Първоначално публикувано от
Mateev
В много книги и изследвания се цитират различни количества мед, от които се нуждае едно семейство през зимата, но всичките без изключение говорят за МНОГО МАЛКИ КОЛИЧЕСТВА. В общия случай става въпрос за количества между 0.8 и 1.1 kg мед на месец, ако не се гледа пило. Ноември, декември, януари и февруари - това са 4 месеца или максимум 4.5 килограма мед, необходим за презимуването. Това прави точно 2 пити с мед. Това е - ако семейството не гледа пило, 2 пити с мед са напълно достатъчни до 1 март, когато задължително всеки един пчелар започва да подхранва.
Та искам да кажа, че не е чак толкова важно количеството на меда, а дали пчелите са си го подредили по правилния начин - такъв, какъвто им е удобен на тях самите. Самият пчелар в опитите си да им помогне пренарежда гнездото, но в много случаи това може да се окаже вредно за пчелите. Аз лично съм привърженик да им помогнем есента с подхранване, но в никакъв случай след това не трябва да пренареждаме гнездото, защото ние всъщност не знаем как то трябва да изглежда. При различните породи е различно. Аз смятам че трябва да ги оставим пчелите на мира още в началото на септември, а ако случайно някой кошер не си подреди добре гнездото, ами нека да умре. Това е природа и в нея естествения подбор е НЕОБХОДИМО ЗЛО. Определен процент от кошерите ТРЯБВА ДА ЗАГИНАТ, и с това природата всъщност ни прави добро на нас пчеларите, защото унищожава най-слабите и непригодните, които следващата година ще ни създадат много проблеми без да дадат мед.
ПС: Това си е мое лично мнение и то може да се различава от това на останалите.........
Има и още нещо - по принцип от първи март във форума се препоръчва подбудително подхранване, за да се стимулира снасянето на майката. Някои пчелари дори започват да хранят от 15 февруари или дори от 1-ви февруари. Нямам нищо напротив - нека така да бъде, но не в дози от по 200-300 грама както го пише във форума. Истината според мене е че март и април семейството се нуждае общо от около 15 килограма мед (7-8 на месец), за да се развие до 1-ви май до пълна сила от например 60 000 пчели. Ако разделим 15 килограма на 60 дена, това наистина прави по 250 грама мед на ден (по 400-500 гр. сироп 1:1), но това трябва да се дава ВСЕКИ БОЖИ ДЕН. Ха-ха...... във форума пише верните дози, но почти не се споменава, че това се дава ВСЕКИ ДЕН (ако семейството е останало без зимни запаси). И пчеларите чули недочули (и аз в това число) наливаме по една хранилка (600-700 грама), но това се прави веднъж седмично (максимим 2 пъти). Крайният резултат - семействата влизат СЛАБИ в рапицата и/или акацията, и после се чудим защо няма достатъчно събран мед.
Общият разчет от 1-ви ноември до 1-ви май е около 19-20 килограма мед (4х1.1+2*7.5), но се предполага, че 5-8 от тях ще си ги съберат сами през пролетта от овошките, и именно затова препоръките в литературата са за 12-15 килограма мед при зазимяване.
В заключение - едно семество при влизане в зимата наистина се нуждае от 12-15 килограма мед, но за истинското презимуване са достатъчни само 4-5 от тях, а останалите са за ПРОЛЕТНОТО РАЗВИТИЕ. Ако все пак някое семейство влезе в зимата с малко мед, това не е проблем, но пролетта на това семейство трябва сериозно да му се помогне, давайки му неограничени количества сироп от 1-ви март до 1-ви май. Дето се казва - ХРАНИЛКАТА ДА НЕ ПРЕСЪХВА.
Ако моите разчети са верни и моята логика е правилна, то тогава хранене с питки около Нова година НЕ Е НЕОБХОДИМО, освен за семействата, които са влезли в зимата с по-малко от 5 килограма мед. Именно поради тази причина аз сега си тегля кошерите - за да проверя имам ли такива семейства.