Захарозата /захарта/ се разгражда в организма на човека до глюкозо-фруктозен сироп чрез същия ензим, с който го разграждат /инвертират/ и в промишлените инсталации. Нишесте и скорбяла/брашно, тесто, картофи и т.н./ - същата работа - два ензима и се превръщат в глюкозо-фруктозен сироп както в стомаха, така и в завода. Проста органична химия. Ако разгледате технологията за производство на бяла кристална захар /цвеклова или тръстикова няма значение/, ще забележите, че технологията е с доста по-агресивна химия. Има за мислене кое доколко вреди. Аз поне не можах да прочета смислени обяснения сред изобилните материали по въпроса, писани от незнайни автори в нет-а. Навремето на село се вареше маджун от дини - бъркал съм по жегата тавата на огъня с часове и си представям какво съдържание на ХМФ е имал готовия маджун - никакъв шанс да издържи на сегашните критерии за хранителен продукт.
Ей, Агро, начетен човек се представяш, ама чат-пат се излагаш. И 'кво искаш да речеш, че "бабиното" сладко, де се вари цял ден на огИня е канцерогенно, а сиропЯ, де го гласиш - манна небесна.
Ей, Агро, начетен човек се представяш, ама чат-пат се излагаш. И 'кво искаш да речеш, че "бабиното" сладко, де се вари цял ден на огИня е канцерогенно, а сиропЯ, де го гласиш - манна небесна.
Зависи от гледната точка. Откъм ХМФ е точно така. Друг е въпросът доколко е вреден ХМФ в сравнение с други неща.
На всеки сложен въпрос има лесен и разбираем за всички грешен отговор "Погледнато формално, всичко е нормално, погледнато нормално, всичко е формално" - Радой Ралин