
Ами това е нормално различни хора сме а и в това е красотата в царствотото на хобитите.Разнообразието.Бог Шива в Тантра казва на Парврати 114 ако не бъркям но тям някъде начина за постигане на нирвана.Целта е една но пътищата са различни просто защото сме различни кой по кой пъти върви няма значение стига да му е густо дори и да не го извърви няма значение.
Никой не спомена методите на третиране с йод и лимонена киселина. В лека фаза на аскосфероза според мен помагат. На мен лично метода с лимонената киселина ми е помагал няколко пъти, но е било винаги в начална фаза.И както казаха повечето - смяна на майката. Според мен са калпави гени или голямо преразширяване рано напролет!
Ако питите са чисти от мъртви личинки и всичко се изнася и изхвърля от пчелите смяна на майката не оправя нещата. Тя ще е невинна жертва.Ако има мухъл по крайните пити и стените на кошера, ако и кошера е на усойно място смяна на пчеларя ще помогне за оздравяване на пчелите.
Някой ползвал ли е този вариант и евентуално отзиви?
Какво ще рече ударно подхранване? Пълна хранилка догоре?
Прикачен файл 11668
Да, но в момента на смяната установих едно семейство, с десетки мумии по дъното, т.е. още преди дъната. С какво ли не му "баих" - няма оправяне. Смених му майката с цяло помощно семейство. Старите рамки аут, друг сандък, неговите пчели ги стръсках далеко, но летящата пренесе заразата и на края го ликвидирах.
В няколко имах леко проявление на болестта, но сироп с лимонена киселина оправиха нещата. Изръсих се за Hive Alive, като има дадох профилактично на 4 пъти с последното хранене. А за дъната и добива съм доволен - възвърнах си инвестицията, а труда е бонус за пчелите. :)
Цял кошер трудно се затрива - поне за мен. Ще го мъча!
Малко повече предистория:
Семейството е миналоодишно от отводка, която си направи майка. Зазимих го на около 7 рамки, но имаше стари пълни с мед, които им оставих.
На пролет забелязах, че започнаха да изхвърлят ларви. Не голямо количество - 20-30.
Започнах да чета за разни начини за справяне и причини за появата. Същевременно им подавах само ВО за разширение и се опитах да извадя и бракувам старите пити. Плодника нямаше как да го сменя, защото нямаше къде да ги настаня, но няколко пъти вадих дъното и го обгарях.
Първоначално мислех, че пилото се е простудило, но със затопляне на времето проблема продължи.
Храних ги няколко пъти със сироп с йод, след това с лимонтузу. Пръсках и пчелите с пулверизатор по рамките пак със сироп с лимонтузу и накрая ги зарязах.
Постепенно почти спряха да изхвърлят лярви и за слънчогледа плодника беше пълен с пчели. Мед така и не събраха в магазина.
Понеже тръгнах да правя августовски отводки, реших, че ще експериментирам и с тях. И без това навсякъде пише да им се смени майката. Ама кой да чете, че трябва да е чужда.
Нямерих тяхната мама :) и я извадих с още две рамки в един нуклеос до кошера. Дожаля ми, че беше едра и хубава!
Пчелите в кошера си направиха майка, която се оплоди и пронесе. При прегледа дори ме изненада с плътно пило на три рамки около длан.
И изненадата след няколко дни, когато почнаха да изкарват отново ларви.
Та ще ги помъча още малко пък ще видим. Понякога нещата се учат по трудният начин.
Благодаря за съветите!
Някъде имаше разискване за третирането с лимонтузу и за това останах с впечатление, че щом на пакетчето пише "Лимонена киселина" би трябвало да е така, но уви!
Совите не са това, което са.
Малка справка с чичо Гугъл показва, че е винена киселина и търговски трик.
Както писах, ученето става по трудния начин.
Ако приема съвета на Дончев следва да унищожа двете семейства, да бракувам питите и кошерите.
Сега изникват два въпроса:
1. Кошерите евентуално след обгаряне и третиране с йод може ли да се ползват пак или не? Поне така съм чел и гледал.
2. Чисто теоретично ако иззимуват тези два кошера, третирам ги с лимонена киселина и на пролет ги изтърся в празен плодник с нова ( чужда ) майка и ВО нямат ли щанс да стартират едно силно семейство?
Аз отглеждам и овце, и преди няколко години ми се наложи да ликвидирам елитен коч-разплодник, струващ колкото 5-6 силни пч. семейства заедно с кошерите, "само" защото бе заболял от заразен епидидимит.
Нямам право да давам съвети, защото лично не съм се сблъсквал с аскосферозата но,...само си представям, какво би могло да стане, ако такива семейства бъдат разграбени... сега.;)
Трябва да се сменят майките /да утрепем ний змията дорде мънинка и е главата/ ма ще останат за догодина при всяко едно заболяване на пилото няма значение какво задължително се сменят майките по две причини едната е , че просто нямат добро хигиенно поведение другото е да остане семейството без пило за известно време и тогава се ръгат всякакви отвари заклинания и т.н. да могат да подействат на пити без пило а и пчелите малко да заякнат.Пчелите ги тормози гледането на пило и това де пчеларите бързат да заменят майки без почивка без пило е противоестествено и зловредно по мое скромно мнение да си нямам хал хабер от майкопроизводство то па и едно производство.
П.П.Това, че ще се събереш два сомалиеца няма да направят един Котоошу Кацунори а и две семейства ще се млатят трябва да са три та да има три миризми тоест отводка с майка вместо една самотна мащеха но тогава от един проблем станаха три.Та има мъдрост в думите на г-н Дончев макар, че малко пироман си пада от към пчелните заболявания.
Прикачен файл 11673