Здравейте,
http://olx.bg/kafemelachka-elektricheska-i25021013
Според вас, тази машинка би ли мелела захар?
Преглед за печат
Здравейте,
http://olx.bg/kafemelachka-elektricheska-i25021013
Според вас, тази машинка би ли мелела захар?
Отговорът е твърдо - ДА!
Но, по-важното е какво количество може да се смели, или по-точно колко пъти по 50 грама докато се скапе. Ако е за няколко кошера, може би ще ти свърши работа, но за по-големи количества - силно се съмнявам. Навремето имаше едви подобни заоблени - с дядо ми(лека му пръст) точно мелейки захар за питки я изгорихме, от високите обороти перката и захарта се загряват и захарта започва да се каремелизира.
Значи по-добрия вариант е ръчна, като тея за домат. Едно време имаше такива стари за кафе, но нещо не намирам из интернет... Особено ако се пригоди да се върти с дрелка, ще се вдигне доста производителността.
С ръчната свят ще ти се завие да въртиш. А приспособиш ли я за дрелка - пак ще го има проблема с температурата...
Какъв може да е проблема, нали е една спирала - сваляш и я чистиш. Говоря за тези старите, дето се захващат за масата.
Мислех, че говориш за тия от първата снимка, а ти явно имаш в предвид втората. Такава аз виждам за пръв път, най-вероятно ще стане с дрелка.
Прикачен файл 2371
Прикачен файл 2372
Проблема е,че не намирам от къде мога да закупя такова чудо
Колеги днес бях на пчелина и третирах с оксалова киселина чрез накапване.Рецептата,която използвах е 900мл вода+100гр захар +35гр ОК.Притеснява ме обаче че като погледнах под възглавницата семейства(по скоро тазгодишни отводки),които през септември и октомври са били на 6 плътни междурамия с пчели сега се виждат по 2-3 междурамия като не са отгоре на рамките.Дали кълбото е по-надолу и затова ми се виждат малко като численост?При други семейства пък кълбото им е ясно изразено и се вижда върху рамките,дори самите рамки отгоре са покрити с пчели и е сформирано на предната стена на кошера.Запасите се старах на всички да са 15+кг като на тези които не са успели да си съберат достатъчно съм давал инвертитан сироп.И въпреки стараенето ми всички да са еднакво добре зазпасени картината е много шарена,на едни кълбото е надолу,на други е горе,на трети е отпред,на четвърти в средната част на рамките...За малко да забравя да кажа,системата е лр,всички семейства са на по два корпуса като долния е с празни рамки и повечето са с 1/4 мрежесто дъно.
Трябваше да погледнеш някоя пита на тези които пчелите са горе и върху рамките, мвероятно въпреки еднаквото подхранване някой семеиства (предполагам по силните) да са консумирали повече и сега да нямат мед. Няма значение дали е по напред или назад кълбото, но нагоре и надолу е много важно
Същото положение е и при моите пчели. На тези които са отгоре, сипах отново инвертиран сироп. Направи ми впечатление, че назад по питите има достатъчно мед. Само едно семейство ме притеснява, гледаше до късно пило и запасите са доста малки, мисля една питка твърда храна да му сложа още преди зимните студове. Общо взето пчелите са доста намалели, но ако всичко е наред с презимуването им, с малко помощ бързо ще дръпнат.
Спокоен съм, защото назад пчелите имат много мед.
Кълбото се движи нагоре и назад.
Назад по питите има доста храна както казва и Евгени Филимонов,те корпусите си тежаха преди месец като готови за центрофугиране,а и в момента не гледат пило за да се притесняваме че няма да се придвижат назад към местата със запаси.Мен ме притесни,това че пчелата ми се видя доста намаляла.Нормално ли е като се оформи кълбото,семейство което е било да речем на 7-8 междурамия с пчели през края на септември и средата на октомври сега да покрива 3-4 междурамия и то само в предната страна на рамките?
Да, нормално е, когато в края на лятото, както беше тази година и при тези дъждове и добра паша, майката да бъде блокирана и от началото на август да не е имала достатъчно място за снасяне - просто старите пчели са измрели , останали са само зимните пчели.
надявам се да иззимуват успешно
Да,разбирам ,че никой не си дава ноу-хауто за петте магазина.Хайде пак да питам.Колега Vlado 9 на теб ти са малко 3 магазина.Ако имаш по 5 и не ти цъфтят ливадите,какво ги правиш?
Вече пенсиониран пчелар:
http://beeman.se/biodling/2005/2005_1-nf.htm
Съжалявам колега , на теб ти е лесно.Мен ,обаче ме учиха на руски в училище.Освен това някъде май споменах ,че съм и малко тъп.
Редя си коминчета в склада.
Шегувам са,проблема е ,че става много високо,но простата математика ако на 12дб сложиш 2 магазина се получава 1:1 плодник:магазин.Е при 16дб пити за плодник аз пък питам колко трябва да са магазинните за да се получи 1:1 което смятам за нормално за полупланински район.
Твоите ,не бяха ли 8 рамкови?Интересувам се ,защото аз имам по два магазина.Когато семейството ,или пашата е слаба тези два магазина плюс още някой магазин от отпаднали семейства ,се чудя къде да ги дявам.Между впрочем тази конфигурация ,която даваш в последния пост ,не е ли малко преувеличена?
Според мен , за всеки един кошер трябва да има минимум по 2 магазина предвидени и по един резервен за добри години, като тази в полупланинските райони.
А в някои райони и повече.
И мен почна да ме блазни идеята с магазините, че 10ките корпуси си тежат. За сега мисля да пробвам 2 корпуса с 3 магазина, но и 1 корпус с 5 магазина също може да видя как е.
Да ,колега Vlado9 ,пропуснал съм че си написал 16дб.Явно съм пропуснал и други неща и почвам да търся проблема.Като начало се услушвам за нови майки ,с които да подобря нещата.
Защо ли имам чувството че , се разразява една минало годишна буря.
Колега Nic m ,писах някъде че имам конфигурация 3 корпуса ЛР плюс 1 магазин.Съдейки от личен опит мисля че 1 корпус ще ти е крайно недостатъчн.
Всичко зависи от познанията на пчеларя, от работата му и най-вече от района и пашите. Така че дали ще ползваш един корпус за плодник или два или три , зависи от първите условия.
Понеже сте си стари друшки ,явно намеците са по мой адрес.Чета ви отдавна и знам че сте много печени.Може би затова днес ,четейки стари теми ,ми направи впечатление как така наречени новобранци ,задават въпроси на които отговарят също такива ,като тях.
Прав си, ама до някъде.
Имам в предвид това, че доста нови колеги задават или оспорват въпроси, за които има десетки, че и стотици мнения.
Не си прав обаче за т.н. от теб "дружки", защото те не са всезнаещи и всеможещи. Пчеларството се развива, защото и природата ни предлага нови предизвикателства.
Апропо, твоя пост ме провокира да се замисля, с тия темпове, с които се развива пчеларството, аджаба дали търсещите нови технологии в пчеларството, не биха измислили индивиди, които да са хем майка, хем баща, хем трудовак.
То и еволюцията при хората май клони на там.
Айде сега само оправдания... С днешните технологии може да четем статии и от китайски... Вярно, че превода не е перфектен, но не е проблем да се хване смисъла.
http://translate.google.co.uk/transl.../2005_1-nf.htm
Здравейте.Разбирам, че сте отговаряли на едни и същи въпроси по няколко пъти и това ви дразни.Да питам пак: като се съберете 4-5 стари пчелари ,не обсъждате ли пчелите или само за е.....е си говорите?И да ви кажа : трудно се чете цяла тема , камо ли няколко.
Изгледай това.http://www.youtube.com/watch?v=NkysS0VBKuA
Няма никакви намеци
,"1000 пчелари 1000 мнения"всеки който е решил да се знимава сериозно с пчели,независимо дали с 5 или 500 кошера трябва да намери своя начин на работа ,практика и четене,ако има наблизо някой да покаже още по добре.Тук в форума около 10% от участниците са пчелари от който има много какво да се научи ,но те са отговорили на даден въпрос по няколко пъти .Както и част от матеряла в темите е лакардия,НО има и доста уроци.
Поздрави.
Приятелю,дължа да ти разясня и се надявам да ме разбереш правилно.
Когато човек е решил да се занимава с нещо (в случая пчеларство), би следвало да се е запознал с елементарните неща. Според мен не е логично да закупиш пчелни семейства и едва тогава да започнеш да се интересуваш, спят ли пчелите през зимата или будуват. Последното в кръга на шегата.
Имам в предвид следното: когато колега зададе въпрос би следвало да каже имам еди какъв проблем, направих това и онова. Посъветвайте ме правилно ли е и какво е необходимо още да направя.
При така зададени въпроси, съм убеден, че никой от можещите да отговорят на въпроса не би го подминал с пренебрежение.
Когато някой зададе въпрос от рода:"Няма пило в семейството, какво да правя" или "Защо има много подмор" отговора, започва с едни предположения от страна на отговарящите и се стига до едно уточнение, че след това други, които имат желание да се образоват казват: ами то в темите много пълнеж и нищо съществено.
Извини ме, но ще приключа със своето словоизлеяние, за да се насладя на предстоящия мач на Лудогорец.
Аз работя както казах и преди дали в тази или в друга тема с плодник 10 рамков дори и не е 10р. ,а е 9р. за удобство при ваденето на първа рамка като имам и ЛР и ДБ и още 3 магазина спрях да ползвам 2,3 корпус заради удобството на магазина - първо е по лек пълен с мед и при вадене на меда ползвам пчелогонка така че вдигам пълните магазини и слагам пчелогонката я го направете с корпуси;второ когато плодника е един много по бързо успявам да блокирам майката и да започнат да събират за мен като целта е всички рамки в плодника да имат пило дори средните изобщо да нямат венец;трето много по бързо и лесно се разпечатват и центрофужат/по малко се късат/ ;четвърто много по бърз градеж и пълнене на мед защото са по малки .Мисля че това ви е достатъчно каквото и да коментирате не смятам да влизам в спорове защото аз работя така и няма да променя начина си на работа заради друг.
Може ли пчелно семейство да зимува с манов мед.Знам че навсякъде пише че не може но ще се радвам ако някои сподели от опит обратното.
Аз нямам опит това ми е първа зима с пчелите но ще споделя как ги зазимих.Пчелина ми се намира в родопите на над 1200м. надморска височина пашата ми е главно билки и планински растения и борова гора в изобилие.Преди да ги зазимя извадих малко мед от две плодникови пити поне да го опитам дет се вика 4 бурканчета мед извадих много тъмен е медът не разбирам дали е манов или не но предполагам е манов защото е доста тъмен.Подхраних пчелите до 15 септеври 2-3 пъти защото имаха запаси макар и от този тъмния мед но понеже съм начинаещ незнаех как да процедирам вади ли се този мед не се ли и то си стана октомври и така с този мед си ги зазимих.Та ако медът ми е манов сега ще разбера дали зимуват с такъв мед или не.Доколкото съм прочел и разбрал не зимуват на манов защото не могат да го храносмилат както трябва нещо от този сорт и ако не се облитат редовно хваща ги диария и умират но пък си мисля че ако има хубаво време и се облитат редовно може и да изкарат зимата.Това е положението при мен малко на риск но пък ще ми е за урок се пак човек се учи от грешките си.Повече ще ти кажа на пролет.Поздрави
Гледам сега видеото и си заслужава да му отделя време.
Още в първите минути започва с броя манипулации и каква е разликата с любителското пчеларство.
Аз съм скаран с този език, но хващам важното :)
Не съм съгласен тук-там, но пчелари много и техники още повече.
Благодаря!
Баща ти за тия 30 години знае какви резултати е постигал и благодарение на какво. Нали така? Изумява се в/от/ твоите неща. Нещата, които ти четеш, научаваш, прилагаш на твоите 160 семейства, в твоята седемгодишна пчеларска профипрактика. Нали така? Изумява ли се баща ти на резултатите които ти постигаш благодарение на "твоите неща"? Резултати, да речем, като количество и качество на пчели и пчелни продукти на единица кошер.
Ето това ме интересува. Аз не съм професионалист, но също отвреме навреме се изумявам от нещата които прочитам у Форума. За съжаление срещу тия неща почти никога няма резултати и никога досега не е имало резултати които пък да ме изумяват.
Ами естествено се изумява на резултати, а не на празни приказки. Като пример ще дам начинът, по който се третира срещу акара(с органични киселини и механична борба) после, ранно пролетно развитие(тук става въпрос за познания по химия и биология на пчелата), примерно е много важно да се знае, че прашецът е източникът на всички видове аминокиселини в сложна форма и също, че той(прашецът) е не само белтъци, ами витамини (като витамините от група B) и без него не може да се произведе ензимът инвертаза, без който дизахаридите(захарозата или така наречената бяла захар) не могат да бъдат усвоени от пчелите. Това се е знаело много отдавна, но никой не го е прилагал масово в пчеларството. Както знаем пчелите се развиват в зависимост от притока на храна,но често докато това стане(ранна пролет) семействата не се развиват достатъчно до първата паша и затова се налага човек да се намеси и да подпомогне пчелите с изкуствени заместители на витамините, белтъците, минералите и.т.н. Темата е много обширна не знам какво точно те интересува.За хората, които подкрепят подхранването на пчелите по това време(още повече с бяла захар) мога да кажа, че не е правилно, но опитът покзава че понякога е крайно необходимо. Лично съм пробвал ефекта какъв е, когато се храни със захар и когато не. Аз никога не подхранвам със захар, а имам 3 пчелина и в зависимост от годината и пашата ги местя и оставям достатъчно количество мед.Ако те интересува нещо по-конкретно можеш да ми пишеш на ЛС, че да не пиша цял роман тук.
Благодаря, това ми е достатъчно и нямам повече въпроси.
Днес устанах изомен.Гледах и невярвах на очите си.След няколко часов размисъл ми хрумна че може да съм открил българската пчела/ странжилика /:-) :-) :-) :-) .Трябва да подаря една на доцента,да има да се хвали,че е направил ново откритие.Ако може колегата Лалов да направи коментар на снимката и да каже дали е имал такъв случай,нали сме в един район.Та да си дойда на думата,на 20 септември последно зазимявам семейството на 5 рамки дадан блат с приблизително12 кг. мед и 4 междурамия пчели,като в дригия край оставам една стара рамка за почистване и в хранилката суха захар.Днес откривам че семейството е направило по един далак от двете страни на старата рамка като пчелата е доста намаляла.Но на петте рамка с мед нямаше и една пчела.Не се сетих да снимам майката. Ако някой друг е имал такова семейство със собствено мислене да сподели.Прикачен файл 2394Прикачен файл 2392
Tова всичките пчелички ли са?
Да,натиснаха го да го крадът и тогава го отворих.
колега beelover90 темата е в помощ на младите и на начинаещи пчелари,аз като такъв ще се радвам да чета постове като горния където хора с опит го споделят.От там нататък вече всеки сам си решава какво и как да направи на пчелина.Та въпроса ми на мен е като не подхранвате със захар(сироп),пролетно време как стимулирате по-интензивно развитие у семействата.То не че е строго наложително винаги и при всички,но все пак как протича при вас пролетното развитие,само с разпечатване на медови пити ли.И жлезите отделящи восък и пчелно млечице,не се ли активират най вече когато има приток на нектар(захароза),а когато храним с меден сироп или разпечатваме пити ние не им имитираме приток на нектар?
На пчелина на вуйчо ми веднъж попаднахме на същата гледка,само че ние го видяхме в края на септември или началото на октомври и пчелите бяха повече като численост.Системата при него е дб,есенно време ги стеснява и ограничава семейството с преградна дъска.Оказа се,че майката е останала на тази пита,която е за дообиране и почистване.Пчелите се прехвърлили при нея,пуснали си далаци и така :)
Кошера е даданблат и преградна дъска не знам какво е.Въпроса е,защо не е на питите с мед и защо толкова малко пчели са останали.В момента е двайсетина градуса и не е проблем да се прехвърли на меда.
Аз мисля ,че майката е минала на тази пита ,защото е тъмна а на другите тъмни не е имало място за снасяне.Веднаж снесла там ,вече не се е върнала обратно.Смятам ,че проблема идва от светлите пити ,в които не е отглеждано пило.Проблема се явява, когат има светли и тъмни пити ,ако са само светли -не.Останали са малко пчели защото през цялото време са давали жертви мъчейки се да спрат крадците.Такова малко семейство ,аз бих зазимил на един корпус с 2-3 см.прелка.Знам колко е гадно да загубиш семейство още през есента.
Само крайната пита е по нова,останалите са по стари,затова съм я оставил последна.Питите са пълни доста но отдоло има 5-6 см. най малко празни килийки,затова като я зазимявах отдолу съм сложил магазин в който имаше малко рамки с мед с идеята да направят кълбото между магазина и корпуса.Относно кражбата досега е нямало нападение защото пред прелката има много малко умрели пчели.
Това ми е отводка и майката си снасяше без проблем.
При мен няма маточници,майката би трябвало да е същата.
Tarty ,имаш ли наблюдение за отслабване при други семейства.При мен страшно се опитват да крадат.Оставих една търтовка стеснена на 4 рамки ,на изживяване .Очаквах да я ликвидират , но учудващо до преди 2 дни ,не бяха успели.Сега пишейки съжалявам ,че не я погледнах.Просто така от любопитство.
Да имам.Но странното е че отводките са кажи речи без проблем,а старите семейства изведнъж се сринаха,останаха направо без пчели.Само семействата в стериопорните кошери са безпроблемни с изключение на два три броя.Имам десетина кражби но го отдавам на тимола с който опушвах.Лошото е,че както разбирам не е само при мен а на много места в Странджата,има много загинали семейства,хората само прибират рамки от празните кошери.
Колега tarty, това последното звучи много зле.Досега не бях чул за смъртност в Странджа.При мен също имаше срив при няколко от старите семейства,но го отдавам на акара,който тази година просто ме изуми с нашествието си.При мен една отводка ми поднесе подобна изненада - преди 20 дена отварям да третирам и гледам - малко пчели,малко запечатано пило в средата и 4 свищеви маточника.Майката беше от самосмяна,снасяше много добре и преди това имаше плътно покритие на 4 пити ДБ.Според мен акара ще ни разкаже играта тази година.Дори и съборен от пчелите,тепърва ще берем плодовете на неговия труд,така да се каже.
По скоро (офейкали),има и загинали но те са 10-15% от общите загуби, говоря след констатирана проверка и разговори на над 10-15пчелина.Да картината е плачевна и не само в Странджа,въпрос на време е и от други краища на страната да проплачат ,че и да зареват доста сериозно.
Старите семейства гледаха повече пило и там акара се е развил ударно и според мен за това се стопиха. При мен за сега няма загинали, 2 избягаха от който единият се възстанови понеже духна в началото на август.
Но тази година много акар в строителните рамки по няколко в килийка с мрежестите дъна и 4 третирания и не мога да спася кошерите. В момента изглежда че няма много.
Колеги имам един кошер,който се намира на около 40-50 метра от пчелина ми ,в този кошер има тазгодишен рояк(там имах капан и се хвана),който съм го прехвърлил лятото в нов кошер.Та въпросът ми е кога мога да преместя този кошер на пчелина си?
Февруари е най добре. Иначе след тайно застудяване като спре летежа може да преместиш след това при първото облитане ще опознаят новото място.
Колеги, вие от Сранджа ,там покрай Манол имахте стабилно дружество.Знам ,че не сте всички от Царево ,но при такова положение ,няма ли някаква възможност да се изследват взети проби?Както ги описвате нещата, положението е доста сериозно.
Колега ,Marianski Преметвал съм семейства по различно време . Как го правя: Вечер след прибиране на пчелите, пренасям само рамките ,според ситуацията или целия кшер,на новото мято.Отпред поставям подпряно счупено клонче .От земята долу-гое до средата от височината на кошера.Идеята е ,на другата сутрин пчелите ,като излитат едва ли не да се блъснат в това препятствие .По този начин се преориентирват.На старото място се стремя да залича всички следи от кошера, като нахвълям бикновенно трева.В предиобедните часове около старото място се въртят малко пчели ,които после изчезват.Нямал съм проблеми и смятам ,че пчти на 100% отиват на новото място.
Направо ме наплашихте с тези акари. Моите не съм ги поглеждал от близо месец. Утре мислех да отскоча да ги дозазимя... ако не са "забегнали" нанякъде и те... :laughing:
Като захладнее още малко времето, изчакай пчелите да престоят в кошера 10-15 дни без да излизат и ги мести... преди да са се облетели.
От препятствия за преориентиране на входа има нужда през активния сезон. През зимата не са необходими.
Благодаря,само ме е срах като стане мн.студено и като са на кълбо в кошера при носенето да не им нарушя спокойствието и да разпуснат кълбото да не стане някаква беля
Да колега трябва да имитираш приток на нектар,но има няколко важни неща да се знаят. Ако искаме да активизираме семействата рано захарният сироп няма да помогне, защото пчелите просто няма да го усвоят по това време на годината. И трябва да се разбере, че пилото не се създава от меда. Медът е въглехидрати сиреч енергия.по-важни са белтъчините. Аз лично оставям около 10кг мед в долния корпус есента и пчрлите не могат да пренесат целия горе и пренасянето продължава и пролетта.
Е Лалов ,може и да съм се объркал.Минаха доста години ,но е важно сегашното положение с пчелите.
Не си се объркал а ми изчезват мистериозно постовете.
Затова гледай външната температура да е положителна все пак - приблизително между 1 и 5°C. 50 м не са кой знае колко, та да се превъзбудят прекалено, но ако все пак разпуснат кълбото, след ок. час ще разберат, че пролетта е още далече, ще се успокоят и ще се съберат пак на кълбо.
Вече писах постинг на тази тема - вмъкнал си някакъв Ctrl символ и си объркал визуализацията на постинга ти. Просто можеше да влезеш и да си го поправиш, а не да се жалваш във форума и да чакаш аз да го поправя. То си се вижда къде прекъсва текста и коя думичка трябваше да я изтриеш и да я пренапишеш отново.
Колеги днес на пчелина се доближих до един кошер и чух жужене ама малко по силно от обикновенното и като се загледах на горната прелка тъкмо една пчеличка изгони една досадна муха от кошера.Има ли място за притеснение при прослушването на другите не жужаха толкова силно като този та чак да го чуя най вече от горната прелка дали кълбото не е близо там( горна прелка),че затова да се чува ?
Еднин въпрос към колегите работещи с изцяло мрежести дъна.При започване на майката да снася,затваряте ли дъната? Знам, че има различни мнения по въпроса,ще се радвам да чуя колеги които са практикували! Благодаря предварително!
Аз не съм ги затварял никога но винаги има корпус с празни пити на първа позиция а на "втори етаж" е семейството - така зимуват
В зависимост от климатичните условия може да се използват различните варианти. Това би трябвало да става по преценка на пчеларя. А относно въпроса на NHH, дъната при започване на яйцеснасянето би трябвало да се затворят. Нали търсим някаква температура. По този начин по лесно ще се достигне, а ако не се затворят пак ще се получи, но след определен период, а именно със затопляне на времето.
Как ги изварявате старите кошери в сода каустик смисъл в какъв варел трябва да е че да се събере кошера,защото ако се разглоби пиши го вече за огрев?
Би ми било интересно да чуя вие как го правите това изваряване?
Мога да споделя аз как изварявам стари кошери. Имам един стар варел разрязан на две. Не е нужно да побира целия кошер.Пълня варела 2/3 от обема си с вода и загрявам на огън докато заври. Добавям содата и с една дървена летва разбърквам докато содата се разтвори. След това слагам кошера в разтвора и поддържам огъня. Процедурата продължава 10-на минути след което обръщам кошара на не третираната страна. Ако имащ съд който да побере целия кошер го използвай, ще спестиш време. Когато и втората страна е третирана изкарвам кошера да се оцежда. След един час на слънце, без да се изплаква кошера с чиста вода обгарям с газова горелка, след което оставям да съхне няколко дни. Грунд, боя и кошера е като нов. Това е....
Здравейте, днес се опитах да подхранвам с медно-захарни питки.Но понеже питките станаха леко течни се наложи да експериментирам. На един кошер му сложих питката директно в хранилката, като махнах преградата на хранилката.Веднага се събраха много пчели в хранилката. Възможно ли е при застудяване тези пчели да не могат да се върнат в кълбото и да загинат? В друг кошер сложих питката върху надупчен картон направо върху рамките, явно че питката е била леко по-дебела защото възглавницата не можеше да легне хубаво върху корпуса. За целта сложиш 1-2 тухли върху капака. Би ли било проблем ако питката се разтече малко върху рамките?
Времето беше топло, слънчево и имаше облитане на пчелите
Благодаря за отговорите!
Не е много хубаво да се разтича питката върху пчелите, може и да е фатално, ако се разтече върху цялото кълбо, но не и при твоя случай(както си сложил картон), може и във вестник да се сложи питката и да се надупчи с шило, от там на татък си пчелите ди знаят работата, а за това дали едно евентуално застудяване ще е фатално за пчелите в хранилката - по скоро не. Но най-добре си е в найлонова кесийка, и предварително могат да се разточат с точилка или обла бутилка, такива кесийки има в кауфланд, безплатни около плодовете и зеленчуците - едно руло от 500бр е от порядъка на 5-6лв(но не в Кауфланд), което си е по около 1ст/бр. Но, за следващияг път сложи повечко пудра захар за да не са така течни.
Здравейте,
Здравейте, съвсем нова съм във форума. Много бих искала да се пробвам в пчеларството, но нямам никакви познания в тази област, освен няколкото статии които четох тези дни из нета. Затова ще съм ви много благодарна ако ме ориентирате като за начало откъде мога да си закупя 3 кошера с пчелите, през кой месец е най-добре да стане това и какъв вид трябва да са кошерите. Аз съм от Варна, а кошерите смятам да поставя в с. Долище. Предполагам, че вече много пъти сте отговаряли на подобни въпроси, затова може просто да ми дадете линк на някоя тема, където вече е обсъждано всичко това.
Благодаря ви предварително и се извинявам за тъпите въпроси, които вероятно задавам или ще задам в близкото бъдеще blush;
1. При личния лекар, направление за алерголог.
2. Книги и клипове има много, а и доста от тях са качени тук във форума. -> ЛИНК
3. Облекло и пчеларски инвентар има в магазина на LEGA(зад СОУ "Димчо Дебелянов" - с буквите, до обръщача на тролея). Добри ръкавици има в Метро, от кожа са и струват към 5лв, а и в магазина за работно облекло на мед. център Младост(Марешки) също има голям избор. Третият вариант е магазина за работно облекло на Мидима.
4. Намирате познат пчелар и с него купувате кошерите. Най-добре за жена е да бъдат възможно най-леки и с най-малко рамки.
5. Четете, отваряте кошера, четете, отваряте кошера и така докато се научите кое, как и защо.
6. Винаги може да купите кошери с пчели, най-евтини са преди зимата, а най-скъпи пролетта.
Толкова като за начало.
Ето къде е магазина на LEGA.
Успех!
може да допълниш и адрес на варненското пчеларско дружество :)
Да бе как не се сетих за пенсионерския клуб :laughing:
Още и е рано, не трябва да я плашим, а и там приемат само над 70 годишна възраст. :laughing:
Чакай, че ми стана смешно...ей разваляш ми дисциплината. Нашият вожд нали идва в Добрич редовно или само се разхожда, че да симулира дейност.
Като го видиш...моля ти се задръжте си го, подарям ви го! А ако и Мишо е с него...ехее... 2 за лев и доцент подарък.