Не се притеснявай,Човека е гаврътнал малко повечко и не е видял НИКНЕЙМА.
Нищо не е вечно,дори благодарността.
"Ренар"
Споделете, кога и как поставяте основи за градеж? По време на цъфтежа на джанката или малко по-късно? Кога я поставяте до последната пита с пило и кога - между пилото? Кога поставяте строителната рамка - едновременно с първата основа за градеж или преди това?
Ами аз лично правя проби. Преди няколко дена сложих една основа за градеж и днес я проверих - беше изградена частично с височина само 2-3 милиметра и само на 10-15% от площта, но с кафяв восък. Това означава, че не са генерирали нов восък, а са използвали съществуващ стар восък от другите пити. Имаше съвсем малко забелено в единия край, което е едно нищо. Ако имаше интензивен градеж, за толкова време питата трябваше вече да е изградена на 100% с бял восък.
Има и още нещо - в единия край имаше на 100% изградени около 20-30 търтееви килийки с кафяв восък. Това го интерпретирам като недостиг на търтеи и търтееви килийки в плодника и силно желание на пчелите да увеличат бройката им.
На мен днешния преглед ми показа,че съм закъснял с магазините,въпреки,че няма рапица....И за пореден път си доказах(на мен),че майките изведени през втората половина на лятото(не участвала във паша) са за предпочитане;Съревновавах две майки,коя по напред ще изпадне в роево.Кошерите еднакви-двукорпусен 8ДБ.Зазимяване;пчели,количе ство мед еднакво,третиране също.Зимно-пролетно подхранване също по равно.Строителни рамки и рамки с ВО(по 2),също....Днес отварям-на късната майка ВО осеменени,а на пролетната...хоп роево състояние изградени,но не осеменени.А до акацията има-няма 3 седмици.Едни хубави едри маточници,как да ги подмине човек.....
[QUOTE=Едни хубави едри маточници,как да ги подмине човек.....[/QUOTE]
Вече си имам новоизлюпени майки(1-2 дена) от роеви маточници и след седмица ако е рекъл "шефа"....И четирите отводки ще се включат в липата,като медовици.Двете са на "кумин",другите две са самостоятелно.
А,цветовете и на аморфата са вече 2см-3см.
В момента има 2 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 2 гост (и))