На мен да си призная нещо не ми е ясно - какво се търси при анализа на меда? Инвертазата като ензим или количеството (наличието) на инвертиран сироп в меда?
На мен да си призная нещо не ми е ясно - какво се търси при анализа на меда? Инвертазата като ензим или количеството (наличието) на инвертиран сироп в меда?
Когато мирогледа на един човек се свие толкова, че се превърне в точка, той казва:
"Това е моята гледна точка"
Аз знам, че се търси ензимната активност на инвертазата. Ако е само от пчелите, е на някакво естествено ниво. Ако са похапвали инвертиран сироп през медосбора и са го складирали, заедно с него са вмъкнали и добавената инвертаза. Съответно, тя вдига инвертазната активност на стоковия мед до неестествени нива, указващи на фалшификация. Ако инвертазата в сиропа я няма - примерно сиропа е от реактор с имобилизиран ензим на твърд носител /твърдят, че Апиинверт е такъв/, то останалите съставки на сиропа са естествен компонент на меда. Само не съм сигурен, ако в меда попаднат термично денатурирани молекули неактивна бактериална инвертаза, дали има метод за отличаването им от естествената пчелна инвертаза.
На всеки сложен въпрос има лесен и разбираем за всички грешен отговор
"Погледнато формално, всичко е нормално, погледнато нормално, всичко е формално" - Радой Ралин
Задачата не изглежда чак толкова нерешима. Или това, което наричаш "реактор с имобилизиран ензим на твърд носител" или друг катализатор, който не оставя следи. Интересно как се държи този ензим при екстремно ниски температури?
Когато мирогледа на един човек се свие толкова, че се превърне в точка, той казва:
Ензимите са белтъчни молекули, катализиращи точно определена реакция. Като такива, съществуват и работят само в определен температурен интервал. При ниски температури са неактивни, при високи се денатурират, губят си структурата и необратимо губят каталитичната си функция. Създадени са ензими /чрез генни модификации или обикновена селекция/, които действат и при малко по-високи температури, като нашия случай е нещо такова. Оптимума на промишлената инвертаза, която купуваме е при 55 градуса, над 70 градуса се инактивира тотално.
На всеки сложен въпрос има лесен и разбираем за всички грешен отговор
"Погледнато формално, всичко е нормално, погледнато нормално, всичко е формално" - Радой Ралин
Въпроса ми беше дали екстремно ниските температури също не ги деактивират.
Аз не си продадох половината букет без пари за 4лв. килото, и им правя инверт от 2 части мед и 1 част вода - става перфектен инвертиран сироп, като им го наливам в хранилките и пчелите са бухват по 7-8 в хранилките, като камикадзета са.....излиза ми 2,67лв литъра...но смятам, че ги подхранвам с най-добрия инвертиран сироп, техния си естествен.
В момента има 2 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 2 гост (и))