При мен също проблем с оплождането на майките,започна от миналата седмица,но това е от гостенина който имам седи чака на дървото.Останаха 9 сандъка на напълня,ако го имам проблема с оплождането ще купя майки поне до слънчогледа да ги развия.
Преглед за печат
При мен също проблем с оплождането на майките,започна от миналата седмица,но това е от гостенина който имам седи чака на дървото.Останаха 9 сандъка на напълня,ако го имам проблема с оплождането ще купя майки поне до слънчогледа да ги развия.
Доста врабчета се мотаят при мен ! Незнам дали посягат на пчели! От 15 отводки 4 са останали без майки!
взимай въздушната или прашката и почвай огън-бий по тия врабчета, но само по шарените тия който имат синичко и жълто по тях, недей да биеш обикновените сиви врабчета
Оставете животинките на мира. И аз имам врабчета които идват в пчелина и както винаги всичко забелязвам. Обират само подмора. Едните са обикновени врабчета, а тези със синичкото и жълтото са синигери. Синигерите вече хванаха гората, защото слизат ниско само през зимата. Единствено само лястовиците и сврачките пакостят по пчелините.
Прикачен файл 9508 Те ви оставят без майки.
Аз пък си направих къщичка за синигери на пчелина.Утрепаха гъсениците на около.Вчера ходих да слагам малко основи и БУМ.От дупката на къщичката стърчи огромен смок.Наврял си главата вътре.По принцип не ги барам,но тоя го утрепах.
Първите липи са вече в ход и братята ги почнаха.Не знам да ли няма да пропусна и тая паша.:bigsmile:А иначе днес се изля добре след обяд.Малко облитането по намаля ,но то може да се дължи на пчеларските ми умения,а не на пръскането за кърлежи.:bigsmile:
И в Елена и в Златарица има вече цъфнали липи сега остава да отидем на черква и да чакаме.
Здравейте!
При нас също има цъфнали липи от 5-6 дни.Но това е в Левски.Пчелина ми е в Градище,а там изрязаха липите в Таръклъка и насяха канадски клен,а той не дава никаква паша.Надявам се единствено на слънчогледа,който е на 500 метра от двора ми.Дано да падне малко дъждец и да има повечко нектар
Поздрави:Цветан Димитров
Цецо, хич не си прав за клена. Много си е медоносен, само, че цъфти по-рано и може да не са готови кошерите за него.
Юрка,когато ходя на пчелина винаги минавам покрай тази иначе приятна горичка но не съм забелязал да цъфти.Може и да не съм се заглеждал както трябва.За догодина ще се загледам.А как изглежда плода който се получава?
Прикачен файл 9514
42 лева литъра. А меда колко ли ще е?:bigsmile:
Цвета е зелен, няма как да го видиш от далече. В София цъвти през Май.
При мене вече цъфна липата до 1-2 ще е в силата си.Преди липата,се облитаха към 15-15.30ч. вчера бях до 16ч на пчелина още не бяха почнали,събират животинките:))))
Усещасе и при нас мирисът на липа.Вчера поваля слетобед на 3 пъти.Спуснах дъната,че да не изядат входовете.:bigsmile:Втората партида отводки на 100% с оплодени майки са вече.Почва да цъфти едролистната липа и е време за молитва.Дребно листната за поредна година ядец.:bigsmile:Добро впечатление ми направиха УЛ.Не бях виждал такова яйцеснасяне от години.
Какви са вашите прогнози за начало на цъфтеж на слънчогледа!?
Не знам как е при вас ,но преди малко Елена ги одави.Такъв дъжд не е валял скоро+градушка.В Златарица само дъжд.
При нас традиционно за този сезон - суша. Преди малко заваля, колкото да отмие прахта. Търкалят се едни облаци наляво и надясно. А тук, а в Румъния и така :) Дано поне наръси по ливадите, че пчелите започнаха да се заглеждат по компотите :)
И при нас суша. Наоколо валя, но в района на пчелина - неее.
Слънчо , районът на Карлово попада в така наречената ,,валежна сянка ,,.
Причината я знаеш - Стара планина .
От северната , към Троян си падат достатъчни количества .
В Елена отново кратък, но проливен дъжд.
Жегата си оказва вече своето влияние.Липата почна бързо бързо да прецъфтява.Днес децата работиха само 4-5 часа и то след 14 00 часа.Добре ,че пишидялката цъфна ,че ще запечатат.:bigsmile:За сряда съм направил един молебен за дождь белким до напълнят.:bigsmile:
Вчера около Плевен огромни блокове слънчоглед са цъфнали на 100 %. Други са готови всеки момент.
Здравейте!
Понеже днес се канех да въртя-защото питите започнаха да побеляват то времето е против нас.Ако и утре не е благоприятно ще трябва да си пускам отпуска при първият хубав ден.Има обилна паша.Днес открих ,че южно от пчелина на 3 километра има блок със слънчоглед който е до колене и ще цъфти по късно.Моля се времето да е с нас!
Като гледам слънчогледа ще прецъфти преди юли - шантава година.
Не съм съгласен с теб .
Пътувайки днес , видях и друга картинка .
Не те и карам да се съгласяваш - вече имам телефон, дето снима, та а дано не излеза прав, но ако съм: ще ти снимам, па ти ще черпиш. (макар че ич нема да ми е до черпене)
А на 24-25 градуса дали ще пуска нектар слънчогледа. Че нещо го дават цялата седмица така.
При нас сега е в силата си.
Това ми пратиха от Златарица по Вайбър
Днес вадихме при братчеда утре при мен.:bigsmile:Мед има ама пчелите станаха кът.Не знам какъв проблем имам с болести в пчелина,но пчелата отново се стопи и то рязско.Колегите казват ,че нямат моя проблем.10 рамки ДБ на заде и две отводки затрити от нападения.За една седмица са изградили по 1 рамка в плодника семействата.Интересно е също,че слаби,но продължават да градят в магазините.Модераторе това е действителноста.Ако не верваш ела и виж.:bigsmile:
П.П. Отводките са нападнати сряда или четвъртак.;)
Даже и в хладното и мрачно време вчера,децата работиха като за световно.Оказасе,че единия блок слънчувка не го харесват.Сега като цъфна другия носят като за световно прашец и нектар.
Супер време за пчеларстване до 14 00 днес.Видях поне три чудеса на пчелите.Интересното е,че и в дъжд пчелите работят,но не вкарваха прашец както до преди да завали.Видях колеги да ви се ПОХВАЛЯ как пчелите се почистват от акара.За вазе може да е нормално това ,но аз го видях за сефте.Видях също как недъгавите след облитането не пущат да се върнат тия с някакви дефекти.:bigsmile:А бе изкефил съм се на макс и за това ще си сипя една ракия и ще ви кажа Наздраве.:bigsmile:
Я иди да видиш лично дали нямат същия проблем. Щото и около мен уж нямаха, а де факто се оказа, че в периметър от ~ 40-50км. силно семейство не е останало. Като добавя и твърде рано цъфналия слънчоглед + непрекъснатите валежи стана две седмици, ако хвана по един магазин ще трябва да си ударя задника в тавана.
п.п. но както се казва "тихо да ти е името" и на протестите разни, да не забравяте пак да просите субсидии и европрограми - пък другото майната му.
https://youtu.be/uqmzvBBxThM тоя мислех да не го качвам,че тъкмо бях легнал да поспя.;):bigsmile:Доживях след 7 години и аз да видя пчели в пчелина.
п.п.Хваля се само мед няма,но нали съм си мухар все още.:bigsmile:
Гледам на комшията му пуше комина в Елена.Това не е добре.
В Златарица картинката като време беше същата с 2 градуса по топло.Не бях виждал до сега такова чудо.Да вали дъжд, а пчелите да работят с такава сила.Отново чудо:bigsmile:
https://youtu.be/-dO47hDJAYg така работиха за тия дето не вярват да видят.:bigsmile:
Сигурно си си легнал и не пишеш,но те разбирам и ти си човек.:bigsmile:Кантаря на око 3кг нектар на отводките,но може и да е от дъжда,чама поема влага.:bigsmile:
Преди няколко минути ми звънна брата.Неговите думи бяха следните:
Сега беше момента да снимаш,такъв летеж никога не съм виждал.
Минах тая вечер покрай пчелина и нещата не ми харесаха.Не чух вентилирането, но усетих мириса.Стар пчелар мина покрай нас и спря да ме пита как са пчелите,че след последният дъжд летящата му е изчезнала за пореден път тая година.Иначе слънчувка има още няколко блока.Валежите са повлияли яко на цъфтежа.Прогнозатами за 1 месец паша май няма да се сбъдне.Утре ще направя проверка да видим дали и при мен е така.
Днес направих проверката.Пчелите от последния клип ги няма.Точно 1-2 магазина пчела.Видях колеги по Елена масово махат магазини.Днес наблюдавах нещо странно.Паша има а се налитат.Да ли не е от пашата или колеги извадиха всичко и сега глад ги мори пчелите.3 отводки намерих на синдрома на изчезващия кошер.Добре че неги бяха разграбили още, но наблюдавах нападение на друга отводка.Плановете за отводки след видяното днес отпада.
Днес не стъпих и на пчели много болен бях,но научих защо се налитат така.Комшията извадил меда и мисля утре да му дам съвет да ги похрани малко иначе му слагам фунията.:bigsmile:То бива алчност то би чудо ама да си държиш пчелите гладни него разбирам това.:bigsmile:
Модернизаторе аз ти казах днес къде съм.:bigsmile:https://youtu.be/mcWuy1wP9Ko такова е положението.:bigsmile:
Днес тръгнах да вадя мед,а само свалях магазини.Децата ме изненадаха много лошо бяха така свалили меда също е било нападениеСтранното е ,че днес няма налитания и има паша.От 9 00до към 11 00 носеха като за световно прашец и нектар слънчувкаста днес пускаше добре,но и забелязах ,че това дето всички викат,че е мана продължава.
За да не съм назад от колегата с пълзящите искам да се похваля и аз с пчелното гробище.Шегувам се не е за хвалба.
https://youtu.be/0AaetmxnSpc
Пред прелка ли са тези умрели (умиращи) пчели или в страни от кошерите?
Предимно са пред прелките по посока на излитане от кошера. Пред някои са в повече, но това са и по - силните кошери, след което отслабват драстично. Лошото е, че започват да се наблюдават вече и из целия пчелин. Трябва да се вземат някакви бързи мерки защото ще се сбъдне прогнозата ми за голям мор. Но какви мерки се пита в задачката? Процеса обхваща все повече и повече територия като следя постовете на колегите.
Понеже пълзят дълго време, при мен не може да се каже кой точно кошер ги "пуска". Виждам само определен район, но там са десетина кошера и не става ясно.
Аз наблюдавах вчера нещо странно което не бях виждал до сега.Не го написах да не ме изкарате пак луд,пияница или лъжец.:bigsmile:Пчели се връщха също са се въргаляли в прахта като магарета.:bigsmile:Смея се но не е смешно.Това беше още един знак за който търся отговор и съм близо до него.
Говоря не за бройки,а за много голям процент от кошера който наблюдавах часът беше 9 45.:bigsmile:
Днес дойде ред на УЛ да ги прегледаме.Не знам да ли е слънчувка,но нектара който са вкарали днес е към 4-5 кг и е много рядък/по рядъл от на акацията,като вода/ и жълт.За мое учудване жълтурите са направили мазало.Втори път ги цепя.Първият път бяха на 8 рамки пило сега ги намерих ме на 6 От летва до летва и запаса нищожен.Някой колеги казват,че не е време за отводки.:bigsmile:Аз пък нали съм си зодия рак и реших днес да ги направя.
Вече се забелязва и по другите редове подмора и на средните кошери под прелката.Тия под прелката са от пчели сбъркали кошера или нещо не им харесват когато се връщат от паша.Всички отводки след липата са 99,99% тотал щета.Днес отворих отводката на Големеца коята беше направена с 5 рамки пило и стръскана пчела.Намерих в нуклиуса майка на стената и 5-10 пчели.Интересното в случая беше осемрняването на 1/2 рамка от край до край в левия ъгал даже и се беше пресрала по 5-6 айца в килика.Ревах, но я сложих в клетка.
като ви чета почвам да се плаша, утре ще отворя моите да ги проверя как са, току виж и мед сме извадили, ако има време де :)
:) чета всичко наред и виждам, че половината колеги се оплакват, че им лазят пчелите или направо нямат вече пчели и понеже не съм гледал в плодника сигурно от 2 месеца и съм вече притеснен какво ли ще открия...
Ще се разбере съвсем скоро ;)
Ако намериш гнезда няма страшно? Няма да са от пчели......
Пускам тук един стар - нов материал. Дали сегашният момент не е част от стратегията?
Зловещо бъдеще
Една от най-секретните стратегии на Монсанто – световен производител на различни видове торове, пестициди и трансгенни семена за посев, е да инвестира в различни предприятия и научни лаборатории, които правят изследвания в областта на здравето, болестите, развитието, живота и смъртта на пчелите – даде резултат.
Монсанто обяви, че вече е създадена генно-модифицирана, трансгенна пчела. Тази новина бе съобщена на 29 април 2016 година.
Според представители на корпорацията това е велико постижение на науката и учените на Монсанто, защото създадената от тях генно-модифицирана пчела е устойчива на масовата употреба на пестициди, които съдържат различни неоникотиноидни съединения. Неоникотиноидните пестициди са токсични, отровни субстанции, които се употребяват главно в земеделието за защита на растенията от различни вредители. Те се натрупват в почвата и често проникват и в подпочвената вода. Имат продължителен и устойчив ефект и много бавно се разграждат. Тази негова специфика поставя сериозни проблеми за живите организми, особено насекомите и на първо място пчелите, които са потърпевши, но не са цел при използването на различните пестициди.
Много пчелари в САЩ и по целия свят са убедени, че именно масовата употреба на различни пестициди, съдържащи неоникотиноидни съединения са главната причина за гибелта на хиляди пчелни семейства и появата на синдрома на празния кошер, първоначално в САЩ, а след това и в Европа.
„Това са и причините в лабораториите за Високи Технологии /High Tech/, за пръв път в света да се създаде трансгенна пчела. Тази пчела с променени гени е изключително устойчива на всички видове пестициди, които се произвеждат не само в САЩ. Тя е устойчива и при употребата на пестициди, съдържащи седем пъти повече неоникотиноиди в сравнение с тези произвеждани и използвани сега” – обяви директорът на Научно-Изследователската дейност в Монсанто.
Учени, които са работили, работят и сега по създаването и усъвършенстването на тези пчели съобщават, че в близко бъдеще генетиката на тези пчели ще бъде променена по такъв начин, че те няма да могат да си отглеждат пчелни майки, даже и ако лаврите бъдат хранени с пчелно млечице.
Американският гигант в началото ще предлага на пчеларите в САЩ, а след това и в Европа пчелни майки – с променени гени /трансгенни майки/, които ще са адаптирани за специфичните нужди на различни пчелни колонии, от 500, 5 000 или 50 000 индивида.
В Патентното Ведомство на САЩ е внесено свидетелство, искане за издаване на патент за създадената от Монсанто трансгенна пчела.
Уважаеми читатели,
Колеги пчелари,
Материалът, който прочетохте, получих от мои приятели-френски пчелари. След като прочетох този материал аз останах изумен. Обхвана ме силен гняв. Казах си – значи така! Международният конгломерат МОНСАНТО – световен производител на пестициди, които тровят и погубват хиляди пчелни семейства по целия свят, производителят на ГМ СЕМЕНА, които се засяват и от които поникват ГМ Растения, което е и една от причините за изчезването на десетки, а може би и стотици видове, като по този начин се нарушава създаденото и съществуващото от векове биологично равновесие и разнообразие на Планетата Земя, сега е загрижен за здравето на пчелите.
Сега, един от виновниците за всичко това ни предлага спасение.
Какво е то? Ами, разбира се – генно модифицирани пчели и пчелни майки.
Забележете – пчели, които няма да могат сами да залагат маточници и да отглеждат пчелни майки, както са го правили 160 милиона години. В резултат на това, пчеларите няма да могат сами да произвеждат пчелни майки и ще бъдат принудени да купуват генно променени пчелни майки и пчели, произведени в научните лаборатории на Монсанто.
Аз, а сигурен съм и всеки, който прочете този материал си задава въпросите:
Каква е причината да се вложат стотици милиони в този проект?
Какви са целите на този проект?
Отговорът на тези въпроси е лесен и еднозначен. Става въпрос за увеличаване на печалбите, но никой не си дава сметка за последствията. Всичко това може да доведе в началото до нарушаване биологичното равновесие, а след това и до пълното унищожаване на растителния и животинския свят на Планетата-Земя, нашия дом.
Ще завърша с една мисъл на Великият Гьоте:
„Където глупостта е образец, Там разумът е безумие”.
Преди няколко години,когато спорихме с Матеев - за и против ГМО, аз дадох за пример именно генно модифоцираната пчела и как би се почувствал,когато добре облечените почукат на вратата за да обвинят в кражба на интелектуална собственост.ГМО като идея и технология не е лоша,но се използва от хора без души.
За никой не се отнася.
Днес реших да стопя малко рамки.Не знам пашата ли е много или пчелите са кът,но чак към 19 00 се завъртяха няколко на рамките и дрождите.:bigsmile:Много пъти съм топил, но такъв карък никога не ме е спохождал.:bigsmile:Може би щото е празник и трябваше да се пие и яде.:bigsmile:Честито на именяците и наздраве.
Такива писания размива представата за света в който живеем. Нека споделяме неща които имат сигурни източници за да не ставаме жертви на хора които ни манипулират. Не казвам,че такива експерименти не се правят, но нека стоим стъпили на земята. Нагледах се на полуистини и лъжи които управляват масите. Нека бъдем по-внимателни. Ако тези френски колеги са цитирали някакъв линк дай го за да прочетем.
Генномодифицирани пчели, които устояват на пестициди, ми звучи по- скоро, като научна фантастика отколкото, като наука.
Пък, че тази година семействата са ужасно слаби го говоря още от май месец - не ми се мисли как ще презимуват.
Днес минах да видя как е люцерната по полето.От дъждове никой не я е косил и в момента почва да цъфти.Така,че ще надничаме още при децата.:bigsmile:
Никой не е косил ,а като гледам прогнозата за времето и тая седмица няма да косят! Навсякъде цъфтят разни треви! Погледнах 2-3 семейства вчера - понапълни ли са по 4-5 рамки!
https://youtu.be/Pvki9JljDIo тук бяха 3 магазина по запечатано:bigsmile:.Оказа се ,че смъкването на вторите магазини е било грешка,а аз мислех,че след изчезването за 3 път на летящата е най доброто решение.:bigsmile:Оказа се,че нетрябвало да намалям обема.ООООО Чудо отново.:bigsmile:
https://youtu.be/W6i2EEbGuY8 Тия работят като Био не търпят емай лака:bigsmile:Запазил съм няколко такива семейства благодарение с витамините на един предишен Модерато за което съм му благодарен.
19-19,5% на 95% запечатано водно съдържание.:bigsmile:Ако питаш бат Слави това е лоша вентилация, аз затова им отворих хранилките и ползвах силата на вълнения парцаль.Сърце не ми дава да пусна дъното, че трудно се слага фунията при смъкнато дъно.;):bigsmile:
п.п. Четири,четри.:bigsmile:Отново мирише на мърша от акара забравих да спомена.:bigsmile:
Ааа, видимо намаляха пълзящите, защото тревата се вдигна и трудно се виждат :bigsmile: Вече спрях да им треперя и каквото остане.
При мен на запечатан мед излезе 17,8% вода, а ги бях отворил отвсякъде и вентилация е имало. В тази влага какво друго да е.
Редкият при ваденето слънчогледов мед на 50-60% е стегнал(кристализирал) 2 седмици по-късно. Наблюдението е от буркан плътно затворен. За вкисване и дума не може да става!
Днес забелязах голямо движение на пръскачки при нас.Какво пръската ми е много чудно.Освен царевица втора реколта за друго не се сещам.Иначе за сметка на вчера водното съдържание е 18%.
И при нас тръгнаха пръскачките. За сега обикалят стърнищата и пръскат с глифозати. Направи ми впечатление колко силна химия са ползвали на пролет. Във стърнищата има много растителност в момента заради обилната влажност, но растителноста е предимно от вида който е сят на съответната нива. На житните растът едни треви с дълги тънки листа и избуяват доста. На вид листата са като на пшеницата и ечемика, но по-дълги. В стърнищата с рапица има поникнала само и единствено нова рапица. Химията на пролет още държи и не никне нищо друго. В едно единствено стърнище от пшеница видях доста поникнал слънчоглед и първо от там мина пръскачката.
Това го бях забравил,а колко пъти съм писал за него.Това и беше едно от съмненията ми за голямата ми смъртност миналата година.