Напълно си прав. Аз пиша само за моя случай, моето производство и мойте условия.
Преглед за печат
Напълно си прав. Аз пиша само за моя случай, моето производство и мойте условия.
При меда трябва да се разчита на “честната дума“ на пчеларя. Бил той Българин или..................от село..................
Докато при колите, не е точно така.
А бе колеги нали темата е за инвертиран сироп?Вие го обърнахте-на кого меда колко му струвал.Дайте да коментираме сиропа и ползата му от използването за подхранване на пчелите.
Поздрав:Цветан Димитров
Някой може ли да ми обясни защо инвентирания сироп кристализира както в рамките, така и в тубите в които имам остатъци от него.
Въпроса доста е дискутиран(само някой трябва да се порови и да попрочете, малко назад из темата - http://pchelari.com/forum/showthread...80%D0%BE%D0%BF ), и "предполагаемите" причини за това са не една или две, но не съм срещнал до сега еднозначно и категорично мнение по въпроса.
В общи линии става въпрос или не точно съотношение на водното съдържание или за сироп на "пчеларски център Русе"...
Аз си го произвеждам. 70 кг захар 30 л вода и ензим 5 грама. Време 24 часа на 55 градуса. Разбъркван на 2 часа по 15 мин. Четох една рецепта на гл. ас. д-р Христаков който пише че трябва да се добави и киселина. Сигурно аз бъркам някъде! Благодаря!
Казват /Матеев напр. по-напред в темата/, че при 60 % не кристализира. Аз бъркам на 65 % и имам изостанали туби от есента, които повече от половината вече не са прозрачни, а имат до 1/3 от нивото бяла утайка. Като ги разбълниках, побеляха целите и сега стоят така. Мисля да долея малко вода и да видя ще има ли промяна. Други туби са си бистри, както отначало. Всичките са от едно забъркване. Докато източвам реактора в тубите, бъркалката работи интензивно и не предполагам разслояване. Защо са различни, нямам обяснение. Съхранявани са заедно, пренасяни са заедно и т. н. Явно съм съвсем на границата и много малки разлики влияят. Тази година ще мина на 60% и ще вида как ще е.
Колеги ползвайте по качествена инвертаза за да на кристализира
Аз цяло лято подхранвам с инвентиран сироп от Германия. През два дни по един литър.Засега никакви проблеми.Нито с пчелите нито с качеството на меда.Правихме проби в лаборатория на БАБХ всичко точно.
На кутията на сиропа германците пишат HMF равно на 0.
Много Ви благодаря за коментара.
Когато ползваш инверта с ума си и не за да си вдигаш добива той не излиза в изследванията. Когато храниш по време на паша и вкараш инвертаза в стоковия мед могат да я открият когато си поискат.
Пчелните семийства са много силни.Купувал съм ги от Матеев от Габрово.Направихме вече ротация на корпусите.На отделни семейства съм сложил и трети корпус.Истината е в храната.Лабораторийте не могат да хванат нарушения.Дъщеря ми работи и живее в Лондон за там замина продукта и там нямат забележки.
Тука вече грешиш. Някои лаборатории могат да хванат почти всичко.
Е....е ми нищо не мога да кажа.Шокиран съм.В пълен амок.Щом и в ЕФИРА си признахме, че храним с инверт в медосборен период и се хвалим, че никоя лаборатория не го хваща.Какво можем да очакваме от изкупвачите след това само признание? Толерантност? Никога! И аз бих постъпил като тях.
Всичко живо който гледа пчелни семейства за бизнес храни пчелите иначе няма мед.Това е истината.Колегите не искат да си признаят.Не може да изкараш 45-50 килограма от семейство без добавки от сироп.Всички го правят.Говорил съм с пчелари на високо равнище няма да споменавам имена.Цистерните с сироп идват една след друга.Хайде весели празници.
Аман от "сладкари".
Струва ми се, че скоро на всеки, желаещ да поминува от пчеларство, ще му се наложи да избира между индустриално пчеларство и ширпотреба продукт, или да се сертифицира за "био". Всичко останало ще е просто хоби пчеларство, също както да гледаш две прасета в кочината не се брои за поминък.
За съжаление регистрацията за био не е обвързана само с начина по който пчеларстваш, а има и изисквания към района където го правиш. Моята надежда е по скоро към две три корави зими като отминалата. По прицип "сладкарите" се гледат основни келепира и не полагат много грижи и коравите зими ще ги отсеят.
Мрежата прелива вече от обяви за разпродажба на инвентар.
Някой май не могат да си продадат меда, че гледат да набутат и други. Нали не се вързвате на всичко което се пише и казва. Лабораториите хващат всичко, има хора още държат "меда" в избата и се чудят какво да го правят. Храненето с инверт променя 104 гена в пчелата.
Има случаи дето дадаха по 7 бона за казани за инверт и сега са без пчели и работят сироп на ишлеме.
Умната.
Именно. Например равнините на северна България все повече се превръщат във фабрики под открито небе. Там, както и да пчеларстваш, продукта ще е все по-замърсен с химията на интензивното земеделие и това няма как да се избегне. Тоест, професионалното пчеларство в тези региони си струва да е само индустриализирано, каквито вече са свинефермите, кравефермите, а вече и овцефермите. Който иска друго - ще прави пчелини по Балкана. Този процес само ще се засилва с годините.
Влиза човек във форума, раздел базови познания и какво да види: най- голямата, широко обсъждана и активна тема "инвертиран сироп". Нататък, даже няма нужда от някакви признания. Последните две- три години в арсенала на изкупвачите на първо място стои - имаш инверт; на второ място - антибиотик. Ми дигат нервите, че явно пробите от моя мед, въобще и не стигат до лабораторни изследвания.
А дано колегите, които не могат да изкарат мед без сироп, инверт и антибиотици, поне информират неизкупвачите, какъв мед фактически им продават.
Въпроса е по скоро какви още по- големи простотии да очакват изкупвачите от нас. А не обратното. Антибиотици, бойни отровни, инверт, дребни производители. И после що цената била ниска? Еми хората си решиха проблема.
Точно така е , бат Тянко .
Тук в тази тема от самото начало се начетох , кой какви казани имал и какви рецепти използвал .
Преди година споделих мнение по този въпрос , но сега не успях да го намеря.
Това което казва rosty_sz е вярно , съгласен съм в голяма степен и с това което вие казвате . Обаче , дали ти е био пчелина или индустриален , ако ползваш " добри практики " , пак можеш да произведеш мед с показатели покриващи критериите за био такъв . Има една фирма , има си тема за нея във форума , дето купи доста мед по моя край - значи може . Лошото е , че Балкана е зает , а толкова много неграмотни , по-отношение на растителната защита се изказват - хората взеха да смятат че в България се произвежда най-отровният мед . В село има 2 магарета и един кон , овце и прасета не остана почти никой да гледа - все антибиотици ни намират ( то не е и забавно вече ( и не във всичкия , примерно в рапицата )) , и как става тоя номер ? аз през 2г си сменям 100 % от рамките , вярно захарчица давам когато трябва - нямам голям животновъден обект в 4км радиус . Инвертиран сироп в нашият климатичен пояс е безмислено да се дава , все едно да даваш на човек с временно висока кръвна захар инсулин ( ще ме прощавате за грозният пример ) .
Вие сте учител по География ( доколкото съм разбрал ) и имате представа от почвознание - може ли , да се изкарват сегашните добиви ( 300+ Слънчоглед , 700+ Царевица , 700+ Пшеница ) от Добруджанския Чернозем ( доста беден като опре до хумусно съдържание ) , без химия ? Че местата където бяха селскостопанските летища още си личат - то уж са ниви сега ама тор и препарати през комунизъма бяха варсат стоварени там .
Така , това лирично отклонение може да се квалифицира като спам .
Но като Катон Стари и аз да кажа - Спрете да храните с инвертиран сироп - няма смисъл .
Потребителя kalpak получава предупреждение за 30 дневен БАН, заради системно подстрекаване към фалшификация на пчелният мед и уронване престижа на пчелните продукти!!!
Кандо,финикийските знаци дотолкова са ги обсебили,че дори и на близките си няма да кажат.А камо ли на случайните клиенти.Така мисля аз,защото от няколко години се сблъсквам с невероятната метеморфоза обхванала мои познати или близки приятели–пчелари.Просто не мога да ги позная/имах коренно различно мнение/.Хранене целогодишно.Питам–защо бе Петкане? Отговор–раменния. Мислех,че е само при програмистите.Не! Посевместно! Всички!Наред! Такава е действителността сега.
Споко бе, клиентите са като прасета. Ще кльопат всичко що им се рекламира. Дали от “стария потомствен пчелар“, дали от пчеларя ЗП, дали от преработвателите от Пловдивска област....или от швабите. Ще кльопат, разбират им цафарите от мед.....
П.П. Някой клиенти даже ще излязат по-големи разбирачи от пчеларите....:bigsmile:
Отне ми три дни, докато се сетя къде съм чел това мнение. Започнах да го търся, заинтригуван от думите на Валери Йорданов в един от клиповете му, относно това, че питките, с които подхранваме, са всъщност втвърден инвертиран сироп. На база на тези му думи и на опита с кристализирането на инвертирания сироп в тубите и бутилките ми хрумна да потърся технологията за производство на твърдата храна за пчели. Дотук открих само горе цитираното мнение на инж. Матеев. Чудя се дали при постоянно бъркане и постепенно отнемане на водата от сиропа няма да успея да постигна консистенцията на бялото тесто от купешките питки. Имам вакуум дестилатор с бъркалка, както и вакуум помпа. Ако взема да си довърша кондензатора преди помпата, може да пробвам. Някой наясно ли е с технологията на правене на питките?
Питай някой производител на нуга халва.:laughing:
Там играе и яйчен белтък, не е това. А доколкото чувам, апиинверта се приготвя чрез ензим, имобилизиран върху твърд носител. Така ензима не остава в сиропа и не излиза при пробите. Аз пък нагрявам готовия сироп до 85 градуса за десетина минути, надявайки се денатурирания, вече неактивен ензим да не излиза на анализ, ако случайно попадне в меда. Но повече ми е интересно как се прави тесто от инвертиран сироп без пудра захар.
В пчеларския магазин в Русе ако не ме лъже паметта предлагаха такава машина. Иди я виж и ще ти се изясни технологията.
Винаги се възхищавам на такива хора, които веднага хващат най -важното писано тук. :yo: Който овладее технологията- той ще спечели.:win:
Писал съм,че някога работех в сладкарска кооперация (при бай тошо ). Тогава нямаше инверти (изкуствени ) та за подхранване на пчелите ( в държавните пчелини ), правеха - бяло сладко. Меда тогава се изнасяше, даже и не стигаше. Ето ти една рецепта от многото, така ще спиш спокойно и няма да съдействаш в скапване имиджа на родния мед. http://recepti.spisanie.to/%D0%B4%D0...B4%D0%BA%D0%BE
пп. по рецептата , може да се работи и промишлено.
Специалиста си е специалист! Снощи се сетих за халвата, ама виж за бялото сладко - не. Матеев беше писал, че инвертазата не влиза в съединение със сиропа, а само катализира процеса. Ако наистина се намери начин тя да се свърже в твърдо, неразтворимо във вода тяло, то в готовия сироп няма да има и молекула от нея. Пак е въпрос на технология и тя няма нищо общо с тази за превръщането после на готовия сироп в тесто. Колкото до белтъка - не мисля, че би навредил на пчелите. Друг е въпроса дали ще го консумират. Трябва да се пробва!
Говорим за нискотемпературно втвърдяване на инвертиран сироп, за да се получат питките, които повечето пчелари слагаме през зимата. Валери Йорданов твърди, че представляват втвърден инвертиран сироп. Какво бяло сладко, какъв бай Тошо!
Ами такова : бяло на цвят и с консистенция, каквато търсиш. Освен това е изпитана технология за хранене в пчеларството. Ти си заможен, може да си вариш инверт за втвърдяване до второ пришествие. :bigsmile: Много са идеите ти, но не ни информираш за резултатите. :( crying; Май трябва да спираме с безплатните съвети.:cool:
За всичко, което съм си измайсторил, имам написано във форума - и за казана, и за управлението му чрез контролера на котела, за восъкотопилката, за подемната количка. Може би трябваше да сложа снимки, но все няма време. Колкото до "заможен" - работя по 14 часа на ден с надеждата наистина да стана такъв. Заможен го разбирам, ако стъпя накриво или се поболея и ми фалира бизнеса, да не отида направо на опашката за безплатна супа. Досега не съм успял да го постигна, тепърва едва ли. Затова гледам към пчеларството като към едно по-спокойно пристанище и се опитвам да си го наглася по мой тертип, докато още мога. И да не успея - не е страшно, живял съм и много мизерно, тогава се родиха децата и какво - живи и здрави сме още и аз, и децата. Още не съм видял някой да му се работи и да остане гладен. Страшното е ако изчезне здравето.:tres:
Това ли трябва да е?http://beesmarket.com/index.php?rout...product_id=383
Дотук в темата:
1. Инвертиране на захар с киселина при висока температура произвежда ХМФ в сиропа над нормите, евентуално става токсичен за пчели.
2. Инвертиране на захар с мед - бавен и непрецизен процес без гаранция за готовия продукт, възможно внасяне на зараза.
3. Инвертиране на захар с ензим при 55 градуса - ниско ХМФ на сиропа, пробвана, изследвана и повторяема във времето висока степен на инвертиране.
4. Денатуриране на ензима при температура над 80 градуса за кратко, за да не проявява инвертазна активност при случайно попадане в стоков мед.
5. Подхранването с инвертирани продукти не изтощава зимните пчели и те запазват своя белтъчен запас за пролетта.
6. Подхранването с инвертирани продукти се прави дотолкова, доколкото пролетта тази храна да се изконсумира и да не преминава в стоковия мед.
7. При преобразуване на течния инвертиран сироп в твърда храна пчелите я изяждат за текущите си нужди и не слагат от нея запас по питите.
Отчитайки горното, може логично да се заключи, че най-доброто зимно подхранване трябва да се прави с питки, в чийто захарен състав влизат само глюкоза и фруктоза, при минимално съдържание на захароза. Най-лесно това може да се постигне, ако има технология за втвърдяване на инвертирания сироп без добавяне на пудра захар /захароза/. Процеса трябва да е нискотемпературен, за да не се увеличава ХМФ на продукта. Най-близко до този продукт е бялата каша, получаваща се при кристализиране на инвертирания сироп още в тубите и бидоните. Въпроса е как да се състави технология, водеща до такъв продукт с необходимата консистенция.
По логика единият път е да се произведе по-концентриран инвертиран сироп, които при изстиването си да кристализира до нужната ни консистенция. Ако стане по този начин, може да се налива на горещо директно във форми с определен грамаж, които после да се разточват на питки. Но това е само теория, на практика може да възникнат непредвидени трудности при осъществяването на процеса.
Друг начин е посочил зооинж. Матеев в цитирания по-горе пост от тази тема. Предполагам продухването с въздух, което споменава, изпарява вода от сиропа и той кристализира при интензивното разбъркване до правилната консистенция.
Трети начин е чрез вакуум изпарение, който на мен ми се иска да е възможен, защото с такова оборудване разполагам, мислейки си за в бъдеще да правя кремообразен мед.
Ето затова питам някой виждал ли е как се прави този продукт от сериозните производители и дали това изобщо е възможно. Ще ми спести доста време и труд за експерименти.
Никога не съм ползвал инвертиран сироп, само бяла кристална захар, като сироп или твърда храна- пудра + изосуит. Не си губи времето и мислите в тази посока, тоест парите.
Да, когато пчеларстването ти е успешно, е разбираемо да не променяш нещо работещо. Но новостите така или иначе идват. Аз до последно се съпротивлявах на смартфоните, ама няма как вече, купих си, защото иначе работата ми остава по - непроизводителна от тази на останалите конкуренти. Така ще стане вероятно скоро и с електромобилите, а с инвертирания сироп е вече факт. Може да се окаже, че с правилна стратегия, отчитаща новостите, неопитен пчелар с по-малко труд ще изкарва добиви наравно със баш майсторите в занаята. Времето ще покаже.
Кофтито е обаче, че качествения МЕД все повече намалява, а цената му не се увеличава а напротив. В БГ масово няма културата за ядене на мед, а пък за познания по качествта на меда в масовия купувач да не говорим. Имам 2-3 клиенти на дребно които знаят какво да търсят и да си купуват. Изискават ми мед ваден от между акацията и липата, 2-3 буркана липа и друг мед не щат. И от години това само си поръчват и са доволни. Другте просто си купуват мед, не че е некачествен или пълен с инверт или захар, но за тях медът е просто мед!
Темата не е как да правим мед от захар и не това обсъждаме. Разбойници е имало и ще има, те по-добре от нас знаят как стават тия работи. Темата според мен е що е то инвертиран сироп, как се прави, трябва ли и може ли да се използва в помощ на пчеларите. Дотук от всичко прочетено по въпроса заключавам, че полза от него има, използва се масово не само у нас, като от това не се е чуло да са настъпили някакви сериозни негативни последствия. Биопчеларите да не четат, за тях само захар, при това само цвеклова.
И за инверта и за обикновенния сиропец хич не е зле захарчицата да е само цвеклова.
https://www.fermer.bg//инвертазата-н...news18907.html
"В много от пробите мед се установява по-голямо количество инвертаза. Тази година количества от реализираните количества мед на колеги за чужбина, бяха върнати обратно в България, поради подобно наличие, извън определените норми. В една такава ситуация този мед се смята за фалшификат“, допълва Желязкова. "
Такива писания не ги хващаш. Явно хората лъжат. Това, че предходната година чаках -3 месеца да ми изкупят меда, миналата -5, а тази бог знае колко, на какво се дължи. Навярно на хубавия (качествен ) мед, за който чакат на опашка и се избиват в Европа. Е ти ще го свариш твоя инверт на 85 градуса и ще е чист, като акация. Самата ти мисъл да прикриеш инвертазата, говори достатъчно.
Е чакай сега, тез прекупвачи нали вземат проби от меда... За къв ч.п вземат проби тогава, като после нищо не проверяват. Ама след туй пчеларите им виновни!
Има хора и хора, светът е шарен! Силно се съмнявам, че прекупвач ще вземе такъв мед, а после ще си го блъска в главата. По ми се вярва прекупвачите нещо да сбъркали пропорциите и после да се оправдават с пчеларите..., или толкова проверяват меда който изкупуват!
Към днешна дата -да няма да вземат, но явно не са били подготвени да изследват за изкуствена инвертаза. Самото оборудване е скъпо. Не знам чия е вината за проблема, само цитирах Желязкова.
пп. сигурно ще повторя стар пост, но ще потърся още нещо.
"За чудещите се още : https://www.youtube.com/watch?v=-EtOdKpHYEI
пп. Като гледам няма интерес. Яно сте слушали на живо в Плевен.:bigsmile:
Също като Апитред и те, интелигентни хора, говорят за некоректни практики. Ако бях аз щях да ви кажа направо.
Пичове , меда ви не струва, спрете инверта!! "---от 02.2017 от мен.blush;
Че каква е разликата дали ги храниш със захар или с инвертен сироп? Захарният мед е точно толкова фалшив, колкото и този с повишена инветазна активност, само дето по-трудно се хваща. Значи, ако те хванат, си грешен, ако не те хванат, си праведен, независимо какви си ги натворил. Типично нашенска логика.
Който е решил да лъже, ще го прави непременно със захар, и то цвеклова, за да го засичат по-трудно. Другото е изцяло да се премахне подхранването, но няма как да се контролира и е на практика неосъществимо. Ама тогава не ми се мисли каква ще е себестойността на такъв праведен мед и как ще бъде продаден на сметка. Едни от най-популярните теми из форумите са точно за подхранване, а една от най-продаваните стоки на изложенията са сироп, питки и добавки.Едно е да подхранваш, друго е да вадиш мед от захар, нещо ги смесваме тези понятия из последните страници от тази тема.
Разликата е такава, че съобразно технологията за отглеждане на пчели е допуснато -7 % (по помен ) изкуствени захари, като наличност (остатък ) в меда. В меда не трябва да има наличност на изкуствена инвертаза. Нейната наличност показва, че има обработени изкуствени захари, демек -опит за фалшификация (фалшив мед ). Когато има повече захар в партида мед, може да се коригира с партида без захар. Когато има инвертаза (изкуствена ), тя винаги излиза.
Точно програмистите купуват питки и сироп в несвяст. Точно с програмите се разви този бизнес. Те са мнозинство тук, затова няма коментари. Всички са "чисти" и проблемите идват видиш ли от луната.
пп. Пак да те питам : защо не върви нашия мед в Европа.
От пет години съм си изхвърлил хранилките и от тогава увеличих добивите двойно,подхранвам само като разпечатвам мед зад преградната дъска.Сироп получават само отводките и то по 1-2 хранилки ,ако няма паша в момента на създаването им.Винаги правя отводки на единия пчелин и ги местя на другия за да се запази летящата пчела и няма проблеми с храна и вода.
Тая година два месеца не валя,след слънчогледа,но имаха много мед от преди и магазините бяха пълни и не съм хранил грам,ядоха си от техните запаси.Някои колеги от лакомия им извадиха меда и после се наложи да хранят.
Има райони дето след слънчогледа няма нищо, пустош... Колегите издръскват меда до дупка, и вкарват по 20 кила инверт. Това е практика не само на порграмистите, а и на болшинството пчелари в тези райони. Незнам защо само програмаджиите нападате!
Ранна пролет това упражнение се повтаря, потретя докато дойде главната паша. Ами няма как след тези вливания меда да няма инвертаза.
Затова пчеларството по бай Тошево време беше на региони и то региони където такова наливане със захар не е необходимо.
Дядо ми гледаше дестина кошера, после баща ми ги увеличи на 30-40, сега ги направих 60. Захарта рядко достига до кошерите и то само до отводките по хранилка, две! Като се има предвид, че баба и дядо бог да ги прости работиха в захарни заводи Горна Оряховица.
Тази година направих след слънчогледа петнадеситина отводки. Сушата август месец беше голяма и се наложи да изядат около 30 кг. захар. Направих отводките с по 6-7 кила мед. Всичко обърнаха на пчели и изпразниха питите до дупка. Има случай когато нямаш друг избор и храниш, за да ги спасиш. Основните семейства и по-ранните отводки нямаха нужда от подхранване.
Затова нека не анетемосваме захарта и нейните производни, защото съм убеден че няма пчелар който да не я ползва. А ако прекупвачите спрат да изкупуват инвертния мед, и тези практики ще се прекратят! Ако е така както казва Атанасов, нещата в тази насока ще си дойдат на мястото много бързо. Както се казва: Ще поживеем, ще видим! :)
При мен е така както го описва nikawr, след слънчогледа няма нищо но не ги издрусвам до капка. Практикувам два корпуса и един-два магазина. По време на слънчогледа майката са е свалили най доло, в първи корпус. От там нищо не взимам, всичко нагоре е за мен, ако след центрофугирането са успели в втория корпус да качат нещо, обикновено 2-3 рамки им го превъртам да си го качат. Целия август подхранвам с зах. сироп до първата седмица на септември
Ник само с захарен сироп, два пъти седмично до 10 септември, не съм фен на инверта.... После им давам почивка от мен (гледам аз да се зазимя с вино и ракия,че зимата е дълга :D) и отварям януари да им подам по едно кило твърда храна, февруари ако е нужно пак
Януари и февруари даваме и ние по кило храна, но до сега винаги след като изкараме слънчогледа работата по пчелите се свежда до това третираме и края на август да изкараме още някоя друга тенекия мед. После затваряме и едно третиране само! Таз година само 2 тенекии от августовския треволяк, голяма суша и ако не е реката незнам, може би щяхме да храним и основните... За първа година правим такива отводки след слънчогледа, но при тая суша отводките не могат да си съберат за себе си, а камо ли за пило да правят... Обаче таз година гроздето с висока захарност и виното ще е да е пивко! :)
Голяма суша е при мен, нямам ливадна паша и медосбора приключва при мен около 20-25 юли. И да падне нещо то е по скоро колкото за тях. Тази година имаше лека поддържаща паша и в комбинация с сиропа имахме по 6-8 рамки пило към дата 10 август, миналата година това нещо го нямаше. Но дали ще ни излязат сметките ще разберем на пролет, до тогава ще разтягаме лакардии и ще си взимаме билките :D
Да поспорим тогава, в спора, казват, се ражда истината. Току виж съм научил непознати за мен неща.
По горното за повишената инвертазна активност написах как да се премахне - с правилна технология за приготвяне на сиропа. Освен ако някой не е измислил лесен анализ, който да открива наличието на термично деактивирани молекули от бактериална инвертаза, в което се съмнявам.
За остатъците от "изкуствена"захар даже не знаех, че има метод за установяването и, ако е цвеклова - според мен е невъзможно, освен ако е нагла фалшификация и влияе на останалите характеристики на меда. Захарите имат неизменна химична структура, независимо от техния произход, с изключение на изотопния анализ на въглеродните атоми.
Колкото до това , че меда не върви - в цитирания от теб източник /за последната година/ пише това: "България е сред 15-те страни-износители, които бележат най-висок нетен износ. Тя е на 13-о място с 28,1 млн. долара. На първите три места са Нова Зеландия, Китай и Аржентина." Тоест, върви някакъв мед, но кой е той и защо твоят не е от него, това е въпроса. Отговора на този въпрос аз не го знам, но едва ли е скрит в употребата на инвертиран сироп за подхранване, тъй като не ползваш такъв.
На мен да си призная нещо не ми е ясно - какво се търси при анализа на меда? Инвертазата като ензим или количеството (наличието) на инвертиран сироп в меда?
Аз знам, че се търси ензимната активност на инвертазата. Ако е само от пчелите, е на някакво естествено ниво. Ако са похапвали инвертиран сироп през медосбора и са го складирали, заедно с него са вмъкнали и добавената инвертаза. Съответно, тя вдига инвертазната активност на стоковия мед до неестествени нива, указващи на фалшификация. Ако инвертазата в сиропа я няма - примерно сиропа е от реактор с имобилизиран ензим на твърд носител /твърдят, че Апиинверт е такъв/, то останалите съставки на сиропа са естествен компонент на меда. Само не съм сигурен, ако в меда попаднат термично денатурирани молекули неактивна бактериална инвертаза, дали има метод за отличаването им от естествената пчелна инвертаза.
Задачата не изглежда чак толкова нерешима. Или това, което наричаш "реактор с имобилизиран ензим на твърд носител" или друг катализатор, който не оставя следи. Интересно как се държи този ензим при екстремно ниски температури?
Ензимите са белтъчни молекули, катализиращи точно определена реакция. Като такива, съществуват и работят само в определен температурен интервал. При ниски температури са неактивни, при високи се денатурират, губят си структурата и необратимо губят каталитичната си функция. Създадени са ензими /чрез генни модификации или обикновена селекция/, които действат и при малко по-високи температури, като нашия случай е нещо такова. Оптимума на промишлената инвертаза, която купуваме е при 55 градуса, над 70 градуса се инактивира тотално.
Въпроса ми беше дали екстремно ниските температури също не ги деактивират.
Не се и съмнявам, че могат. Въпроса е дали го правят чак толкова задълбочено, все пак анализите до молекулярно ниво не са евтини. Но ако е така, значи трябва да се подхранва правилно. На мен засега ми е все едно, целта в следващите две години е увеличаване на броя семейства, мед едва ли ще вадя в сериозни количества, че да го мисля.
Според теб , дали го правят толкова задълбочено ?
Слънчо , ти написа кога и как се подхранва .
Подхранването е стимул , а не за да се вади мед .
p.s. Точно , защото храня с мед реколта 2017 я продадох . Стари мои клиенти , че и още искат .
Оставих едно тенеке за мен .
Ето файла за захарите и сиропите, който инж. Матеев намери на английски по-напред из темата. Помъчих се да го преведа, колкото мога с машинния превод. Редактирах по-интересното, някои неща оставих както са си от Гугъл преводача. Файла е конвертиран към Word, който може, да подобрява превода.
Аз не си продадох половината букет без пари за 4лв. килото, и им правя инверт от 2 части мед и 1 част вода - става перфектен инвертиран сироп, като им го наливам в хранилките и пчелите са бухват по 7-8 в хранилките, като камикадзета са.....излиза ми 2,67лв литъра...но смятам, че ги подхранвам с най-добрия инвертиран сироп, техния си естествен.
Здравейте,
Регистриран съм от преди година, но не съм писал във форума.
Свалям ви шапка на всички! За разлика от други форуми сте истински образец как да се прави дискусия, разбрано, конструктивно, без лигавщини, по човешки и служейки в изгода единствено на Нейно Величество Пчелата.
Та по темата. Наистина се е получила задълбочена дискусия. Още не съм стигнал и до средата с четенето на темата, но ми изникна един съществен въпрос, който искам да обсъдим нашироко.
Въпросът ми е следният \моля да бъда извинен, ако вече е обсъждан\:
Възможно ли е през зимата да подхранваме пчелите с ивнертиран захарен сироп, вместо с твърда подхранка, било то чист мед, смес от захар и мед, или купена такава от магазина? Как би им се отразило високото водно съдържание при дървен кошер и при полистиролов с отлична изолация? Има ли опасност от замръзване на инверт. сироп, предвид на това, че се слага в хранилката? Завишеното водно съдържание не би ли било от полза за пчелите, като имаме на ум, че през зимата им трябва допълнително количество вода при храненето им с меда от рамките?
В момента се сещам само за тези неща. Ако на някого му хрумнат и други въпросителни по казуса, моля да ги предостави за обсъждане!
При подхранка с мед или захарно-медено тесто не виждам проблем.
Колкото до инвертираният сироп ( аз не го ползвам ) с него се подхранва до края на септември .
За трета година си правя инвертирания сироп, първата го правих 70% и част от него кристализираше, втората го направих 65% и пак имаше кристализация, но никога не замръзваше контролното шишенце във фризера, тази година го направих 60%, не знам дали ще кристализира, но контролното шишенце замръзна до половината във фризера???
За какво замръзване на сироп в кошера въобще може да се говори?
А-а-а-а-а-а... да бе, светна ми. Още в 2014 Матеев разказваше, че държал по цяла зима шише с инвертиран сироп във фризера, но не помня да е споменавал, че течността е замръзвала. Т.е. и поставен такъв в хранилката на кошера през зимата няма да замръзне, не би следвало. Ама според Цеко излиза, че трябва да е 70%. Между другото, какво като замръзне в хранилката, нали ще дойде момент, когато температурите ще се вдигнат. Успоредно с това съм забелязал, че през зимата в големите студове докато едно семейство не започне да произвежда пило, което се случва рядко непосредствено след коледа, то трудно се качва в хранилката, където по принцип правя зимно подхраване, а слабите семейства в големите студове въобще не се качват. Когато тръгне пилото се качват масово силни и слаби.
Хм... Може ли малко да вметна едно допълнение?
"За да има истинско разбъркване, на или на бъркалката трябва да има хоризонтални наклонени ребра в различни посоки, или на страничните стени трябва да има вертикални ребра. Целта е ДА ИМА ТУРБОЛЕНЦИИ."
Има и трети начин не толкова сложен за изпълнение. Номерът се състои в това да имаме налични две срещуположно движещи се бъркалки, които да се въртят едновременно без СТАРТ/СТОП, така както се въртят срещуположно бъркалките на обикновения домашен кухненски миксер, при който имаме турболенция между перките заради срещането на два насрещни потока течност. И ако въртенето на тези перки е едновременно, бихме получили още по-бързо ивертиране, отколкото на принципа СТАРТ/СТОП. ;)
Сетих се и за още един вариант за създаване на турболенции. Звукови вълни, насочени към разтвора, ултразвук или пък мощност от субуфери. Но ако е със субуфери няма да може да се стои в помещението. Ултразвукът може да направи микровибрации и колкото повече честотата му е по-висока за единица време, толкова повече ще имаме създадени микротурболенции. Предполагам, че ултразвукът ще създава такива вибрации, които ще бъдат трудно забележими с просто око. А и разходът на ток съответно трябва да е по-малък с ултразвук, отколкото ползването на двигател, редуктор и бъркалка.
Апропо... Точно за това си мислех тази сутрин. Старите български перални, на които мястото на перката се намира близо до периферията на цилиндъра, и при които непрекъснато се получава освен въртеливо движение на флуида и преместването му от долната част на цилиндъра в горната, са следващия начин да се предизвика активна турболенция. Но всичко това е свързано отново с двигател и разход на ток.