Не ползват входа на дъното за това не съм махнал мишепредпазителите, всичко влиза през входовете на корпусите.
Преглед за печат
Същото е и при мен.
А миналото лято почти не използваха входовете на плодника(при мен е ДБ10), но сега им се наложи, тъй като зимуваха и все още са с магазин отдолу.
Да попитам тък като все още не съм махнал магазините от под плодниците, може ли от това да стане нещо нередно? Все още ги държа за да не ги мисля, ако са в склада какво ще им се случи.
В момента семействата са ми на 2-3 рамки пило, като последния уикенд преместих надраскани с вилица пити с мед между последната рамка с пило и прашеца.
Добре си ги надраскал ама според мен мястото им в този момент не е там,на тяхно място трябва да се поставят празни пити-1или2 в зависимост от силата а може и восъчни основи 1-2 в зависимост от пашата и от това дали храниш или не.Пилото ти е малко и ако сложиш медени пити семейството ще се задръсти и ще забави развитието си.Аз правя така пило ,празна пита или основа,прашецомедена пита и най-накрая медените пити .Но всичко зависи от пашата,района,надморската височина и състоянието на семейството и т.н.
Като цяло питите с мед не са изцяло запълнени с мед, да речем, че са малко повече от половината т.е. няма как чак толкова много да се задръсти майката. Надрасках меда, като оставих ненадраскано в горната част за да си им остане меден венец. Празни пити нямам, тъй като съм начинаещ и се занимавам от няма и година. Останалите ми рамки в плодника са също с мед. Восъчни основи мисля да започна да слагам едва когато видя бял восък, което ще е знак, че започват да градят. За момента не подхранвам със сироп все още, тъй като нощите са все още студени(около 0 градуса) и влагата, която се отделя от преработката на сиропа може да навреди. Доскоро имаха питки. Но все пак до 5-10 дни ще започна със сиропа. Като паша има в района акация и липа, но не мога да преценя дали може да се нарече паша в смисъл не мога да преценя дали са достатъчни за да се нарече паша. Виж за слънчогледа може да се каже, че е истинската паша за района ни, та затова не бързам много да форсирам семействата.
Все пак благодаря ти за мнението!
Според мен си закъснял със сиропа аз давам повече от месец. Най слабите ми семейства в момента имат 3-4 рамки с пило а те бяха много слаби пролетта. В момента има градеж при мен и то много добър. Това за влагата от сиропа са празни приказки останали от едно време, толкова им навреди че от 2 пити пило на 15 март сега са по на 10. Ако мислиш да работиш само за слънчогледа съм съгласен, но от липа, акация и ливада колкото и да е малко може да хванеш поне 1 магазин.
Ами да ти кажа до преди великден заради студеното време семействата си бяха на кълбо и почти нямаше летеж, така, че на 2-3 рамки пило бях доволен. Нищо не беше цъфнало с изключение на дрян и преди това леска. По Великден от хубавото време започна цъфтеж на овошките и много принос на прашец.
Ще те послушам и ще започна със сиропа още тези дни, примерно по 500 мл 1:1 през 2 или 3 дни.
За магазините по-скоро ще чакам слънчогледа, а от липата и акацията преди това, ако се засилят достатъчно най-много да направя някоя сборна отводка.
С това количество сироп+ постъпващия прашец най вероятно ептен ще запълниш и малкото площи за снасяне,а и вземането му е под въпрос.Бих ти препоръчал по 200-250мл,но 2вода 1захар .
Че то повече от една трета си е задръстване,разпечатвай цяла рамка,ако имаш големи венци над пилото първо тях разпечатай, даже ако рамките с пило имат мед от зад откъм гърба на кошера разпечатай го и го завърти,но завартяната пита на 180градоса да е в обсега на входовете.Естествено всичко това по етапно.
По добрия вариант е надрасканата пита да е зад прашеца ето така,мед прашец пило пило пило прашец мед.
[QUOTE=Едни хубави едри маточници,как да ги подмине човек.....[/QUOTE]
Вече си имам новоизлюпени майки(1-2 дена) от роеви маточници и след седмица ако е рекъл "шефа"....И четирите отводки ще се включат в липата,като медовици.Двете са на "кумин",другите две са самостоятелно.
А,цветовете и на аморфата са вече 2см-3см.
Дайте съвет какво да правя, имам по 5 пити с прашец и за майката има малко площ за работа. Няма как да сложа прашецоуловителя понеже не използват този вход. Има и нектар в питите и не ми се махат от кошерите.
Затваряш горната прелка и слагаш прашецоуловителите или прашецовите пити ги слагаш в медови корпуси.
Днес гледам има по 3 пити с нектар, въпреки че няма никаква паша, предполагам пренареждат, но на тези които са изпълнили 2та корпуса им сложих магазините да не стане фал. Майките си работят и на 2та копруса и мисля че няма да се наложи нова ротация.
За сега все още ме е яд да ги гледам моите, силните ги по оскубах и със средните заминаха на рапица, там жилят яко днеска с пристигането една ме центрира по челото, а като че ли не мърдат в развитието си. Най слабите вече са на по три пити пило, но въпреки че от 20 март не съм спирал да сипвам сироп (по литър на седмица) венци около пилото няма грам. Дано поне отводките излезнат читави и да се отчетат подобаващо след време.
Днес демарирах най силните 10 семейства, ще видя след някой ден какво съм направил, дали ще ги гоня по дърветата. Иначе цветът на акацията е 5-6см. предполагам до една седмица ще цъфне. Имаше 2 строителни рамки запечатани и ги изрязах след което внимателно разгледах ларвите дали има акар, не видях нито един, за което съм много доволен.
Вече има бели цветове на акациите
Вчера при прегледите имаше страшно много крадци а днес вали слаб дьжд
Във връзка с коментара ми #1202 и последвалите съвети от колегите да кажа, че надрасканите пити с мед вече са изцяло запълнени със запечатано пило. Останах много доволен от видяното.
Радостта ми не беше много дълга.
В неделя се оказа, че един от кошерите ми е заложил роеви чашки, бяха малки току що направени. Грешката е в мен, закъснях с поставянето на основи за градеж и в същото време кошера се разви адски бързо за няколко дни. Планувам след запечатването на роевите маточници да прместя семейството настрани и на негово място да сложа празен сандък. В него да преместя майката(ако успея да я намеря) с 1 или 2 рамки със запечатано пило заедно с пчелите + 1 рамка с пращеш и в склада имам рамки с мед, ще добавя 1-2. Преместеното настрани семейство остава с роевите маточници, но без летящите пчели, които ще отидат при майката.
Проблема обаче за момента е, че кошерите като цяло тези дни са супер агресивни и не знам как ще се справя с прекъсването на роевото настроение на този кошер. Снощи само при поставянето на магазина на единия ме нападнаха и в следствие на ухапване до ухото(не знам как успяха да минат под булото) получих обрив та се наложи да посетя спешен медицински център. Досега не съм имал проблеми от ухапванията. Та така, тежки дни ми предстоят, не е лесно да се занимаваш с пчели, но няма да се предаваме :)
Вместо да търсиш майката , постави две пити с пило , две с мед и една с прашец , след това сложи роевите маточници и затваряй кошера и го постави на старото място.Майката я премести със стария кошерна ново място и си готов. Това се казва отводка с налитане на зрял маточник .
Вчера белязах Шарлот,Виктория и Даяна. И трите прелестни създания имат вече по една рамка тяхно пило.
Иначе акацията по Дунав зацъфтя...
Най лесно и добре е да разцепиш кошера на толкова отводки на колкото рамки има маточници, а на негово място да поставиш някой по слаб кошер да го подсилят с лтяща пчела.
Плануването да се надяваме ,че си го съгласувал с пчелите защото докато чакаш да запечатат маточниците старата майка може и хване гората съвсем реално семейството може да избяга щом се снесе в роевите чашки майката вече си е свършила работата само силна паша може да стопира временно процеса но изхода е един отводки или смяна на майката с млада.
Всъщност това е едно от нещата, за които исках да Ви попитам, но пропуснах. Кога е най-удачно да се направи? По-рано от уикенда няма да мога с тази агресия, която ги е налегнала. Надявам се до тогава да се поуспокоят.
Утре ще отида да купя Про рой за да съм подготвен да не ги изпусна.
Ако си с корпусна система и дъното е подвижно най лесния начин за справяне с проблема е празен корпус с 5-6 основи и две рамки с пило плюс майката слагат се на дъното и отгоре едно парче найлон и другия корпус задължително с вход на гърба ако искаш още една отводка слагаш пак найлон и още един корпус този път с вход от страната на първия корпус като в двата корпуса разделяш по равно рамките и маточниците.Хранене е добре да се прави на първия корпус със старата майка но ако има приток на нектар може и да се пропусне засега оплодят ли се майките се преместват на нови места с дъно,таванка и капак.Агресията си има причина не може това да е причина да не си свършиш работата.
Обикновенно две седмици преди семейството да изпадне в роево състояние се забелязва повишаване на агресивността. Двете неща до голяма степен са свързани (ето ви още един начин как косвено да подбирате по-малко ройливи пчели).
Най-мързеливия начин за справяне със семейство изпаднало в роево състояние, според мен е да го оставиш само да се оправя (да го отпишеш) и да не се занимаваш с него. Като иска да хваща гората - много му здраве!
Втория най-мързелив начин е ХР под (или над) плодника и всички други отвори да бъдат затворени. Ще стане мазало в плодника- щъкащи майки, маточници... След месец отиваш да го провериш как е и да се премахне ХР за да може оцелялата майка да се оплоди.
Когато някоя майка е ценна, а семейството е изпаднало в роево състояние - отводка със старата майка, останалото - по преценка на пчеларя.
Акацията цъфна!!!
Днес отново повдигнах корпуса и хвърлих едно око на маточните чашки и пак няма развитие изглежда нямат желание да се роят.
Отварях един от демарираните също не е заложил маточници, заформил е само 2 хубави чашки и вътре имаше млечице, но не видях яйца (не знам виждат ли се).
Видях че вентилират и им сложих изцяло мрежестите дъна (след което спряха), не знам рано ли е?
Днес до спортната зала във Видин се натъкнах на "парадокс".На 10м едно от друго,цъфтят акация,ясен и ела.Загледах с в акацията цялата покрита с цвят тук-таме се виждаха пчели.При ясена нещата стояха по същия начин.Но при елата...имаше 10пъти повече пчели.Явно акацията не отделя нормално.Преди 7-8 години,акацията цъфна и прецъфтя за седмица,,като пчелите я посещаваха до към обяд,а след обяд се въртяха нервно пред кошерите.Ще трябва по-често да се водят наблюдения на прелката.
Иначе капаните са приведени в"пълна бойна готовност"
С това не съм съгласен - жива сила с роева енергия е способна на чудеса и изобщо не е за изпущане да за селекцията ти може да не представлява интерес но не трябва да я пропиляваме с лека ръка.Това след месец да се премахне ХР при втория ти начин не пречили на майката ,до колко време след излюпването е задължително да се оплоди новата майка и как ще спре ХР млада майка която е доста по слаба от снасяща.
При мен акацията не е цъфнала още поне седмица и трябва ,но за сметка на това гората е побеляла това е смесена гора и дали е ясен,клен,явор не е важно важното, е че нектара потече и няма силен няма слаб всичко блокира плодника и докато от рапицата имаше много прашец сега е много нектар - жалко, че ги няма миналогодишните пчели.В момента дори маточници не можеш да заложиш защото целите ги обграждат с далаци и задушават майките добре ,че изпреварих пашата.
Ясно, значи ще има скоро отводки, че съм приготвил 20 сандъка :)
Можеше още преди акацията да направиш отводки на 2 рамки и маточник особено, както си сложил ХР си е готов отглеждач и докато мине акацията щеше да имаш оплодени майки готови за слънчогледа сега и пчелоядите не са толкова нахални може би защото нямат още малки.
Млечицето е повече за това не се вижда ларвата. Семействата ми закъсняха и по рано не можах да демарирам, до слънчогледа ще са готови ако ги направя този месец, това вече съм го играл и знам как става.
От яйцето до пронасянето на младата майка отива един месец докато започне да снася на мах поне седмица при идеални условия.
Съгласен съм, но времето на мен ми е по-скъпо.
Относно това дали млада майка може да премине през ХР - ДА. Обаче ако се промушва като неплодна, ще продължава да се промушва и като заприлича на термитска царица. Промуши ли главата - няма какво повече да я спре. Обиконвенно майките които минават през ХР са свищеви или недохранени, роевите майки рядко успяват да избягат през ХР.
Относно ХР по време на роево състояние - премахването й преди да е приключило и да е останала само една победителка, не е препоръчително.
Който се съмнява може да го пробва сам.
Първото семейство захранило роеви маточници е факт. Вече се изхитрих и даже не отварям и дъната, взех един фенер и поглеждам през мрежестото дъно и готово, само проблема е че залягам под кошерите все едно си играя на войници :) Преместих кошера на страна и ще го оставя така 5 дена да запечатат матониците и ще видя как ще го деля. Майката я поставих на старото място на 8 основи и 2 пити с мед в 2та края. Акацията още не я посещават има тук там по някоя пчела. Заложил съм 10 капана, ама като знам милата година каква ми беше успеваемостта само ги слагам, ще трябва Ангел да ми предаде някой урок.
Същото семейство и миналата година първо захрани роеви маточници, не знам дали е ген или съвпадение.
Моите от три години са наредени в две редици по десеттина и от тогава все крайните тръгват да се роят и са най-силни през май, въпреки че в трите години са били различни семейства на тези позиции .
А колкото до спора , затова съм го написал поста . Готова кавга не развалям . :bigsmile:
Да започваме тогава.
Давам примера, а ти мисли, че си по умен.
Значи моите са разположени в един двор от един декар, който е като комин. Тесен и дълъг. Ако се получава налитане, то тогава първите ми семейства ще са бъкани, а е точно обратно. Задните са ми били винаги по силни. Предните са на открито, а задните са в дървета, лози и какво ли не.
Общо взето и аз мисля , че по-скоро аз ще вляза в чужд пчелин, отколкото пчела в чужд кошер :) , но е факт че крайните ми дърпат винаги по-бързо от другите . Тази година сложих една отводка като дяснофлангови в редицата и ще и гледам сеира . Ако в края на юни тръгне на Джулай морнинг , аз ще питам , а ти ще мислиш, като по-печен :bigsmile:
Кошера е точно на средата на пчелина, след като се рой миналата година смених и майката с един от маточниците.
Акацията цъфна, а аморфата е почти готова, нощем привалва през деня е слънчево и тихо изобщо за сега идеални условия.....
Акация, аморфа, мъждрян, капина, шипка, детелина, глушина, мащерка тук-там......До 2-3 дена и вторите магазини ще са пълни.На два кошера през април опитах да предизвикам самосмяна чрез физиолог.изтощение на майките-дръпнах им по 4 рамки пило за две седмици....И двете работят вече на магазин.Само едната(3годишна свищева) има изградени маточници,но незахранени.С тази бурна паша,роенето малко ще се поотложи,но вече се забелязват еденични пчели да се навъртат около капаните.Тия дни трябва да заложа останалите......
Даа покрай Дунава днеска пчелите бяха полудели (но и жилеха яко) за по малко от седмица ще са напълнили магазините само времето да не се прецака нещо.
От дамарираните семейства нищо не стана, всички маточници проядени в 2рия корпус, 3 броя изпаднала в роево само от демарираните. Нещо не направих както трябва, поне си направих планираните отводки за годината. Бях планирал да разбивам други 3 семейства, ама щом има мераклии. Нектар има пълнят магазините.
Демари- моят приятел не оставя капаните ми празни.
Метода може да е добър, ама си има тънкости и съм объркал нещо. Познавам пчелари го практикуват от години и са доволни. Аз го пробвах за 1ва година и последна защото се поучи такова нищо че ме е яд.
Тези които не ги пипах имат имат нектар в магазините а тези който отделих майката на 1ви корпус не са се качили в магазините въпреки че са по силни, смешаха стоковия мед с новия в 2рия корпус, тъпчат се в 1вия около майката заложиха първоначално маточници в 2рия корпус и в последствие ги изчистиха, намалиха работата и някой даже изпаднаха в роево.
Ще оставя този метод на майсторите аз ще си гледам моите по аматьорски.
Свалих майката с запечатаното пило в 1ви корпус над него ханемановата, на 2ри прясното пило и най отгоре 2та магазина и отворих изцяло мрежестото дъно.
А празни рамки,рамки с во имаше ли при майката?Демари е начин за разширение.....
Имаше но само по 1 или 2, което е малко ама нямаше къде да слагам извадените рамки понеже нямам 3ти корпус и махнах само непотребните.
Това е една от грешките.
Положението е такова, че до дъжда се чудеха къде да кацат по прелката, а до 3-4 дни повечето от семействата ще напълнят по един корпус.
Прикачен файл 4328
Ники, за да стане номера, между корпуса с майка и този с пило, задължително трябва да има и друг корпус, без пило в него, а не само ХР.
Да забелязах си грешките, то е нормално да има такива при първия опит, ама с моята тъпа глава съсипах всички силни семейства и не хванах почти никаква акация. Трябваше да пробвам на 2-3 и да видя как става и после ако ми харесва да действам. Пробвах друго нещо и се получи добре, сложих една магазинна рамка между пилото да я осемени майката и после я качих в 2рия магазин, днес гледам на нея 2 хубави запечатани маточника и направих още 2 отводки. Така не блокирам майката в 1вия корпус и има по малка вероятност да рои. Така ще работя с 2 корпуса и 2-3 магазина и трябва да се нагаждам към системата.
Акацията почти е прецъфтяла мед ще има малко за мен, но поне успях да изградя 400 магазинни рамки и направих 20 отводки.
Пчеларството е толкова елементарно, усложняването му не води до нищо полезно.
За да складират мед над ХР просто не трябва да има венец под нея. Ако плодника е на два корпуса и на втория има венец- просто се ротират, така че венеца да попадне по средата и се слага ХР. А по принцип семействата събират повече мед, когато не се налага пчелите да минават през ХР. Ако може да се работи без нея- по-добре.
Демарирането, това е метод за "разрояване" на семействата, без да се отнемат пчели. Преустановяването на роевото настроение на пчелите тук им отнема около 10 дни. Когато единствената мярка е разрушаване на роевите маточници - роевото настроение нормално трае 20 дни.
Когато семеството не е изпаднало в роево настроение, много по-добре за него (и за добивите) е да не му бъдат извършвани "разроеви" манипулации.
Дони,не влизаме ли в конфликт с "пелетовата система"-тя е за разрояване и преход към двумайчно.А демарирането-по скоро метод за ограничаване на майката преди и по време на пашата.
Акацията почти „прегаря“, но аморфата и диша във врата (днеска носеха прашец от нея), времето е идеално облачно и топло. Вече се чудим кое по напред да правим, да слагаме втори (па и трети) магазини или да правим планувани одводки ?
Всъщност, в оригиналната версия на метода на Демари, семействата са били допускани да се роят, като рояка се е заселвал над основното семейство.
Добре е да се проверява значението на понятията, иначе няма да можем да се разберем един друг. Към момента, под демариране (най-често) се разбира оставяне на майката под ХР в корпус със основи и 1 пита с пило, а останалото заедно с маточниците се качва над ХР.
http://www.pchelar.net/index.php/201...etod-na-demari
Във превода не става въпрос за изпаднали в роево семейства,а за силни.
При мен в магазините няма запечатано има нектар, но не е много(около половин магазин). За сметка на това 2рия корпус е наблъскан яко а преди пашата бяха празни понеже много рано спрях да подхранвам. Днес отворих 2 да изрежа строителната рамка и гледам по 5 -10 см. пило в средата на питите останалото нектар и започнали да запечатват няколко см. от горния край. Още има принос и за това се отказах да изрязвам останалите строителни рамки, ще бъде след няколко дни, могат да чакат.
Няколко години демарирах всички силни семейства, една година слагах празен корпус над ХР, друга година слагах запечатаното пило над ХР и отгоре празния корпус. Сега реших да прилагам този метод само на семейства, които дават признаци за роево настроение, като например появата на маточни чашки.
Не зная колегата НИК къде го е чел този метод, в който се арестува майката в първия корпус с всичкото запечатано пило. Това не е метод за ограничаване на майката, а чист антироеви подход. Освобождаване на място за работа на майката. Запечатаното пило се изнася над ХР. Майката остава в първия корпус с част от откритото пило , празни рамки и основи за градеж.
А къде да се сложи празния - трети корпус , зависи от това колко е силно семейството и кога е пашата. Но аз предпочитам да слагам празния корпус над запечатаното пило, а не над ХР, за да не оголвам гнездото, да не нарушавам медовата шапка, да има нещо над гнездото, макар и запечатано пило. Друго е ако няма ХР.
Не знам как е при колегите от региона, но при мен нещата са "ненормални"! В събота сутринта разширих семействата с по няколко рамки, но при посещението ми на пчелина тази вечер установих, че това не им е достатъчно и се наложи отново да разширявам. Сравнително отскоро се занимавам с пчеларство /6г/, но за първи път виждам толкова мед от акация! Пролетта семействата ми не бяха в най-добра кондиция за разлика примерно от миналата година, но понастоящем най-мършавите от тях са дали по 8 ЛР рамки, а няколко "турбини" по 16-18 рамки!!! Пика на акацията при мен е бил тук някъде към петък-неделя, като според мен, ако не завали ще имам поне още 3-4 паша от нея.
Нали си играл на времето на играта "развален телефон"? Сам се сещай каква информация достига до тези в края на веригата.
http://website.lineone.net/~dave.cushman/demaree.html
http://www.dave-cushman.net/bee/demaree.html
http://en.wikipedia.org/wiki/Demaree_method
При мен акацията цъфти с пълна сила! Интересното е, че по цветовете и много рядко се виждат пчели? Приноса на нектар го има, но не е така силен, както би трябвало да бъде при такъв обилен цъфтеж.
Пчелите на акациевия цвят по-трудно се забелязват.Причината е ,че пчелата влиза почти цяла в цвета и се задържа така по-продължително време ,заради обилното отделяне на нектар.Тука го няма онова кръжене от цвят на цвят докато се събере необходимото количество.
Пчеларите в Монтанско са много доволни тази година от акацията говорят за около 15кг. от кошер на стационарно, аз в събота и неделя ще видя какво ще има и на 5кг. ще съм доволен.
Тази година акацията се отчете супер. Макар че, пролетта закъсня и времето за развитие беше по-кратко.
Кратко време за развитие, но много цвят беше заложило всяко дърво. Поне аз не помня да съм виждал акациевите дървета да са толкова пълни с цвят, както тази година.
Да ви се оплача колеги... този сезон имам само един масив със слънчоглед няоколо и то малък, при положение, че миналия сезон бяха 4-5 големи и даже се рзминаха в чъфтежа на 3 етапа мина.... тази година ще се разчита само на малко ливада и оставащата липа, която обаче също не е много като количество.
Към това като добавим и факта, че имаше една скатана рапица, която видях чак като цъфна и съответно преди това умишлено не бях форсирал семействата тъй като очаквах като първа паша акация... сезона става леко каръшки.
Каквото има това, на стационарно е така.
4 тенекии акация, точно колкото очаквах, само то 10тина кошера вадих а останалите или слаби или в роево. И тази година изпуснах 1\3 да изпаднат в роево, таман станат готови за медосбор и спрат за работят и след няколко дена заложат маточници. Нещо не мога да храна тънката линия, за другата година съм си набелязал мерки за видя как ще е.
Липата цьфна ли вече?
Колеги имайте в предвид,че в момента пчелите събират мана от дъбъ.Няколкото дървета,които видях около Видин са отрупани с пчели,а листата са мокри.
За сега съм доволен от годината.Най добре се представи "демари" в прекия и в преносен смисъл.Двукорпусен 8ДБ + 2магазина пусна 30кг,а 24р лежак+2етажа магазини-50кг.За сравнение другите 10ДБ +2+3 магазина средно по 22кг.
Лежака с една майка ли е?