Пиши ме и мен. Да знаеш бай варол прави чудеса за срамните въшки.
Преглед за печат
Явно не ме разбра или не поиска да вникнеш какво ти пиша. Ако от това семейство заселено в какъвто и да е кошер направиш отводки или се рои си е също вид третиране.
Ангел , ми даде размерите и с едни прости изчисления се оказва , че в кошерчето има мед колкото го каза Слънчо , между 6 и 8 килограма .
Кошера не е отварян за преглед а е водено видеонаблюдение от долу .
Ако ги нацвъка ройче в японче ройче в японче и от това разреди акара... ще каже видяхте ли излязох прав без третиране оцеляват и всичко е ток. Тази година акара е по/ малко, мои наблюдения , нали се сещаш на слепите врабчета и господ им помага.
Тази тема е заприличала на Биг брадър - много безсмислени разговори с малко зрители.
Обемът на едното корпусче е 7.26 литра . Относителното тегло на зрелият мед е 1.4 спрямо водата .
Започваме действието изваждане - махаме междурамията , пардон междупитията , махаме обема на восъка ,изваждаме празните килийки по края на питите изваждаме площа на пилото и накрая -нищо .:)
Не си прав за зрителите точно 17 са от 90 за целия форум което си е процент.
Бяха и над 120 .
Няма площ с пило какво ми вадиш пилото е най долу. Като не си наясно с организацията на пчелно семейство във вертикален кошер не се обаждай.това да не са ти рамки? Руснаците са го сметнали на каква площ пити колко е меда, той пило ще вади. Меда е горе пилото и празните килийки долу излез си от рамките на любимия дадан-блат, щото няма нищо общо.
Tез япончета са интересни , но не са за BG. Е на когото му харесва екзотиката да си ги въди пчелите в такива, но няма такъв филм и агнето цяло и вълка сит.
Сергей ли го смятал ?
Защото ,там четох много повече постове да се откаже от тази идея.
Внутренний размер корпуса по технологии Варрэ, высота 210 мм, длина и ширина по 300 мм, наружные размеры зависят от толщины используемых досок. Варрэ объясняет свои размеры корпуса десятками лет наблюдений над жизнью пчел и использованием опыта своих предшественников, Лайянса, Войнота, Дювахелле. Это дает объем 2-х корпусов в 36 литров, а это 48 квадратных дециметров сот. Для зимовки следует оставить 36 квадратных дециметров сот с медом, а это будет 12 кг меда, этого вполне достаточно! Ведь чем больше меда над клубом, тем большее пространство пчелы должны обогреть.
Остальное свободное пространство может занимать расплод. Поэтому этот размер корпуса появился не случайно, а методом длительного эксперимента! По японской технологии высота корпуса 150 мм , Что на мой взгляд более практичнее, так как доску на 200 мм трудно найти, а на 150 сколько угодно, придется только вместо 2-ух корпусов использовать три, разница всего в 3 см получается, что думаю не очень существенно, но зато на сколько проще!
Инфото е от сайта :
http://busega.jimdo.com/%D1%8F%D0%BF...0%B9/?mobile=1
Сетих се че полистирола е с много добри изолационни свойства. Мога дори да се обзаложа, че полистиролния кошер предлага още по-добра топлоизолация, отколкото една хралупа.
Много бих се радвал да науча какво трябва да направя с полистиролния кошер за да не ми се налага повече да третирам.
Цитат:
http://pchelari.com/forum/images/sty...quote_icon.png Първоначално публикувано от scutellatorhttp://pchelari.com/forum/images/sty...post-right.png
Сетих се че полистирола е с много добри изолационни свойства. Мога дори да се обзаложа, че полистиролния кошер предлага още по-добра топлоизолация, отколкото една хралупа.
Много бих се радвал да науча какво трябва да направя с полистиролния кошер за да не ми се налага повече да третирам.
Елементарно ! Прекрояваш на малки корпусчета ,опушваш (тук внимавай с горелката) и си готов ! Аааа и камера задължително защото да виждаш как се сипе акара ,като първия сняг !:bigsmile:
Проблема е в рамките, обема и самата организация на пчелното семейство. Хилядолетната еволюция на пчелите е свързана с дървената хралупа, където пчелата се организира сама. Както вече споменах в съвременните рамкови кошери конструктивно е нарушено естественото развитие на пчелните семейства. Махаш рамките смаляваш вътрешния обем но полистирола не диша като дъската.
Четейки новите дискусии в главата ми се породи един (може би дилетански) въпрос:
Да кажем, че имам пчелин от 50 такива кошери. Всичко е наред, годината добра и идва ред да извадя меда. Как се прави това, по каква процедура и с какъв инструмент се отделя меда от питите?
Как се обработва той и восъка от питите?
Японския кошер е подходящ само за хоби пчелари, имащи 2-3 кошера в двора си, и задоволяващи само собствените си потребности. В никакъв случай не е подходящ за големи пчелини от по 50 кошера, а да не говорим за промишлено пчеларство с хиляди кошери. Количеството труд при работа с него е огромно, повече от половината пчеларски операции въобще не е възможно да се направят. Ограниченията са стотици във всеки един аспект от дейноста.
При това положение японския кошер освен за начесване на крастата за нищо друго не става. Не знам защо въобще го обсъждаме в този форум, освен за забавление. Все пак тука сме сериозни хора и всеки един от нас има повече или по-малко РЕАЛЕН ОПИТ, а Василевса само разтяга локуми и теоретизира безкрай за неща, които не ги знае и не ги е пробвал.
Забелязахте ли, че отказа да премери температурата си в кошера. Това е много важна индикация за несериозноста на всичките му писания. Ако аз трябваше да го водя неговия спор, досега щях да съм ви привел десетки нагледни доказателства със снимки, измервания и т.н. Досега щях само заради вас да съм направил 4 различни теста за акар, щателно снимани с камера, които да докажат верноста на моите твърдения. Василевса обаче не го прави това, защото знае че ще се издъни. В момента той изживява моментната си слава и продължава да плещи глупости само защото иска да се чувства значим, а истината е че е никой - няма кошери, няма база за сравнение, няма никакъв пчеларски опит. Има само компютърна грамотност и познания по Руски език. Това е. Тепърва му предстои да измине собствения си пчеларски път и някога за в бъдеще ще се срамува от всичко писано по тази тема.
Това е поредния бисер, изръсен от човек, който си няма хал-хабер представа за какво говори.
Нали не се мислиш за по-умен от милионите пчелари по света, които са решили да работят с разборен кошер? Размърдай си малко сивото мозъчно вечество и си задай въпроса защо го правят това.
Голямо оборудване, струнка, ножче и преса. огромно оборудване.
Матеев е абсолютно прав и аз със същия подтекст зададох въпроса си. Лесно е на приказки - режеш, мачкаш и затваряш в бъркани! А оборудването пчеларите сами ли ще си го правят, след като аз не знам някоя фирма да продава специализирани преси за целта. А машини за филтриране после? И колко мед ще извадиш с пресата и колко ще остане в питите? Хайде малко се опитай да мислиш логично и технологично!
Поредната демонстрация на НЕКОМПЕТЕНТНОСТ, от която си личи че има само ТЕОРЕТИЗИРАНЕ и абсолютно никакъв ПРАКТИЧЕСКИ ОПИТ. Хайде направи го поне веднъж, и тогава разтягай локумите.
За тези които ще ме разберат (не за Василевса) искам да им кажа, че меда когато се вади с преса става МЪТЕН и КРИСТАЛИЗИРА буквално за 2-3 дена. Ако се остави в матураторите за една събота и неделя, в понеделник вече е кристализирал и ваденето му от матуратора е мисия невъзможна. Правил съм опити да го декристализирам в бурканче, за да видя дали ще се избистри посредством утаяване на микрочастиците восък. Резултата - НИКОГА НЕ СЕ ИЗБИСТРЯ.
Единственият начин от такава мътна гъста каша да се извади чист прозрачен мед е прекарването му през 70-80 микронен филтър с високо налягане. Машината за такова филтриране е скъпа и дори аз все още не съм си позволил да си я закупя. Другата необходима машина е ДЕКРИСТАЛИЗАТОР (5-6 хиляди лв.). Третата - помпа за мед (3-4 хиляди лв.). Допълнително - армирани маркучи, фитинги, специализирано помещение с мивка и под, който лесно се мие, специализирана ел. инсталация, хромникелови съдове, кофи, сита и други дреболии. Въобще тази гимнастика за вадене на мед посреством пресоване ще струва най-малкото 20 000 лева, а производителноста на труда ще е никаква. Ако на ден се извадят 200 кила мед от двама човека, това ще е чудо.
Всичко това го знам защото и в момента аз вадя такъв мед. Става въпрос за разпечатките, които ги прекарвам през автоматична восъчна преса (5-6 хил. лв.). Пресата работи много бавно и изисква един човек непрекъснато да се върти около нея. Втори човек прави останалите операции. Други двама работят на разпечатващата машина и на центрофугата. И ако тези на разпечатващата машина обработват по тон мед на смяна, другите на пресата едвам вадят по 100 kg. Забравих да кажа че и 2 восъкотопилки работят непрекъснато и не насмогват - в тях също се хаби много работно време по обслужването.
Ха-ха ..... а Василевса си мисли всичко това да го направи само с 1 канап.... Отдавна не съм се смял така, както в последните няколко дена. :) :) :)
Цялото шоу в темата е не защото Василевса е некомпетентен - това е нормално за начинаещи пчелари, и никой не им се смее. Напротив - помагаме им. Цялото шоу е защото Василевса си е въобразил, че е най-умния на света, а на практика дори и не осъзнава колко е бос в теорията, а пък в практиката хич го няма. Станал пчелар с 1 кошер, 1 канап и 0 друго оборудване, и вече раздава акъли наляво и надясно кое как се прави. :)
"Специалист" по акари .....
"Специалист" по японски кошери ....
"Специалист" по роеве ....
"Специалист" по хралупи ....
"Специалист" по температурни режими в кошера ....
"Специалист" по пчелната биология ....
"Специалист" по вадене на мед с канап ....
Пропуснах ли нещо?
Имаме си "специалист" по всичко, при това с невероятно самочувствие за собственото си величие. С минимални теоретични познания и без да има грам практически опит оспорва мнението на целия свят и цялата научна общност. Чак невероятно, че има такива хора, но явно това е факт.
Слави, никой в тези над 90 страници от темата, не твърди, че пчелите не могат да съществуват в Японска тръвна. Просто тя не е подходяща за комерсиално пчеларство, каквото практикуват над 90% от пчеларите. Сега до колко е комфортно на пчелите в различните модели кошери, можем само да гадаем, но факт е че и в разборните кошери пчелите могат да се живеят добре и без намесата на човека и без третирания. Пчеларя се намесва в живота им, с идеята че им помага, доколко това наистина се случва, зависи от познанията на самия пчелар, а не от вида на сандъка. Съществото на спора в цялата тема е, че пчелите, не зависимо от сандъка в който са могат да се справят сами с акара, но това не е по термичен метод.
Точно така - първия бисер на Василевса беше, че пчелите могат да избиват акарите с температура на принципа на избиването на стършелите - скупчване и вдигане на висока температура над 40 градуса. След 30 страници спорове Василевса се съгласи, че това не е така, и в следващите 40 страници ни разказваше как са достатъчни и само 36 градуса, ако се поддържат дълго време.
Важното е обаче, че ИЗРИЧНО ОТКАЗА ДА СИ ПРЕМЕРИ ТЕМПЕРАТУРАРА в кошера. Не знам - може би го уплашиха 10-те лева инвестиция в електронен термометър. За да му спестя това охарчване, предлагам да му изпратя за моя сметка един БЕЗПЛАТЕН ТЕРМОМЕТЪР срещу обещанието честно и почтенно да каже какво е премерил. Най-добре е да публикува снимки или още по-добре - да снима с камера, за да може всички да видим къде го пъха този термометър.
ПС: Очаквам на ЛС адрес и телефон и още днес му ще изпратя термометъра. Куриера също ще е за моя сметка.
На всеки с по-голям стаж, а и не само, му се налагало да отстранява далаци пълни с мед, това ми е най-омразната операция. Отстраняването на пчелите е много трудно, първо режеш далака и естествено започва да тече мед, ръцете ти също стават медени , ако далака е голям и тежък,често се къса и мачка пчели, те стават агресивни .Не ми се мисли ако тази операция се извършва в безберитбен период.Матеев е прав.Тези кошери не стават за производство на голямо количество мед, а по-скоро няколко бройки за производство на далаци.
,
За измерването на температурата вътре в кошера има едно идеално решение, и то се нарича ИНФРАЧЕРВЕНА КАМЕРА. Лошата новина е, че такива камери са много скъпи (по 10-20 хил. лв.). Добрата новина е, че вече има приставки за GSM апарати, които на сравнително поносима цена могат да изпълняват същата функция.
http://www.thermal.com/thermal-cameras/
За нуждите на моите топлинни експерименти аз си купих дясната камера от снимката на линка (Seek Compact XR) и сега с нетърпение чакам да пристигне. Когато дойде, ще ви снимам всякакви ситуации вътре в семейството (кълбото) и ще ги публикувам на форума. Хубавото на този вид снимки е, че всеки един пиксел от снимката всъщност представлява термометър, който абсолютно точно мери температурата в тази точка. С подходящ софтуер маркера се разхожда по снимката и отстрани показва температурата на точката, върху която се намира. Надявам се, че с тази играчка ще можем да си отговорим на много от въпросите, които периодично ги обсъждаме във форума.
https://www.youtube.com/watch?v=eYxuau2QCAY
Слагам окончателен край на участието си в темата. Оставям ви да се къпете в комерсиалното си величие.
Ще се надявам някой ден да изобретиш кошер за комерсиално пчеларство (питите по някакъв начин да бъдат закрепени на рамка и те да могат лесно да бъдат изваждани за центрофугиране. Нещо на принципа като на книжния кошер????), в който да не се налага третиране.
Ако успееш да достигнеш до работеща версия, брой ме за първия клиент!
Извинявам се, че напрасках толкова постове един след друг, но използвам обедната почивка за развлечение във форума. Благодаря Василевсе. bow;:bigsmile:
Това лято ми показаха те този клип - не знам подробности, но може би отговаря на критериите ти. Ако се решиш да го пробваш, ще се радвам да споделиш впечатления.
https://www.youtube.com/watch?t=2&v=WbMV9qYIXqM
Да си припомним наученото от първите 20 страници на темата:
Ако мога да попитам от какво дърво е направен тоя кошер. Искам да си поръчам 300 кубика. Хем е супер изолационен и питите залепени направо стоят толкова топли, че акара изпуква от жега, хем са супер дишащи и цялата влага от нектара излиза през него (нали е запечатан от долу плътно с пчели). Хем като вали дъжд нищо му няма въпреки, че не е боядисан.
<p>
Както е тръгнало от пълно отрицание, сега допускаме, че кошера ЯК е за любители. След време ще стане, че е за професионалисти. Еволюция има дори и в мисленето :) Тръгнали сме да критикуваме кошер който целия струва 10 лв. с труда да е 20 лв. А милионите печелари дето били разборници. Че човек като се надъни на някоя система, като е вложил десетки години и левове в ДБ или в ЛР. Та той дори на ФР няма да мине... Нали това ще му струва майка си и баща си като време и пари. С какъвто кошер се закрепостиш с такъв си и оставаш. Помните ли немското филмче с тръвните? Имаха преса сигурно от времето на Вилхелм Тел, зимата ли, есента ли измазваха/закърпваха тръвните, вадеха по някой килограм мед, и по 1-2 роя. Хайде да сметнем колко човекочаса труд си спестяват? Та те самите тръвни бяха от когато Вилхелм Тел е бил малчуган.</p>
<p>
</p>
<p>
Сега с тези кошери ще си изпорежем пръстите на циркулярите.</p>
Това , за мен дърводелеца ли се отнася ?
Ангеле , покажи снимки на твоят кошер , но външен поглед .
Има ли сърцевина в дъските , има ли чепове ?
От друга страна , най-качественият ,,чам ,,расте само в Родопите .
Руският е пълен боклук , за разлика от лиственицата .
Аз не те питам дали гние, а те питам какво е това дърво, което хем е супер пропускливо и супер дишащо ОТВЪТРЕ НАВЪН и изкарва цялата влага, хем е супер изолиращо от ВЪНКА НА ория ВЪТРЕ и не пуска капка влага да влезе при условие че не е боядисано. А на всичко отгоре е СУПЕР ИЗОЛИРАЩО и залепените за него пити никога не се охлаждат. Само внимавай, че ако производителите на термо изолации надушат за твоя супер дупер кошер направо ще те пречукат да не кажеш тайната.
Колеги .критикувате Василевса без изобщо да сте се опитали на практика да гледате в "японски кошер",неразумно и грозно е.Вместо да се присмиват на повечето от вас ще препоръчам да се опитат да понаучат нещо от него .било като благородство .било като опит.
Съгласен съм с теб , но той оня ден стана пчелар и започна да пише само суперлативи за тази кошница .Колко мед очаква ?
Тези дециметри да ги остави за себе си .В другият форум никой не му обръща внимание , а защо тук се прави , че разбира ?Желая му - пчелите да иззимуват и после ще го питаме ? Успех Василевсе .
Публикува две снимки на ройчето от които нищо не се разбира .
Да направи снимки и от вън .
това с ваденето на меда е идея - да се иска по-висока цена на меда, центрофугиран ръчно спрямо ел.центрофугите...един вид хенд-мейд!!:bigsmile:..и оттам по-високата му цена на дребно
Добре дошли в pchelari.com
Здравейте!
Добре дошли във форума на pchelari.com .
Надяваме се да прекарвате добре във форума
Чувствайте се свободни да споделяте с други лица или да започнете свой дискусии!
Това съобщение е изпратено от Администратора
Ако докаже със сертификат географския произход и начина на извличане, е редно да има доста по-висока цена от моя мед например, добит в полето и центрофугиран от пита. А като се вземе предвид и количествата които ще получи от този кошер си е съвсем в реда на нещата. Дано само да си намери клиенти, които да оценят това.
Колеги, в този форум всяко мнение различно от разбиранията на матеев ( по всички теми) са грешни, неверни, конспиративни. Явно форума е създаден за налагане на мнения и тези, а не за свободното им споделяне. Това е личното ми мнение и не съм конспиратор.
Измрели. Също така, от разговор с един ловец на пчели в този район научих, че всички рояци хванати от него през миналото лято ( от хралупи) или са загинали или са иззимували много слаби. Рояците хванати от предходни години, както успях да се уверя, нямаха такива проблеми (въпреки че преди 2-3 години пак имаше някакво епизоотично заболяване на DWV и много семейства бяха пострадали)
Императоре, проверете си отново сметките! Тук става дума за корпус с размери 30х30х21=18,9 л
Вашите корпуси обаче са 22х22х15=7,26 л
Два корпуса х 18,9 л = 37,8 л или 48 кв дм пити.
При това положение 36 кв дм пити са корпус и половина (т. е. 28,3 л) = 12 кг мед (по "технологии Варрэ").
Корпус и половина по "технологии Варрэ" се равняват на почти 4 корпуса от вашите 7,26 литрови корпуси.
Едно такова каче от 7,26 л ако го напълним догоре само с мед, то този мед би бил 7,26л х 1,4=10,16 кг. :)
Слънчо, срещал съм го като egg-marking pheromone (маркиращ яйцата феромон). В българоезична литература не съм му виждал името.
Друг който не чете. 6 пити 15 на22 са 19.8 кв.дециметра пити.
Два корпуса колко са 39,6 кв дециметра. Размерите дето даваш за Варе са външни а не вътрешни,разбираш ли? Не познаваш Варе а правиш манипулативно сравнение веднъж вземаш вътрешен размер ня японката,сравнен с външния на Варе.
Добре , повтарям от вчера -обем 7.26 литра , но изваждаме обема на междуПИТИЯТА ,обема на крайните килийки незапълнени с мед , обема накилийките пълни с прашец , обема на килийките пълни с пило и обема на восъка - колко е меда ?
Тегло на зрелия мед 1.4 към водата .
Смятай колко обем ти остава и го умножи по 1.4 - толкова мед имаш в едно корпусче .
А , колкото до ехидноста не се притеснявай .
Напротив, вътрешни са:
Изглежда руският език не ти е сила, затова превеждам: "Вътрешният размер на корпуса по технологията на Вар, височина 210 м, дължина и ширина по 300 мм, външните размери зависят от дебелината на използваните дъски."
Виж тук
http://warre.biobees.com/ В статията са объркали размерите на Варе.
Даскале не си прав за килограмите тая година един колега продаде меда 1тенекия=28кг и аз невярвах ама факт:bigsmile:
Един корпус на ЯК с вътрешни размери 22 x 22 x 15 мисля, че би съдържал почти 5 кг. мед.
0.4 * 2200 * 6 = 5.280 кг.
В коя статия са объркани размерите? Размерите 30х30х21 са вътршни за корпуса Варе.
От същия линк: http://warre.biobees.comЦитат:
Warré's hive comprises tiers of identical boxes fitted with top-bars, but no frames. Its essential design and usage features can be summarised as follows:
- hive-body box internal dimensions 300 x 300 x 210 mm, with projecting handles,
Разновидности на варе с размерите:
Table of comparison of frames (measurements in mm)
Source Top-barLength (A) x width x thickness Side-barsLength (B) x width x thickness Bottom-barLength (C) x width x thickness Top-bar lugD Box internal size Number of frames Rebate for frame lugsDepth x width Warré4 350 x 24 x 10 180 x 24 x 10 320* x 10 x 10 15 335 x 335 x 207.5 9 15 x 10 Denis5 324 x 24 x 7 190 x 24 x 7 289** x 24 x 7 17.5 300 x 300 x 210 8 12 x 12 Gatineau6 326 x 24 x 8 188 x 24 x 7 286 x 24 x 7 20 300 x 300 x 210 8 15 x 14
колеги да попитам от къде може да си купя и аз 2-3 такива кошера?Да ви кажа чесно ме запалихте с тая тема.Имам 14 тръвни мисля че ще се справя и с тоя модел, а и добива ми харесва.
Точно за забавление сме се събрали в темата. Нищо сериозно не можеш да кажеш и да те чуят - пробвай :) Има машини за целта, но струват много повече, отколкото центрофугата. Все едно имаш огромно количество разпечатки. Остави лафчето, че Бай Брадър е скучен :) Не си сам! Не мога да се държа сериозно в тази тема. Докато я видя и ме избива на смях :laughing: По-скоро да си измери собствената температура, както на бебетата им я мерят, но да не снима :laughing: Ако почне и да си отговаря, викай колегите с ризите. Гние, но по-бавно, ако твърдиш друго ще ти снимам 100 годишни акациеви колове за лозе. Това вече се прави, просто ние сме глупави и не знаем как да си продаваме стоката. Имам един подарък от завода 8мм х 500мм гвоздей, трябва да опита с него