Първата година в казармата бях в школата в Плевен и не се разбирах с местните.Гледам,че и сега е така.
Преглед за печат
Първата година в казармата бях в школата в Плевен и не се разбирах с местните.Гледам,че и сега е така.
Егати или Е га ти е правилно,че сега наблягам на граматиката във форума?:bigsmile:
Гледам тая преградна дъска направо я разковахте.:bigsmile:А за снимката от 14.02 нямам думи,аз толкова пчели не съм виждал в моите кошери даже май месец мога само шапка да му сваля на колегата:yo:.Единствено това съм го постигал при обединяване на 2 отвотки.
Преградната дъска служи да прегражда - а не да разгражда!....според мен едно нещо е по-добре да е преградено, отколкото да е разградено - все едно разграден двор!...така че има смисъл от преградната дъска според мен...отделно, че напролет борбата е за всеки градус вътре в кошера, и ако прегр. дъска е изпълнена грамотно, т.е да изолира на почти 100% гнездото/рамките покрити с пчели от останалото празно пространство в кошера, ще спести много мегавати на пчелите да затоплят пилото, и съответно, ако отопляват по-малко пространство, ще се износят по-малко и ще "изгорят" по-малко калории/мед, и ще им се удължи живота, и съответно ще отгледат повече пило на глава зимна пчела.
Чудя се да не открия нова тема Автомото свят:bigsmile:
Първата ми кола беше Мустанг 2140Д и си спомням, че му слагах картони м-у предната решетка и радиатора, за да вдигне по-бързо градуси - един вид пр. дъска!:laughing:...а третата ми беше ВАЗ 21013 - на нея пък на предната хром-никелова решетка, след като я отвинтвах от купето, и нанизвах от двете страни по един чохъл, който да пази радиатора от студения въздух, и след това я монтирах обратно
Супер разсъждения, с изключение на думичката "мегавати", която ми навява асоциации с ядрен реактор. Проблемът е, че тези разсъждения са просто една теория, нямаща нищо общо с реалноста. Проверката на тази теория е много проста - слагане на 2 електронни термометъра от по 3 лв. от двете страни на една преградна дъска. И ако покажат нещо различно, тогава ще съм склонен да ти повярвам. Дотогава обаче аз вярвам на науката и по специално - на физиката и на топлотехниката. А там такива чудеса не се случват ...... :)
Ако случайно си спомняш, преди да започна да плещя глупости за микронуклеусите, седнах и наистина направих изследвания с елетронни термометри. Вложих точно 6 лв. в тези изследвания (2 термометъра) и цитиръх във форума конкретни резултати с конкретни цифри за температурите.
Та аз предлагам разрешаването на този безсмислен спор да бъде направено по същия начин - някой, който практикува работа с преградни дъски, нека да сложи 2 термометъра и честно и почтено да каже във форума какви са резултатите. А докато чакаме това да се случи, нека да не плещим врели-некипели защото всеки може да сбърка в собствените си илюзии, включая и аз.
Та чакаме някой да направи ЕКСПЕРИМЕНТ и да ни информира за резултатите ......
В темата за преградните дъски само си ги мериме,а резултата е - не научих нищо ново и полезно.
Първо си изяснете за какво служи преградната дъска и тогава ръсете акъл. Явно, че този уред не ви е познат на повечето и колко е важен в дадени случаи.
Алоооо модераторите много се вживяхте бе. Триете по-бързо отколото пишем.
Какво толкова написах, че меда в Русия на едро е 80 рубли килограма (1.60 лв.) Това някаква тайна ли е какво.
https://medkupluprodam.ru/pokupka.php?country=rossiya
П.С. Ще ви спестя излишна работа за в бъдеще. Това е последния ми постинг в този форум.
Сбогом.
Ей тази да се беше кандидатирала за президент а то Цецка
Като гледам Меркел нашата Цецка 100 пъти по хубава.Ама то нали нямаме германско мислене:bigsmile:Само искаме германски заплати и да дигаме самолета:bigsmile:
Данчо го няма нещо, да не е наказан?;)
Да не е отишъл да избира сервиз за цуйка.Иначе за вино си имам чаша.....
Може да търси мисир за зелето.:bigsmile:
Тази вечер май им раздават парсата от изборите.
абе тва сурово бе :(
Е сурово,сурово ама на една година,няма да чакам да получи паспорт я...
А бе за хубавото червено винце трябва хубаво мезе!blush;
Най-добре е да е като това вълче мезе.Колкото е по-вълче мезето-drinks;толкова повече винце пие.
Консумирайте умерено и с мерак !kiss;kiss;kiss;
Наздраве на компанията!!!!
Абе,къде е батко?Да не го е ухапало кучето или го е ритнала пушката?????Дснчооооооооооо де си.....
Като гледах клипа наистина си ходи за "каймичка". Ама то много ходене за тая каймичка, бе.
Какъв сервиз бе?То хубавото винце и с млечно бурканче се пие особено свълче мезе!drinks;
Eeeeeeeeeeee тогава аз ще ти подаря.Само кажи за какво...
Е аз винаги си изпълнявам обещанията само да взема тоя де минимис:bigsmile:
Г-н Матеев можели така да се оставите у фейса:bigsmile:просто кажете че сте бременна булка в 9 месец и даже вече ще раждате ако не вярват им покажете крачето:bigsmile:
Пушенето убива пише го на всяка кутия цигари ама като никой не слуша Ачката е така:bigsmile:
Гледам ники 1313 ми сложил кръста:bigsmile:Това ако е обида то форума щеше да е гробище кръст до кръст:bigsmile:
Добре че, не е извикал и попа?
Ачка дадоха от изборите 330лв но платих сметките даже 10лв взех от жената на комшията и пак няма и няма:bigsmile:
Дака,ми пращай ми сметките на ЛС и няма да се червиш пред комшийкат.Даже по програмите ще те класирам.......
Ачка няма как да стане все ми е хубаво да съм и задължен.:bigsmile:
Чини ми се, че е по-добре тя да ти е задължена ама....?
Чата нещо пак го няма.
Калинския гледам писал в една друга тема:bigsmile:Само се чудя да ли знаят кой го е измислил тоя апарат :bigsmile:с тсц-то
Във Велинград съм, има ли някой оттук да се запознаем?
Честит първи сняг!
Дано тази година има повече естествен.
Прикачен файл 7937
И подготвяйте ските.
Шест години два месеца и три дни от създаването на форума.Още помня преди да се появи как обсъждахме няколко човека облика, тематика, правила за участие и т.н. ,знаех и четях всяко едно мнение, а сега се чудя как се качваха снимки. blush;
Колкото до първият сняг той е много малко и нетраен. Дано по нататък понатрупа за да можем да се попързаляме и ние.
Очаквам по големи валежи и отивам в Шипково на един приятел на гости, хем ще се видим , хем ще се попързаляме!Обичам зимата и спортовете който се практикуват.
Ама вие от община Левски нямате спирка.Това студентските бисери пасти да ядат спрямо вашите.:laughing:
Ние нямаме спирка ,ние имаме гара!ГАРА ЛЕВСКИ -ПАЗИ БАГАЖА!:bigsmile:
https://www.facebook.com/radioENERGY...3823840194189/
Ето как може да се манипулира народа ,:bigsmile:хубав номер.
Дака това което показваш е опесачаване в някое предприятие.Поогледай се.
Нещо , пак не е добре !
Системата Слънчо пак сгафи .
Още една победа на Кубрат Пулев. Честито.
Излизането ми хареса. Гайди, облекло...
Макар да не харесвам стила на боксиране на Пулев, срещата ми хареса. Мисля, че щеше да бъде интересен мач, ако събитията не се бяха разиграли така. Горчилката остава....
И аз съм по сценарий..Наздраве!
Наздраве!
Да ти е сладко.
Малко зимни снимки.:ae:Прикачен файл 7977Прикачен файл 7978Прикачен файл 7979
Само не прекалявяй свинцето!Днес е неделя вечер и утре да не те боли главата като отидеш на работа!drinks;
Наздраве!
Доживяхме и това чудо - подпомагане на двойкаджиите.За отличниците няма, ама за " имате ли серос ","къщата ми е на втория етаж" и "ше носим брат ми да те страхува" има.Е няма такава държава!
Гледах клипчетата с немската кака - как пък една пчела не я ужили, като е без було през цялото време?....и като са толкова големи пчелари немците, защо внасят мед от България, и го кръщават с китайския, за да го продават на дребно?.......а това, че жените били губене на време/пари( от оная тема за сложността), изобщо не съм съгласен - освен за една много малка част от бг пчеларите, но не смятам, че има тук такива сред нас!
Много тъпо нещо стана , всички ли запразниха ?!
Що, да няма вечни студенти?:bigsmile:
В нашата държава нямаме нужда от атентати,защото сами си ги правим.До скоро смятах,че БДЖ е фирма на дотации от държавата,какво тогава правят частни фирми там.Значи където няма печалба - БДЖ,а където има - частни фирми.Както казват в "Господари на ефира" - уникална държава.А на тия хора ще помогнат толкова, колкото помогнаха на другите от наводненията.
Казаха, че ще отпуснат 5 000 000 лв. за ремонт. 26 къщи по 100 000 лв. прави 2 600 000. Значи спокойно могат да им построят нови на хората. Но като казвам 100 000 лв., то това е за много хубава къща, но ако им се построят по - малки къщи, то тогава ще има и за реконструкция и на останалата по - малка част с по - малко засегнатост. Другите 2 400 000 би трябвало да стигнат за гара и нови линии. Все пак няма да правят нова линия чак до София. Още 5 000 000 има за храна и лекарства. Тия хора в Шератон ли ще ги хранят? Много части на страната пострадаха от такива "избухвания", но никъде не се е дало пари на "простите" хора или ако има такива, то са минимални. За замазване на очите. Аз съм един от такива засегнати. Само прозорците бяха без пари през първите няколко дни, че свършиха много бързо. Може и сега някои да имат за резерва от тях в задния си двор.
Колкото и да отпуснат, няма да са достатъчни, не само къщи ще се градят, трябва инфраструктура, разчистването на терените и какво ли още не. Един от пострадалите, който притежавал строителна борса, сподели: "Легнах си богат, а се събудих по-беден и от мишка" - всичко е инвестирал в стока, която я няма. Има още куп примери, които не е удачно да се споделят. А на тях, кой ще им помогне? Никой! А що касае къщите - за едни ще има нови, хубави къщи, а за други, които не са от нашите - нищо няма да има, или толкова, колкото да кажат, че са им помогнали.
Всяка година в България от катастрофи по пътищата умират средно по 1000 човека. Тоест на всеки 2 дена умират толкова хора, колкото в Хитрино. Нанесените щети на техните автомобили и на пътната инфраструктура са приблизително 10 милиона лева (500 х 20 000). Десет пъти по толкова не умират, а отиват в болницата и някои от тях остават сакати за цял живот. Щетите при тях са съизмерими (още 10-20 милиона лева на година).
Това обаче "не е новина" и медиите не пишат нищо за нея. И никой не се сеща да им помага на семействата на тези хора и на оставените след тях деца-сираци. Сред тях има и пчелари (предполагам се досещате), но никой във форума не се досети да им предложим помощ за кошерите.
Та ситуацията в Хитрино наистина е голяма трагедия, но 100 пъти по-голяма трагедия е ВОЙНАТА ПО ПЪТИЩАТА, за която всички си затваряме очите. Буквално веднъж на всеки 2 дена си имаме по едно Хитрино, но медиите си правят оглушки за това.
За пръв път от 10 години насам по това време може да се карат ски.
Прикачен файл 8012
В Хитрино нещата наистина изглеждат кошмарно! Аз даже започвам да изпитвам съмнение относно реалния брой на жертвите.
Вижте тоя фотоалбум: https://www.facebook.com/photo.php?f...7681498&type=3
А ето снимки за Хитрино и от Reuters: http://www.reuters.com/news/picture/...eId=USRTX2UQEJ
За Хитрино пак ще излъжат.Нито точният брой жертви ще научим , нито причината за катастрофата.
Забелязахте ли, че не са дерайлирали локомотивите и първите 10-20 вагона? Дерайлирали са последните вагони. Това автоматично означава, че всичко си е било наред със скороста на влака и с железопътната инфраструктура (релси, семафори, сигнализация и т.н.).
Така че когато ви лъжат по медиите, опитвайте се да четете между редовете.
На мене лично ми намирисва на планиран и успешно реализиран терористичен акт, но това вероятно ще се замете под килима, както се замете под килима и истината защо наистина се срутиха сградите на световния търговски център и как се изпариха във въздуха хиляди тонове бетон и желязо.
Иначе официалната версия вероятно ще е блокирали колелета (спирачки) на някой от предпоследните вагони. Това ще обясни наблюдаваната картинка с предни вагони на релсите и натъркаляли се задни вагони. Това обаче няма да обясни защо 2 цистерни са се взривили, а другите 10-15 натъркаляни са останали непокътнати въпреки катастрофата и огромната температура на горящия пожар.
Дерайлиране поради спирачки - добре, приема се. Но защо имаше взрив, когато цистерните са специално конструирани никога да не се случва нещо подобно дори и при катастрофа ???????????????????? И въобще дерайлирането ли е първопричината, или контролирано взривяване на нормално движеща се цистерна. При това взривяването е направено точно в точката, в която ще нанесе МАКСИМАЛНИ ЩЕТИ. Знаете ли колко нищожна е вероятноста това да се случи случайно?
Ами лъжа е. Още в началото казаха, че последните вагони се "скъсали", защото машиниста бил ударил рязко спирачка. Първо ми се струва малко невероятно набиването на спирачка при локомотивите, не че не може, но не се прави. И второ. При рязко спиране не би трябвало да се скъса нищо, а се набиват един в друг. Възможно е да се получи това с дерайлирането, но едва ли композицията се е движила с толкова голяма скорост за да се получи това. Все пак е бил в района на гарата. Та споделям мисълта за терористичен акт и това ми беше първата мисъл.
Стигай с тези филми. Те като искат терористичен акт, биха го направили на много по-различно място, а не при единоверци.
Влъкът пристига доста по-рано с 21 мин, което е било изненада за стрелочника, който не е имал готовност с пренасочването му на точния коловоз, за да изчака разминаване с насрещно движещият се пътнически влак. Получило се е следното - първите вагони минават в един коловоз и стрелката мърда, при което останалите вагони се насочват по друг коловоз, което от своя страна води до разкъсване на композицията и другото се вижда на снимките.
Ние сме на всеки километър...........;)
Вижте тази снимка:
Прикачен файл 8017
Ако спирачното усилие беше при локомотивите, които са далече напред (надясно и нагоре) извън обсега на снимката, то тогава най-големи сили щяха да изпитват първите вагони, защото върху тях щеше да се натрупа сумарния инерционен момент на всички останали вагони зад тях. Тоест щяха да са натъркаляни първите вагони, а не последните.
На снимката обаче се вижда, че голяма част от първите вагони си стоят на релсите, което означава, че спирачната сила е била ЗАД ТЯХ. Ако блокират колелетата на някой междинен вагон от композицията, то всички вагони преди него ще останат на релсите, защото за тях силата ще е ДЪРПАНЕ НАЗАД. Ами ще се забавят бързо, но няма странични сили, които да ги изхвърлят извън релсите.
Не стоят обаче така нещата със задните вагони. Те ще се натиснат с огромна сила във вагона с блокирали колелета, част от вектора на тази сила ще е НАГОРЕ, което означава, че колелетата им ще се повдигнат, и тогава нищожна странична сила ще ги натъркаля наляво или надясно. И въпреки че са дерайлирали, завъртели странично, или паднали по гръб, инерционната сила ще продължи да ги движи напред по посоката на предишното им движение. И трябваше да се търкалят десетки метри, преди да спрат в някаква преграда. Тоест всички дерайлирали вагони трябваше да са НА КАМАРА ЕДИН ВЪРХУ ДРУГ или ЕДИН ДО ДРУГ. Това всеки един от вас го е виждал при ПТП-та с много коло едновременно. Да, ама на тази снимка ТОВА НЕ Е ТАКА.
Абе караме си трошки. Както колите, както рейсовете, така и вагоните. Ще се трошат, ще катастрофират и те така-те.
П.П. Нов внос, ама втора употреба.
Цистерни не са се взривявали, а се е получило, разхерметизиране на някои от цистерните (дали кран, дали предохранителен клапан). Получава се изтичане на пропан - бутан, който поради компресирането му във цистерните е в течна фаза . Следва изпарение и наслояване , ниско по земята, защото е по-тежък от въздуха, после загазоване на определена територия . Когато загазоването стигне определена концентрационна граница и се появи искра, то се получава рязко възпламеняване - взрив или така нареченото огнено кълбо.
Влаковете дали имат Гражданска отговорност.!?! За колите и камионите ще ни издерат очите за застраховки точно заради ей такива случки.
А би ли ми казал кои са двете цистерни, които са се взривили? Виждал ли си взривен съд от съдържанието му вътре? Та този съд цъфва като майска роза - разкъсан метал, огънат настрани, а откъснатите парчета метал могат да се намерят в зона 100-200 метра. Нещо такова да виждаш на снимките? Покажи ми кои две цистерни са се взривили, защото аз не виждам такива. Не виждам и откъснати колелета или парчета от цистерна, разпиляни на голяма площ. Виждам само силно обгорени цистерни, но пожара е следствие, а не първопричина.
Наистина има ли взривени цистерни, или се е взривило нещо друго?
Картинката на разрушенията говори за МОЩЕН ВЗРИВ. Как така този взрив е помлял в зона от 100-150 метра всички сгради, а е оставил непокътнати цистерните, които уж са се взривили?
Матеев, прочети какво съм написал, няма взривени ЦИСТЕРНИ.
А защо мислиш, че не го е имало голямото разкъсване? Достатъчна е малка пукнатина или скъсана заварка и налягането отвътре навън довършва работата. Тия цистерни не си знаят годините и е възможна и умора на материала, особено в заварките.
Влака не се е движил с голяма скорост! Иначе вагоните щяха да са един върху друг. И най-вероятно локомотива се е движел надолу и в ляво на снимката. На снимката на нашия журналист е сниман локомотива с откъснатите вагони. Повреди по тях няма! Когато е станал взрива те вече са били далеч.
Аз чух първото интервю и може би единствено по телефона, на втория машинист, който каза, че е усетил дерайлиране на композицията, спрели са влака и са слезли да видят какво става, след което издърпват на пред композицията от останали пет вагона + 2 локомотива, това са може би 5 или 10 минути и е последвал взрива.
На друга снимка до изгорялата кола пред общината се виждаше изкъртени, стърчащи релси заедно с траверсите. На снимката / от Матеев /там се виждат здрави и закачени цистерни. Какво ли ги е изкъртило и как е гръмнала цистерна, която е по-назад. Чух за отвор в цистерната, за който тепърва ще гадаят -как се е получил.
А сега да заминавам на пчелина, че вятъра ги набутал половината. Ужас.:mad:
Според мене версията на kuline е най-правдоподобна. Имало е дерайлиране поради повреда в спирачките на някой междинен вагон. Вагоните зад него са се натъркаляли, но цистерните са останали цели, защото са много здраво направени. Някой кран обаче се е отчупил и от него е започнал да изтича газ с огромно налягане. Изтичал е ДЪЛГО ВРЕМЕ - може би минути наред, и така е имал шанса да се разлее на голяма площ (100-200 метра в диаметър) и да се смеси с кислорода от въздуха, без който горенето (взрива) е невъзможен.
Огромната площ на щетите се обяснява именно по този начин - газът е имал предостатъчно време спокойно да се разстели на такава площ и спокойно да се смеси с огромно количество кислород така, щото да се образува взривоопасна смес. И в един прекрасен момент в някоя по-далечна къща взривоопасната смес си намира открит огън в някоя печка на дърва, и се самовъзпламенява. Щетите в епицентъра са по-големи, защото там е по-висока концентрацията на взривоопасната смес, а не защото взрива е започнал от там.
Ако по време на самата катастрова е имало някаква искра, газта веднага щеше да се запали и две от цистерните щяха да се превърнат в ГАЗОВИ ГОРЕЛКИ, но нямаше да се взривят. Щетите щяха да са само пожар в зона от 20-30 метра и нищо повече. Причината за толкова големи щети на такава огромна площ е тази, че първия огън (напр. печка на дърва) взривоопасната смес го е намерила на много голямо разстояние от катастрофата, което е дало предостатъчно време газа да се разстели на огромна площ, преди да се взриви.
Какво ще кажете за тази теория?
Като допълнение, поради посоката и скоростта на въздушните маси, разслояването на газа не е в правилна геометрична форма, видимо от снимките и периметъра на щетите е с неопределена форма.
ПП Това са само мои предположения, а за точната причина е необходимо да се извършат доста експертизи от специалисти в различни области.