Първоначално публикувано от
Mateev
Всеки има правото да си умори семействата по какъвто си иска начин, но лошото е, че преди на Василевса да му умрат семействата от многото акари, ще зарази и други семейства на негови колеги. Такива пчелари като Василевса могат да бъдат опасни, защото в незнанието си те могат да станат основен фактор в разпространението на болести по пчелите в цели региони.
Срещал съм се с пчелар, който има американски гнилец (мисля че ви го разказах случая) и който не се е обадил на ветеринарния си лекар, а се мъчи сам да си лекува пчелите с някакви си измислени от него бабини методи. Такъв човек освен да го набиеш друго не можеш да направиш, но дори и това няма да спаси от епидемия един цял регион. Започвам да си мисля, че некомпетентните пчелари не са невинна заплаха - те са НАПАСТ и с тях трябва да се борим с всички законови средства.
Крайно време е всички да осъзнаем, че пчеларството не е частен бизнес, а ГРУПОВ такъв, и че простотиите, направени от един, могат да имат ТРАГИЧНИ ПОСЛЕДИЦИ за много други пчелари.