Цитат Първоначално публикувано от Трендафил Дончев Виж публикацията
Какво прави пчеларя преди да започне каквото и да било отваряйки кошера?
Аз си чета записките в тефтера за този кошер.
Тази информация как ще му се набави?
Програмата ще го помни много по-подробно от тефтера, напоследък обмислям да снимам отварянето на всеки кошер с акцент върху важното и да съхранявам файла до следващото отваряне. Пробвах един-два пъти - върши работа, камерата запомня много повече от човека и не забравя. Помни дори неща, които съм пропуснал да забележа при прегледа, но по-късно оказали се важни признаци. Достатъчно ще е да стои закрепена на челото и да следи погледа.
Отчасти някоя ще му се докара до вкъщи на компа, но тя е маловажна. /например температура/, но други къде по важни неща няма да ги получава.
Смятам, че има как. Въпрос на достатъчно събрани и правилно интерпретирани данни. Събитията в кошера със сигурност имат измерими параметри, само дето не знаем кои са те и в каква зависимост са едни от други. Когато това знание бъде налице един бъдещ ден, базирано на прецизни анализи на събраните данни, тогава ще бъде приложимо. Не казвам, че ще е лесно постижимо, но ще се обогатява с времето.
Ей това искам да кажа, че това обезсмисля всякакви там датчици за температура, влажност, тежест на кошера. Тези неща са пределно ясни на всеки пчелар който в даден момент е зазимил кошерите си, а и дори да не ги е зазимил той, то пчелите ще са го наравили и без него.
Искаш кошерите да те викат? Да. Ще те викат тези които нямат нужда и то час по час, а тези които имат нужда - не.
Смисъла е да го правят точно имащите нужда, иначе е безсмислено. Дали ще се получи е загадка, но все някой някъде ще успее да го постигне.
Всичко това ти го казвам от позицията на що годе разбиращ живота на пчелите пчелар, а и от другата страна също, защото не съм съвсем бос и в това което искаш да приложиш в кошерите си.
Още съм новобранец в пчеларството, но събирам опит. Не е нужно човек да знае всичко, по-важно е да успява да открива правилните хора с нужните умения, които да свършат необходимото.