Кошера е даданблат и преградна дъска не знам какво е.Въпроса е,защо не е на питите с мед и защо толкова малко пчели са останали.В момента е двайсетина градуса и не е проблем да се прехвърли на меда.
Кошера е даданблат и преградна дъска не знам какво е.Въпроса е,защо не е на питите с мед и защо толкова малко пчели са останали.В момента е двайсетина градуса и не е проблем да се прехвърли на меда.
Аз мисля ,че майката е минала на тази пита ,защото е тъмна а на другите тъмни не е имало място за снасяне.Веднаж снесла там ,вече не се е върнала обратно.Смятам ,че проблема идва от светлите пити ,в които не е отглеждано пило.Проблема се явява, когат има светли и тъмни пити ,ако са само светли -не.Останали са малко пчели защото през цялото време са давали жертви мъчейки се да спрат крадците.Такова малко семейство ,аз бих зазимил на един корпус с 2-3 см.прелка.Знам колко е гадно да загубиш семейство още през есента.
Само крайната пита е по нова,останалите са по стари,затова съм я оставил последна.Питите са пълни доста но отдоло има 5-6 см. най малко празни килийки,затова като я зазимявах отдолу съм сложил магазин в който имаше малко рамки с мед с идеята да направят кълбото между магазина и корпуса.Относно кражбата досега е нямало нападение защото пред прелката има много малко умрели пчели.
Това ми е отводка и майката си снасяше без проблем.
При мен няма маточници,майката би трябвало да е същата.
Tarty ,имаш ли наблюдение за отслабване при други семейства.При мен страшно се опитват да крадат.Оставих една търтовка стеснена на 4 рамки ,на изживяване .Очаквах да я ликвидират , но учудващо до преди 2 дни ,не бяха успели.Сега пишейки съжалявам ,че не я погледнах.Просто така от любопитство.
Да имам.Но странното е че отводките са кажи речи без проблем,а старите семейства изведнъж се сринаха,останаха направо без пчели.Само семействата в стериопорните кошери са безпроблемни с изключение на два три броя.Имам десетина кражби но го отдавам на тимола с който опушвах.Лошото е,че както разбирам не е само при мен а на много места в Странджата,има много загинали семейства,хората само прибират рамки от празните кошери.
Колега tarty, това последното звучи много зле.Досега не бях чул за смъртност в Странджа.При мен също имаше срив при няколко от старите семейства,но го отдавам на акара,който тази година просто ме изуми с нашествието си.При мен една отводка ми поднесе подобна изненада - преди 20 дена отварям да третирам и гледам - малко пчели,малко запечатано пило в средата и 4 свищеви маточника.Майката беше от самосмяна,снасяше много добре и преди това имаше плътно покритие на 4 пити ДБ.Според мен акара ще ни разкаже играта тази година.Дори и съборен от пчелите,тепърва ще берем плодовете на неговия труд,така да се каже.
Който управлява знанието,управлява всичко!
"С пари можеш да си купиш къща,но не можеш да създадеш дом,с пари можеш да имаш компания,но не и приятели,с пари можеш да си купиш лекарства,но не и здраве!" - китайска поговорка...
"Повечето хора не искат свобода, защото е отговорност, а те се страхуват от нея" Зигмунд Фройд
В момента има 4 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 4 гост (и))