В зависимост от климатичните условия може да се използват различните варианти. Това би трябвало да става по преценка на пчеларя. А относно въпроса на NHH, дъната при започване на яйцеснасянето би трябвало да се затворят. Нали търсим някаква температура. По този начин по лесно ще се достигне, а ако не се затворят пак ще се получи, но след определен период, а именно със затопляне на времето.
Как ги изварявате старите кошери в сода каустик смисъл в какъв варел трябва да е че да се събере кошера,защото ако се разглоби пиши го вече за огрев?
Би ми било интересно да чуя вие как го правите това изваряване?
Мога да споделя аз как изварявам стари кошери. Имам един стар варел разрязан на две. Не е нужно да побира целия кошер.Пълня варела 2/3 от обема си с вода и загрявам на огън докато заври. Добавям содата и с една дървена летва разбърквам докато содата се разтвори. След това слагам кошера в разтвора и поддържам огъня. Процедурата продължава 10-на минути след което обръщам кошара на не третираната страна. Ако имащ съд който да побере целия кошер го използвай, ще спестиш време. Когато и втората страна е третирана изкарвам кошера да се оцежда. След един час на слънце, без да се изплаква кошера с чиста вода обгарям с газова горелка, след което оставям да съхне няколко дни. Грунд, боя и кошера е като нов. Това е....
Здравейте, днес се опитах да подхранвам с медно-захарни питки.Но понеже питките станаха леко течни се наложи да експериментирам. На един кошер му сложих питката директно в хранилката, като махнах преградата на хранилката.Веднага се събраха много пчели в хранилката. Възможно ли е при застудяване тези пчели да не могат да се върнат в кълбото и да загинат? В друг кошер сложих питката върху надупчен картон направо върху рамките, явно че питката е била леко по-дебела защото възглавницата не можеше да легне хубаво върху корпуса. За целта сложиш 1-2 тухли върху капака. Би ли било проблем ако питката се разтече малко върху рамките?
Времето беше топло, слънчево и имаше облитане на пчелите
Благодаря за отговорите!
Не е много хубаво да се разтича питката върху пчелите, може и да е фатално, ако се разтече върху цялото кълбо, но не и при твоя случай(както си сложил картон), може и във вестник да се сложи питката и да се надупчи с шило, от там на татък си пчелите ди знаят работата, а за това дали едно евентуално застудяване ще е фатално за пчелите в хранилката - по скоро не. Но най-добре си е в найлонова кесийка, и предварително могат да се разточат с точилка или обла бутилка, такива кесийки има в кауфланд, безплатни около плодовете и зеленчуците - едно руло от 500бр е от порядъка на 5-6лв(но не в Кауфланд), което си е по около 1ст/бр. Но, за следващияг път сложи повечко пудра захар за да не са така течни.
Здравейте,
Здравейте, съвсем нова съм във форума. Много бих искала да се пробвам в пчеларството, но нямам никакви познания в тази област, освен няколкото статии които четох тези дни из нета. Затова ще съм ви много благодарна ако ме ориентирате като за начало откъде мога да си закупя 3 кошера с пчелите, през кой месец е най-добре да стане това и какъв вид трябва да са кошерите. Аз съм от Варна, а кошерите смятам да поставя в с. Долище. Предполагам, че вече много пъти сте отговаряли на подобни въпроси, затова може просто да ми дадете линк на някоя тема, където вече е обсъждано всичко това.
Благодаря ви предварително и се извинявам за тъпите въпроси, които вероятно задавам или ще задам в близкото бъдеще![]()
1. При личния лекар, направление за алерголог.
2. Книги и клипове има много, а и доста от тях са качени тук във форума. -> ЛИНК
3. Облекло и пчеларски инвентар има в магазина на LEGA(зад СОУ "Димчо Дебелянов" - с буквите, до обръщача на тролея). Добри ръкавици има в Метро, от кожа са и струват към 5лв, а и в магазина за работно облекло на мед. център Младост(Марешки) също има голям избор. Третият вариант е магазина за работно облекло на Мидима.
4. Намирате познат пчелар и с него купувате кошерите. Най-добре за жена е да бъдат възможно най-леки и с най-малко рамки.
5. Четете, отваряте кошера, четете, отваряте кошера и така докато се научите кое, как и защо.
6. Винаги може да купите кошери с пчели, най-евтини са преди зимата, а най-скъпи пролетта.
Толкова като за начало.
Ето къде е магазина на LEGA.
Успех!
Този пост е редактиран от Дамян Дамянов; 19.01.2015 в 16:48.
Всичко, което е далече от морето, е провинция.
Ърнест Хемингуей
може да допълниш и адрес на варненското пчеларско дружество![]()
Аз винаги искам хората да ми обяснят с прости думи за какво става въпрос. Ако те не могат, значи или те не го разбират или нещо не е наред.
Да бе как не се сетих за пенсионерския клуб
Още и е рано, не трябва да я плашим, а и там приемат само над 70 годишна възраст.
Чакай, че ми стана смешно...ей разваляш ми дисциплината. Нашият вожд нали идва в Добрич редовно или само се разхожда, че да симулира дейност.
Като го видиш...моля ти се задръжте си го, подарям ви го! А ако и Мишо е с него...ехее... 2 за лев и доцент подарък.
Всичко, което е далече от морето, е провинция.
Ърнест Хемингуей
В момента има 10 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 10 гост (и))