Колко дни след запечатването на пилото се проявяват признаците на болестта?
При мен всички болни ларви са само в старото пило с което си дойде отводката. При това, запечатано в последната седмица/10 дни не виждам признаци на аскофероза.
Аз по начало слагам по малко количество лимонена киселина в сиропа на пчелите. Така, че без да съм знаела може би съм ги излекувала. Вчера им дадох ударна доза с директно напръскване по описаната в темата рецепта на Д. Дамянов.
Може би още в първите, защото, ако забелязваш изнесените ларви са още доста малки. Възможно е да са се излекували, защото това е бактерия и ако се унищожи, то пилото си се развива. Да кажа и още нещо. Директното пръскане върху пилото не се препоръчва или по - точно, аз не го препоръчвам. Понякога от такива пръскания се получава именно това явление.
Не е нужно да се пръска пилото, само пчелите. На питите на които няма пило пръскам директно. Пчелите от пилото ги тръсвам върху някоя от празните пити и ги пръскам. Разбира се, това го правя в топъл и тих ден, когато няма опасност за пилото.
Сиропа някои го пили, други - не, затова смятам пръскането за по-сигурно.
Питата на снимката беше поразена много. Едва ли ще се оправи това семейство, а щом е отводка със сигурност няма да се оправи. Аз бих унищожил но на вас ще вие ценна и ще си поиграете да лекувате. Ще ми е интересно да споделите на есен и към април 2019г. Успех.
о.О
Щом смяташ, че със сигурност няма да се оправи, какво точно очакваш да споделя наесен или догодина?
Заболяването не ми се струва много опасно, а и методите за лечение, описани тук ( йод или лимонена киселина) са евтини и достъпни. Защо да убивам цялата отводка? Още повече, че в прясно запечатаното пило няма признаци на заболяване засега.
Опита говори в посока на напушване със сяра вечер, загробване на пчелите, изгаряне на рамките и обгаряне на кошера.
Итересно ми е на есен и на пролет, защото предполагам, че сега ще успеете до голяма степен да подтиснете заболяването , но на пролет ще избухне отново.
Споменатите методи за лечение са "меки" , щадящи и са по скоро нещо като хомеопатия. Имат ефект при по леки форми на заболяването (10-20 поразени личинки). Процента на оздравелите семейства е далеч под 100. Те просто не атакуват заболяването, а подпомагат пчелите да се преборят сами.
Лимонена кисилина не е лимонтозу !
От заболяването страдат ларви само в един и същ стадий на развитие. Дали сем. е доста заболяло се съди по количеството заболели ларви по питите и изхвърлените такива по дъното и пред прелката, а не дали има заболели ларви в различни стадии.
Успех.
Кой разбрал разбрал, кой не е, да пита брата..
Здравейте!В тази тиха и ясна понеделнична сутрин питам:На опаковката на пакетчето на щом пише ,,лимонтузо",значи е винена киселина,а трябва да пише лимонена киселина,за е такава.Впрочем на външен вид и мирис, каква е разликата?
Ще го бъде, настанила си го в най-добрия възможен кошер.
В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))