Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 1 от 3 123 ПоследнаПоследна
Резултати от 1 до 10 от общо 6768

Преглед на хибрид режима

Почетен Автор
    Регистриран
    17.01.2014
    Пчеларски район
    с.Кривина, София-град
    Радостта ми не беше много дълга.

В неделя се оказа, че един от кошерите ми е заложил роеви чашки, бяха малки току що направени. Грешката е в мен, закъснях с поставянето на основи за градеж и в същото време кошера се разви адски бързо за няколко дни. Планувам след запечатването на роевите маточници да прместя семейството настрани и на негово място да сложа празен сандък. В него да преместя майката(ако успея да я намеря) с 1 или 2 рамки със запечатано пило заедно с пчелите + 1 рамка с пращеш и в склада имам рамки с мед, ще добавя 1-2. Преместеното настрани семейство остава с роевите маточници, но без летящите пчели, които ще отидат при майката.

Проблема обаче за момента е, че кошерите като цяло тези дни са супер агресивни и не знам как ще се справя с прекъсването на роевото настроение на този кошер. Снощи само при поставянето на магазина на единия ме нападнаха и в следствие на ухапване до ухото(не знам как успяха да минат под булото) получих обрив та се наложи да посетя спешен медицински център. Досега не съм имал проблеми от ухапванията. Та така, тежки дни ми предстоят, не е лесно да се занимаваш с пчели, но няма да се предаваме

Потребител
    Регистриран
    16.09.2013
    Вместо да търсиш майката , постави две пити с пило , две с мед и една с прашец , след това сложи роевите маточници и затваряй кошера и го постави на старото място.Майката я премести със стария кошерна ново място и си готов. Това се казва отводка с налитане на зрял маточник .

VIP Автор
    Регистриран
    06.01.2011
    Пчеларски район
    с. Воднянци, обл. Видин
    Най лесно и добре е да разцепиш кошера на толкова отводки на колкото рамки има маточници, а на негово място да поставиш някой по слаб кошер да го подсилят с лтяща пчела.

Почетен Автор
    Регистриран
    17.01.2014
    Пчеларски район
    с.Кривина, София-град
    Цитат Първоначално публикувано от Цеко Виж публикацията
    Най лесно и добре е да разцепиш кошера на толкова отводки на колкото рамки има маточници, а на негово място да поставиш някой по слаб кошер да го подсилят с лтяща пчела.
    Не съм подготвен с толкова сандъци. Имам само 1 свободен, а видях маточници на поне 2 рамки, може и на повече да има, но не можах да ги прегледам всичките.

VIP Автор
    Регистриран
    26.09.2010
    Пчеларски район
    Раковски
    Вчера белязах Шарлот,Виктория и Даяна. И трите прелестни създания имат вече по една рамка тяхно пило.
    Иначе акацията по Дунав зацъфтя...

Модератор
    Регистриран
    06.10.2010
    Пчеларски район
    Орестиада, Гърция
    Обикновенно две седмици преди семейството да изпадне в роево състояние се забелязва повишаване на агресивността. Двете неща до голяма степен са свързани (ето ви още един начин как косвено да подбирате по-малко ройливи пчели).

Най-мързеливия начин за справяне със семейство изпаднало в роево състояние, според мен е да го оставиш само да се оправя (да го отпишеш) и да не се занимаваш с него. Като иска да хваща гората - много му здраве!
    Втория най-мързелив начин е ХР под (или над) плодника и всички други отвори да бъдат затворени. Ще стане мазало в плодника- щъкащи майки, маточници... След месец отиваш да го провериш как е и да се премахне ХР за да може оцелялата майка да се оплоди.

Когато някоя майка е ценна, а семейството е изпаднало в роево състояние - отводка със старата майка, останалото - по преценка на пчеларя.
    There is a danger that by placing too much emphasis on external uniformity, we may lose the much more important objective of performance.

VIP Автор
    Регистриран
    25.02.2013
    Пчеларски район
    Монтана
    Акацията цъфна!!!
    Днес отново повдигнах корпуса и хвърлих едно око на маточните чашки и пак няма развитие изглежда нямат желание да се роят.
    Отварях един от демарираните също не е заложил маточници, заформил е само 2 хубави чашки и вътре имаше млечице, но не видях яйца (не знам виждат ли се).
    Видях че вентилират и им сложих изцяло мрежестите дъна (след което спряха), не знам рано ли е?

Заслужил Автор
    Регистриран
    10.10.2011
    Пчеларски район
    общ. Братя Даскалови
    Цитат Първоначално публикувано от Nik_m Виж публикацията
    Акацията цъфна!!!
    Днес отново повдигнах корпуса и хвърлих едно око на маточните чашки и пак няма развитие изглежда нямат желание да се роят.
    Отварях един от демарираните също не е заложил маточници, заформил е само 2 хубави чашки и вътре имаше млечице, но не видях яйца (не знам виждат ли се).
    Видях че вентилират и им сложих изцяло мрежестите дъна (след което спряха), не знам рано ли е?
    Щом има млечице, значи има яйце!
    Този пост е редактиран от jorors; 06.05.2015 в 22:15.

VIP Автор
    Регистриран
    25.02.2013
    Пчеларски район
    Монтана
    Цитат Първоначално публикувано от jorors Виж публикацията
    Щом има млечице, знач има яйце!
    Добре де, преди 6 дена ограничих майката в 1вия корпус. В 2рия корпус днес като го преглеждах нямаше никакви яйца и маточници и на предпоследната пита, предимно с прашец 2 много широки чашки на средата на питата с млечице. От къде са го взели това яйце?

Почетен Автор
    Регистриран
    13.03.2014
    Пчеларски район
    Търговище
    Цитат Първоначално публикувано от Nik_m Виж публикацията
    Добре де, преди 6 дена ограничих майката в 1вия корпус. В 2рия корпус днес като го преглеждах нямаше никакви яйца и маточници и на предпоследната пита, предимно с прашец 2 много широки чашки на средата на питата с млечице. От къде са го взели това яйце?
    Щом има млечице значи има ларва ,а не яйце .Четири дена е яйце след това се излюпва ларва и понякога първия ден когато е снесено може да не се види защото е право .

Страница 1 от 3 123 ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 8 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 8 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •