Цитат Първоначално публикувано от jordanov Виж публикацията
Баща ти за тия 30 години знае какви резултати е постигал и благодарение на какво. Нали така? Изумява се в/от/ твоите неща. Нещата, които ти четеш, научаваш, прилагаш на твоите 160 семейства, в твоята седемгодишна пчеларска профипрактика. Нали така? Изумява ли се баща ти на резултатите които ти постигаш благодарение на "твоите неща"? Резултати, да речем, като количество и качество на пчели и пчелни продукти на единица кошер.
Ето това ме интересува. Аз не съм професионалист, но също от време на време се изумявам от нещата които прочитам у Форума. За съжаление срещу тия неща почти никога няма резултати и никога досега не е имало резултати които пък да ме изумяват.
Ами естествено се изумява на резултати, а не на празни приказки. Като пример ще дам начинът, по който се третира срещу акара(с органични киселини и механична борба) после, ранно пролетно развитие(тук става въпрос за познания по химия и биология на пчелата), примерно е много важно да се знае, че прашецът е източникът на всички видове аминокиселини в сложна форма и също, че той(прашецът) е не само белтъци, ами витамини (като витамините от група B) и без него не може да се произведе ензимът инвертаза, без който дизахаридите(захарозата или така наречената бяла захар) не могат да бъдат усвоени от пчелите. Това се е знаело много отдавна, но никой не го е прилагал масово в пчеларството. Както знаем пчелите се развиват в зависимост от притока на храна,но често докато това стане(ранна пролет) семействата не се развиват достатъчно до първата паша и затова се налага човек да се намеси и да подпомогне пчелите с изкуствени заместители на витамините, белтъците, минералите и.т.н. Темата е много обширна не знам какво точно те интересува.За хората, които подкрепят подхранването на пчелите по това време(още повече с бяла захар) мога да кажа, че не е правилно, но опитът покзава че понякога е крайно необходимо. Лично съм пробвал ефекта какъв е, когато се храни със захар и когато не. Аз никога не подхранвам със захар, а имам 3 пчелина и в зависимост от годината и пашата ги местя и оставям достатъчно количество мед.Ако те интересува нещо по-конкретно можеш да ми пишеш на ЛС, че да не пиша цял роман тук.