Първоначално публикувано от
slavi 13
Според мен роенето не е предизвикано от „инстинкт за размножаване“.
Според мен, процесът на роене е причинно-следствен. Има една или няколко причини, а разпадането на семейството /роенето/ е следствие на тези причини. Причини могат да бъдат както благоприятните, така и неблагоприятните условия в природата - пашата, но главното е -липсата на условия за отглеждане на пило, за определено време.
Тези причини предизвикват едно и също нещо - появата на голямо количество пчели търтовки /млади безработни пчели/ в семейството, които нарушават феромонният баланс и синхронната работа на различните групи пчели.
Пчелите търтовки имат поведението на майки, могат и искат да снасят яйца, искат да отглеждат собствено поколение, но, не се понасят една с друга, и оттам идва и агресията и възбудата на семейството, а накрая и неговото разпадане като „единен организъм“.
Семейството се разпадана няколко части, които не са еднакви, нито в количествено, нито в качествено отношение.
Ето два коренно различни примера:
Какво кара пчелите да се „размножават чрез роене“ през лятото, когато е валяло 2 седмици и не са разполагали с никаква паша? Отговорът е - лошите условия за живот в гнездото, не могат да отглеждат пило, появяват се много пчели търтовки, и те по-скоро бягат /мигрират/;
Какво кара пчелите да се „размножават чрез роене“, когато пашата е силна, времето е топло, и майката е задръстена с мед? Отговорът е - лошите условия за живот в гнездото, не могат да отглеждат пило, няма място за него, появяват се много пчели търтовки, и пчелите бягат /мигрират/.
Не е нормално да се „размножаваш чрез роене“, когато условията за живот са лошо в гнездото. Когато условията за живот са лоши, животните мигрират.
Според мен, роенето е неосъзнат миграционен процес, който се предизвиква от пчелите търтовки, така, както са го правели преди милиони години, преди да започнат да живеят в едно голямо семейство, с една снасяща майка, и със стабилизиращи дейността им феромони.
Добри условия за отглеждане на пило в гнездото – размножаване, лоши условия за отглеждане на пило в гнездото – мигриране /роене/.