Да си припомним наученото от първите 20 страници на темата:
Първоначално публикувано от vasilevsa
Не третирам за акар щото при мoите условия пчелата го бори сама по термичния метод.
По същия начин както убиват влезнал в кошера стършел чрез вдигане на температурата, но тъй като няма загуба при нормални условия те успяват да задържат високата температура и да убият акарите.
В хралупите що няма акари и да има са 1 - 2 процента което е нищо.
Доказано е опитно, моите кошери също го доказват - работя с японски традиционен кошер. нямам акари, не третирам с нищо но поради малкия обем по ширина пчелата вдига необходимата температура и избива акара
Наблюдавам пчелите, дъното е чисто, акара не е толкова малък за да не се види. гледам летящите пчели които се прибират и не съм срещал нито една с акар.
Пчелата има природен ресурс за борба с акар това е способността за вдигане на висока температура на която тя издържа но акара не може.
А как убиват стършел г-н Матеев? Каква температура вдигат и поддържат, мисля че знаете по-добре от мен? Аналогично е с акара, но пак повтарям - в дадан блат и лангстрот рут е невъзможно.
Има восък братле но няма акар, там е разликата и не са необходими термо камери. Ако ми намериш в хралупа акар ела ми се обади по спешност, това е като да завали червен сняг.
Откъде акарите попадат в пилото как се заразява кошера с акар, да не би да си се ражда там?
Иди намери хралупа с акар и ме викни да го видя ама ме съмнява, че ще ходиш за зелен хайвер.
С нищо не третирам и няма да третирам.
Няма да си уморя семействата и без да си харча парите за ленти и тем подобни отрови.
В тоя форум жилите повече и от пчелите, те барем хапят при самозащита.
Къде си видял колега японски кошер с рамки. Туй е като негър скиор или брадат индианец.
Правя, но по-често откритията ги правят дилетанти, а не професионалисти.
Опаа, нали пречиш на естествения подбор и сам разбиваш еволюционната теория. Аз като не третирам, не преча на подбора. То в хралупа да третираш е все едно да слагаш на негър фон дьо тен.
В Кения съм и търся пчелни хралупи изследвам заразеност с акари.