То и спирта в напитките все е спирт, ама ние си пием гроздовата и плодова ракия.А не щем да жулим етилов алкохол ЧЗА. Ако и някои да го гарнират с глицерин и да му викат водка.
Преглед за печат
след толкова "безвредни" заместители на маслото накрая какво излезе, най-малко вредно се оказа баш маслото? а изкуствените подсладители дето трябваше да изместят вредната захар? солта - бялата смърт:laughing:, нема проблем те ви нитритни ли са нитратни ли са соли, опс, ма те се оказаха канцерогенни, ами електронните цигари? - в пъти по-бързо ти съсипват дробчетата !
да, на теория нещата винаги са ок, даже имат леко розов отенък , обаче на практика всичките нови изгъзици, рано или късно се оказват канцерогенни или просто по-вредни! върху това също може да се помисли, даже не е нужно и да си "на ти" с химиятаhi;
Това захарта е буржоазна отживелица виж глюукозофруктозен сироп друга работа и името му едно такова арно.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5884753/
Няма да се учудя, ако е прав. Това е едно от най-обширните експозета относно ХМФ, на които съм попадал. Доста прелюбопитно четиво е! От него може да се направи заключение, че съдържанието на ХМФ в различните храни подлагани на термична обработка. Зависи колкото от продължителността на излагане на висока температура. Толкова, а дори и повече зависи от продължителното съхранение на продуктите при високи температури. Освен това може да се види, че например кафето, зърнените храни, многозърнестите хлябове, фурмите, и най-вече бисквитките и курабийките, съдържат огромни количества ХМФ. Пред които меда направо бледнее.
Под цивилизован имаш предвид Запада?Същия тоя запад дето са си изхвърляли нощните гърнета по улиците? Същия тоя дето си ходят с обувките в спалните? Същия тоя дето в целия дворцов комплекс на френските крале няма една тоалетна? И са измислили високите токове за да не газят из хубостите покрай храсталаците в прекрасните градини.Същия тоя Запад ползващ парфюми за да не се къпе?С перуките пълни с въшки?
Не на последно място тоя Запад, който изби циганите си и днес ни учи на толерантност? Западът който създаде Хитлер и днес ни упреква в расизъм? Благодаря от такава "цивилизация"!
А прехваленото уиски държано в обгорени дъбови бъчви дали няма канцерогени?;)
Стерилния запад да пие!!!!!!!!......какво?
За сж.Б.Б.или следващия,все пак ще посегнат на ракията.Само чакат още десетина години да се посменят поколенията ииии....хоп на 1000% в магазина.
Ако и на туршията и киселото зеле ни посегнат - е тогава вече ще стане революция в тази държава.
Още едно такова:http://news.bnt.bg/bg/a/zelena-svetl...spasi-pchelite
:tres::tres::tres: Чета, чета и докато чета ей така си :tres: главата. Как до сега не съм разбрал кога им е влажно на пчелите и кога не? Всеки пчелар разбиращ малко от живота на пчелите ще знае в кой момент може да се е овлажнило гнездото и кои са евентуално причините. Ще им хваща звука от краката? Искам не звука от краката да им хваща, а кога са натровени и кой ми ги е натровил, че да набия малко електроника на тоз в главата с лопатата. Да ми казва тази модернизация от каква болест са болни, нозема ли, гнилец ли, аскосфероза ли?......Та така, повече няма да коментирам този въпрос. Всички тези сензори които ще се поставят в един кошер, да не кажа 5-10-20-100-200....аз и преди го казах, централата ще е като дискотека от звуци, алармиращи за нещо. Това явно ще води до тичане до пчелина и преглеждане на кошера. Трябва някак си да се отреагира на сигналите или в противен случай за какво ни е това оборудване?
Идеята аз я разбирам така: интелигентен софтуер установява комбинация от параметри, за които, на базата на направените дотогава изследвания, знае конкретно какво указват. Ако е неотложно - сигнализира на пчеларя кога и къде да се намеси и дава приблизителна прогноза. През останалото време дава диаграма за текущо състояние на всяко семейство, развитието му до момента и прогноза занапред. Един вид - по всяко време разполагаме с данни за кошерите, все едно току-що сме ги прегледали основно. При подходяща визуализация /графика, картинка/ на екрана ние решаваме нужно ли е и доколко намеса на пчеларя. По този начин в момента организират денонощно наблюдение на здравословното състояние на пациентите си разни напредничави доктори.
Може би не си прочел, внимателно, статията от линка който бях пуснал! Там са написали за тяхната идея(която са я реализирали):Проектът представлява автоматизирани кошери, свързани с изкуствен интелект. Те могат на практика да функционират напълно без участието на човека.
Здравейте,
Всичко е добре, но без намесата на пчеларя няма да мине. Каквото и да ти "говори" електрониката няма как да ти каже каква е болестта.
Остава да ми кажат, че ще отпадне третирането против акар!
Поздрави, Г. Георгиев
Ами няма да отпадне третирането! Но ще го прави автомата(робота).
Тази статия ме изненада, дори шокира! Но се замислих, че след като може да се изпрати човек да пътува в космоса, защо пък да не се автоматизира отглеждането на пчели?! Пуснах в търсачката името на израелската фирма и си отговорих на някои от въпросите.hi;
Разгледай какво представлява съвременна кравеферма. Ако някой преди 40 години ти беше казал, че кравите роботи ще ги доят, хранят, чистят и следят здравословния им статус, какво щеше да си помислиш? Дотам се е стигнало, че компютрите се обаждат на ветеринаря да дойде и да прегледа крава Х. Над 90% е елиминиран ръчния труд, а заедно с него и субективните човешки преценки и недостатъци. Просто пчелите са много малък по мащаб бизнес и такива технологии е реалистично да навлязат след поевтиняване на технологиите. А то вече е факт, вече чакаме развитието на изкуствения разум.
Казах, че няма да коментирам въпроса, но пак да се включа. Точно това, че вкараха при кравите роботизацията и скокнаха, че това ще стане и с кошера. Условията и параметрите са едни в кравифермата/кравата, а други при кошера/пчелата. Не, че някои неща не могат да се приложат - могат, но други ще е малко трудно. Аз отбелязах някои, а има още бол. За един кошер, хайде 5 да са в някоя станция/институт еди - доди, но да опашеш целия пчелин и да прескачаш кабели, при отваряне да внимаваш и за тях, за сензорите и ред там уреди си е направо ужас като си го помисля. Но човек е в състояние всичко да сътвори, но не и това което трябва. Например да спре отровите, които също са вид напредничави технологии и винаги са за благото на човека.
Пиши го долу,като част от дълбокото дъно.
Агрото може да помоли някой познат да му покаже пчелин наживо, а ако и се престраши да го ужили някоя "негостоприемна" пчела, ехее!drinks;
Проявете малко въображение, де. Не отказвам и акъл. Засега проекта е нещо като интелигентна ханеманова решетка, бъкана с датчици и везна под кошера. Везните вече работят, на никого не пречат и събират данни втора година, засега по радиоканал. Другото още го мисля, за догодина може би ще има прототип. Хубавото на решетката е, че винаги може да се поставя върху семейството, независимо от ротации, магазини и прочее. Техническото решение е по-лесната част. Обработката на събраните данни, съпоставянето им със записките на пчеларя и установяването на зависимостите е по-сложно и трудоемко. Написването на добър софтуер накрая е висш пилотаж и не е в моята компетенция изобщо, та ще си търся помощ.
На мен не ми трябва роботизация. Аз съм си намерил кой да ми ги преглежда.;)
Прикачен файл 10243
Аааааа кравите не ми ги фалете и с роботи и без това животни има 4 стомаха с вместимост 120л., след 2г.ражда след 3 телене влиза в силата си.Виж пчелата друга работа малко яде много работи и се споминава скоропрестижно не можеш я затвориш в кошара а и като стадото стане голямо не робот а инверт му потрябва.
Цялата тази работа, както казах в няколко поста на дядо Боян/ТСЦ-то/ е, че няма как да се извърши само от човек който разбира от електроника, човек който разбира само от механика, от човек който да разбира само от компютри, човек който разбира само от пчели. На всеки ще му липсва другия. Това може да се направи от човек който разбира и от всички тези, че и повече. Ако се съберат и четеримата или пет, шест, то едва ли ще стигнат до някакъв положителен резултат. Ще задам само един насочващ въпрос. Как пчеларя диагностицира всичко в кошера?
Засега диагностицира всичко, отваряйки кошера. Много труд за едната информация, а пък без нея не може. Е този труд, ако може да се спести на 90%, ще е постижение. Ясно е, че в близко бъдеще меда няма да го вадят роботи, както няма да слагат и питките, да наливат сироп, да правят ротации, да сменят майки и т.н. Но ако има информация за текущото състояние и бърз поглед върху историята и събитията назад за всеки кошер, ще е съвсем различно. Аз бих искал не да ходя да си проверявам кошерите, а те да ме викат да ги погледна, когато е необходимо.
Какво прави пчеларя преди да започне каквото и да било отваряйки кошера? Тази информация как ще му се набави? Отчасти някоя ще му се докара до вкъщи на компа, но тя е маловажна. /например температура/, но други къде по важни неща няма да ги получава. Ей това искам да кажа, че това обезсмисля всякакви там датчици за температура, влажност, тежест на кошера. Тези неща са пределно ясни на всеки пчелар който в даден момент е зазимил кошерите си, а и дори да не ги е зазимил той, то пчелите ще са го наравили и без него.
Искаш кошерите да те викат? Да. Ще те викат тези които нямат нужда и то час по час, а тези които имат нужда - не. Всичко това ти го казвам от позицията на що годе разбиращ живота на пчелите пчелар, а и от другата страна също, защото не съм съвсем бос и в това което искаш да приложиш в кошерите си.
Аз, ако исках да съм ги наблъскал с всичко това. Но ти имаш мерак 'що сега си открил пчелите и ти е интересно. Ще потичаш, потичаш и в един момент ще ти дойде на ума, че най - лесния начин е сутринта да окосиш тревата в пчелина докато е по - рано. Да си набележиш кои кошери искат да се погледне в тях. Чакаш слънцето да напече къде 10.00 и леко облечен, нежно започваш да ги отваряш. Всичко по кошерите да е така опростено, че с махане на капака и си вътре. Работиш бавно и ти е кеф на душата, птичките пеят, пчелите жужат, някаква мастия джавка в съседния двор срещу петела, че скача кокошките ненаситно, а аромата на цветя, билки и овощия се носи навсякъде. Душичката ти замира вдигайки поредната рамка и на нея виждаш майката. Питите с венци ухаещ пресен мед, натежали от пило и перга. Каква картина само? Би ли я видял седнал и най удобния президенски стол пред 2-3, 5-6 монитора, вперил поглед в тях и чудещ се какво става в тия кошери, които предполагам са на майната си? Друго си е да седнеш на някой пластмасов стол, я на слънце, я на сянка, прегледал вече необходимите кошери и в лек унес слушаш дружното бръмчене на пчелите, премятащи се по прелките, бързайки за сладкия нектар от напиращата паша. Каква картина, която и най - добрия художник не би нарисувал, а ти, забил си се в някой бункер ти изтичат очите от приглушената светлина, все едно си в катакомба.....и така нататък, и така нататък. ;)
Ааааа, разбираме се ние. Както казах и на дядо Боян, те разбират само от едното, а аз и от двете. Не отричам, че не може да се постигне - до някъде. Но му подсказвам, че е по - добре да си гледа пчеличките и кефа, не че мазохизма/като работа/ не е кеф за някои. Така като го гледам, виждам себе си, но аз съм започнал по - отрано с пчелите. Иначе в къщи имам какви ли не "произведения на изкуството", сътворени през "свободното" ми време. Купчини завършени и напоследък незавършени техники и приспособления, които вече ми пречат да се движа свободно. Абе луд умора няма. :bigsmile: Кошери с такива "облекчаващи" труда механизми няма да има, колкото и да им се иска на някои. Точно защото разбирам и от двете неща го отхвърлям едното. Няма смисъл. Матеев е цар пък на това, и ако провериш кошерите му, едва ли има такива оборудвани пчелини. Само тук там по нещо за да си чеше крастата. А, сетих се - има едни устройства където е прикрепил към кошерите по за 1200 лева надник на месец и му трошат автопарка чат - пат. Ама те са версия по - нисък клас. :bigsmile:
Е, това описаното си е кефа, но то не пречи на ума да се гъделичка със мисловни задачки, а на ръцете да сътворяват по нещо ново. На мен и двете ми доставят удоволствие. Кое докога, не се знае. Иначе точно по описания начин си почивам, но не ми е достатъчно, човърка ме отвътре.
В крайна сметка реших се да им сложа по-една питка на моите, всички летяха в сряда навън и носеха прашец, за нектар по-това време се съмнявам, но с питка отгоре вече съм по-спокоен, благодаря Ви за съветите, сега спокойно мога да си сипя виното и да си резна от суджука :)
Много ми хареса връзката с кравефермата и пчелина.При автоматизацията ще приемем начина на работа в големите животновъдни обекти.Антибиотици, витамини и хормони в храната на всичко живо.Доказана ефективност на производството.Когато почнем да си наблюдаваме пчелите на екрана ще се наложи и при лечението на заболявания,(Нали автоматизацията не е ваксинация срещу всичко?) да я караме като при свинската чума в свине-комплексите. Как ще изглежда борбата с акара? Срещу него лекарство няма.Същото като със свинската чума.Значи и решението е същото.Унищожаваме популацията на пчелите отглеждани и диви.По "деминимис" плащат на всички за унищожените кошери и пчели.След година внасяме породисти от примерно Австралия и започваме на чисто от паразити и болести.Защо за свинарите да може, а за пчеларите да не става?;)
Сегашният кошер (Дадан-Блат) е от 1830г. и почти не се е променил за близо 200 години. За сметка на това, компютъра се развива и променя "малко" по бързо! blush;
1. https://pcworld.bg/lifestyle/2012/11...8%D1%82%D0%B5/
2. https://www.economy.bg/inovations/vi...pjutyr-v-sveta
Аз небих бил спокоен ,а суджука щеше да ми присяда щом се сетя за пчели...
Топло,слънчево,прашец,а сега,с питките,осигурихме и постъпващ нектар......направо супер..
Наздраве!
п.п. За да остане достатъчно мед за пролетно развитие,питката трябва да се даде в студено време,демек ,да няма прашец и топло..
Аз бих заложил на "студен таван".
п.п.Карциране на майката,но аз никога не съм го правил.
10 ноември,колко пило има към момента?
Като няма мед се вади от склада пита с мед и се дава, може би.Знам ли и аз, като нямам хляб отивам и си взимам, като нямам пържоли пак в магазина.
По мое мнение крайностите са зловредни затова мисля, че трябва и да си помагаме със захар при храненето на пчелите но кога и как в туй е въпроса.На пролет- не е кой знае колко ефективно е разбира се ако няма нищо в кошера трябва да се храни, лятото ами не е най удачното време ако вадим стоков мед, зимата ама и аз слагам питки по Коледа ама е по скоро за мое успокоение защото не съм си свтршил работата по есенното подреждане на плодника не, че няма мед.Тогава кога е най удачно да храни май е през есента или след главната паша ама веднага и не с глезоотии по 200-300гр. за пило а разово по няколко литра наведнъж на семейство за запас за Зимата и за Пролетта.Ама трябва да е и съчетано и с мерки против Вароатозата, че иначе лошо в края на главната паша пило малко и търтей няма а кърлежите ги има и те са в малкото работническо пило.И ако пчелите са поразени с кърлежи и преработват и захарен сироп в големи количества дори и да си изимят то другата година няма да са много свет и няма да правят много пило ще кретат там а ние майки ще сменяме.А и в дебелите книги пише, че така трябва да се храни, че първо да ядът захарния мед а истинския да остане за пролетта а ако има и някоя и друга пита с перга залята с мед и запечатана то в ранна пролет навярно ще е добре за пчелите.Такива неща чета в литературата а може и да си е чист ,,Анахронизъмhttps://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%90...B7%D1%8A%D0%BCтова е погрешно времево свързване на явления или предмети. Нещо противоречиво на времето си. Най-често това са герои или събития, принадлежащи към една епоха, и свързани неправилно с друга.
Който има 2000 кошери, може да си вземе, аз с 3, май по-добре не :)
Казано е!"За всеки влак си има пътници"
Я виж..http://radar.bg/news#!/2019-11-18/44756078
Ти , па мислене! Кой ще ти се мъчи да мисли?
Използващите тоя начин на управление на пчелините си много ми напомнат за приказката "Средно статистически жените са добри и красиви."Що ли тогава всички си избират жена с която да могат да си допаднат, а не се женят за първата срещната?:laughing:
Ти да видиш на панаира в Хановер германеца какви техники за земеделие продава и на какви пари - такива у нас още няма и скоро няма да има. Стандарт - какво да се прави. Аз затова се занимавам с моята система, белким излезе нещо по-достъпно някой ден. Но дори и цитираните 450 долара - ако работи 10 години, са по 45 долара на кошер. Ако ти спести повече от един работен ден по този кошер, вече си на печалба.
Като знам от колко много неизвестни завися - божа работа. Първо - трябва да остана здравословно добре. Второ - да се пенсионирам по план, без междувременно да са премахнали пенсиите. Трето - китайците да не пуснат такъв работещ продукт по пет за долар. Пето - да попадна при работата си на свестни хора, а не на мошеници. И така нататък, и така нататък - важното е, че цел има, за резултата няма гаранция.