И новата мода е?
Отводки и хранене![]()
Никога не предпочитай личната си глупост пред полезния съвет. Сократ
Всеки трябва да извърви своя пчеларски път... Доктора от Павликени
Явно пак съм извън модатаНищо на мен така ми харесва....и хората които купуват мед от мен също
![]()
Няма да се рои но имед няма да има,осиротеното семеиство остава 25-30 дена без маика ,хиляди безработни пчели седем дена след отнемането няма да има открито пило ,лупещите се пчели също ще са безработни ,освободените от тях килиики ще се запълнят с мед ,не очакваи чудеса иот новата маика , око изобщо си я произведат.Старата маика с трите пити същото няма да може да си развихри няма да има армия да я обслужва,твърде вероятно е тя да е много по добра от новата, ити да е убиеш.
Идеята е много добра единственото което препоръчвам е ако можеш да си произведеш майки ,а не да чакаш на свищеви майки.За липа и слънчоглед е идеален вариант младата майка работи много по добре от всяка една стара майка/разбира се винаги има изключения/Младата майка стимулира пчелите към много по добро развитие и по добър медосбор.И наистина си решаваш проблема с роенето .
Тази година просто така ми се случи че с един от кошерите го направих и се замислих дали ням ада мога да го приложа сповечето догодина....Да осиротеното със сигурност ще има период на "леко" бездействие, но те си работят ОК когато си заложат маточник - поне моите наблйдения са такива. Просто повече пчели стават летящи....
Радо - не мога да произвеждам майки, защото не мога да ходя когато се налага по дни, за да правя една или друга операция....Аи дори да го разчета с укендите н евсеки е удачен от към атмосферни условия (както беше тази година и аз нямах никакъв успех с майките).
Това ми се вижда като удачен вариант, защото дори майката да не не е добра (новата) винаги мога да обединя семейството с тази майка, която е старата и те отново ще са ОК - да поизостанали, но ОК.
При мен в планината имам много късни маши - джанката цъфти на 6 май.
Ако някой попита за рапицата простотози кошер беше долу в София и затова имаше рапица, иначе пчелина ми е високо в планината - всичко там е с месец по-късно от София като цъфтеж. Например сега цъфти ранната липа.
Нолков, аз правя нещо подобно макар и при други паши и климатични условия. В средата на кориандьра махам рамката с майката в сьндьче. Кошера осиротява и всички пчели се юркат на медосбор освен това и не хранят пило. След 25 дена няма никакво затворено пило тькмо е свьршил сльнчогледа и удрям акара. Без пило успеха е на 100% с едно третиране. В 20% майките ще се загубят при оплождането тогава или купуваш майки или обединяваш с вече отнетата майка, която вече е станала стабилна отводка на 4 рамки. Кошерите са в най-ниска точка на развитие и почваш всичко отначало все едно е март.
Какво правиш майката която остава настрана с пчелите на 4 рамки? Обединяваш ли с основното семейство, но без старата майка?
В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))