Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 1 от 2 12 ПоследнаПоследна
Резултати от 1 до 10 от общо 718

Преглед на хибрид режима

Забранен
    Регистриран
    30.04.2013
    Цитат Първоначално публикувано от Юрий Цветков Виж публикацията
    Като допълнение към горното, мога да кажа, че роенето е принудително състояние, а не самоцел на пчелното семейство.
    Според мен роенето не е предизвикано от „инстинкт за размножаване“.
    Според мен, процесът на роене е причинно-следствен. Има една или няколко причини, а разпадането на семейството /роенето/ е следствие на тези причини. Причини могат да бъдат както благоприятните, така и неблагоприятните условия в природата - пашата, но главното е -липсата на условия за отглеждане на пило, за определено време.
    Тези причини предизвикват едно и също нещо - появата на голямо количество пчели търтовки /млади безработни пчели/ в семейството, които нарушават феромонният баланс и синхронната работа на различните групи пчели.
    Пчелите търтовки имат поведението на майки, могат и искат да снасят яйца, искат да отглеждат собствено поколение, но, не се понасят една с друга, и оттам идва и агресията и възбудата на семейството, а накрая и неговото разпадане като „единен организъм“.
    Семейството се разпадана няколко части, които не са еднакви, нито в количествено, нито в качествено отношение.
    Ето два коренно различни примера:
    Какво кара пчелите да се „размножават чрез роене“ през лятото, когато е валяло 2 седмици и не са разполагали с никаква паша? Отговорът е - лошите условия за живот в гнездото, не могат да отглеждат пило, появяват се много пчели търтовки, и те по-скоро бягат /мигрират/;
    Какво кара пчелите да се „размножават чрез роене“, когато пашата е силна, времето е топло, и майката е задръстена с мед? Отговорът е - лошите условия за живот в гнездото, не могат да отглеждат пило, няма място за него, появяват се много пчели търтовки, и пчелите бягат /мигрират/.
    Не е нормално да се „размножаваш чрез роене“, когато условията за живот са лошо в гнездото. Когато условията за живот са лоши, животните мигрират.
    Според мен, роенето е неосъзнат миграционен процес, който се предизвиква от пчелите търтовки, така, както са го правели преди милиони години, преди да започнат да живеят в едно голямо семейство, с една снасяща майка, и със стабилизиращи дейността им феромони.
    Добри условия за отглеждане на пило в гнездото – размножаване, лоши условия за отглеждане на пило в гнездото – мигриране /роене/.

VIP Автор
    Регистриран
    24.10.2014
    Пчеларски район
    Страната на чудесата
    Цитат Първоначално публикувано от slavi 13 Виж публикацията
    Според мен роенето не е предизвикано от „инстинкт за размножаване“.
    Според мен, процесът на роене е причинно-следствен. Има една или няколко причини, а разпадането на семейството /роенето/ е следствие на тези причини. Причини могат да бъдат както благоприятните, така и неблагоприятните условия в природата - пашата, но главното е -липсата на условия за отглеждане на пило, за определено време.
    Тези причини предизвикват едно и също нещо - появата на голямо количество пчели търтовки /млади безработни пчели/ в семейството, които нарушават феромонният баланс и синхронната работа на различните групи пчели.
    Пчелите търтовки имат поведението на майки, могат и искат да снасят яйца, искат да отглеждат собствено поколение, но, не се понасят една с друга, и оттам идва и агресията и възбудата на семейството, а накрая и неговото разпадане като „единен организъм“.
    Семейството се разпадана няколко части, които не са еднакви, нито в количествено, нито в качествено отношение.
    Ето два коренно различни примера:
    Какво кара пчелите да се „размножават чрез роене“ през лятото, когато е валяло 2 седмици и не са разполагали с никаква паша? Отговорът е - лошите условия за живот в гнездото, не могат да отглеждат пило, появяват се много пчели търтовки, и те по-скоро бягат /мигрират/;
    Какво кара пчелите да се „размножават чрез роене“, когато пашата е силна, времето е топло, и майката е задръстена с мед? Отговорът е - лошите условия за живот в гнездото, не могат да отглеждат пило, няма място за него, появяват се много пчели търтовки, и пчелите бягат /мигрират/.
    Не е нормално да се „размножаваш чрез роене“, когато условията за живот са лошо в гнездото. Когато условията за живот са лоши, животните мигрират.
    Според мен, роенето е неосъзнат миграционен процес, който се предизвиква от пчелите търтовки, така, както са го правели преди милиони години, преди да започнат да живеят в едно голямо семейство, с една снасяща майка, и със стабилизиращи дейността им феромони.
    Добри условия за отглеждане на пило в гнездото – размножаване, лоши условия за отглеждане на пило в гнездото – мигриране /роене/.
    Ей.... няма да се откажеш да ни пробутваш тези твои пчели - търтовки. Въртиш, сучиш все тая си я пееш.

Забранен
    Регистриран
    30.04.2013
    Цитат Първоначално публикувано от solaris60 Виж публикацията
    Ей.... няма да се откажеш да ни пробутваш тези твои пчели - търтовки. Въртиш, сучиш все тая си я пееш.
    Като допълнение към горното си мнение, че роенето не се предизвиква от „инстинкт за размножаване“, считам, че селективност по признак за склонност към роене е напълно възможна.
    Гените предават: зимоустойчивост, окосмяване, големина на пчелната килийка, хигиенни навици, летене в студено време, агресивност и много други качества.
    Семейства в които има 30% пчели търтовки / млади безработни пчели/, които са много агресивни една към друга и към майката /защото такива са им гените/, и предизвикват разпадане на семействата – могат да се отнесат към семействата, които имат голяма склонност за разпадане и миграция /за роене/.
    Семейства в които има примерно 50% пчели търтовки, които обаче нямат голяма агресия една към друга и към майката /защото такива са им гените/, а изчакват, по-добри времена за отглеждане на пило, и мързелуват, без да са агресивни – могат да се отнесат към семействата с ниска склонност за роене. Тези семейства имат склонност към самосмяна на майката, а не към роене.
    Агресивността на пчелите търтовки, е качество което се предава с гените на майката, затова считам, че е напълно възможно да се прави селекция по признак ройливост.

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Много ми е любопитно какво си представяш под понятието ПЧЕЛА-ТЪРТОВКА, защото аз и всички останали пчелари явно си представяме нещо друго. И на базата на нашата представа твоите постинги изглеждат смешни .....

Според литературата когато майката изчезне или умре по някаква причина, и няма снесени яйца, от които пчелите да си направят маточници, и така продължи доста време, тогава и само тогава в семейството се появяват няколко пчели-търтовки. Това са най-обикновенни пчели, които другите пчели ги захранват с пчелно млечице, и тогава те започват да снасят неоплодени яйца. Това се наричат ПЧЕЛИ-ТЪРТОВКИ и в едно семейство те са САМО НЯКОЛКО НА БРОЙ.

VIP Автор
    Регистриран
    26.09.2010
    Пчеларски район
    Раковски
    Когато се навъдят мн млади пчели(безработни) и няма къде да изразходват отделеното от тях млечице, те го поглъщат или се хранят една- друга.Така се получават "търтовките",които предизвикват и роенето.

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Цитат Първоначално публикувано от Ангел Йосифов Виж публикацията
    Когато се навъдят мн млади пчели(безработни) и няма къде да изразходват отделеното от тях млечице, те го поглъщат или се хранят една- друга.Така се получават "търтовките",които предизвикват и роенето.
    Това е нещо ново за мене. Би ли ми посочил източника, където си го прочел?

VIP Автор
    Регистриран
    14.02.2014
    Пчеларски район
    Сливен
    Аз пък залагам, че роенето е следствие на промяна на съотношението между вителогенина и джувенайл хормона в семейството.
    Винаги може по-добре.

Автор
    Регистриран
    12.03.2014
    Пчеларски район
    Асеновград
    Цитат Първоначално публикувано от Ангел Йосифов Виж публикацията

Aнгеле излагаш се

VIP Автор
    Регистриран
    26.09.2010
    Пчеларски район
    Раковски
    Цитат Първоначално публикувано от licho76 Виж публикацията
    Aнгеле излагаш се
    Братле,моля те "отвори ми очите" та да не правя подобни излагации за в бъдеще.Като начало светни ме какво се случва все пак с отделеното млечице...
    Ако не успееш да ме "светнеш" ще трябва да ревизираш поста си.

Забранен
    Регистриран
    30.04.2013
    Цитат Първоначално публикувано от Mateev Виж публикацията
    Много ми е любопитно какво си представяш под понятието ПЧЕЛА-ТЪРТОВКА, защото аз и всички останали пчелари явно си представяме нещо друго. И на базата на нашата представа твоите постинги изглеждат смешни .....

Според литературата когато майката изчезне или умре по някаква причина, и няма снесени яйца, от които пчелите да си направят маточници, и така продължи доста време, тогава и само тогава в семейството се появяват няколко пчели-търтовки. Това са най-обикновенни пчели, които другите пчели ги захранват с пчелно млечице, и тогава те започват да снасят неоплодени яйца. Това се наричат ПЧЕЛИ-ТЪРТОВКИ и в едно семейство те са САМО НЯКОЛКО НА БРОЙ.
    Това е така, но информацита не е пълна, след малко ще ти отгворя.

Страница 1 от 2 12 ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 2 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 2 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •