И аз им сипах по толкова.
Преглед за печат
Ник,главната причина за малкото пило са НЕдостатъчните медови запаси,които да осигурят сигурно развитие,а и времето не е за подценяване.
При мен пилото към този момент върви с една рамка на пред от миналата година.Направата на отводки ще започне преди акацията.
Времето ни базика Последния сняг по 8 март ги е стопирал днес ги прегледах само яица ларви малко запечатано почти няма . Изедин път ще се затопли и при тази влага ще пощуреят
Не е проблема в запасите, имам 6 семейства с над 20кг. мед (нарочно зазимени с много мед да видя развитието) и те са на същото положения като останалите. Говорих с доста колеги около мен и при тях е същото положение, при теб или са на завет или просто си си майстор.
Стара планина си има доволно количество сняг и при най слабия вятър довявя студ дори и вятъра да е южен.Това е най-вероятната причина за малкото пило.
При мен,кошерите с 5 и 6 рамки пило,миналата есен получиха подсилване от разформированите рояци уловени през лятото.Един "рояк" го разделям на две семейства.
За "студено" развитие на сем. ,освен много пчели и мед е нужно и не малко прашец.И никакви заместители на прашеца не могат да го заместят.
И днес беше много студено, с зимно яке и шапка работих. Имаше слънце от 9.00ч. до 11.00ч. само и пчелите се скъсаха да носят прашец за това време, но като се заоблачи спряха да излизат. При мен семействата есента бяха много слаби заради акара и гледаха пило до много късно и предполагам за това сега са се забавили. Сиропа за го взели подмор няма, до 3-4 дни ще цъфне джанката и ще натиснат на пило.
Днес беше идеално време за пролетния преглед, 20 градуса без вятър. Отворих един кошер и гледам майката осеменила доста килийки с яйца, значи са започнали да се развиват. И в останалите като гледам летежа положението е същото и не виждам смисъл в момента да ги ровя, отворих още един от слабите там имаше пило на една пита 15/15см. от двете страни. Тази година се отказах да правя пролетен преглед, ще попълвам дневника по преценка.
Интересна ще бъде преценката без преглед!
Няма нищо интерсно - съчинение по картинка без да видиш картинката :)
На най силните ще пиша 4-5 пити с пило, на средните 3-4 а на слабите 1-2. Сега гледах дневника движат се 20 дена на зад в сравнение на миналата година.
Дадох им и първата доза витамини днес.
Ники, уважавам будните и ентусиазирани личности, но ми се струва, че много си повярва и това ще ти изиграе лоша шега.
Днеска прехвърлих 27 „осмака“ че нямаха крака и видях че имат на по 2-3-4 пити пило колкото длан, но като цяло са по слаби от миналата година по същото време. Прегледах и 7 дето не вдигаха сиропа, 3 от тях много слаби нямат по две шепи пчели, но поне имаха майки, че тая есен /зима 50% от загубите са ми поради осиротяване, другото ще се оправи с подсилване.
Не. даже ми се струва, че вървя на зад.
Третирал съм за вароатоза, нозематоза и ги подсилвам с витамини. Майки имат всички в момента, които нямаха мед имат питки, на семейството което отворих забелязах, че качват мед от 1вия корпус и го слагат около пилото и съм на мнение, че в този момент няма какво да видя и е безсмислено да ги тормозя. След някой ден живот и здраве, като изпълнят корпуса ще имам работа.
Абе какво ще им пишеш колко пити пило имат (какъв е смисъла)? Аз след некой ден ще им правя категоризация и централизация :laughing:. Демек ще им определям силата (но без да вадя питие) и на който се налага ще му центрирам пилото в средата, слабите вече са ми ясни щом не вдигат сиропа.
При мен всички бяха вдигнали сиропа 200мл. с Нозевит+ днес получиха по 400мл. с витамини и след 4 дена 2рата доза нозевит.
Може би не трябва да пиша в тази тема ,ама в югоизтока всичкия народ е изчезнал.:laughing:
Ник,пишеш за доволно количество разнороден прашец,за активни семейства...Помисли малко-необходимо ли е да им сервираш разни буламачи.Ти пиеш ли хапчета като си здрав.Направи си експеримент подхранвай 2-3 кошера само със чист захарен сироп и прецени разликата м/у тия хранени с витамини.
Пчелите събират прашец,но дали разтенията в хладните дни отделят нектар...сиропът направо си е задължителен.
Пия витамини когато съм здрав и от 3 години не съм боледувал и не съм взимал антибиотик. Витамините само могат да помогнат.
Съгласен съм, че витамините помагат.......но когато са естествени. Ако са синтетични - помощните вещества могат да предизвикат нежелани реакции. Виждал съм противоалергично лекарство (сироп XYZAL) да предизвиква алергична реакция! В листовката на този медикамент е записано, че едно от помощните вещества може да предизвика алергична реакция! Същото важи и за витамините. За съжаление е трудно всички нужни витамини да си ги набавяме с естествени продукти и затова прибягваме към синтетиката.
Истината е че, не всички райони са подходящи за отглеждане на пчели. Когато нещо го няма в природата, колкото и да се опитваме не можем да го заместим. А и обикновено в такива райони растителността не се нуждае от опрашване от насекоми, това го прави вятъра. В такива райони е безсмислено и неоправдано да се мъчим да отглеждаме пчели, а за рентабилност и дума не може да става. Много хора трябва да го проумеят това, а не да завиждат и да злобеят на колегите си, които са в благодатни райони.
В такива райони се учи най-много за пчеларството.Ако успееш да запазиш пчелите си и да получиш мед, то това е най-сладкия мед.Сладостта му идва и от задоволството , че упорития ти труд е възнаграден.Рентабилност ще има тогава , когато и медът стане като виното с гарантиран произход и район на производство.Ще има и огромни разлики в цените за изкупуване на продукта.Трябва да се поучим от винарите в тая насока.Но това е тема за която пчеларството не е узряло още.
А другото, завист и злоба, те не зависят от района , а от човека.
Два-три дена бях по Монтана и сега се прибирам. В района на Бяла Слатина, до шосето - пчелин в нивата. Спирам и гледам. Стар фургон, два солара отгоре и перка за вятъра. Отпред изпънати по канап две редици 10 рамкови Дадани, плътно един до друг. На окомер, 250 - 300 бр. Километри наоколо хубави жита и разорани блокове. Рапица от колата не видях. Явно човекът е професионалист и отсега е готов за слънчогледа. А ако Зуница и бате Юри пътуваха с мен, сега щяхте да четете трактат за съвременното пчеларство в Бг.
Всичко цъфти, но или вали дъжд или духа леден вятър в комбинация с облаци. Дават го целя месец такъв :(
При мене още нищо не цъфнало и май е по добре, тъкмо ще имат време пчелите да се развият (като подхранвам редовно разбира се), че и без това не са много силни.
Прикачен файл 3934
Положението май е на глад при толкова цъфнали джанки.
14-15 градуса температура,при прегледа днес.На едното пчелинче до Дунав средно 5 рамки с пило.Другия пчелин на 20 км. от Дунав средно 4 рамки с пило.Малко мед е останал по питите.
Цеко, само с подхранване едва ли ще стане, трябва и топлинка! Като гледам как се движат температурите и особено нощните.... нали се сещаш какво се случва със снесените яйца, пък и ларви с тези застудявания. Миналата година на 02.04. съм ротирал корпусите, а това го правя на мин. 6 рамки с пило, в сравнение със сегашните средно 4, това ще го направя след седмица-две.
Днеска пак отварях част от кошерите (само ги погледнах от горе) от 10 само 2 ми харесаха :(. Май рапицата ще я пропуснем или ще я ползвам само като стимулатор. Миналата седмица при прехвърлянето на част от кошерите съм успял да осакатим една майка и сега става само за временна играчка на детето crying;
Прикачен файл 3942
А при мен е време за изрязване на първите далаци.Имам и за ротация,за разширяване.Дано даде време през седмицата....
И при мен след вчерашния преглед са по на 4р с пило ,завъртях на 180гр през една пуснах им и по една рамка за градеж.Само майките на Скутелатор са със по 8р пило плътно от край до край по рамката .Де да бяха всичките ми майки от на Скутелатора
Имай малко вяра;) Не са италианки, че да очакваш тяхната логика на поведение.
Колеги погледнете природата не в градовете а в селата там не всичко е започнало да цъфти ?Нека да не се опитваме да накараме пчелите да изпреварят природата просто това е невъзможно начинание личен несполучлив дълъг опит.Миналата година по това време рапицата започваше да цъфти а преди де се появи нейно величество РАПИЦА не можехме да сложим магазини за акация .И нека да не правим МИСИЯ НЕ ВЪЗМОЖНА и да мъчим пчелите те съществуват от хиляди години НЕКА ДА СЕ РЪКОВОДИМ ОТ ТЯХ .
А не, възможно си е. НО въпросът е каква е ползата от това ? Италианките точно това правят без да се интересуват много от времето навън, нито от количеството запаси вътре в кошера. Типичен пример за поведение на кон с капаци. Единственото предимство е, че пчеларя лесно може да прогнозира на коя дата какво ще бъде състоянието на семейството без да се налага да гледа прогнозата за времето. Просто трябва да си предвиди повечко запаси в кошера и/или неограничено количество сироп, в случай че нещо с времето се обърка.
Невъзможните неща са много малко.
Моите пък са на открито и изобщо не ги мисля дали им е студено,жадно или гладно.Освен това запечатаното пило отделя не малко топлина.Имат си мед,суха захар и конденз до "коленете" в хранилката.Сигурен съм,че и прашец имат предостатъчно за двуседмична обсада на времето.Освен на Дони майките,имам и августовски свещарки за ротация.Само да вметна,че пчелите ми познават захарта,стартовит,йод и ОК.Витамини...АПИта разни и други измишльотини не използвам.Е,не всички сем. са ок.Най-силни са семействата получили по 1-2 рамки пило или млади пчели(около 1кг.)през септември при разформироване на слаби сем. и рояци.
И господ да вкараш няма да можеш да ги накараш да се развиват ако няма такива условия .Колега майки италианки няма в България една струва 200 Е а всички мелези се продават за 20.25 Е свободно на техния пазар.Но Българската е по добра ?????? Но свещарки са по добри от копешките !!!!!
Постепенно набират скорост въпреки че на нас ни се иска да е възможно най бързата :laughing:. Днеска пак сипвах сироп и ми направи впечатление че почти всички са почнали да го свалят за разлика от предния път, което ме навежда на мисълта че нещата постепенно почват да си идват на мястото.
Ако семействата имат повече празно пространство в средата, то пилото ще бъде повече, ако средните пити имат големи участъци със запечатан мед , то пилото ще е по-малко. Така, че си мисля този сезон да не ги зазимявам с много мед, а просто когато тръгне пилото да им помогна с питки. Или може би през март да им се сложат една две по-празни рамки в средата и отгоре върху рамките запасна храна. Последния преглед ме наведе на тази мисъл.
Здравейте които е по стар а които не е може да пита .Преди да се появи рапицата кога цъфти АКАЦИЯ и се радваме ако сложим 10% 20 % се радваме А СЕГА КАКВО ПРАВИМ и КАКВО ИСКАМЕ ОТ ТЯХ .
Явно след прегледа мисълта ти е тръгнала накриво,понеже не си цапнал едно за отскок(мисъл).Къде се образува зимното кълбо-на мястото с последното пило и незапечатан мед.Къде(на кое място) тръгва пилото-пак на същото място.Следователно на това място медът на пролет ще е най малко,което ще рече,че пространството за пило е достатъчно ,а питката върху кълбото е почти задължителна.Е,има и изключения..
И какво излиза, че в края на сезона там където има повече пило и по до късно, мястото за пролетното пило ще е повече?
Тогава при последния преглед , ако има по-празни рамки в средата на гнездото , да не ги махаме, там да си останат ?
Приятелю,това го правя през септември.Маломедните и старите рамки зад преградната дъска.Познай къде ще отиде медът от тези рамки?
Ако при ДБ не стесниш в края на лятото,медът остава разпръснат по рамките.Ако стесниш медът се концентрира в по малко пити-демек венците се одебелват.
Инфото е вярно,не е майтап.В неделя имаше отделни цветчета,а тази вечер/ около 18.30 ч./ като ходих на пчелина видях че блока е пожълтял.А студа е голям,бръсне вятър север, североизток.И пак зачернено навсякъде,ако пак завали ще обувам рибарските доспехи за да отида при кошерите.Ще правя молебен да не вали повече над моя район :laughing::(
Бързам и нямам време, искам да кажа ,че преди да се появи рапицата ,акацията цъфтеше на 10-15 май и тогава не успявахме да сложим магазини на всички кошери, а сега за рапицата , която цъфти месец по-рано искаме да сме готови и да слагаме магазините. От това следват много проблеми за пчелите, болести и изстиване на пило.Извинявай , че не го написах подробно.
Направих преглед на семействата, сложих им празна пита до пилото да има къде да снася майката, надрасках венците който почти ги няма и обърнах питите през 1 на 180градуса. Вече са заприличали на семейства 5 до 7 рамки изцяло с пило и пълен корпус с пчели. Няма и помен от онези семейства в средата на март. След 10 дена ще са готови за ротация.
Амо майките сами слезнат долу, не си прави труда да ротираш.
Христос воскресе колеги!Въпроса ми е следния,имам 9 семейства и на вчерашния преглед 2 от сем.са много слаби.Междурамията са 2-3,няма много мед и малко пило.Какво да правя да ги обединявам ли или да пробвам да ги засилвам?
Наистина возкресе !Засилвай,ако майките работят
NIK_M прав си но ме съмнява да си имал на 8 март излюпени търтеи ?Майки от къде??Ако си купиш честито ?За да направиш нощните температури трябва да са повече от 10 градуса .
Днес и аз прегледах моите кошерчета с цел да ги разшря с по някоя изградена пита.първо отворих най силният,отгоре изглеждаше много добре корпуса бе пълен с пчели.Но щом повдигнах рамките на 4-5 от тях маточници ,поогледах се за майката но не успях да я открия и започнах да развалям маточниците. Като ги гледах и се поразмислих и маи може да бяха и свищеви гледах и за прясно пило но нямаше по малко от навито на кравайче на дъното на килийката
Помислих си че може да е станало нещо с майката и затова може да има маточници но вече ги бях разрушил всички.
Сложих още един корпус с празни пити и затворих,какво ще стане незнам но много ме е яд този мие най силният кошер и от него чаках най много мед тази година а май го изстървах.
Ми що разруши маточниците да беше сложил една пита с яйца от друг кошер та да си направят майка или давай резервна ако имаш.
Имам един много слаб кошер който си има маика но нещо не върви стои си на 3-4 рамки и не загива но и не се развива дали да не ги обединя двата но първо да изчакам една седмица да видя какво ще стане
Няма какво да чакаш обединявай ги. От слабия я вземеш нещо я не. Силният ако сега му заложиш прясно пило да си произведе майка тя ще пронерсе след месец а това силно семейство за месец не можеш го позна. Обединявай ги и в последствие ако тази майка не се представя добре ще вземеш мерки.
Така ще направя но другата седмица,тъкмо да видя дали няма да има прясно пило.
Може аз нещо да се бъркам за майката.
Бяха ми останали слабите кошери да ги прегледам, днес направих и това и направо ме застреляха. Отварям и очаквам да е зле, да ама не по 3 пити запечатано пило (на 15 март имаше една длан пило), ама така наредени направо за снимка. Няма да се наложи никакви инжекции с пило, даже се замислям за акацията дали да не ги оставя на 1 корпус и да има сложа по 1 магазин да видя дали ще сложат нещо. Да отбележа - никакво стесняване, в корпуса си има 10 рамки и 3 междурамия пчели.
Даже и този който избяга есента и зимува на 1 междурамие пчели и той ще се оправи, вече има почти 1 пита с пило само да не го нападнат.
Бях казал че няма да стане нищо от тях и vanHanegem се оказа прав като каза да не бързам с изказванията, ама съм си такъв казвам каквото мисля, и много пъти не съм прав.
Здравейте колеги. Имам такъв проблем един от кошерите направи самосмяна на 29.09.2014г. /се излюпи майката/ и майката не се е оплодила. От средата на март месец слагам през 15 дена по една пита със запечатано пило за да не се утъртовчи. В събота убих майката /и я пуснах вътре в кошера за да си я изхвърлят те самите/ и сложих пита с разнородно пило да заложат маточници. В понеделник отворих кошера няма наченки за залагане на маточници пчелата не е спокойна. Заложих още една пита с разнородно пило.
Не се притеснявай,Човека е гаврътнал малко повечко и не е видял НИКНЕЙМА.
Споделете, кога и как поставяте основи за градеж? По време на цъфтежа на джанката или малко по-късно? Кога я поставяте до последната пита с пило и кога - между пилото? Кога поставяте строителната рамка - едновременно с първата основа за градеж или преди това?
Ами аз лично правя проби. Преди няколко дена сложих една основа за градеж и днес я проверих - беше изградена частично с височина само 2-3 милиметра и само на 10-15% от площта, но с кафяв восък. Това означава, че не са генерирали нов восък, а са използвали съществуващ стар восък от другите пити. Имаше съвсем малко забелено в единия край, което е едно нищо. Ако имаше интензивен градеж, за толкова време питата трябваше вече да е изградена на 100% с бял восък.
Има и още нещо - в единия край имаше на 100% изградени около 20-30 търтееви килийки с кафяв восък. Това го интерпретирам като недостиг на търтеи и търтееви килийки в плодника и силно желание на пчелите да увеличат бройката им.
На мен днешния преглед ми показа,че съм закъснял с магазините,въпреки,че няма рапица....И за пореден път си доказах(на мен),че майките изведени през втората половина на лятото(не участвала във паша) са за предпочитане;Съревновавах две майки,коя по напред ще изпадне в роево.Кошерите еднакви-двукорпусен 8ДБ.Зазимяване;пчели,количе ство мед еднакво,третиране също.Зимно-пролетно подхранване също по равно.Строителни рамки и рамки с ВО(по 2),също....Днес отварям-на късната майка ВО осеменени,а на пролетната...хоп роево състояние изградени,но не осеменени.А до акацията има-няма 3 седмици.Едни хубави едри маточници,как да ги подмине човек.....
Прикачен файл 4034След една ротациhttp://pchelari.com/forum/asset.php?...d=1429123623я и осеменен втори корпус днес вече съм в тоя вид -
Днес направих ротация на всички изпълнили 2рия корпус, забелязах че има малко нектар и яко задръстени от прашец. Отворих дъната и ги почистих. Всички бяха започнали да надграждат рамките което значи че има усилен градеж за това на всички им сложих строителните рамки. Преди да си тръгна забелязах че на един кошер 10тина пчели обикалят разтревожено на прелката, огледах кошера и до здания крак на стойката гледам едно малко кълбо от пчели, ясна е работата изтърсил съм майката, разбутах кълбото и майката там та я качих на рамките, извадих късмет.
Колеги около Видин-Лом, готови ли сме.Това е от днес.До 01.05 е цъфнала.
Ник,твоята акация е по на "север" затова ще почака поне десетина дена.Но и дърветата,като пчелите не разбират от дати.
Когато тогава, гледам дърветата започнаха да прецъфтяват и днес имаше слаб летеж не като предните дни въпреки че времето беше приятно.
Точно сега е моментът,по силните семейства да си мислят "глупости",което ще рече,че трябва да се запази работното им състояние.
Моите пчели ги разглезих и сега ги е натиснало мързела само се облитат и кротуват в дъното. Утре ще искат и кафе да им сервирам:)
Давай им да работят, че утре ще изпищиш от наличието на захранени чашки...
Имат работа, направил съм ротация, имат строителна рамка и рядък сироп в хранилката да се занимават. Майката се е качила на 2рия корпус, ама таман е започнала да осеменява и пчелите са покрили 4-5 пити а останалите се вижда какво правят, до 1-2 дни ще се качат всички в 2рия корпус.