Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 1 от 2 12 ПоследнаПоследна
Резултати от 1 до 10 от общо 187

Преглед на хибрид режима

Super Moderator
    Регистриран
    17.08.2016
    Пчеларски район
    Страната на чудесата
    Цитат Първоначално публикувано от agro Виж публикацията
    Засега диагностицира всичко, отваряйки кошера. Много труд за едната информация, а пък без нея не може. Е този труд, ако може да се спести на 90%, ще е постижение. Ясно е, че в близко бъдеще меда няма да го вадят роботи, както няма да слагат и питките, да наливат сироп, да правят ротации, да сменят майки и т.н. Но ако има информация за текущото състояние и бърз поглед върху историята и събитията назад за всеки кошер, ще е съвсем различно. Аз бих искал не да ходя да си проверявам кошерите, а те да ме викат да ги погледна, когато е необходимо.
    Какво прави пчеларя преди да започне каквото и да било отваряйки кошера? Тази информация как ще му се набави? Отчасти някоя ще му се докара до вкъщи на компа, но тя е маловажна. /например температура/, но други къде по важни неща няма да ги получава. Ей това искам да кажа, че това обезсмисля всякакви там датчици за температура, влажност, тежест на кошера. Тези неща са пределно ясни на всеки пчелар който в даден момент е зазимил кошерите си, а и дори да не ги е зазимил той, то пчелите ще са го наравили и без него.
    Искаш кошерите да те викат? Да. Ще те викат тези които нямат нужда и то час по час, а тези които имат нужда - не. Всичко това ти го казвам от позицията на що годе разбиращ живота на пчелите пчелар, а и от другата страна също, защото не съм съвсем бос и в това което искаш да приложиш в кошерите си.

VIP Автор
    Регистриран
    01.04.2014
    Цитат Първоначално публикувано от Трендафил Дончев Виж публикацията
    Какво прави пчеларя преди да започне каквото и да било отваряйки кошера?
    Аз си чета записките в тефтера за този кошер.
    Тази информация как ще му се набави?
    Програмата ще го помни много по-подробно от тефтера, напоследък обмислям да снимам отварянето на всеки кошер с акцент върху важното и да съхранявам файла до следващото отваряне. Пробвах един-два пъти - върши работа, камерата запомня много повече от човека и не забравя. Помни дори неща, които съм пропуснал да забележа при прегледа, но по-късно оказали се важни признаци. Достатъчно ще е да стои закрепена на челото и да следи погледа.
    Отчасти някоя ще му се докара до вкъщи на компа, но тя е маловажна. /например температура/, но други къде по важни неща няма да ги получава.
    Смятам, че има как. Въпрос на достатъчно събрани и правилно интерпретирани данни. Събитията в кошера със сигурност имат измерими параметри, само дето не знаем кои са те и в каква зависимост са едни от други. Когато това знание бъде налице един бъдещ ден, базирано на прецизни анализи на събраните данни, тогава ще бъде приложимо. Не казвам, че ще е лесно постижимо, но ще се обогатява с времето.
    Ей това искам да кажа, че това обезсмисля всякакви там датчици за температура, влажност, тежест на кошера. Тези неща са пределно ясни на всеки пчелар който в даден момент е зазимил кошерите си, а и дори да не ги е зазимил той, то пчелите ще са го наравили и без него.
    Искаш кошерите да те викат? Да. Ще те викат тези които нямат нужда и то час по час, а тези които имат нужда - не.
    Смисъла е да го правят точно имащите нужда, иначе е безсмислено. Дали ще се получи е загадка, но все някой някъде ще успее да го постигне.
    Всичко това ти го казвам от позицията на що годе разбиращ живота на пчелите пчелар, а и от другата страна също, защото не съм съвсем бос и в това което искаш да приложиш в кошерите си.
    Още съм новобранец в пчеларството, но събирам опит. Не е нужно човек да знае всичко, по-важно е да успява да открива правилните хора с нужните умения, които да свършат необходимото.
    На всеки сложен въпрос има лесен и разбираем за всички грешен отговор
    "Погледнато формално, всичко е нормално, погледнато нормално, всичко е формално" - Радой Ралин

Заслужил Автор
    Регистриран
    05.07.2016
    Пчеларски район
    Любимец
    Още съм новобранец ............ по-важно е да успява да открива правилните хора с нужните умения, които да свършат необходимото.
    Изглежда имаш някакви проблясъци, сигурно си прочел поста ми по нагоре. И да знаеш откриеш ли правилните хора, на изпроводяк ще ти дадат и някой буркан мед да опиташ.

Super Moderator
    Регистриран
    17.08.2016
    Пчеларски район
    Страната на чудесата
    Още съм новобранец в пчеларството, но събирам опит. Не е нужно човек да знае всичко, по-важно е да успява да открива правилните хора с нужните умения, които да свършат необходимото.
    Аз, ако исках да съм ги наблъскал с всичко това. Но ти имаш мерак 'що сега си открил пчелите и ти е интересно. Ще потичаш, потичаш и в един момент ще ти дойде на ума, че най - лесния начин е сутринта да окосиш тревата в пчелина докато е по - рано. Да си набележиш кои кошери искат да се погледне в тях. Чакаш слънцето да напече къде 10.00 и леко облечен, нежно започваш да ги отваряш. Всичко по кошерите да е така опростено, че с махане на капака и си вътре. Работиш бавно и ти е кеф на душата, птичките пеят, пчелите жужат, някаква мастия джавка в съседния двор срещу петела, че скача кокошките ненаситно, а аромата на цветя, билки и овощия се носи навсякъде. Душичката ти замира вдигайки поредната рамка и на нея виждаш майката. Питите с венци ухаещ пресен мед, натежали от пило и перга. Каква картина само? Би ли я видял седнал и най удобния президенски стол пред 2-3, 5-6 монитора, вперил поглед в тях и чудещ се какво става в тия кошери, които предполагам са на майната си? Друго си е да седнеш на някой пластмасов стол, я на слънце, я на сянка, прегледал вече необходимите кошери и в лек унес слушаш дружното бръмчене на пчелите, премятащи се по прелките, бързайки за сладкия нектар от напиращата паша. Каква картина, която и най - добрия художник не би нарисувал, а ти, забил си се в някой бункер ти изтичат очите от приглушената светлина, все едно си в катакомба.....и така нататък, и така нататък.

Почетен Автор
    Регистриран
    05.10.2012
    Аз, ако исках да съм ги наблъскал с всичко това. Но ти имаш мерак 'що сега си открил пчелите и ти е интересно. Ще потичаш, потичаш и в един момент ще ти дойде на ума, че най - лесния начин е сутринта да окосиш тревата в пчелина докато е по - рано. Да си набележиш кои кошери искат да се погледне в тях. Чакаш слънцето да напече къде 10.00 и леко облечен, нежно започваш да ги отваряш. Всичко по кошерите да е така опростено, че с махане на капака и си вътре. Работиш бавно и ти е кеф на душата, птичките пеят, пчелите жужат, някаква мастия джавка в съседния двор срещу петела, че скача кокошките ненаситно, а аромата на цветя, билки и овощия се носи навсякъде. Душичката ти замира вдигайки поредната рамка и на нея виждаш майката. Питите с венци ухаещ пресен мед, натежали от пило и перга. Каква картина само? Би ли я видял седнал и най удобния президенски стол пред 2-3, 5-6 монитора, вперил поглед в тях и чудещ се какво става в тия кошери, които предполагам са на майната си? Друго си е да седнеш на някой пластмасов стол, я на слънце, я на сянка, прегледал вече необходимите кошери и в лек унес слушаш дружното бръмчене на пчелите, премятащи се по прелките, бързайки за сладкия нектар от напиращата паша. Каква картина, която и най - добрия художник не би нарисувал, а ти, забил си се в някой бункер ти изтичат очите от приглушената светлина, все едно си в катакомба.....и така нататък, и така нататък.
    Двамата говорите за различни видове пчеларстване просто, и затова не се разбирате.

Super Moderator
    Регистриран
    17.08.2016
    Пчеларски район
    Страната на чудесата
    Цитат Първоначално публикувано от nikawr Виж публикацията
    Двамата говорите за различни видове пчеларстване просто, и затова не се разбирате.
    Ааааа, разбираме се ние. Както казах и на дядо Боян, те разбират само от едното, а аз и от двете. Не отричам, че не може да се постигне - до някъде. Но му подсказвам, че е по - добре да си гледа пчеличките и кефа, не че мазохизма/като работа/ не е кеф за някои. Така като го гледам, виждам себе си, но аз съм започнал по - отрано с пчелите. Иначе в къщи имам какви ли не "произведения на изкуството", сътворени през "свободното" ми време. Купчини завършени и напоследък незавършени техники и приспособления, които вече ми пречат да се движа свободно. Абе луд умора няма. Кошери с такива "облекчаващи" труда механизми няма да има, колкото и да им се иска на някои. Точно защото разбирам и от двете неща го отхвърлям едното. Няма смисъл. Матеев е цар пък на това, и ако провериш кошерите му, едва ли има такива оборудвани пчелини. Само тук там по нещо за да си чеше крастата. А, сетих се - има едни устройства където е прикрепил към кошерите по за 1200 лева надник на месец и му трошат автопарка чат - пат. Ама те са версия по - нисък клас.

VIP Автор
    Регистриран
    01.04.2014
    Е, това описаното си е кефа, но то не пречи на ума да се гъделичка със мисловни задачки, а на ръцете да сътворяват по нещо ново. На мен и двете ми доставят удоволствие. Кое докога, не се знае. Иначе точно по описания начин си почивам, но не ми е достатъчно, човърка ме отвътре.
    На всеки сложен въпрос има лесен и разбираем за всички грешен отговор
    "Погледнато формално, всичко е нормално, погледнато нормално, всичко е формално" - Радой Ралин

Автор
    Регистриран
    11.02.2018
    В крайна сметка реших се да им сложа по-една питка на моите, всички летяха в сряда навън и носеха прашец, за нектар по-това време се съмнявам, но с питка отгоре вече съм по-спокоен, благодаря Ви за съветите, сега спокойно мога да си сипя виното и да си резна от суджука

VIP Автор
    Регистриран
    29.09.2011
    Пчеларски район
    Витоша над 1000м.
    Много ми хареса връзката с кравефермата и пчелина.При автоматизацията ще приемем начина на работа в големите животновъдни обекти.Антибиотици, витамини и хормони в храната на всичко живо.Доказана ефективност на производството.Когато почнем да си наблюдаваме пчелите на екрана ще се наложи и при лечението на заболявания,(Нали автоматизацията не е ваксинация срещу всичко?) да я караме като при свинската чума в свине-комплексите. Как ще изглежда борбата с акара? Срещу него лекарство няма.Същото като със свинската чума.Значи и решението е същото.Унищожаваме популацията на пчелите отглеждани и диви.По "деминимис" плащат на всички за унищожените кошери и пчели.След година внасяме породисти от примерно Австралия и започваме на чисто от паразити и болести.Защо за свинарите да може, а за пчеларите да не става?
    Не казвай " Хоп! " , преди да си скочил!

Почетен Автор
    Регистриран
    24.12.2017
    Пчеларски район
    Кирково .Кърджали
    Цитат Първоначално публикувано от gln Виж публикацията
    В крайна сметка реших се да им сложа по-една питка на моите, всички летяха в сряда навън и носеха прашец, за нектар по-това време се съмнявам, но с питка отгоре вече съм по-спокоен, благодаря Ви за съветите, сега спокойно мога да си сипя виното и да си резна от суджука
    Ми хитро,така ще ти хартише/остане/ мед за пролетта.

Страница 1 от 2 12 ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 3 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 3 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •